Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ Ο ΑΝ. ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ Ο ΑΝ. ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

«Εθνική Κυριαρχία και Ευρωπαϊκή δημοσιονομική επιτήρηση την εποχή της Παγκοσμιοποίησης»
Καλεσμένος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε, καλεσμένος από τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας, ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αντώνης Μανιτάκης, προκειμένου να μιλήσει στο Επιμελητήριο Δράμας με θέμα: «Εθνική Κυριαρχία και Ευρωπαϊκή δημοσιονομική επιτήρηση την εποχή της Παγκοσμιοποίησης». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου.
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» λίγα λεπτά πριν από την ομιλία του, ο κ. Αντώνης Μανιτάκης, μας έδωσε το στίγμα του λόγου του.
Στην ομιλία του, προσπάθησε να αναλύσει όλα τα νομικά κείμενα που συνδέονται με τον Μνημόνιο «με αυτό που νομικά αποκαλούμε: Νομικός Μηχανισμός Στήριξης», αφενός αυτού που δημιουργήθηκε το 1910, αλλά και ενόψει αυτού που γίνεται τώρα. Εξήγησε, κατά πόσο αυτά τα νομικά κείμενα και ειδικά το Μνημόνιο, περιορίζουν την εθνική κυριαρχία, υποστηρίζοντας ο ίδιος ότι «δεν περιορίζουν και δεν θίγουν την εθνική κυριαρχία, άλλωστε δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτήν».
Ο κ. Μανιτάκης, σημείωσε ότι τα κείμενα αυτά, «τα οποία προφανώς επηρεάζουν την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής στην Ελλάδα», υπενθυμίζοντας ότι «η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, έχουν εκχωρήσει την νομισματική τους κυριαρχία στα ευρωπαϊκά όργανα, στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο Υπουργών, το περίφημο Eurogroup, και ότι, επομένως, ένα ποσοστό της κυριαρχίας μας, ούτως ή άλλως έχει εκχωρηθεί όταν ενταχθήκαμε στο ευρώ και χάσαμε το εθνικό μας νόμισμα που ήταν σύμβολο εθνικής κυριαρχίας και αποδεχθήκαμε ότι έπρεπε να ακολουθούμε δημοσιονομική πολιτική, να έχουμε δηλαδή μειωμένα ελλείμματα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, την Συνθήκη της Λισαβόνας, την Συνθήκη του Μάαστριχτ και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας του 1998.»
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Μανιτάκης, υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τα παραπάνω, «το Μνημόνιο δεν φέρνει τίποτα καινούργιο. Απλώς, επειδή είχαμε πάρα πολύ μεγάλο χρέος, υπερβολικά υψηλό, το Μνημόνιο μάς ανάγκασε πια να ακολουθήσουμε μια πολιτική, την οποία οφείλαμε να είχαμε ακολουθήσει, σημειώνοντας ακόμα, ότι, αυτοί οι περιορισμοί είναι κοινοί πια για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και αυτό αποδεικνύεται ακόμα καλύτερ τώρα με αφορμή τις νέες συμφωνίες.»
«Πρέπει να συνηθίσουμε αυτή τη νέα πραγματικότητα», επεσήμανε ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Α.Π.Θ. κ. Αντ. Μανιτάκης και συνέχισε: «Να προσαρμοστούμε σ’ αυτήν και ότι, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, ιδίως επειδή ζούμε στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης που γίνονται φοβερές αλλαγές σε όλο τον κόσμο, αλλάζει όχι μόνο ο τρόπος της οικονομίας και οι δημόσιες οικονομικές πολιτικές αλλά και ο τρόπος της καθημερινής μας διαβίωσης. Οι αλλαγές αυτές είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και μακροπρόθεσμης διάρκειας, αλλάζουν όλα. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε σ’ αυτά και αν επιθυμούμε να τα αλλάξουμε, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να τ’ αλλάξουμε μόνοι μας, αλλά θα πρέπει ν’ αλλάξουν και στην Ευρώπη. Κι επειδή αυτό που υφίσταται η Ελλάδα, το υφίστανται και πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη και άλλοι λαοί, ο ισπανικός, ο πορτογαλικός, ο ιταλικός, εκείνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να δημιουργήσουμε δεσμούς αλληλεγγύης μαζί τους, δεσμούς συντονισμού και όλοι μαζί από κοινού οι λαοί της Ευρώπης, να επιβάλλουν μια άλλη πολιτική, διαφορετική από αυτήν που έχει η Ευρώπη.»
Καταλήγοντας ο κ. Μανιτάκης, σημείωσε ότι, η άδικη αυτή δημοσιονομική πολιτική, δεν μπορεί και δεν πρέπει να επηρεάζει την κρίση ενός ερμηνευτή του Συντάγματος:
«Ως προς το δημοσιονομικό πρόγραμμα του Μνημονίου και των νομοθετικών μέτρων που έχουν ληφθεί κατ΄ εφαρμογήν του, η Κυβέρνηση  έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την πολιτική και κοινοβουλευτική ευθύνη των μέτρων, ενώ  τα ίδια τα μέτρα μπορούν να κριθούν ως προς την συνταγματικότητα τους από τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Η διαφωνία, και μάλιστα ριζική που ενδεχομένως έχει κανείς με την νεοφιλελεύθερη, στυγνή, άδικη και αδιέξοδη αυτή δημοσιονομική πολιτική, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, δεν μπορεί και δεν πρέπει να επηρεάζει την κρίση ενός ερμηνευτή του Συντάγματος, που οφείλει να ερμηνεύει το Σύνταγμα και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Ελλάδος. Η αλλαγή οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη είναι το ζητούμενο και  αυτή δεν επιτυγχάνεται με έωλες συνταγματικές ερμηνείες, αλλά με πολιτική αντιπαράθεση και με πολιτικά και όχι πλέον με συνταγματικά επιχειρήματα.»
Θανάσης Πολυμένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ