Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

«Η επιστροφή στη δραχμή θα είναι καταστροφική για τη χώρα»

- «Ανέφικτη η συνεργασία με τα κόμματα της Αριστεράς»
- «Η αντιμετώπιση του πολυκερματισμένου χώρου της Αριστεράς, δεν μπορεί να γίνεται ερήμην των υπαρκτών διαφωνιών, των υπαρκτών διαφορετικών θέσεων»





ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) κ. Φώτης Κουβέλης, ο οποίος περιόδευσε στην Καβάλα και στη Δράμα, όπου και ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία του. Ο κ. Κουβέλης παραβρέθηκε στο χορό που διοργάνωσε η τοπική οργάνωση του κόμματος στη Δράμα με κοπή της βασιλόπιτας, ενώ παράλληλα συναντήθηκε με φορείς της πόλης και του νομού.
            Η περιοδεία του κ. Κουβέλη, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια μιας επικοινωνίας του κόμματος με τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία «σε μια πολιτική στιγμή η οποία προσδιορίζεται από εξαιρετικά σημαντικά γεγονότα και ραγδαίες εξελίξεις» όπως επεσήμανε ο κ. Κουβέλης, ο οποίος συναντήθηκε με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης το βράδυ του Σαββάτου και παραχώρησε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου.
            Αναφερόμενος στο ζήτημα της περικοπής του χρέους, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι, η ΔΗΜΑΡ, «είχε διατυπώσει διαφορετική, αντίθετη άποψη. Είχε υποστηρίξει ότι εκείνο το οποίο θα ήταν χρήσιμο και αναγκαίο, για την εξυπηρέτηση όχι μόνο του χρέους, αλλά γενικότερα και για μια άλλη πορεία, θα ήταν η μεταφορά μέρους του χρέους σε ποσοστό 60% στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την έκδοση ευρωμολόγου. Η πρότασή μας δεν έγινε αποδεκτή και τώρα η χώρα βρίσκεται μπροστά στην ρύθμιση του λεγόμενου PSI

Περικοπή μισθών και ανεργία
Αναφερόμενος στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, ο κ. Κουβέλης επεσήμανε, ότι η περικοπή τους, όπως και η κατάργηση της συλλογικής σύμβασης «που αφορά στην κατοχύρωση του ελάχιστου μηνιαίου μισθού των 750 ευρώ, θα πρέπει να αποκρουστεί, εκτός από το ότι θα πλήξει βαρύτατα του ανθρώπους της μισθωτής εργασίας, δεν θα υπηρετήσει καμία ανταγωνιστικότητα, όταν είναι αποδεδειγμένο ότι στο σύνολο του κόστους παραγωγής του προϊόντος, του όποιου οικονομικού προϊόντος, η συμμετοχή του εργασιακού κόστους είναι το ελάχιστο, έχει εξαιρετικά μικρή συμμετοχή. Δεν θα υπηρετηθεί, κατά συνέπεια, η ανταγωνιστικότητα.
»Αντίθετα, θα μεγεθυνθεί ο φαύλος κύκλος της λιτότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία και της οικονομίας και της αγοράς, και βεβαιότατα με ό,τι αυτό, αυτονόητα συνεπάγεται για τις περιορισμένες εισροές πόρων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
»Η ρύθμιση, τόσο της δανειακής σύμβασης, όσο και του PSI, (τόνισε ο κ. Κουβέλης), δεν αντιμετωπίζει έστω στοιχειωδώς, τα ζητήματα της οφειλόμενης αναπτυξιακής διαδικασίας. Η ύφεση βαθαίνει, κατά τους ποιο επιεικής υπολογισμούς και τις αξιολογήσεις, η ύφεση θα βαθύνει και θα ξεπεράσει το ποσοστό του 4,5%. Αντιλαμβάνεται ότι μια οικονομία που βαθαίνει την  ύφεσή της, δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα, δεν θα μπορέσει να έχει το στοιχειώδες αναπτυξιακό αποτέλεσμα, και τούτο θα έχει ως συνέπεια να μεγαλώνει δραματικά η ανεργία, η οποία σήμερα ξεπερνάει το 18,2% και είναι προφανές ότι αναφέρομαι στην επίσημη, καταγεγραμμένη ανεργία, γιατί σ’ αυτή την ανεργία δεν υπολογίζεται ούτε το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων που καθίστανται άνεργοι χάνοντας το αντικείμενο της εργασίας τους, ούτε οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βλέποντας την επιχείρησή τους να κλείνει, αλλά ούτε και οι συμπολίτες οι οποίοι εργάζονται δύο ή τρεις ώρες την εβδομάδα, ή δύο  τρεις φορές την εβδομάδα. Όπως επίσης δεν εγγράφεται η μεγάλη στρατιά των ανέργων επιστημόνων, που δεν έχουν εισέλθει στο χώρο της εργασίας, στο χώρο της απασχόλησης. Εάν συνυπολογίσουμε και αυτούς, αντιλαμβάνεστε ότι η ανεργία καλπάζει πάνω από το 22%-23%!»

Εκλογές
            Αναφερόμενος στο ζήτημα των εκλογών, ο κ. Κουβέλης εκτίμησε ότι, «οι εκλογές θα γίνουν περί τα τέλη του μηνός Απριλίου, χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε ένα έκτακτο, ένα ιδιαίτερο πολιτικό γεγονός, που είναι η απόσυρση της εμπιστοσύνης των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου, οπότε τότε ίσως γίνουν και νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να αποφασίσει και το περιεχόμενο της πολιτικής που πρέπει να ασκηθεί, αλλά και πώς θα διαταχθούν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου με την ψήφο των Ελλήνων και των Ελληνίδων πολιτών. Σ’ αυτή την ανακαθοριστική διαδικασία, η ΔΗΜΑΡ, διεκδικεί τη δική της παρουσία, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, με συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση στη βάση των δικών της θέσεων των δικών της προγραμματικών διεκδικήσεων. Τα δημοσκοπικά ευρήματα βεβαίως μας ενθαρρύνουν, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Ο μεγάλος αντίπαλος είναι τα προβλήματα του τόπου και της κοινωνίας. Ο αντίπαλός μας είναι να τα προβλήματα και θέλουμε την επίλυση αυτών προβλημάτων.»

Συνεργασία με τα κόμματα της Αριστεράς
Σε ερώτηση του «Π.Τ.», για το αν θα ήταν δυνατόν να υπάρξει κάποια πρόταση συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς το επόμενο χρονικό διάστημα, ο κ. Κουβέλης επεσήμανε:
«Οι δυνάμεις της Αριστεράς, οι δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά, δεν αθροίζονται σε ενιαίο πολιτικό άθροισμα. Και ναι μεν είναι υπαρκτό το ζήτημα του πολυκερματισμού της Αριστεράς, αυτή η αντιμετώπιση του πολυκερματισμένου χώρου της Αριστεράς, δεν μπορεί να γίνεται ερήμην των υπαρκτών διαφωνιών, των υπαρκτών διαφορετικών θέσεων αλλά και των αντίπαλων ακόμη θέσεων που υπάρχουν. Σας λέω χαρακτηριστικά ότι,  υπάρχουν δυνάμεις της Αριστεράς που εισηγούνται την αναχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωζώνη και κάποιες άλλες την επιστροφή της χώρας στη δραχμή.
»Η ΔΗΜΑΡ, με σαφή και συγκεκριμένο τον αριστερό της ευρωπαϊσμό, τον προσανατολισμό της χώρας στην Ευρώπη, υποστηρίζει ότι η μάχη πρέπει να δοθεί μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ και όχι με την επιστροφή στο παλαιό μας νόμισμα τη δραχμή. Ένα ενδεχόμενο που εάν υπάρξει ως οικονομικοπολιτικό γεγονός, θα σημάνει επιστροφή της χώρας σε ένα πολύ μακρινό παρελθόν, με πραγματική τότε την αδυναμία καταβολής και μισθών και συντάξεων και κυρίως με ένα εξαιρετικά άνισο και αρνητικό ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών, η χώρα θα αγοράζει σε τιμές ευρώ και θα πληρώνει σε δραχμές. Και το ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών είναι τραγικό, ως το αποτέλεσμα μια πολιτικής που ασκήθηκε στη χώρα μας, μέσα από το πολιτικό στερεότυπο του δικομματισμού.
»Το 87% του καταναλισκομένου κρέατος στην Ελλάδα, χοιρείου και βοΐου, εισάγεται από το εξωτερικό. Και το μέγιστο μέρος των αγαθών που σήμερα καταναλίσκει η ελληνική κοινωνία, εισάγεται από το εξωτερικό. Και έχουμε έναν τομέα πρωτογενούς παραγωγής εξαιρετικά συρρικνωμένο. Αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε, ότι πέρα από τις πολιτικές αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν από την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, θα είναι αμεσότατες και βαρύτατες και οι κοινωνικές επιπτώσεις από την έξοδό μας από την ευρωζώνη και το ευρώ.»
Θανάσης Πολυμένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ