Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Η Άλωση είναι πλήρης…



ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ημέρες τον γύρο του διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες του Αντώνη Ρέμου σε μπουζουκομάγαζο της Θεσσαλονίκης, όπου είναι πνιγμένος, κυριολεκτικά, από πλαστικά πιατάκια και άσπρα γαρύφαλλα! Το μεγαλείο του νεοέλληνα στα μπουζούκια, χειρότερο πλέον από κάθε άλλη φορά, αφού στις μέρες μας είναι λόγος πια, ποιοι μπορούν και πηγαίνουν στα μπουζούκια και ποιοι μπορούν να πνίγουν κυριολεκτικά τους λαϊκούς αοιδούς μας στα γαρύφαλλα.
Τα οποία παρεμπιπτόντως κοστίζουν και ένα κάρο λεφτά στις λουλουδούδες! Και φυσικά, ο καλός λογαριασμός έρχεται στο τέλος, αφού πρέπει να πληρώσεις όσα ήπιες και δεν ήπιες!
          Αλήθεια… πού βρίσκεται όλο αυτό το χρήμα; Ποιες είναι αυτές … οι τσέπες που μπορούν να σκορπάνε το χρήμα χωρίς αιδώ; Ποιοι είναι όλοι αυτοί οι τύποι που την επόμενη μέρα θα κλαφτούν γιατί δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το ενοίκιο, τη ΔΕΗ, το κινητό τηλέφωνο ή το φροντιστήριο;
          Δεκαετίες ολόκληρες ο Έλληνας αναθράφηκε με το μπουζούκι, έριξε χρήμα στους αοιδούς. Καλώς ή κακώς, άφησαν εποχή! Όμως φτάνει πια η κλάψα. Πόσες Ελλάδες τελικά μπορεί να σηκώσει αυτός ο τόπος; Την Ελλάδα των πολιτικών; Την Ελλάδα των φτωχών; Την Ελλάδα των φορολογούμενων που κουράστηκαν πια να σηκώσουν τη χώρα στην πλάτη τους; Την Ελλάδα των συσσιτίων και των κοινωνικών παντοπωλείων;
          Οι ανισότητες περίσσεψαν πια στη χώρα και αυτό είναι ολοφάνερο από ποτέ. Η ξεφτίλα και η αδιαφορία περίσσεψαν πια! Πόσο δρόμο έχει ακόμα για την κατρακύλα η χώρα;
          Η μεταπολίτευση για την Ελλάδα, σήμανε την απαρχή μιας Κοινοβουλευτικής Ολιγαρχίας, που έφτασε στο σημείο να μην γνωρίζει πλέον τα όρια της κλεψιάς και της λαμογιάς, της απάτης των πολιτικών και του πελατειακού συστήματος. Φτάσαμε στο σημείο, ο απλός κοσμάκης, ο λαουτζίκος, να πληρώνει συνεχώς τα σπασμένα και τα χρωστούμενα μέσω φόρων, και το κεφάλαιο να την αράζει και να ελέγχει τα πάντα. Ένα παράδειγμα μόνο, ο γνωστός εφοπλιστής Ευάγγελος Μυτιληναίος, που άφησε ένα φέσι στη ΔΕΗ 104 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο «συμβιβάστηκε» να «πληρώσει» 30 εκατομμύρια ευρώ! Αν τα πληρώσει δηλαδή… Για 3 ολόκληρα χρόνια δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ, ενώ οι κακομοίρηδες εμείς τρέχουμε να πληρώσουμε τα χαράτσια της ΔΕΗ!
          Έτσι, μ’ αυτά και μ’ αυτά και άλλα πολλά, φτάσαμε να χαρίζουμε την Αγροτική Τράπεζα στον Σάλλα που κόντευε να φαλιρίσει, ξεπουλώντας στην κυριολεξία, όχι απλώς μια Τράπεζα, ένα μαγαζί γωνία, αλλά ολόκληρη την αγροτική τάξη της χώρας! Αυτό ξεπούλησαν και χάρισαν στον επιχειρηματία – και ποιος ξέρει ποιο κεφάλαιο τον στηρίζει από πίσω του: ολόκληρο τον αγροτικό κόσμο της χώρας!
          Στην ξεπεσμένη Ελλάδα του 2012, ακόμα και ο πολιτισμός έπιασε πάτο. Οι τραγουδιάρηδες πνίγονται στα γαρύφαλλα και σηματοδοτούν την εδραίωση ενός κατεστημένου, το οποίο αδιαφορεί προκλητικά και επιδεικτικά για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα. Ακόμα και η Τουρκία με το δικό της σαθρό πολιτιστικό υπόβαθρο έχει εισβάλλει στη χώρα, κι ας προσπαθήσαμε μόλις πριν από μερικές δεκαετίες να διαβάσουμε Ναζίμ Χικμέτ!
          Η Άλωση είναι πλήρης και σε όλα τα επίπεδα! Οι ελάχιστες φωνές του πολιτισμού μας έχουν καταπλακωθεί από τα μπάζα των μπουζουξίδικων, των τουρκικών σίριαλ, της αδιαφορίας και της μιζέριας μας. Αναρωτιούνται μερικοί πού βρίσκονται οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου. Είναι δίπλα μας όμως δεν μπορούμε να τους δούμε. Ποιητές, συγγραφείς, πανεπιστημιακοί, όλοι βρίσκονται κάτω από τα μπάζα της χειρότερης Άλωσης που έχει υποστεί ποτέ ο ελληνικός πολιτισμός με χίλιους δυο τρόπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ