Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Προς αναστολή λειτουργίας του Τελωνείου Δράμας

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΜΑ
Προς αναστολή λειτουργίας του Τελωνείου Δράμας


- Προκλητική η αδιαφορία των φορέων του νομού για τη διεκδίκηση των χαμένων υπηρεσιών
- Από τις 20 Αυγούστου το είχε γράψει ο «Π.Τ.» αλλά κανένας δεν έκανε κάτι γι’ αυτό
- Το ψήφισμα των Εκτελωνιστών Νομού Δράμας



ΕΝΑ ακόμα χτύπημα για τη Δράμα έρχεται να προστεθεί στα τόσα που έχει δεχτεί τελευταία ο νομός. Αφού έκλεισαν τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων, έφυγαν διάφορα άλλα στρατόπεδα, έφυγε στην Κομοτηνή και το Στρατολογικό Γραφείο, αφού έκλεισε και το Τμήμα Οινολογίας του ΤΕΙ, αφού έκλεισαν παλαιότερα το εργοστάσιο της ΣΟΦΤΕΞ, αφού έκλεισαν τόσες άλλες επιχειρήσεις και μετανάστευσαν στη Νότια Βουλγαρία, τώρα ετοιμάζονται για άμεση αναστολή του Τελωνείου Δράμας και την πιθανή συγχώνευσή του και τη μεταφορά του στην Καβάλα.
Αυτό πρόκειται να συμβεί μάλλον σύντομα, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Παρασκευή. Το Τελωνείο Δράμας, εξυπηρετεί πάνω από 3.500 επαγγελματίες, βιοτεχνίες, βιομηχανίες και πλήθος ιδιωτών της περιοχής μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που είχε ήδη δημοσιεύσει ο «Πρωινός Τύπος» από τις 20 Αυγούστου 2011 ακόμα, το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει αναστολή λειτουργίας ενός τελωνείου, συγχώνευση 14 τελωνειακών υπηρεσιών και επιπλέον 50 υποδιευθύνσεων και τμημάτων τελωνείων. Θα ακολουθήσουν υπουργικές αποφάσεις για αλλαγές προϊσταμένων οι οποίοι απέτυχαν στην επίτευξη των στόχων αύξησης των εσόδων. Από το κύμα συγχωνεύσεων επηρεάζονται οι υποδιευθύνσεις και τα τμήματα σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Ξάνθη και Δράμα που ενσωματώνονται, σύμφωνα με τις ενδείξεις, με αυτά της Κομοτηνής και της Καβάλας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας
Το θέμα συζητήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, όπου οι εκτελωνιστές του Νομού Δράμας, κατέθεσαν μια ανακοίνωση σχετική με το ζήτημα της αναστολής λειτουργίας του Τελωνείου Δράμας, την οποία ανάγνωσε προς το σώμα η εκπρόσωπος των Εκτελωνιστών Δράμας κα Βαλσάμη Μάγδα. (Δημοσιεύεται παρακάτω).
Ο δήμαρχος Δράμας κ. Χαρακίδης, αφού συνέδεσε την επιχειρηματικότητα του νομού με το Τελωνείο Δράμας και το Τελωνείο Εξοχής, σημείωσε ότι ο νομός είναι από τους πλέον εξαγωγικούς της χώρας, σημείωσε ότι «ούτε καν στη σκέψη πρέπει να μπει το κλείσιμο του Τελωνείου της Δράμας». Ο κ. Χαρακίδης ζήτησε να  υιοθετηθεί το έγγραφο των εκτελωνιστών και να καταλήξει το σώμα σε ένα ομόφωνο ψήφισμα.
Μιλώντας στη συνέχεια ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θωμάς Μαργαρίτης, αφού σημείωσε ότι το Τελωνείο είναι σαφώς χρήσιμο για το νομό, κατηγόρησε τον δήμαρχος Δράμας, ότι «δεν επαγρυπνεί για τίποτα» και ότι «δεν είναι καθόλου υποψιασμένος για οτιδήποτε συμβαίνει στη Δράμα». Σημείωσε ακόμα ο κ. Μαργαρίτης ότι, από τη στιγμή που καταργήθηκε η πρώην Νομαρχία και η νυν Αντιπεριφέρεια δεν έχει πλέον τις ανάλογες αρμοδιότητες, επεσήμανε ότι «αυτό τον ρόλο πρέπει να τον παίζει πλέον ο δήμαρχος». Κατηγόρησε τον κ. Χαρακίδη ότι «κρύβεται πίσω από τις υπηρεσίες» και ότι δεν έχει μέχρι σήμερα καλέσει καμιά σύσκεψη φορέων, ενώ γενικότερα τον αποκάλεσε ότι συμπεριφέρεται ως «κοινοτάρχης του πλέον απομακρυσμένου χωρίου της Ελλάδος»!
Ο κ. Μαργαρίτης σημείωσε ότι ένα ακόμα ψήφισμα δεν σημαίνει τίποτα απολύτως και αμφισβήτησε ότι ακόμα και προηγούμενα ψηφίσματα για άλλα θέματα, δεν έχουν αποσταλεί στην κυβέρνηση!!! «Εμείς λέμε», επεσήμανε ο κ. Μαργαρίτης, «να πάτε αύριο να κάνετε κατάληψη στο Τελωνείο», ως το μόνο δραστικό μέτρο.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Κώστας Σούτος, σημείωσε και αυτός με τη σειρά του ότι τα ψηφίσματα δεν πιάνουν πλέον τόπο και πρέπει να προβούμε σε δραστικότερες ενέργειες.
Ο κ. Κώστας Ευμοιρίδης, με τη σειρά του, επεσήμανε ότι «το ποτήρι ξεχείλισε» για τη Δράμα. «Μέσα σε ένα χρόνο μας πήραν τα πάντα» και σημείωσε ότι το Τελωνείο της Δράμας, είναι ένα από τα καλύτερα της χώρας και το συνδύασε με το Τελωνείο Εξοχής. Συμφώνησε ότι τα ψηφίσματα πια δεν έχουν κανένα ρόλο, αναφέρθηκε στη μείωση τμημάτων των ΤΕΙ, στο Στρατολογικό Γραφείο που μεταστάθμευσε στην Κομοτηνή και για άλλα διάφορα έργα, όπως οι Φυλακές Νικηφόρου που δεν ολοκληρώνονται. Ζήτησε να καλεστούν όλοι οι φορείς, οι βουλευτές και οι δήμαρχοι του νομού και να κατεβούν όλοι μαζί στην Αθήνα και να τους πούμε: «Κύριοι μας ξεγυμνώσατε. Μόνο τα σώβρακα μας αφήσατε… πάρτε τα κι αυτά να κυκλοφορούμε γυμνοί στη Δράμα».
Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Γιώργος Μήτρου, σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια διετία, που σημαντικές υπηρεσίες για το νομό, η μία μετά την άλλη κλείνουν. Σημείωσε τη σημαντικότητα του Τελωνείου για το νομό και κατηγόρησε την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και το κόμμα της Ν.Δ. που κινείται στην ίδια αντιλαϊκή ρότα. Σημείωσε ότι το κλείσιμο του Τελωνείου δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά μια «γενικότερη κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια, καθώς μειώθηκαν οι έλεγχοι σε σχέση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα μειώνεται και το αντικείμενο», ενώ σημείωσε και τη σημαντική μείωση εξαγωγών στη χώρα. Κάλεσε τους εργαζόμενους του Τελωνείου Δράμας «να οργανώσουν τη μάχη τους στον αγώνα τους».
Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε και ο περιφερειακός σύμβουλος Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, «αν κλείσει το Τελωνείο θα χάσουμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα».
Τελικά, αφού έγινε συζήτηση για μισή ώρα περίπου, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν κατέληξε πουθενά, και όπως είπε και ο πρόεδρος κ. Θεόδωρος Μπέσσας: «Εν αναμονή εξελίξεων»…

Η ανακοίνωση των Εκτελωνιστών
Η ανακοίνωση των Εκτελωνιστών Νομού Δράμας έχει ως εξής:
[Σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση μας, επίκειται άμεσα αναστολή της λειτουργίας του Τελωνείου Δράμας. Σε περίπτωση που αυτή πραγματοποιηθεί, οι επιπτώσεις στην οικονομική ζωή του τόπου θα είναι και άμεσες και έντονες, αφού:
1. Στην περιοχή μας δραστηριοποιούνται μεγάλες επιχειρήσεις με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό (μάρμαρα, κρασιά κτλ.), οι οποίες άμεσα θα πληγούν αφού για να διεκπεραιώσουν εκτελωνιστικές εργασίες θα πρέπει να απευθύνονται σε τελωνεία άλλων νομών, με ό,τι αυτό συνεπάγετια για την άνοδο του λειτουργικού τους κόστους (προσκόμιση φορτηγών σε τελωνειακό περίβολο κτλ., ενδεχόμενες καθυστερήσεις λόγω αναμονής κτλ.) και παρεπόμενα για την ανταγωνιστικότητά τους. Σημειωτέον ότι το Τελωνείο Δράμας είναι ένα από τα δεκατέσσερα (14) εξαγωγικά τελωνεία της χώρας, ο όγκος των διασαφήσεων εξαγωγής που κατατίθενται ετησίως σε αυτό ξεπερνά τις 3.500, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτές που κατατίθενται σε τελωνεία όμορων νομών. Σε όρους φορτίων, οι εξαγωγές υπερβαίνουν τα δέκα χιλιάδες (10.000) φορτία ετησίως. Περαιτέρω πραγματοποιούνται ετησίως εισαγωγές που υπερβαίνουν τα δύο χιλιάδες (2.000) φορτία καθώς και τελωνισμοί οχημάτων. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι πέντε (5) επιχειρήσεις του νομού μας που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του μαρμάρου, συγκεκριμένα οι: FHL Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΑΒΕΕ, ΔΩΡΙΚΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΑΒΕΕ, ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΕ, Ι. ΜΠΥΡΟΣ-ΠΑΠΠΟΣ Α. ΟΕ, ΜΑΡΜΑΡΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ, είναι μέσα στις 10 πρώτες εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου τους στη χώρα μας. Αντίστοιχα, στον κλάδο της οινοποιίας, η εταιρεία ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΑΕ, βρίσκεται μέσα στη δεκάδα των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας.
2. Οι έξι (6) φορολογικές αποθήκες αλκοολούχων, καθώς και εφτά (7) φορολογικές αποθήκες οχημάτων της περιοχής μας, εξυπηρετούνται αποκλειστικά από το Τελωνείο Δράμα. Ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας του, θα σήμαινε ότι οι διαχειριστές αυτών θα έπρεπε να διεκπεραιώσουν όλες τις σχετικές τελωνειακές διαδικασίες σε τελωνείο άλλου νομού (κατάθεση ΣΔΕ, έλεγχος από το Τελωνείο, πληρωμή ειδικού φόρου κτλ.)
3. Πλήθος άλλων τελωνειακών διαδικασιών, διεκπεραιώνονται από το Τελωνείο Δράμας όπως αυτές που αφορούν τα αναπηρικά αυτοκίνητα, τις χορηγούμενες ατέλειες, την επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στις δικαιούχες επιχειρήσεις. Επιπλέον, όσοι πολίτες συναλλάσσονται με το Τελωνείο Δράμας για διαδικασίες όπως απόσταξη στεμφύλων (τσιπουράδες), προσωρινή εισαγωγή οχημάτων από μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, θα πρέπει πλέον να μετακινούνται στην Περιφέρεια έστω και την απλή κατάθεση μιας αίτησης.
4. Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος της περιοχής μας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίσταται από βουλγαρικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν τηρούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Μετά την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την συνακόλουθη κατάργηση του Τελωνείου Εξοχής, αυξήθηκε το λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων και οινοπνευματωδών με τεράστια βλάβη τόσο για τις επιχειρήσεις της περιοχής όσο και για τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου. Εν όψει και των αυξήσεων του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, αντί να ενισχυθεί το Τελωνείο Δράμας και να ενταθούν οι έλεγχοι, βαίνουμε σε κατάργηση αυτού αντίθετα σε κάθε ορθολογική προσέγγιση του θέματος αυτού. Στο σημείο αυτό, επισημαίνουμε ότι στο βουλγαρικό συνοριακό τελωνείο υπάρχουν κλιμάκια τελωνειακών που διενεργούν ελέγχους στα εισερχόμενα φορτία. Αν καταργηθεί το Τελωνείο Δράμας, δεν θα υφίσταται κανένας έλεγχος, ούτε κατασταλτικός ούτε προληπτικός σε ολόκληρο το νομό.
5. Σε περίπτωση που καταργηθεί το Τελωνείο Δράμας, θα είμαστε ο πρώτος  νομός της Ελλάδας στον οποίο δεν θα λειτουργεί Τελωνείο. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία που προσλαμβάνει αυτό το γεγονός όταν πρόκειται για ακριτικό νομό, όπως είναι η Δράμα. Πλέον ερωτηματικά δημιουργεί η συνεχής απογύμνωση του Νομού από υπηρεσίες αιχμής και οικονομικού ενδιαφέροντος: έχει ήδη παύσει η λειτουργία της Χημικής Υπηρεσίας Δράμα η οποία έχει άμεση σχέση και με τελωνειακές εργασίες, χωρίς να ξεχνάει κανείς τις λοιπές υπηρεσίες που είχαν ανάλογη τύχη.
6. Πέρα από τις συνοπτικά προαναφερθείσας επιπτώσεις, εμείς οι εκτελωνιστές της Δράμας και οι οικογένειάς μας θα βρεθούμε άνευ εργασίας εφόσον θα χάσουμε τους πελάτες μας που είναι οι επιχειρήσεις του Νομού καθώς και οι απλοί πολίτες που συναλλάσσονται με το Τελωνείο.
Δηλώνουμε την αγανάκτησή μας για την επικείμενη αναστολή της λειτουργίας του Τελωνείου Δράμας και καλούμε όλους τους παραγωγικούς φορείς της πόλης μας και τους τοπικούς άρχοντες να δράσουν άμεσα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η καταστροφική εξέλιξη.
Δράμα 30 Σεπτεμβρίου 2011
Οι Εκτελωνιστές Ν. Δράμας].
Θανάσης Πολυμένης


Από τις 20 Αυγούστου το είχαμε γράψει!
Το όλο ζήτημα είναι κάπως περίεργο, γιατί από όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, όλοι έλεγαν ότι, για την συγχώνευση του Τελωνείου Δράμας, το έμαθαν αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου 2011. Το ίδιο είπαν και οι Εκτελωνιστές που ήταν εκεί, το ίδιο είπε και ο δήμαρχος Δράμας κ. Χαρακίδης, το ίδιο διατείνεται και το Επιμελητήριο Δράμας δια στόματος του προέδρου του κ. Γεωργιάδη μετά από ανακοίνωσή του.
Η αλήθεια είναι ότι, το γεγονός της συγχώνευσης του Τελωνείου Δράμας, έγινε γνωστό από τις 20 Αυγούστου 2011 ακόμα, όταν ο «Πρωινός Τύπος» στην έκδοση εκείνης της ημέρας, το είχε ήδη δημοσιεύσει στην πρώτη του σελίδα, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Άρα λοιπόν, κανείς από τους φορείς δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε τίποτα απολύτως, από την στιγμή που ήδη είχε δημοσιευθεί! Ερωτήματα προκύπτουν λοιπόν, γιατί δεν έγινε τίποτα απολύτως από τότε μέχρι σήμερα; Ποιοι αδιαφόρησαν και έστειλαν το θέμα στις καλένδες; Είναι προκλητική η αδιαφορία τους αυτή και γεννάει σοβαρά ερωτήματα!!! Γιατί ασχολήθηκαν με το θέμα στις 30 Σεπτεμβρίου 2011;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ