Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

«Ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε; Θα πάρεις μετάθεση στον Έβρο…»


Με το τσιγάρο στο χέρι πήγε στα μέτωπα της φωτιάς στη Χίο, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μουσουρούλης! Τουλάχιστον τα προσχήματα…



Δημοτικά πρόστιμα!
ΣΤΟ Βέλγιο, ο Δήμος Βρυξελλών, όρισε πρόστιμο σε όσους κοιτάζουν επίμονα τις γυναίκες έξω στο δρόμο ή σε άλλους δημόσιους χώρους, ή προσπαθήσουν να τις φλερτάρουν! Πάει, χάλασε ο κόσμος… Αλήθεια, υπάρχει πρόστιμο πού να ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ντύνεται μια γυναίκα, ώστε να μην αναγκαστεί να την κοιτάξει ένας άντρας;
Χωριανοί… η ανοησία παρατράβηξε! Σε λίγα χρόνια θα μας βάλουν παρωπίδες και στις γυναίκες φερετζέ! Εκεί πηγαίνει δηλαδή το πράγμα; Ή μήπως αρχίζουν με βλακείες και θα καταλήξουν με τίποτα φασιστοειδείς νομοθεσίες περί άλλων θεμάτων; Ας το προσέξουμε, γιατί πέρα από την πλάκα, το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό!

Ζούμε στο 1950 και χειρότερα!
ΤΙ ΚΑΚΟ παρατράβηξε… προφανώς η τοπική κοινωνία της Πάρου θίχθηκε και μάλλον κάποια συμφέροντα στράβωσαν άσχημα, όταν ο Αστυνομικός Δ/ντής της Πάρου προσπάθησε να τηρήσει τη νομιμότητα, τουλάχιστον να κάνει τη δουλειά του για την οποία είναι επιφορτισμένος.
Το γνωστό θέμα με τα επεισόδια στην Πάρο εξαιτίας της επέμβασης του ΣΔΟΕ στο νησί προ ημερών. Σύμφωνα με την τοπική κοινωνία, ο Αστυνομικός Δ/ντής έπρεπε να «προστατεύσει» την ιδιοκτήτρια της ταβέρνας που συνελήφθη από την οικονομική αστυνομία, επειδή δεν είχε κόψει σημαντικό αριθμό αποδείξεων. Η σύλληψη εκείνης και του γιου της, είχε αποτελέσει την αφορμή των επεισοδίων.
Φαίνεται όμως ότι κάποιοι είχαν «μεγάλο δόντι» και κατάφεραν να διώξουν τον Αστυνομικό Δ/ντή από το νησί του, ο οποίος αιφνιδιαστικά έλαβε εντολή για μετάθεση για «υπηρεσιακούς λόγους», και μάλιστα μετά από τις πρόσφατες κρίσεις που είχαν γίνει και δεν είχε κριθεί αναγκαίο να μετακινηθεί. Τέτοια πράγματα! Και μάλιστα, ο εν λόγω αξιωματικός, σε δύο μήνες βγαίνει και στη σύνταξη!
Με προσωπική παρέμβαση όμως του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, η μετάθεση του αστυνομικού αναβλήθηκε, ο οποίος μάλιστα φάνηκε και ιδιαίτερα ενοχλημένος από την πρωτοβουλία ανώτερων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσουν σ’ αυτή την άστοχη κίνηση!
Ελλάδα του 1950, του 1960, του 1970… δεν άλλαξες ούτε κατά ένα κλικ! Φωνάζουμε όλοι κατά των ρουσφετιών, τα λαμόγιων, κατά της φοροδιαφυγής και παρ’ όλα αυτά, από πίσω, υπάρχει ακόμα εκείνο το περίφημο «ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε;» - «θα σε στείλω στον Έβρο, στο Σουφλί, στο Δεδέ Αγάτς»! Αν κάποιοι επιμένουμε ότι η Ελλάδα άλλαξε, τελικά λέμε ανοησίες! Πρόκειται για την ίδια ακριβώς χώρα με το 1960, για τους ίδιους ακριβώς ανθρώπους, που επειδή δεν τους άρεσε ο υπάλληλος του Κράτους που τηρούσε τους νόμους τον έστελναν δυσμενή μετάθεση στον εξ’ από ’δω! Αλλά θα μου πείτε, όταν η διαφθορά βρίσκεται εδώ και χρόνια στα βουλευτικά έδρανα, τι να σου κάνει ο άλλος κόσμος, η άλλη Ελλάδα! Τέτοια καλούδια!!!

ΧΘΕΣ – ΣΗΜΕΡΑ
ΗΘΕΛΕ από καιρό να δημοσιεύσω εδώ ένα ποίημα του συμπολίτη και συνεργάτη της εφημερίδας Νίκου Κωνσταντινίδη με τίτλο: «Χθες – Σήμερα», από την ποιητική του συλλογή: «Οπτική Γωνία 12», (Θεσσαλονίκη 2000).
[Εμείς δεν είχαμε μεγάλα ονόματα, / διασυνδέσεις κλπ. / Εμείς είχαμε μόνο τη χαρά / μικρά παιδιά να τρέχουμε / κάτω απ’ τις στάλες της βροχής / και να γυρίζουμε στο σπίτι μουσκεμένοι. / Η μάνα μας να μας φωνάζει, να μας δέρνει / και μεις ξανά κατ’ απ’ τις στάλες της βροχής. / Την εποχή εκείνη έβρεχε πολύ στη Δράμα. / Ήμασταν οι σπουργίτες ταπεινού προσφυγικού συνοικισμού, / ξυπόλητα παιδιά τ’ άγιου καλοκαιριού. // Τώρα – πήρε ο τροχός γυρίσματα - / έχουμε το τραγούδι μας, / ηχεί όπως της μέλισσας το πέρασμα, / που έκανε η μάζωξή της / και γυρίζει στην κυψέλη. // Τώρα τα πόδια μας ακούν δε μας ακούν. / Έχουμε τη γωνιά στο ξεχασμένο καφενείο· / εδώ με τα ρούχα της δουλειάς το βράδυ / έρχονται να καθίσουν γύρω μας / μ’ ένα ζεστό χαμόγελο / οι φίλοι της απλής συνάφειας.]

Να δούμε πρώτα την Ασί…
ΑΚΛΟΝΗΤΗ συνεχίζει η Τουρκία τα σχέδιά της για να μπορεί σε ανάλογη περίπτωση, να επιτεθεί στην Ελλάδα χωρίς καθυστερήσεις. Άλλωστε, η μισή νίκη μιας μάχης είναι ο αιφνιδιασμός και η ταχύτητα. Έτσι λοιπόν, προχώρησε η Τουρκία στην αγορά γεφυρών – πορθμείων, που όπως ισχυρίζονται έχουν τέτοιες δυνατότης, ώστε μέσα σε 15 λεπτά της ώρας, μπορούν να κάνουν ζεύξη και να περάσουν τον Έβρο ποταμό.
Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε σ’ αυτή τη χώρα, ότι το μυαλό της Τουρκίας είναι κολλημένο στον πόλεμο, στην επέκταση προς τη Δύση… και αυτή η Δύση είναι η Ελλάδα. Η Τουρκία, με σειρά συντονισμένων και πολυεπίπεδων χειρισμών, μετασχηματίζει τις δυνάμεις της στην Α Θράκη σε μία ισχυρότατη και σύγχρονη επιθετική δύναμη, ενώ ταυτόχρονα τις προικοδοτεί με όσα μέσα απαιτούνται, ώστε ο ποταμός Έβρος να μην μπορεί πλέον να αποτελέσει ισχυρό αμυντικό στήριγμα. Με άλλα λόγια, η Τουρκία, την τελευταία διετία, με στοχευμένες ενέργειες έχει σήμερα καταφέρει να αναιρέσει σχεδόν όλα τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα, τα οποία προσέδιδε στον αμυνόμενο μία ποτάμια γραμμή. Και φυσικά αυτά δεν είναι καθόλου λίγα!
Εμείς τι κάνουμε; Αφενός προσπαθούμε να φαρδαίνουμε το ποτάμι για να αγοράζουν κι άλλες γέφυρες οι Τούρκοι και αφετέρου, προβάλλουμε συνεχώς τουρκικά σίριαλ στα ελληνικά ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, να προφτάσουμε να μάθουμε καλά τη γλώσσα και τα ηθικοπλαστικά διδάγματα των Τούρκων, ώστε όταν θα έχουν καταλάβει οριστικά πλέον τη Δυτική Θράκη… να νομίζουμε ότι βλέπουμε σίριαλ στην τηλεόραση!

Κορύλοβος!
ΣΥΧΝΑ – πυκνά τελευταία, ο Κορύλοβος όλο και πιάνει από καμιά φωτίτσα. Ευτυχώς από την αρχή του ακόμα, σβήνονται γρήγορα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Δράμας είναι άγρυπνος φρουρός, έχει τα μάτια της 14 που λένε, αλλά και οι εθελοντές και ο κόσμος που αθλείται στην περιοχή, προσέχουν νυχθημερόν. Η απίστευτα καλή δουλειά που γίνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας, αξίζει να επαινεθεί από όλους μας. Προλαβαίνουν και καταστέλλουν την πυρκαγιά εν τη γενέσει της και έτσι κάθε καλοκαίρι, σώζεται ο Κορύλοβος, ο σπουδαιότερος πνεύμονας της πόλης.

Λουκέτα…
ΟΤΑΝ οι Δήμοι στη χώρα κρατιούνται για να μην βάλουν λουκέτο, για να μην κλειδώσουν το μαγαζί, τότε θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι η κατάσταση δεν είναι απλώς άσχημη, δεν είναι απλώς ζόρικη, αλλά είναι σίγουρα άγρια! Από όσα άκουσα από τους δημάρχους που μίλησαν το περασμένο Σάββατο στην συνέλευση των Δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας που έγινε στη Δράμα, δεν το κρύβω ότι τρομοκρατήθηκα.
Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο, όμως με κάποιον μαγικό τρόπο αυτό δεν φαίνεται έξω στον κόσμο, δεν φαίνεται στην πλειοψηφία των πολιτών στους Δήμους. Λες και η κρίση είναι αόρατη, ενώ η κρίση έχει καθίσει για τα καλά στους Δήμους. Θα μπορούσαμε ίσως να παρηγορηθούμε λέγοντας ότι ο Δήμος Δράμας βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από πολλούς, όμως αυτό δεν λέει τίποτα.
Η κατάσταση είναι άγρια και τραγική. Πολλά προγράμματα κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν στον αέρα και το χειρότερο, πολλοί Δήμοι δεν έχουν να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους. Τι να περιμένουμε μετά; Κοινωνικές δομές, κοινωνικές συνοχή; Ο «Καλλικράτης» τελικά θα τα καταστρέψει όλα… θα γκρεμίσει μια και καλή τα τείχη που θα μας καταπλακώσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ