Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Σανδάλια: Το νέο σύμβολο του αγώνα κατά της κοινωνικής αδικίας

ΑΠΟ ΤΟ THE INSIDER



AddThis Social Bookmark Button
sandals1
Εκατοντάδες σανδάλια αφήνουν οι πολίτες της Ινδονησίας έξω από τα αστυνομικά τμήματα της χώρας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βίαιη σύλληψη και άκρως αυστηρή εκδίκαση ενός 15χρονου αγοριού έπειτα από κλοπή ενός ζευγαριού του συγκεκριμένου είδους παπουτσιών.
Η εν λόγω κίνηση αποτελεί ένα νέο, πρωτότυπο τρόπο τον οποίο επέλεξαν οι Ινδονήσιοι προκειμένου να εκφράσουν για ακόμα μια φορά την οργή τους ενάντια στην άνιση απονομή δικαιοσύνης που επικρατεί στη χώρα τους.

Το 15χρονο αγόρι, επιστρέφοντας με τους φίλους του από το σχολείο μια ημέρα του Νοεμβρίου του 2010, βρήκε ένα ζευγάρι λευκά σανδάλια δίπλα από σκουπιδοντενεκέ τοποθετημένο έξω από ένα αστυνομικό τμήμα και τα πήρε. Έξι μήνες αργότερα, ο αστυνομικός και πρώην κάτοχος των σανδαλιών το κατηγόρησε για κλοπή, το χτύπησε βίαια μαζί με άλλους συναδέλφους του και το παρέπεμψε σε δίκη.
Έως σήμερα δεν έχει βγει δικαστική απόφαση, αλλά ο 15χρονος έρχεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο φυλάκισης για πέντε χρόνια, δηλαδή την ίδια ποινή που επιβάλλεται σε τρομοκράτες, εμπόρους ναρκωτικών και βιαστές της χώρας.
Στο μεταξύ, η υπόθεση έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Ινδονησία, με χιλιάδες πολίτες να αφήνουν σανδάλια έξω από αστυνομικά τμήματα και να συμμετέχουν στις σχετικές ιστοσελίδες του facebook και του twitter ως ένδειξη υπεράσπισης του αγοριού και διαμαρτυρίας ενάντια στον τρόπο αντιμετώπισής του.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι συγκεντρώθηκαν 1000 σανδάλια και χαρίστηκαν στον πρώην κάτοχο των κλεμμένων ως "αποζημίωση", όπως επεσήμανε ο διοργανωτής της καμπάνιας, Budhi Kurniawan.
sandals2new
sandals3new
Παράλληλα, το θέμα έχει πυροδοτήσει για ακόμα μια φορά τις συζητήσεις σχετικά με την άδικη νομοθεσία της χώρας.
H Titis Anissa, καθηγήτρια σε γυμνάσιο της πρωτεύουσας Τζακάρτα, σχολίασε σχετικά: "Σε μέλη της κυβέρνησης που έχουν ιδιοποιηθεί δημόσια περιουσία δεν επιβάλλεται καμία τιμωρία και ένα φτωχό αγόρι που κλέβει σανδάλια αξίας 3 δολαρίων κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης; Φτάνει πια!"
Η καλλιτέχνις Ayu Laksmi συμφωνεί: "Η συγκεκριμένη υπόθεση αποκαλύπτει και πάλι τις διακρίσεις μεταξύ ισχυρών και μη που δημιουργούνται από την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας. Οι ποινές που επιβάλλονται είναι προκλητικά ελαφρές για όσους έχουν χρήματα και κοινωνική ισχύ, ενώ πολύ αυστηρές για όλους τους υπόλοιπους. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ