Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

Και επίσημα φτωχοί!ΤΟ ΝΑ λέει ο πρώην, λοιπόν, υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, ότι οι άνεργοι και οι νέοι θα πρέπει να δουλεύουν δωρεάν, ως ένα μέτρο για να σωθεί το κράτος, είναι ένα ζήτημα σοβαρό, καθώς οι έχοντες και κατέχοντες τον πλούτο της χώρας, δεν λένε να θυσιάσουν ούτε ευρουλάκι για τη σωτηρία της! Κάποιοι προσπαθούν συστηματικά να επαναφέρουν τις εργασιακές σχέσεις στην πριν από τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους κατάσταση.

Από την άλλη πάλι, οι στατιστικές επιμένουν να δείχνουν τα νούμερα αλλιώς: οι πολίτες που φτωχαίνουν στην Ελλάδα, αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα. Η φτώχεια στην Ελλάδα παρουσιάζει κατακόρυφη άνοδο μετά την υπαγωγή της το Μνημόνιο και πλέον, το ποσοστό των πολιτών ανέρχεται στο 22,9%!
Σύμφωνα με την έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις «Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα», το ποσοστό των πολιτών που αντιμετωπίζει συνθήκες φτώχειας αυξήθηκε από το 16,3% το 2010 (έτος ένταξης στο Μνημόνιο) στο 22,9% του πληθυσμού το 2011. Παράλληλα, η εν λόγω έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το «εκρηκτικό μείγμα» που μπορεί να δημιουργηθεί από τη φτώχεια και την ανεργία. Καθώς, το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε από το 7,6% το 2008 (πριν από την κρίση) στο 9,5% το 2009, για να «εκτιναχθεί» στο 12,5% το 2010 και στο 17,7% το 2011 (το Σεπτέμβριο 2012 ανήλθε σε 26%).
Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πλέον ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι για την εκτιμώμενη πορεία της φτώχειας από το 2011 και μετά, έχουν προσμετρηθεί και οι «κοινωνικές μεταβιβάσεις», όπως είναι τα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα και βοηθήματα ανεργίας, ασθένειας, αναπηρίας και ανικανότητας, το ΕΚΑΣ, οι ενισχύσεις σε νοικοκυριά μόνιμων κατοίκων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Χωρίς αυτό το «δίχτυ ασφαλείας», τα ποσοστά της φτώχειας ενδέχεται εφέτος να υπερβούν κάθε προηγούμενο.
Όσον αφορά στις υλικές στερήσεις (καταγράφονται οι πολίτες, που, μεταξύ άλλων, αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή ενοικίων, πάγιων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, αερίου κ.λπ., καθώς και στην πληρωμή δόσεων δανείου κατοικίας ή πιστωτικών καρτών, ενώ στερούνται, κατά περίπτωση, πρόσβαση σε σειρά άλλων αγαθών και υπηρεσιών), το ποσοστό ανήλθε στο 28,4% το 2011 από 24,1% το 2010.
Στο τέλος κύριε Πέτρο Δούκα, έτσι κι αλλιώς θα «δουλεύουμε» όλοι δωρεάν κι εσείς θα συνεχίσετε να δουλεύετε τον κοσμάκη!!! Να δούμε ποιος θα μείνει σ’ αυτή τη χώρα, να πληρώνει φόρους! Άντε ντε…

Η φτώχεια φέρνει πόλεμο!
ΤΟ ΟΤΙ όλη αυτή η υπόθεση με την παγκόσμια οικονομική κρίση δεν θα λήξει έτσι απλά μια μέρα, δεν θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και οι αρχηγοί κρατών, οι παγκόσμιες τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πουν: εδώ τελειώνει η κρίση, το γνωρίζουμε όλοι αρκετά καλά. Τουλάχιστον δεν θα πρέπει να τρέφουμε τέτοιες ελπίδες. Το ένα σίγουρο είναι ότι η κατάσταση μάλλον πρόκειται να χειροτερέψει εντός του 2013, τουλάχιστον για την Ελλάδα. Και σίγουρα για την Ισπανία. Οι υπόλοιποι θα πάρουν κι εκείνοι σειρά, τα θεμέλια της Ευρώπης θα κλονιστούν συθέμελα και ίσως η Ελλάδα να αποχωρήσει ακόμα και από την ευρωζώνη και το ευρώ!
Οι προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών πάντως είναι δυσοίωνες! Ο Αμερικανός διαχειριστής hedge fund, Kyle Bass, μας λέει ότι «όλο αυτό θα τελειώσει με πόλεμο». Ο Kyle Bass είναι ιδρυτής του Hayman Capital Management με έδρα το Ντάλας: «Δεν ξέρω ποιος θα πολεμήσει ποιον, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος πως τα επόμενα χρόνια θα δούμε να ξεσπούν πόλεμοι και μάλιστα όχι μικροί». Ωστόσο -σχολιάζει το Reuters- ενώ αρκετοί επενδυτές, όπως ο Bass, στοιχηματίζουν στην χαοτική οικονομική κατάρρευση χωρών όπως η Ελλάδα, τα τρία χρόνια επίμονης διπλωματίας στην Ευρώπη έχουν μέχρι στιγμής διαψεύσει τους καταστροφολόγους.
Ο Bass στηρίζει την προκλητική του πρόβλεψη στο γεγονός ότι το χρέος της πιστωτικής αγοράς έχει ανέλθει στο 340% του παγκόσμιου ΑΕΠ, επισημαίνοντας πως ο κόσμος δεν είχε ζήσει ποτέ στο παρελθόν ειρηνικά με τέτοιο φορτίο. Ο ίδιος εξηγεί πως ορισμένες κοινωνίες δεν θα αντέξουν τις πιέσεις τη στιγμή που χρέος τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, επιφέροντας βαριές απώλειες σε εκατομμύρια επενδυτών.