Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ Κ. ΤΡΕΝΤΣΙΟΥ

«Τουλάχιστον όσο θα είμαι εγώ διοικητής, δεν πρόκειται να κλείσει το Νοσοκομείο Δράμας»

«Κανένα Κέντρο Υγείας δεν πρόκειται να κλείσει στη Δράμα» - «Οι πολίτες της Προσοτσάνης να κοιμούνται ήσυχοι!»





Του Θανάση Πολυμένη

ΔΗΛΩΣΕΙΣ που αγγίζουν την βεβαιότητα, ότι τόσο το Νοσοκομείο Δράμας, όσο και το Κέντρο Υγείας της Προσοτσάνης δεν πρόκειται να κλείσουν, έκανε χθες το πρωί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκανε ο διοικητής του Νοσοκομείου Δράμας κ. Κώστας Τρέντσιος. Συγκεκριμένα μάλιστα, αναφερόμενος στο ζήτημα του Νοσοκομείου τόνισε με έμφαση λέγοντας ότι: «Τουλάχιστον όσο θα είμαι εγώ διοικητής, δεν πρόκειται να κλείσει το Νοσοκομείο Δράμας», ενώ για το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης, διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι «μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι», αφού «κανένα Κ.Υ. δεν πρόκειται να κλείσει στη Δράμα».
            Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το ποια είναι σήμερα η κατάσταση στο Νοσοκομείο, ο κ. Τρέντσιος τόνισε μεταξύ άλλων:
«Το Νοσοκομείο της Δράμας αυτή τη στιγμή παρέχει υπηρεσίες που είναι σε καλό επίπεδο. Θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερο το επίπεδο, αν δεν υπήρχε αυτή η κατάσταση σε επίπεδο περικοπών. Από τα στοιχεία που έχω το τελευταίο 9μηνο, αυτό που αντιμετωπίζει η Δράμα είναι σε ικανοποιητικό βαθμό καλό. Το πρώτο 9μηνο του 2013, έχουν επισκεφθεί το Νοσοκομείο περίπου 48.000 άτομα τα Εξωτερικά Ιατρεία. Άλλοι τόσοι ίσως και παραπάνω, έχουν επισκεφθεί τα επείγοντα περιστατικά και έχουν γίνει πάνω από 3.000 επεμβάσεις. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα άλλων πόλεων ή και της Δράμας, και είναι πολίτες οι οποίοι δεν θα είχαν τη δυνατότητα αυτή λόγω της κατάστασης του επικρατεί.»
Ο κ. Τρέντσιος, διαβεβαίωσε ότι «το Νοσοκομείο στο μέτρο του δυνατού ανταποκρίνεται, υπάρχουν προβλήματα τα οποία περισσότερο έχουν να κάνουν με το προσωπικό το οποίο τα τελευταία χρόνια μειώθηκε κατά πολύ. Βρήκα τα τελευταία 2 χρόνια 148 αποχωρήσεις και ήδη υπάρχουν 10 παραιτήσεις που σημαίνει ότι θα βγουν στη σύνταξη.Προσπαθούμε, ως διοίκηση, και με τη συνεργασία των γιατρών, των νοσηλευτών, του προσωπικού να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που χρειάζεται για να λειτουργεί η υγειονομική υπηρεσία.»

Κέντρα Υγείας
            Στην ερώτηση τι ακριβώς συμβαίνει με τα Κέντρα Υγείας και ότι έχουν ήδη ακουστεί πολλά για το Κ.Υ. Προσοτσάνης, ο κ. Τρένστιος  ήταν και εδώ κατηγορηματικός: «Εκείνο που θέλω να πω, είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει κανένα Κέντρο Υγείας στη Δράμα, όπως πιστεύω ότι δεν θα γίνει και σε καμιά επαρχιακή πόλη. Απλώς κάποιοι διαβάζουν ή ερμηνεύουν μάλλον, αυτό το οποίο έχει βγει στο διαδίκτυο για διαβούλευση, το οποίο έχει να κάνει με τη μελλοντική διαδικασία του σχεδιασμού της Υγείας γενικά στη χώρα μας και οι ερμηνείες που δίνονται άλλοτε καλόπιστα άλλοτε κακόπιστα, φτάνουν στον απλό πολίτη ότι το Κ.Υ. της Προσοτσάνης ή τα Κ.Υ. άλλων περιοχών θα κλείσουν.
Εγώ εκείνο που έχω να σας πω, είναι ότι δεν πρόκειται να κλείσει κανένα Κέντρο Υγείας. Αν κάποιος μελετήσει σωστά και καλά και καλόπιστα αυτό το οποίο υπάρχει σαν πρόταση από την Επιτροπή Εμπειρογνώμων Ελλήνων και ξένων, είναι κάτι το οποίο το σύστημα Υγείας άμα τη γενέσει είχε βάλει σαν προτεραιότητα, αλλά για πολλούς και διάφορους λόγους και κατά την άποψή μου περισσότερο πελατειακούς, δεν το εφάρμοσε ποτέ.
Για παράδειγμα. Σε όποια χώρα της Ευρώπης και αν πάτε, θα δείτε ότι η Υγεία χωρίζεται σε 3 επίπεδα. Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αυτό το οποίο προτείνεται, το οποίο βέβαια θα συζητηθεί, είναι κάποια στιγμή στης διάρκεια του 2014 και ίσως από το 2015 και μετά, τα Κέντρα Υγείας και τα ΕΟΠΥΥ, τα παλιά ΙΚΑ δηλαδή, να υπαχθούν ξεχωριστά στην Υγειονομική Περιφέρεια του ΕΟΠΥΥ που ανήκουν, και να αποτελέσουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ούτως ώστε να υπάρχει ένα φίλτρο μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας και αυτό συνεπικουρούμενο από την θέσπιση του οικογενειακού γιατρού. Αυτό όσον αφορά την πρόταση.
Το πώς αυτό θα εξειδικευτεί και θα υλοποιηθεί θα το δούμε στην πορεία. Εκείνο που έχω να πω στους πολίτες της Προσοτσάνης, γι’ αυτό το θέμα να κοιμούνται ήσυχοι. Υπάρχουν πολλά άλλα θέματα για τα οποία πρέπει να ανησυχούν.»

«Όσο είμαι διοικητής…»
            Κατηγορηματικός ήταν επίσης ο διοικητής κ. Τρέντσιος, στην ερώτηση για το αν υπάρχει κίνδυνος στο βραχύ μέλλον, να κλείσει το Νοσοκομείο Δράμας ή να συγχωνευθεί με άλλα γειτονιά ή κλινικές:

«Πιστεύω ότι, οι ώριμοι και σοβαροί πολίτες της Δράμας, αντιλαμβάνονται ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Γιατί οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι αρκετά σημαντικές για τους πολίτες. Πιθανά κάποιοι να κάνουν σενάρια και να φαντασιώνουν καταστάσεις δύσκολες, πιθανά για πολλούς και διάφορους λόγους να σπεκουλάρουν τη διαδικασία. Εκείνο που έχω να σας πω, τουλάχιστον όσο θα είμαι εγώ διοικητής, δεν πρόκειται να κλείσει το Νοσοκομείο Δράμας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ