Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Άγριο γιουχάισμα στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Σ. Ξυνίδη στην Δράμα

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

Άγριο γιουχάισμα στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Σ. Ξυνίδη


- Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στα συνθήματα χωρίς να γίνουν επεισόδια
- Γ. Ξανθόπουλος: «Σήμερα οι Έλληνες πρέπει να πουν πολλά όχι…»


ΠΑΡ’ ΟΛΑ τα μεγάλα και σημαντικά επεισόδια που έγιναν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας την ημέρα της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, στη Δράμα οι συγκεντρωμένοι περιορίστηκαν μόνο στα γιουχαΐσματα, στα πολιτικά συνθήματα και σε βωμολοχίες. Η εκδήλωση της παρέλασης ολοκληρώθηκε κανονικά χωρίς κανένα απολύτως παρατράγουδο, πέρα από τις διαμαρτυρίες των αγανακτισμένων πολιτών, οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν εμπόδισαν την διεξαγωγή ούτε της παρέλασης, ούτε της κατάθεσης στεφάνων, όπου δεν εμφανίστηκαν καν.
Μια ομάδα περίπου 20 ατόμων, λίγο πριν ξεκινήσει η παρέλαση, συγκεντρώθηκαν ακριβώς απέναντι από την εξέδρα των επισήμων και στο σημείο που τελειώνει το κτήριο του «Ξενία», με ένα και μόνο πανό που έγραφε: «ΟΧΙ ΣΤΗ ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ – ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ – ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ».
Απεσταλμένος της κυβέρνησης στην παρέλαση ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, βουλευτής Ξάνθης κ. Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος παρέστη στη δοξολογία που έγινε στο πρωί στην Μητρόπολη, στην κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Ελευθερίας στον δημοτικό κήπο και φυσικά στην εξέδρα των επισήμων κατά τη διάρκεια της παρέλασης. Φυσικά, ο κ. Ξυνίδης, ήταν εκείνος που εισέπραξε όλη την δυσαρέσκεια των αγανακτισμένων πολιτών ως απεσταλμένος της κυβέρνησης.
Η … εκφώνηση των συνθημάτων ξεκίνησε από την πρώτη ακόμα στιγμή που ο κ. Ξυνίδης ανέβηκε στην εξέδρα. Αυτό που κυριαρχούσε κυρίως κατά την αρχή, ήταν το «κλέφτες, κλέφτες» και το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία η χούντα δεν τελείωσε το ’73»! Όσο όμως περνούσε η ώρα, τα συνθήματα γινόντουσαν όλο και πιο προσωπικά, τόσο προς το πρόσωπο του κ. Ξυνίδη, κυρίως, όσο και προς το πρόσωπο του κ. Τζίμα. Ο τελευταίος εισέπραξε τις πλέον χυδαίες βωμολοχίες, πράγμα που δείχνει ότι οι αγανακτισμένοι της Δράμας δεν είχαν μόνο στόχο τους κυβερνητικούς βουλευτές, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας. Παρούσα στην εξέδρα και σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων ήταν φυσικά και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δράμας κ. Χαρούλα Κεφαλίδου. Να σημειώσουμε εδώ, ότι, ο κ. Χρ. Αηδόνης εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στην γειτονική πόλη της Καβάλας, όπου και έγιναν σοβαρά επεισόδια και μάλιστα μεγαλύτερα από τη Δράμα.

«Αριστερά το κεφάλι»
Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να φωνάζουν στους μαθητές να γυρίσουν τα κεφάλια τους αριστερά και να μην χαιρετήσουν τους επισήμους στην εξέδρα. Και ομολογουμένως, φώναζαν ένα από τα πιο έξυπνα συνθήματα: «Ο κακός ο λύκος είναι δεξιά, γυρίστε το κεφάλι αριστερά». Πολλοί μαθητές από τα δημοτικά σχολεία γυρνούσαν αριστερά το κεφάλι, μόνο επειδή άκουγαν τα συνθήματα και όχι για κάποιον άλλον λόγο.
Εκεί όμως που έγινε πραγματικά ο χαμός, ήταν όταν άρχισαν να παρελαύνουν τα γυμνάσια και τα λύκεια της πόλης, όπου οι μαθητές πλέον, συστηματικά και με τρόπο έντονο, γυρνούσαν τα κεφάλια τους αριστερά και όχι δεξιά για να χαιρετήσουν τους επισήμους. Ήταν οι πιο έντονες στιγμές διαμαρτυρίας από τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων. Και όταν γινόταν αυτό, ξεσπούσε ένα μεγάλο χειροκρότημα από τον κόσμο που βρισκόταν εκεί και παρακολουθούσε την παρέλαση.
Να σημειώσουμε εδώ, ότι, ο κόσμος που βρισκόταν γύρω από την εξέδρα και άκουγε τα συνθήματα των αγανακτισμένων, και όταν οι μαθητές γυρνούσαν τα κεφάλια τους αριστερά ή όταν ακουγόταν κάποιο έξυπνο σύνθημα, ξεσπούσε σε χειροκροτήματα, δείχνοντας έτσι με τον τρόπο τους, όταν ήταν υπέρ των διαμαρτυριών.
Όταν τελείωσε η παρέλαση, με το  που πέρασαν και οι τελευταίοι στρατιώτες, οι αγανακτισμένοι προσπάθησαν να περάσουν από τα κάγκελα και να κατευθυνθούν προς τον κόσμο. Δύναμη αστυνομικών έτρεξε αμέσως αν τους απωθήσει, πιστεύοντας ότι είχαν σκοπό να κατευθυνθούν προς την εξέδρα, από όπου ο κ. Ξυνίδης δεν είχε αποχωρήσει ακόμα, ούτε και οι επίσημοι. Μετά από ένα μικροεπεισόδιο που ακολούθησε, τελικά οι διαμαρτυρόμενοι αφέθηκαν να μπουν στον δρόμο και με υψωμένο πανό, καταχειροκροτούμενοι από τον κόσμο που παρευρισκόταν, ανέβηκαν προς την πλατεία φωνάζοντας συνθήματα.

Χωρίς δηλώσεις Ξυνίδη
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ. Ξυνίδης, προσπαθούσε να κάνει δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ήταν φανερά στενοχωρημένος και έντονα ενοχλημένος από την όλη κατάσταση, πράγμα που φάνηκε ακόμα πιο έντονα όταν ξεκίνησε να μιλάει. Δεν μπόρεσε όμως να ολοκληρώσει την φράση του και σταμάτησε λέγοντας ότι ήταν αδύνατον να συνεχίσει.
Τον πήραν αμέσως οι αστυνομικοί και στην ουσία τον φυγάδευσαν προς το αυτοκίνητο που βρισκόταν παρκαρισμένο ακριβώς μπροστά από το ηρώο των σφαγιασθέντων επί της οδού 28ης Οκτωβρίου. Μπήκε γρήγορα στο αυτοκίνητο και με συνοδεία αστυνομικών με πολιτικά, αναχώρησε αμέσως για Ξάνθη.

Αστυνομική δύναμη με βίντεο και φωτογράφηση!!!
Πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι, για πρώτη φορά σε παρέλαση της Δράμας, είδαμε τόσο μεγάλη αστυνομική δύναμη. Τόσο οι αστυνομικοί με τις επίσημες στολές στην παρέλαση, όσο και αστυνομικοί με τις καθημερινές φόρμες εργασίας και φυσικά, πολλοί περισσότεροι της Ασφάλειας με πολιτικά, οι οποίοι είχαν περιτριγυρίσει την εξέδρα.
Το σημαντικότερο απ’ όλα όμως, ήταν ότι, τουλάχιστον ένας ή δύο αστυνομικοί, ολοφάνερα πια με φωτογραφική μηχανή και κάμερα τραβούσαν φωτογραφίες και βιντεοσκοπούσαν τους αγανακτισμένους. Και μάλιστα, η φωτογράφηση είχε ήδη ξεκινήσει ακόμα από την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Ελευθερίας.
Είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί σε παρέλαση. Αυτό σημαίνει, προφανώς, ότι έχουμε εντολές από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς ο ίδιος ο υπουργός κ. Χρ. Παπουτσής πριν από μερικές ημέρες το είχε αναφέρει στη Βουλή. Με τη διαφορά όμως ότι εκεί, είχε αναφέρει, πως το θέμα θα συζητηθεί και ότι θα υπάρχει μάλιστα και κάποια επιτροπή πολιτών! Τι γίνεται τελικά; Ξαναγυρίζουμε στα χρόνια τα παλιά; Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καλείται να απαντήσει για ποιο λόγο η Αστυνομία κατέγραφε σε βίντεο και τραβούσε φωτογραφίες από τους αγανακτισμένους πολίτες!!!

Δηλώσεις Ξανθόπουλου:
Ο μόνος που έκανε δηλώσεις μετά από την παρέλαση, ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιάννης Ξανθόπουλος. Αναφερόμενος στα γεγονότα, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα οι Έλληνες πρέπει να πουν πολλά ΟΧΙ, σ’ αυτούς που οδήγησαν τον τόπο σ’ αυτό το σημείο, πολλά ΟΧΙ σε πρακτικές οι οποίες δημιούργησαν το οικονομικό πρόβλημα, πολλά ΟΧΙ όμως και σ’ αυτούς που προσπαθούν να δηλητηριάσουν την πολιτική ζωή, σ’ αυτούς που φωνάζουν κλέφτες τους άλλους ενώ οι ίδιοι είναι κλέφτες, σ’ αυτούς που έχουν μάθει πάντοτε να ρίχνουν τις ευθύνες στους άλλους. Είναι η ώρα που όλοι πρέπει να γίνουμε πατριώτες για το καλό της πατρίδας. Όσον αφορά τις σημερινές διαμαρτυρίες, θα έλεγε ότι δεν επηρέασαν την παρέλαση εδώ, στον βαθμό που έγινε σε άλλες περιοχές. Ο κόσμος έχει κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρεται. Θεωρώ όμως ότι, αυτού του είδους οι διαμαρτυρίες, στον συγκεκριμένο χώρο της παρέλασης, όπου τιμούμε και την νεολαίο και τον στρατό μας, θα έπρεπε αν είχαν αποφευχθεί. Χώροι και τρόποι υπάρχουν αλλού και πάντα. Νομίζω ότι δεν συνάδει με το πνεύμα της ημέρας με τέτοιου είδους διαμαρτυρία».
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ