Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ


Λειτουργία Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου στη Δράμα και στο Δοξάτο

Στο μέσον, ο πρόεδρος της Ακαδημίας των Πολιτών και επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ευστράτιος Παπάνης. Αριστερά του ο αντιδήμαρχος Δράμας κ. Μιχάλης Μλεκάνης και δεξιά η κα Παναγιώτα Αγγελοπούλου υπεύθυνη για τον συντονισμό της Ακαδημίας στη Δράμα.




Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΤΟΜΑ πρόκειται για λειτουργήσει στην περιοχή του Δήμου Δράμας αλλά και τους Δήμου Δοξάτου, η Ακαδημία των Πολιτών, γνωστή και ως Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο. Πρόκειται για έναν θεσμό ελεύθερης και δημιουργικής επιμόρφωσης, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, διανοουμένων και επιστημόνων και σημαντικό εύρος θεμάτων γενικού ενδιαφέροντος. Τέτοιες ή παρόμοιες μορφές επιμόρφωσης μέχρι τώρα έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, με φορείς υλοποίησης Δήμους, Νομαρχίες, Ινστιτούτα και Πνευματικά Ιδρύματα και με την οικονομική συνδρομή και συμπαράσταση επιχειρηματιών και εταιρειών, που πιστεύουν και συμμερίζονται το κοινό όραμα για κοινωνική προσφορά, μόρφωση και δημιουργία.
            Στη Δράμα βρέθηκε ο πρόεδρος της Ακαδημίας των Πολιτών κ. Ευστράτιος Παπάνης, ο οποίος είναι και επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προκειμένου να ενημερώσει σχετικά με τη δημιουργία του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου στη Δράμα. Η Ακαδημία των Πολιτών είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει την διενέργεια των μαθημάτων του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
            Στα μαθήματα της Ακαδημίας των Πολιτών, μπορεί να συμμετάσχει όποιος ενδιαφέρεται, χωρίς να υπάρχει όριο ηλικίας, γνώσεων, επαγγέλματος κτλ. Μπορεί να είναι εργαζόμενος ή άνεργος, συνταξιούχος, φοιτητής, εκπαιδευτικός και οποιασδήποτε ηλικίας, απόφοιτοι δημοτικού ή λυκείου ή άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας. Το ετήσιο κόστος είναι 80 ευρώ.
            Αυτή τη στιγμή, η Ακαδημία Πολιτών λειτουργεί σε 45 πόλεις της Ελλάδας και δεν είναι απαραίτητα σε πρωτεύουσες νομών. Πρόκειται για έναν πυρήνα διαλέξεων, που πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα από 3 ώρες. Τα μαθήματα ξεκινούν με Ψυχολογία και Συμβουλευτική Ψυχολογία. «Είναι κάτι που ειδικά στις μέρες μας αποτελεί ένα μεγάλο αίτημα», τόνισε ο κ. Παπάνης, επισημαίνοντας: «Διάφορα θέματα έχουν εξακοντιστεί σε ποσοστά που δεν τα περιμέναμε. Για παράδειγμα, έχουμε 22% αύξηση της απόπειρας αυτοκτονίας των εφήβων. Οι συντροφικές σχέσεις έχουν αλλάξει. Όλα έχουν αλλάξει και κανείς δεν σκέφτηκε να ασχοληθεί με τις ψυχολογικές περιπτώσεις της κρίσεως. Το κάνουμε εμείς με τη διδασκαλία της ψυχολογίας και της συμβουλευτικής θεραπείας, προβλημάτων κοινωνικών που μπορεί να αφορούν το νομό και ούτω καθεξής».
            Εξηγώντας ο πρόεδρος της Ακαδημίας των Πολιτών κ. Παπάνης, σημειώνει ότι οι άνθρωποι γενικώς που συμμετέχουν στην Ακαδημία, δραστηριοποιούνται είτε σε κοινωνικά παντοπωλεία, είτε σε δράσεις αλληλεγγύης, γενικώς μαθαίνουν να δίνουν, να προσφέρουν. Αναπτύσσουν αυτό που ονομάζουμε κοινωνικό κεφάλαιο, είναι αυτό που μπορεί να σώσει και την Ελλάδα. Είναι η κοινωνική αλληλεγγύη και η επιστήμη.
            Χαρακτηριστική ήταν η φράση του ότι, «οι καθηγητές μας διδάσκουν παράφορα. Δεν είναι αφ έδρας διδασκαλία, κατεβαίνουν στον κόσμο. Είναι κάτι διαφορετικό. Πολλές φορές διδάσκουν με τρόπο που δεν διδάσκουν στο Πανεπιστήμιο. Πολλές φορές η μάθηση γίνεται μέσω περιπέτειας, ενδεχομένως, ή μια πάρα πολύ ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, με το θέατρο με ο,τιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε.»
            Στο δεύτερο εξάμηνο, οι σπουδαστές αποφασίζουν μόνοι τους τι θα διδαχθούν. Μέχρι στιγμής ζητείται αρκετή Ιστορία, αλλά όχι με τον τρόπο που διδάσκεται στο σχολείο. Βλέπουμε με διαφορετικούς τρόπους την ιστορία. Επίσης πάρα πολύ ιστορία της τέχνης, δημοσιογραφία, ετοιμαζόμαστε μάλιστα να βγάλουμε και μια εφημερίδα των Πολιτών, με άρθρα όχι πολιτικά, αλλά κυρίως άρθρα που θα αφορούν την καθημερινότητά τους και προσπαθούμε να αναδείξουμε μέσα από αυτό τη διαφορετικότητα του ατόμου και τη μοναδικότητά του.

80 ευρώ το χρόνο
            Υπάρχει ένα ετήσιο κόστος 80 ευρώ για τον κάθε σπουδαστή, που γίνεται 40 ευρώ όταν είναι άνεργος, φοιτητής, τρίτεκνος, πολύτεκνος ή ΑμεΑ. Δεν κυνηγάμε κάποιον για τα χρήματα, το κάνουμε για να φέρουμε τους καθηγητές και κυρίως για να μην αναγκαστούμε να ζητήσουμε κάποια επιδότηση όπως άλλες Μ.Κ.Ο. Αν τύχει και περισσέψουν χρήματα, τότε τα επενδύουμε ξανά στην πόλη που τα έδωσε. Δεν τα κρατάμε να τα πάμε κάπου αλλού. Διοργανώνουμε έξτρα σεμινάρια στη Δράμα, ώστε να επωφεληθούν οι κάτοικοι που τα πλήρωσαν.
            Από εκεί και πέρα κάνουμε και διάφορα άλλα όπως π.χ. Ειδική Αγωγή. Κάνουμε επίσης πολλά θέματα που αφορούν την τοπική ανάπτυξη, επαγγελματικό προσανατολισμό. Έχουμε αρκετά δικά μας τεστ, σταθμισμένα στην Ελλάδα. Έχει αλλάξει η ζωή. Δεν είναι πια τα πτυχία και τα μαθήματα, αλλά είναι κυρίως οι δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξει κάποιος και πρέπει να αλλάξει μια φράση που λένε οι γονείς: έστειλε το παιδί μου στο Πανεπιστήμιο. Ό,τι πιο προσβλητικό μπορεί να υπάρξει για μια προσωπικότητα.

Θετικός ο Δήμος Δράμας
            Δηλώσεις το θέμα έκανε και ο αντιδήμαρχος Δράμας κ. Μιχάλης Μλεκάνης, ο οποίος τόνισε ότι η δημοτική αρχή εξέφρασε ήδη τη θετική της άποψη και ότι ο Δήμος βρίσκεται στη διαδικασία να ληφθούν όλες οι απαραίτητες αποφάσεις που προβλέπονται, ώστε η διοργάνωση αυτή να γίνει και στη Δράμα από αυτή τη χρονιά. «Η γνώση που προσφέρεται μέσα από ένα Λαϊκό Πανεπιστήμιο δεν υποβαθμίζεται, αλλά το αντίθετο μεταφέρεται με τέτοιο τρόπο που είναι δυνατόν να αποκτηθεί και να είναι χρήσιμη από το λαό. Μ’ αυτή την έννοια, Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο προς όλους, προς τον λαό, με χρήσιμα πράγματα, με γνώσεις τις οποίες θα έπρεπε ο καθένας για να τις αποκτήσει, να βρεθεί σε πανεπιστημιακό χώρο», τόνισε ο κ. Μλεκάνης.

Επικοινωνία
Τέλος, η κα Παναγιώτα Αγγελοπούλου, η οποία έχει το συντονιστικό κομμάτι της δημιουργίας της Ακαδημίας Πολιτών στη Δράμα, έδωσε στη δημοσιότητα ένα κινητό τηλέφωνο, με το οποίο μπορούν να επικοινωνούν οι ενδιαφερόμενοι ώστε να μάθουν πότε θα ξεκινήσουν τα τμήματα και να μπορέσουν να εγγραφούν. Το τηλέφωνο είναι το 6944998423.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ