Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΩΝ Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. 9-10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

«Μικρομεσαίοι Ε.Δ.Ε. – Ζοφερό μέλλον – Αναζήτηση διεξόδου»

Παναγιώτης Ευθυβούλης - Πρόεδρος Συνδέσμου Ε.Δ.Ε. Δράμας

Π. Ευθυβούλης: «Δύσκολα τα πράγματα, αλλά περιμένουμε και ελπίζουμε!»
«Τα φωτοβολταϊκά είναι μισή ανάπτυξη. Ανάπτυξη είναι να δουλέψει ο κόσμος. Αν είναι να κάθετε ο κόσμος και να πεινάει δεν υπάρχει ανάπτυξη!»



ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 και το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, διοργανώνεται στη Δράμα, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, η 14η Συνδιάσκεψη Προεδρείων Συνδέσμων Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. (Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων), με θέμα: «Μικρομεσαίοι Ε.Δ.Ε. – Ζοφερό Μέλλον – Αναζήτηση Διεξόδου». Η συνδιάσκεψη αυτή οργανώνεται κάθε Δεκέμβριο και σε μια διαφορετική πόλη. Ήταν η σειρά της Δράμας να υποδεχθεί και να οργανώσει την συνδιάσκεψη.
Η συνδιάσκεψη αφορά την συνεδρίαση των προεδρείων της ΠΕΣΕΔΕ και η έναρξη πρόκειται να γίνει το απόγευμα της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου στις 18.00 ώρα.
Η εφημερίδα μας μίλησε με τον κ. Παναγιώτη Ευθυβούλη, πρόεδρο του Συνδέσμου Ε.Δ.Ε. Ν. Δράμας, ο οποίος μας επισήμανε ότι, η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Ε.Δ.Δ. (ΠΕΣΕΔΕ), εκφράζει κυρίως τους μικρομεσαίους εργολάβους, από δευτέρας τάξης και κάτω, δηλαδή από 2 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό έργων και κάτω. Αυτοί είναι μηχανικοί και εργολάβοι που ανήκουν στην ΠΕΣΕΔΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Ευθυβούλης, στη Δράμα δραστηριοποιούνται περί τους 180 εργολάβους, και είναι από τους μεγαλύτερους Συνδέσμους στην περιοχή και σε αναλογία με τον πληθυσμό του νομού. Για παράδειγμα, στην Κομοτηνή δραστηριποιούνται 40 εργολάβοι, στην Ξάνθη 50 και στις Σέρρες 150.

«Ζοφερό μέλλον – Αναζήτηση διεξόδου»
Ρωτήσαμε τον κ. Ευθυβούλη να μας πει, γιατί αυτός ο τόσο… απαισιόδοξος τίτλος στις εργασίες της συνδιάσκεψης: «Ζοφερό μέλλον – Αναζήτηση διεξόδου».
«Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά», μας λέει ο κ. Ευθυβούλης. «Τελευταία το αντικείμενο μας έχει μειωθεί σημαντικά. Και έργα δεν υπάρχουν αλλά και οι οικοδομικές άδειες έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Με την μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα, ο κλάδος μας έχει θιγεί πρώτος απ’ όλους και σε πάρα πολύ μεγάλη ένταση. Κυρίως γιατί είμαστε απλήρωτοι από προγράμματα τα οποία τρέχουν, εδώ και ένα χρόνο. Για παράδειγμα το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», από το οποίο έχουμε να πάρουμε χρήματα από τον Σεπτέμβριο του 2010».
Ρωτήσαμε τον κ. Ευθυβούλη να μας πει τι γίνεται με τις καθυστερήσεις των οφειλών από τα έργα του «ΘΗΣΕΑ». Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Οκτώβριο, η ΠΕΣΕΔΕ είχε έρθει σε επαφή με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Κουκουλόπουλο, όσον αφορά το ζήτημα των οφειλών των έργων του ΘΗΣΕΑ, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011, και μέσω της Ελληνική Εταιρείας Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ),  θα είχαν πληρωθεί όλα τα έργα του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ».
Η απάντηση είναι απογοητευτική: «Ακόμα τίποτα, δυστυχώς. Τώρα πάνε κάτι να «τρέξουν», αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα θα περάσουν μήνες. Η διαδικασία είναι μεγάλη. Θα πρέπει να σταλούν τα χρήματα, να γίνουν οι αποδοχές τους από τους Δήμους και τα λοιπά  και όπως καταλαβαίνετε είναι μια διαδικασία χρονοβόρα. Και αν δεν πληρωθούμε μέχρι 31 Δεκεμβρίου μετά πάμε τον επόμενο Απρίλιο. Γιατί μετά πρέπει να ενταχθούν πάλι στους προϋπολογισμούς των Δήμων, νέες αποδοχές και έτσι περιμένουμε.
Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή. Και το κακό είναι ότι, εμείς έχουμε ήδη εκδώσει τιμολόγια, έχουμε πληρώσει φόρους, έχουμε πληρώσει τον ΦΠΑ, έχουμε πληρώσει την Έκτακτη Εισφορά και τώρα πληρώνουμε και Τέλη Επιτηδεύματος για κάθε κοινοπραξία που έχουμε εκτελέσει. Για παράδειγμα, εγώ συμμετέχω σε πέντε κοινοπραξίες, πληρώνει σαν ιδιώτης, πληρώνω και για τις κοινοπραξίες άλλες πέντε, έξι, επτά φορές. Μας έχουν διαλύσει κυριολεκτικά!!! Από την άλλη πλευρά, έχουμε να κάνουμε και με ένα φοβερό κυνηγητό από τις διάφορες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα το ΙΚΑ. Κάθε μέρα έχουμε ελέγχους από παντού. Καλά κάνουν και ελέγχουν, κανείς δεν λέει όχι, αλλά τουλάχιστον να μπορούμε να δουλέψουμε και να πάρουμε τα χρήματα που μας οφείλονται».

Αλυσίδα στην αγορά
Ο κ. Ευθυβούλης αναφέρεται επίσης και στο μεγάλο ζήτημα που δημιουργείται με την αλυσίδα στην αγορά και το πρόβλημα με τις ασφαλιστικές ενημερότητες που έχουν οι Ε.Δ.Ε.:
«Τα έργα όλο και λιγοστεύουν και οι εκπτώσεις για τα έργα όλο και μεγαλώνουν. Έχουμε διώξει κι εμείς κόσμο, τους κρατάμε με το ζόρι ελπίζοντας ότι κάτι θα βγει απ’ όλο αυτό και αναγκαζόμαστε να παίρνουμε έργα με πολύ μεγάλες εκπτώσεις για να αναγκαστούμε μέσα από το ίδιο το έργο να πληρώσουμε κάποια μεροκάματα των εργαζομένων μας.
Το κακό είναι ότι, το δικό μας πρόβλημα μεταφέρεται και τοπικά στην αγορά. Γιατί δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε τους διάφορους προμηθευτές. Πλακάκια, τσιμέντα, σίδερα, ξύλα, κεραμίδια και διάφορα άλλα υλικά. Είναι μια μεγάλη αλυσίδα ειδικοτήτων και επαγγελμάτων που μας παρασύρει όλους μαζί. Προς το παρόν βέβαια λέμε ότι αντέχουμε, αλλά είναι τρομερά δύσκολο να σταθούμε όρθιοι!
Δεν είμαστε όπως τα καταστήματα να βάλουμε λουκέτο! Αλλά πιστεύω ότι είναι πολύ μεγάλο ποσοστό συναδέλφων, που έχουμε άλλα προβλήματα. Πρώτα απ’ όλα, αν δεν πληρώσουμε, εμείς δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτό είναι το δικό μας λουκέτο… το ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλιστική ενημερότητα όταν δεν μπορούμε να πληρώσουμε! Δεν μπορείς να συμμετέχεις πουθενά, σε καμιά δημοπρασία».

«Ανυπόφορη η κατάσταση»
Σε μια πρόσφατα ανακοίνωση της ΠΕΣΕΔΕ, γίνεται αναφορά και στο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ», το οποίο πρόκειται σύντομα να ενεργοποιηθεί και να αντικαταστήσει τον «ΘΗΣΕΑ». Ερωτώμενος για το πού βρίσκεται το θέμα αυτό, ο κ. Ευθυβούλης επισημαίνει:
«Αυτό το πρόγραμμα, το «ΕΛΛΑΔΑ», είναι ακόμα απενεργοποιημένο. Δεν ισχύει τίποτα προς το παρόν. Είπαν ότι σύντομα θα ενεργοποιηθεί, αλλά ακόμα δεν βλέπουμε φως από πουθενά. Το μόνο πρόγραμμα που «τρέχει» είναι το ΕΣΠΑ και αυτό δειλά – δειλά όμως. Εκεί ελπίζουμε!
Εμάς ως μικρομεσαίους εργολάβους, δεν μας συμφέρουν τα πολύ μεγάλα έργα. Ένα έργο 7 – 8 εκατ. ευρώ, για εμάς είναι αδιάφορο. Είναι και κακό για εμάς, γιατί μπορεί να έρθει μια μεγάλη εταιρεία από Θεσσαλονίκη ή Αθήνα και να κάνει πέρα την δραμινή εταιρεία. Θα εγκατασταθεί εδώ και μετά θα μπορεί να πηγαίνει και στα μικρά έργα και εμείς δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια κινητικότητα όσον αφορά το ΕΣΠΑ και εκεί ελπίζουμε ώστε να μπορέσουμε να συντηρηθούμε».

Αναζήτηση διεξόδου
Μέρος του τίτλου της συνδιάσκεψης, αναφέρεται στην «αναζήτηση διεξόδου». Υπάρχει διέξοδος κ. Ευθυβούλη;
«Βασικά αυτό θα συζητήσουμε. Τις όποιες προτάσεις για διέξοδο. Εφόσον όμως δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχει συρρικνωθεί τόσο πολύ, δεν ελπίζεις σε πολλά. Αν δεν υπάρχουν έργα, να κινηθούν τα εργοτάξια, ο τεχνικός κόσμος δεν υπάρχει διέξοδο. Δεν μπορεί να δουλέψει ο κόσμος. Για μια στιγμή, τα φωτοβολταϊκά και όλα αυτά ήταν καλά, όμως εκεί είναι μια επένδυση που δεν απασχολεί κανέναν απολύτως, κανένα προσωπικό. Στην ουσία είναι μισή ανάπτυξη! Ανάπτυξη είναι να δουλέψει ο κόσμος. Αν είναι να κάθετε ο κόσμος και να πεινάει δεν υπάρχει ανάπτυξη! Όλος ο κύκλος μας είναι αλυσίδα!»

Τα μικρά έργα στους Δήμους
Ρωτήσαμε τον κ. Ευθυβούλη, τι έγινε σχετικά με τις επαφές που είχαν με τους Δήμους του νομού στις αρχές του χρόνου, ώστε να βγουν μικρά έργα για να μπορέσουν να δουλέψουν οι μικρομεσαίοι εργολάβοι.
«Η αλήθεια είναι ότι, όλοι οι Δήμοι και η Περιφερειακή Ενότητα, δέχτηκαν το αίτημά μας και τα έργα τα περισσότερα έργα που βγαίνουν είναι χαμηλής κλίμακας. Αναπόφευκτα βέβαια βγαίνουν και μεγάλα έργα. Εμείς είχαμε ζητήσει, αν γινόταν, τα μεγάλα έργα να σπαστούν. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει εύκολα, γιατί μετά δύσκολα μπορούν να εγκριθούν από την Περιφέρεια! Είναι δύσκολο να σπάσουν τα μεγάλα έργα σε άλλα μικρότερα.  Το θέμα είναι να υπάρχουν μελέτες μέσα στους Δήμους, γιατί υπάρχουν έργα και προτάσεις που περιμένουν. Για να λέμε και την αλήθεια, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιαννακίδης, δουλεύει πολύ σωστά και παλεύει για την αδικία που έχει δεχτεί η Δράμα τα τελευταία χρόνια και μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Και το παλεύει σε μεγάλο βαθμό  μάλιστα.
Ένα από τα σημαντικά προβλήματα, ήταν η μείωση των κονδυλίων των Δήμων, της ΣΑΤΑ. Υπήρχαν πάρα πολλές οφειλές, πλην του Δήμου Δράμας. Στους άλλους Δήμους, υπήρχαν αρκετές οφειλές. Όλος ο φετινός προϋπολογισμός, ουσιαστικά έφυγε στις προηγούμενες οφειλές και έτσι δεν βγήκαν έργα μέσα από δικούς τους προϋπολογισμούς. Το αντικείμενό μας έχει μειωθεί σε απίστευτο βαθμό. Εκεί που έβγαιναν τον μήνα δέκα δημοπρασίες, σήμερα ζήτημα είναι αν θα βγει μία! Πιστεύουμε ότι από το νέο έτος, εφόσον φέτος έχουν καλυφθεί οι οφειλές, θα βγουν κάποια νέα έργα για να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Αν κινηθεί και από το 2012 το «ΕΛΛΑΔΑ» που αντικαθιστά τον «ΘΗΣΕΑ» και ενταχθούν και εκεί κάποια έργα, τότε κάτι μπορεί να γίνει».
Θανάσης Πολυμένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ