Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

5οι Αγώνες Παρθένου Δάσους Παρανεστίου

14-15-15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ

5οι Αγώνες Παρθένου Δάσους Παρανεστίου

- Διαδρομή 110 χιλιομέτρων μέσα στο δάσος
- 700 συμμετοχές στο σύνολο των 5 αγώνων και 500 εθελοντές


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου παραχώρησε Οργανωτική Επιτροπή της διεξαγωγής των 5ων Αγώνων Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου, οι οποίοι πραγματοποιούνται στις 14, 15 και 16 Οκτωβρίου στο Παρανέστι Δράμας.
Την Οργανωτική Επιτροπή αποτελούν: Γιάννης Ξανθόπουλος – αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Νίκος Καγιάογλου – δήμαρχος Παρανεστίου και πρόεδρος της Οργ. Επιτροπής - Ευανθία Τζήμου – υπεύθυνη Τύπου μέλος Οργ. Επιτρ., Μιχάλης Παπαδόπουλος – τεχνικός διευθυντής των Αγώνων, μέλος της Οργ. Επιτρ. και Στέλιος Μελισσινός – υπεύθυνος εθελοντών και ασφάλειας των αγώνων, μέλος της Οργ. Επιτροπής.
Οι πρώτοι Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου, ξεκίνησαν το 2007, με έναν αγώνα και 88 συμμετοχές και φτάσαμε στο 2011, να υπάρχουν πέντε αγώνες με συμμετοχής 700 αθλητών περίπου. Οι αθλητές που συμμετέχουν είναι απ’ όλη την Ελλάδα καθώς και από 17 ξένες χώρες. Η ομολογούμενη επιτυχία όλων των διοργανώσεων, κατατάσσει τους Αγώνες ως κορυφαίους στην Ελλάδα και ισάξιους με άλλες φημισμένες παρομοίων δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Η επιτυχία αυτή έφερε την αναγνώριση και έγκριση των αγώνων VFT από τη διοργάνωση του μεγαλύτερου αγώνα ορεινής υπεραντοχής στον κόσμο, του Ultra Trail Mont Blanc (Άλπεις: κάθε χρόνο συγκεντρώνονται πάνω από 5.000 αθλητές).
Μεγάλο ρόλο στη διοργάνωση των Αγώνων Παρθένου Δάσους Παρανεστίου, παίζουν οι εθελοντές, οι οποίοι ανέρχονται στους 500 και μεταξύ αυτών, του Αγώνες στηρίζουν και πολλοί φορείς από όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, όπως διάφορα αθλητικά περιοδικά, Αθλητικοί Σύλλογοι, Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, ΔΕΗ συγκρότημα Νέστου, Δημοσιογράφου τουριστικών περιοδικών και εφημερίδων, Διασωστικές Ομάδες, Ελληνικός Στρατός, Εταιρείας Αθλητικών ειδών, Ιατρικοί Σύλλογοι, Κέντρο Υγείας Παρανεστίου, Οικολογική Κίνηση Δράμας, Κυνηγετικοί Σύλλογοι, Ορειβατικοί Σύλλογοι, Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών, Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας, Σώματα ασφαλείας και άλλοι.

Μεγάλο αθλητικό γεγονός
Πρόκειται για ένα αθλητικό γεγονός που συνδιοργανώνεται από το Δήμο Παρανεστίου και την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Αφορά στο ορεινό τρέξιμο (ή αλλιώς δρόμοι βουνού) που αποτελεί διεθνώς μια δυναμικά ανερχόμενη μορφή αθλητισμού και αποτελεί κατηγορία αγωνισμάτων επίσημα αναγνωρισμένη από την παγκόσμια αθλητική οικογένεια.
Κάθε χρόνο διεξάγνται πανευρωπαϊκά, παναμερικανικά και παγκόσμια πρωταθλήματα και grand prix, σε διάφορες αποστάσεις και για διάφορες ηλικιακές κατηγορίες.
Προσελκύουν από κάθε γωνιά της Γης, χιλιάδες λάτρεις των δρόμων και ταυτόχρονα εραστές της φύσης, για να τους συγκεντρώσουν στις πλαγιές και τα υψίπεδα των πιο διάσημων βουνών του κόσμου, από τις Άλπεις, τα Πυρηναία και τα Καρπάθια στην Ευρώπη, μέχρι τα βουνά της Ν. Ζηλανδίας και της Ινδονησίας.
Στην Ελλάδα, η αθλητική κοινότητα των ορεινών δρομέων αρχίζει να πληθαίνει και τους Αγώνες Βουνού Παρανεστίου, να δίνουν το ετήσιο ραντεβού τους, διασχίζοντας διαδρομές 110 χιλιομέτρων μέσα από τα εξαιρετικής ομορφιάς δάση της οροσειράς Ροδόπης, τα δεκάδες ρέματα, τα τοξωτά γεφύρια, τις χαράδρες, τους οικισμούς και τα ιδιαίτερα λιβάδια.

Ανάδειξη του τόπου μας
Όραμα της Επιτροπής, να συμβάλλει στο να γίνει η οροσειρά της Ροδόπης ένας διεθνής δημοφιλής προορισμός ήπιων δραστηριοτήτων. Να προωθήσει το σεβασμό και να γίνει βίωμα η αγάπη προς το περιβάλλον μας.
Πέρα όμως από την καθαρά αθλητική του ιδιότητα, το γεγονός ανταποκρίνεται και στην κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτιστική αποστολή του αθλητισμού με τρόπο που να προωθούνται η δεοντολογία και οι διάφορες μορφές αλληλεγγύης. Όπως σημειώνουμε και παραπάνω, οι αγώνες στηρίζονται από 500 εθελοντές συμπολίτες μας από την ευρύτερη περιφέρεια, προσφέρουν τις ειδικές τους υπηρεσίες για την προετοιμασία – διοργάνωση – ασφάλεια – τροφοδοσία – εμψύχωση – των αθλητών και των αγώνων.
Ταυτόχρονα όμως, λειτουργεί ως μέσο τοπικής και γιατί όχι περιφερειακής ανάπτυξης. Συνδυασμένο με τον τουρισμό, έχει αυξήσει την επισκεψιμότητα της περιοχής, κινητοποιεί τους επιχειρηματίες και τους τοπικούς φορείς, πυροδότησε την αναβάθμιση των υποδομών (π.χ. μονοπάτια στο δασικό περιβάλλον, κέντρο υποδοχής, υποδομές διαμονής και εστίασης) και τη δημιουργία νέων συμπράξεων για την χρηματοδότηση αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία με την γείτονα χώρα την Βουλγαρία, προκειμένου να επεκταθούν οι δράσεις, δια μέσου ενός πολυήμερου ορεινού σαφάρι, αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα και ποικιλομορφία του φυσικού περιβάλλοντος της Ροδόπης και ενισχύοντας τον διαπολιτισμικό διάλογο.

Οι αγώνες
Οι αγώνες που θα πραγματοποιηθούν φέτος είναι οι εξής:
1. Υπερμαραθώνιος Αγώνας Παρθένου Δάσους Παρανεστίου Virgin Forest Ultra Trail (VFTU), μήκους 110 χλμ. με 4.145 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς και 3.999 μέτρα αρνητικής υψομετρικής διαφοράς μέσα στα μονοπάτια του Δάσους Παρανεστίου.
2. Τον αγώνα Παρανέστιο Μονοπάτι Paranesti Path (P.P.), μήκους 35 χιλμ με 1.030 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς από 990 μέτρα αρνητικής υψομετρικής διαφοράς.
3. Τον αγώνα Νέστος Trail Nestos Trail (N.T.), μήκους 10 χλμ.
4. Τον αγώνα Άλκιμοι Παίδες Ι, μήκους 1.200 μέτρων για παιδιά ηλικίας 10-13 ετών και Άλκιμοι Παίδες ΙΙ μήκους 2.500 μέτρων για παιδιά ηλικίας 13.-18 ετών.
5. Τον αγώνα Special VFT που απευθύνεται σε άτομα με νοητική υστέρηση, ο οποίος διοργανώνεται για πρώτη φορά και χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: 700 και 1.200 μέτρων.
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ