ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ
Ψήφισμα για μη εφαρμογή εργασιακής εφεδρείας στο Δήμο Δράμας
«Δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στο Δήμο Δράμας, αλλά αντίθετα η μεγάλη έλλειψη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα»
ΜΕΤΑ από αίτημα του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Νομού Δράμας, προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, συζητήθηκε ως έκτακτο θέμα, η απόφαση ψηφίσματος για την μη εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας στο Δήμο Δράμας.
Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας της περασμένης Παρασκευής, παρόντες ήταν και όλοι σχεδόν οι υπάλληλοι του Δήμου Δράμας, οι οποίοι κατέκλισαν με την παρουσία τους την αίθουσα και κατέθεσαν ψήφισμα με το οποίο ζητούσαν «την λήψη απόφασης – δέσμευσης από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, για να μην εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία, γιατί όχι μόνο δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στον Δήμο Δράμας, αλλά αντίθετα η μεγάλη έλλειψη προσωπικού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών».
Όπως είναι γνωστό, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας έχει ξεκινήσει κινητοποιήσει για τη μη εφαρμογή της εργασίας εφεδρείας στους Δήμους όλου του Νομού Δράμας. Σύμφωνα με το ψήφισμα της 1ης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Νομού Δράμας της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας «δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή του στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα όσα επώδυνα για του εργαζόμενους και αναποτελεσματικά για την έξοδο της χώρας από την κρίση μέτρα της κυβέρνησης και θεωρείται βέβαιο πως θα οδηγήσει με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς στην κατάρρευση της απασχόλησης που σήμερα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η επέκταση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας στους ΟΤΑ θα επιφέρει την πλήρη και ισοπεδωτική κατάρρευσή τους. Ήδη οι περισσότεροι Δήμοι με την μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις πρώην Νομαρχίες λόγω του Καλικράτη αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις εργασίες τους λόγω έλλειψης προσωπικού».
Το ψήφισμα των Δημοτικών Υπαλλήλων προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, διάβασε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αντώνης Κυριακίδης. Μετά από μια πρώτη συζήτηση που έγινε, τόσο ο κ. Θ. Μαργαρίτης όσο και ο κ. Ευμοιρίδης, ζήτησαν το θέμα να συζητηθεί ως έκτακτο, όπως και έγινε.
Η κατάσταση στο Δήμο Δράμας
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε προς το σώμα ο δήμαρχος Δράμας κ. Κυριάκος Χαρακίδης, αυτή η στιγμή ο Δήμος μας, χωρίς τα Νομικά Πρόσωπα, χωρίς τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, απασχολεί 361 υπαλλήλους. Στο σύνολο όλων, γενικά, με οποιαδήποτε σχέση, ο Δήμος Δράμας απασχολεί 554. Μας έχουν έρθει αρμοδιότητες με βάση τον «Καλλικράτη», τόνισε ο κ. Χαρακίδης, νέες, περίπου στις 90. Από τις οποίες 90, οι 16 είναι το Τομέα Περιβάλλοντος (Πολεοδομία κτλ.), 13 είναι από τον Τομέα Ποιότητας Ζωής και εύρυθμης λειτουργίας των πόλεων (αστικά λεωφορεία, ανελκυστήρες κτλ.), 19 του Τομέα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, 19 του Τομέα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, 7 του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνοτροφίας, Αλιείας, και 17 από διάφορους άλλους τομείς όπως Αστική κατάσταση, Περίπτερα, Λαϊκές αγορές, Υπαίθριο εμπόριο κτλ. Έχουμε σε εκκρεμότητα προσλήψεις που έχουν εγκριθεί από το 2008. 40 προσλήψεις τότε, από τους οποίους έχουν έρθει στο Δήμο μόνο 10. Οι υπόλοιποι 30 ήταν να ξεκινήσουν να προσλαμβάνονται σταδιακά στο Δήμο από 1ης Ιουλίου 2011. Η απόφαση είναι ότι λόγω του περιορισμού ανά εξάμηνο θα προσλαμβάνονται κάποιοι, αλλά μέχρι σήμερα δεν ήρθε κανείς, επεσήμανε ο δήμαρχος κ. Χαρακίδης.
Σημείωσε επίσης ο κ. Χαρακίδης ότι, από τους 361 υπαλλήλους που έχει ο Δήμος Δράμας, υπάρχουν 8 άτομα πάνω από 65 οι οποίοι μπορούν σήμερα να συνταξιοδοτηθούν. 22 άτομα πάνω από 60 ετών οι οποίοι μπορούν σήμερα να υποβάλλουν την παραίτησή τους και να συντιαξιοδοτηθούν εφόσον πληρούν τις διατάξεις των ορίων ηλικίας. Ήδη από αυτούς τους 22 οι 4 έχουν υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση. Υπάρχουν επίσης 49 άτομα από 55 ετών και άνω, οι οποίοι μπορούν μέσα στην επόμενη τριετία με βάση το νόμο για τους παλιούς εργαζόμενους, οι προ του 1983 όπου δεν προβλέπεται όριο ηλικίας, μπορούν και αυτοί να συνταξιοδοτηθούν την επόμενη τριετία. «Θεωρώ ότι για το Δήμο Δράμας, η μείωση του προσωπικού θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Όσον αφορά τον τρόπο, δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να τον συζητήσουμε, το αν θα γίνουν απολύσει ή εφεδρεία. Εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει να μειωθεί το προσωπικό τεκμηριωμένα», τόνισε ο κ. Χαρακίδης.
Η συζήτηση
Αναφορικά με το θέμα, όλες οι παρατάξεις και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, συμφώνησαν ότι στο Δήμο Δράμας δεν περισσεύει κανένας και ότι ο Δήμος Δράμας δεν έχει πλεονάζον προσωπικό.
Η συζήτηση στο σώμα ήταν έντονη και κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, με αντεγκλήσεις τόσο μεταξύ των παρατάξεων όσο και προσωπικά μεταξύ των δημοτικών συμβούλων. Για άλλη μια φορά ακούστηκαν άσχημες φράσεις, όπως «ξεφτίλα», «ξεφτιλισμένε», «ε ξεφτίλα» από τον κ. Χαρακίδη προς τον κ. Μαργαρίτη, χρεώνοντάς του ένα «τι λες ρε» προς τον πρόεδρο του σώματος κ. Μπέσσα, το οποίο ακούστηκε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Σε κάποια στιγμή του λόγου του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θωμάς Μαργαρίτης, κατήγγειλε υπό μορφή ερώτησης προς τον δήμαρχο κ. Χαρακίδη: «Αληθεύει ότι μεθοδεύονται σε βάρος κάποιων υπαλλήλων πολιτικές διώξεις και αναφέρομαι σε αυτούς που μετατράπηκαν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου με το προεδρικό διάταγμα 161 Παυλόπουλου; Διότι η εύκολη λύση θα είναι αυτοί που είναι αορίστου χρόνου γιατί δεν θέλετε να πειράξετε τους μόνιμους; Λένε μάλιστα ότι είναι Δεξιά τα περισσότερο παιδιά αυτά, κι ας τα πάρουμε το κεφάλι». Η συζήτηση ξέφυγε πολλές φορές, σε καταστάσεις που δεν τιμούν κανέναν από τους δημοτικούς συμβούλους.
Τελικά, μετά από μιάμιση ώρα έντονης συζήτησης, κατέληξαν ότι συμφωνούν… διαφωνούντες, και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι αποφάσισαν να υιοθετήσουν το ψήφισμα του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων, αποφασίζοντας ότι, δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στο Δήμο Δράμας, αλλά αντίθετα η μεγάλη έλλειψη προσωπικού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των υπηρεσιών.
Επί της διατύπωσης διαφώνησε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Γιώργος Μήτρου, ο οποίος ζήτησε να μπει και η λέξη «δέσμευση» για την μη εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας. Τελικά ο κ. Μήτρου μειοψήφησε καθώς η πρότασή του για τη λέξη «δέσμευση» δεν έγινε δεκτή.
Στο τέλος της συζήτησης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων κ. Αντώνη Κυριακίδη, να πει αν όντως υπήρξαν πολιτικές διώξεις από τη δημοτική αρχή. Αφού πολλοί ήταν εκείνοι που με φωνές συμβούλευσαν τον κ. Κυριακίδη να μην πει λέξη, τελικά ο ίδιος πήρε το μικρόφωνο και είπε ότι, στη διοίκηση του σωματείου δεν έχει έρθει και καμιά σχετική καταγγελία! Συμπληρώνοντας πριν, ότι, όποτε οι δημοτικοί υπάλληλοι απευθύνονται στο δημοτικό συμβούλιο για κάποιο λόγο, όλες οι παρατάξεις τους φέρνουν πάντα σε δύσκολη θέση.
Θανάσης Πολυμένης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ