Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΤΕΛ – ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΡΑΜΑΣ

Συνεχίζει το ΚΤΕΛ τη δωρεάν μεταφορά μαθητών

Συνάντηση ΚΤΕΛ και δημάρχων στον αντιπεριφερειάρχη Γ. Ξανθόπουλο



Του Θανάση Πολυμένη

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ προς το παρόν η δωρεάν μεταφορά των μαθητών από το ΚΤΕΛ Ν. Δράμας, καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, η Κοινοπραξία ήρθε σε προσωρινή συμφωνία με την αντιπεριφέρεια Δράμας.  Σε συνάντηση που είχαν χθες το πρωί, ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ν. Δράμας κ. Θ. Χατζόπουλος, οι δήμαρχοι του νομού Δράμας με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιάννη Ξανθόπουλο καθώς και στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών της αντιπεριφέρειας, δέχτηκαν τελικά την δέσμευση του κ. Γ. Ξανθόπουλου, να πιέσει πολιτικά η Περιφέρεια το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να σταλούν σύντομα τα χρήματα.

Το ιστορικό
            Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα, το ΚΤΕΛ διεκδικεί συνολικά 106.000.000 ευρώ για τη χρήση 2010-2011. Το ποσό αυτό δεν το δέχεται η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, η οποία επισημαίνει ότι τα χρήματα που οφείλονται προς το ΚΤΕΛ Ν. Δράμας είναι 407.000 ευρώ.
            Το ζήτημα της διαφωνίας μεταξύ ΚΤΕΛ και Περιφέρειας, έγκειται στο ότι η Κοινοπραξία λέει ότι υπήρχε σχετικός νόμος με τον οποίο το ΚΤΕΛ θα έπρεπε να πληρωθεί για την χρήση του 2010-2011, όπως ακριβώς είχε πληρωθεί και με την χρήση του 2009-2010: ποσό που ανέρχεται στο 1.600.000  μείον κάποια έκπτωση που κυμαίνεται περίπου στο 20% ίσως και μικρότερη. Αυτά τα χρήματα διεκδικεί το ΚΤΕΛ Ν. Δράμας.
Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο, η Περιφέρεια επιμένει ότι το ποσό για την χρήση του 2010-2011 που οφείλεται προς το ΚΤΕΛ Ν. Δράμας είναι οι 407.000 ευρώ. Ο λόγος όμως που δεν μπορούν να πληρωθούν τα χρήματα αυτά, είναι ότι η Κοινοπραξία δεν έχει υπογράψει σχετική σύμβαση, γι’ αυτά και η υπηρεσία των εντελλομένων της Περιφέρειας δεν μπορεί να πληρώσει.

Η συνάντηση
            Στην σύσκεψη που έγινε τελικά χθες το πρωί στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιάννη Ξανθόπουλου, με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Ν. Δράμας κ. Θεόδωρο Χατζόπουλο, τον νομικό σύμβουλο του ΚΤΕΛ κ. Θανάση Τσελεμπή, τους δημάρχους Δοξάτου, Προσοτσάνης και Παρανεστίου, κκ. Χατζηλαζάρου, Λύσσελη και Καγιάογλου, και τους αρμόδιους αντιδήμαρχοι Δράμας και Παρανεστίου, κκ. Μλεκάνης και Κουκαριώτης, και τα στελέχη των Οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, συζητήθηκε εκ νέου το ζήτημα και κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία. Να πληρωθεί τελικά το ΚΤΕΛ με 407.000 ευρώ (για την χρήση 2010-2011) και στη συνέχεια να διεκδικήσει το υπόλοιπο ποσό από τα 106.000.000 ευρώ δικαστικά.
            Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα μας μετά το τέλος της σύσκεψης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Ξανθόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Εύλογο το αίτημα, όμως σκοντάφτει σε διαδικαστικές δικλείδες και εμπόδια. Εμείς έχουμε την πρόθεση να τα δώσουμε, και γι’ αυτό έδωσα εντολή στις οικονομικές υπηρεσίες να δοθούν τα χρήματα. Οι οικονομικές υπηρεσίες θα κάνουν την γραφειοκρατική δουλειά να τα στείλουν στα εντελλόμενα, αλλά τα εντελλόμενα δεν θα τα περάσουν γιατί σκοντάφτουν στο ότι δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις με το ΚΤΕΛ. Χωρίς συμβάσεις δεν μπορούν τα εντελλόμενα να πληρώσουν. Έτσι, κάναμε μια συμφωνία, ώστε να δεχτούν τα εντελλόμενα, και αυτό είναι το αποτέλεσμα της σύσκεψης, εάν δώσει εντολή το Υπουργείο Οικονομικών τότε θα πληρωθούν τα χρήματα. Αποφασίστηκε λοιπόν, αφού ετοιμαστούν όλα τα χαρτιά, από 1ης Μαρτίου, να σταλούν στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ μέσω της Περιφέρειας θα πιέσουμε πολιτικά τον υφυπουργό κ. Σαχινίδη, να δώσει εντολή στα εντελλόμενα να πληρωθούν τα χρήματα προς το ΚΤΕΛ Ν. Δράμας.»
            Η συμφωνία θεωρείται σημαντική και από τις δύο πλευρές καθώς αναμένεται να δοθεί μια πολιτική λύση τελικά. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες μας, το ΚΤΕΛ θα κόψει ένα τιμολόγιο αξίας 407.000 ευρώ από 1ης Μαρτίου το οποίο θα σταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών και θα περιμένει την εξόφλησή του. Στη συνέχεια θα διεκδικήσει δικαστικά το υπόλοιπο από το ποσό των 106.000.000 ευρώ.
            «Μετά από αυτή την εξέλιξη και την δέσμευση που ανέλαβα», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Ξανθόπουλος, «να πιέσουμε τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη να στείλει τα χρήματα, το ΚΤΕΛ αποφάσισε να συνεχίσει τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Το ένα θέμα λοιπόν αφορά τα περυσινά χρήματα που οφείλονται προς το ΚΤΕΛ, και το άλλο ζήτημα είναι να σταλούν σύντομα χρήματα, ώστε να πληρωθούν τα μέχρι τώρα δρομολόγια που έχουν γίνει για το 2011-2012», κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ