Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Πέρασε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Δράμας


Χαραλαμπίδης: «Προϋπολογισμός κατ’ εκτίμηση, γιατί κανείς δεν ξέρει τι μας ξημερώνει αύριο…» - Σούτος: «Πολιτικό κείμενο» - Ευμοιρίδης: «Αυτοδιοίκηση υπό διωγμόν».- Μήτρου: «Διαχείριση της φτώχειας».



Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΤΑ ΑΠΟ μια ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δράμας όπως προβλέπεται, κατά την οποία δεν υπήρχαν ιδιαίτερα εντάσεις και κορώνες, πέρασε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Δράμας. Κλασικά πλέον, ψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής αρχής, η «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» ψήφισε μόνος τις αναγκαίες λειτουργικές δαπάνες του Δήμου όπως μισθοδοσία κτλ.
Η παράταξη του κ. Σούτου «Μαζί για τη Δράμα» καταψήφισε τον προϋπολογισμό θεωρώντας τον καθαρά πολιτικό κείμενο, ενώ ο κ. Ευμοιρίδης της παράταξης «Η Ώρα της Δράμας», τον ψήφισε, ασκώντας όμως τη δική του κριτική. Ο κ. Μήτρου από την παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καταψήφισε επίσης τον προϋπολογισμό, ασκώντας με τη σειρά του έντονη κριτική, κυρίως κατά της κυβερνητικής πολιτικής που έφτασε τους Δήμους στο δύσκολο οικονομικό σημείο στο οποίο βρίσκονται.
Αναλυτικότερα, η ειδική συνεδρίαση για την συζήτηση του προϋπολογισμού ξεκίνησε στις 19.30, ενώ η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τα τρέχοντα θέματα είχε οριστεί στις 20.00. Τελικά, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό κράτησε μέχρι λίγο πριν τις 22.00 το βράδυ.
Εισηγητής του προϋπολογισμού ήταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Παύλος Ζαχαριάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα διαδικαστικά που χρειάστηκαν για να φτάσει ο προϋπολογισμός στο σημείο κατάθεσής του. Όπως εξήγησε, το προσχέδιο του προϋπολογισμού ψηφίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή, μπήκε στον κόμβο διαλειτουργικότητας από τον Δήμο ενώ μέχρι σήμερα ψήφιζε η Οικονομική Επιτροπή, το δημοτικό συμβούλιο και στη συνέχεια υπήρχε η έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Φέτος για πρώτη χρονιά, με την ψήφιση του προσχεδίου από την Οικονομική Επιτροπή πήγε στον κόμβο διαλειτουργικότητας όπου έγινε ο έλεγχος από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας, ήρθαν οι παρατηρήσεις και σήμερα περνάει από το δημοτικό συμβούλιο και θα ακολουθήσει η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να μπορέσει από την αρχή της χρονιάς να υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός.
Ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε ότι διανύουμε μια περίοδο έντονης υποχρηματοδότησης των Δήμων, φυσικά και του Δήμου Δράμας. Το σύνολο του προϋπολογισμού είναι 47.770.000 ευρώ, το οποίο είναι αυξημένο κατά περίπου 400.000 ευρώ, παρά τη μείωση των επιχορηγήσεων. Ο κ. Ζαχαριάδης, αφού έκανε μια περιληπτική ανάλυση των κωδικών του προϋπολογισμού αναφερόμενος στα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί, σημείωσε: «Θεωρώ ότι το έργο το οποίο έχει παραχθεί και το έργο το οποίο πρόκειται να γίνει μέσα στο 2014, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεων αλλά και πολλών άλλων τους οποίους δεν είχαμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα».

Χαραλαμπίδης: Ψηφίζουμε τις λειτουργικές δαπάνες
            Εισηγητής από τη μείζονα αντιπολίτευση, από την παράταξη «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα», ήταν ο δημ. σύμβουλος κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε ιδιαίτερα ότι πρόκειται «για έναν προϋπολογισμό που γίνεται κατ’ εκτίμηση! Γιατί κανείς δεν ξέρει τι μας ξημερώνει αύριο, κανείς δεν ξέρει τι θα αντιμετωπίσουμε το 2014. Εκείνα που λέγαμε στο παρελθόν για ρεαλιστικό, αναπτυξιακό και όλα τα άλλα, πάνε περίπατο. Κι αυτό φαίνεται και από τις οδηγίες τις οποίες έχουν έρθει, είμαστε υπό την επίβλεψη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, είμαστε δηλαδή υπό την επίβλεψη της ελληνικής τρόικας. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, μας έχουν δεσμεύσει…» Ο κ. Χαραλαμπίδης τόνισε ότι κάναμε πολλές διορθώσεις και τροποποιήσεις για τον προϋπολογισμό, αφού το Παρατηρητήριο τον έστειλε πίσω ως μη ρεαλιστικό.
            Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χαραλαμπίδης για το τεχνικό πρόγραμμα επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι τα μεγάλα έργα τα καρπούται κυρίως η δημοτική κοινότητα Δράμας, ενώ οι μικρές κοινότητες δεν καρπούνται τίποτα, ή αν τα καρπούνται, τότε σε πολύ μικρό ποσοστό, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της χαμηλής χρηματοδότησης των τοπικών διαμερισμάτων. Σημείωσε ακόμα ο κ. Χαραλαμπίδης, ότι η δημοτική αρχή του κ. Χαρακίδη παρέλαβε «έναν Δήμο εύρωστο, που δεν έχει  υποχρεώσεις ούτε σε δάνεια, ούτε πουθενά αλλού. Το αποτέλεσμα ήταν, απερίσπαστοι να κάνετε την πολιτική σας και έτσι πρέπει να μείνει ο Δήμος, σε μια κατάσταση να μην εμπλακεί σε διαδικασίες χρεών και μπούμε στην δίνει της οικονομικής κατάστασης που ταλανίζει τους υπόλοιπους Δήμους. Σ’ αυτό, η χρηστή διοίκηση είναι απαραίτητη και καλά πάμε, μπορώ να πω».
            Τέλος, ο κ. Χαραλαμπίδης είπε ότι η παράταξή του ψηφίσει από τον προϋπολογισμό το κομμάτι που αφορά τις λειτουργικές δαπάνες του Δήμου και τις μισθοδοσίες και καταψηφίζει όλα τα υπόλοιπα.

Σούτος: Πολιτικό κείμενο!
            Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τη Δράμα» κ. Κώστας Σούτος, τόνισε ότι «η συζήτηση πάνω στον προϋπολογισμό, είναι κυρίως μια πολιτική συζήτηση. Ο προϋπολογισμός δεν είναι παρά μια λογιστική αποτύπωση». Είπε ότι η παράταξή του δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό, «στο σύνολό του, γιατί είναι ένα πολιτικό κείμενο και γιατί διαφωνούμε επί της ουσίας. Γιατί διαφωνούμε με τις αρχές, με τις μεθόδους και κυρίως με το όραμα της παρούσας δημοτικής αρχής. Υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, σημαίνει ότι συμφωνούμε με τη δημοτική αρχή. Εμείς όμως όταν ξεκινούσαμε σαν παράταξη, πιστεύαμε σε άλλα πράγματα, είχαμε άλλα οράματα. Οράματα τα οποία ελπίζουμε κάποτε να πραγματοποιηθούν. Από κάποια άλλη παράταξη, κάποια δημοτική παράταξη που θα δημιουργηθεί με νέους ανθρώπους, άφθαρτους, οραματιστές. Ο δεύτερος λόγος που καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, είναι για να διαμαρτυρηθούμε έστω και με αυτόν τον έμμεσο τρόπο, για την αντιμετώπιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος. Θεωρούμε ότι είναι αστείο, η παραμικρή μας απόφαση, το κάθε ευρώ που διαθέτουμε, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που είναι το κυρίαρχο όργανο του Δήμου, να περνάει από έλεγχο του κράτους, της τρόικας. Πού είναι η αυτοτέλεια που λέμε, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Που είναι η κυριαρχία; Πού είναι η αυτονομία; Πού είναι τα χρήματα που έπρεπε να μας δίνουν και μας τα κόβουν…»

Ευμοιρίδης: Αυτοδιοίκηση υπό διωγμόν
            «Για μια ακόμα φορά, διαπιστώνει κανείς ότι, η Αυτοδιοίκηση είναι υπό διωγμόν στην Ελλάδα», τόνισε με έμφαση ο επικεφαλής της παράταξης «Η Ώρα της Δράμας» κ. Κώστας Ευμοιρίδης συνεχίζοντας: «Ακούστηκε ότι πολιτικό είναι το θέμα. Μακάρι να ήταν πολιτικό. Ο προϋπολογισμός, πριν πολλά χρόνια, ήταν ένα εργαλείο ανάπτυξης αλλά και παραγωγής αυτοδιοικητικής πολιτικής. Σήμερα δεν είναι. Και δεν είναι σήμερα γιατί, όταν από τα 478 εκατομμύρια, τα 30 εκατομμύρια δεν μπορούμε να τα αγγίξουμε, να τα διαφοροποιήσουμε έστω.»
            Ο κ. Ευμοιρίδης αναφέρθηκε επίσης στον λίγο χρόνο που δόθηκε, «30 λεπτά σύμφωνα με την πρόσκληση, δείχνει ότι δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα και κακώς έρχεται. Θα μπορούσε με την Οικονομική Επιτροπή να τελειώνει η ιστορία και να μην έρχεται καθόλου σ’ εμάς».
            Μετά από αναφορά που έκανε σε ορισμένους κωδικούς ο κ. Ευμοιρίδης, είπε ότι υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2014 ως έχει, λέγοντας: «Δεν κατανοώ την άρνηση να ψηφίσεις προϋπολογισμός. Τις παρατηρήσεις σου να τις κάνεις.»

Μήτρου: Διαχείριση της φτώχειας!
            Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Γιώργος Μήτρου, άνοιξε την εισήγησή του κάνοντας αναφορά στον χρόνο συζήτησης που ορίστηκες, «αφού η συζήτηση είναι υποβαθμισμένη» και αναφέρθηκε στις παλινωδίες της κυβέρνησης σχετικά με τους προϋπολογισμούς των Δήμων λέγοντας ότι «δεν ξέρουμε καν αν θα αλλάξει κι άλλες φορές ο προϋπολογισμός». Σε κάποια αποστροφή των λεγομένων του, ο κ. Μήτρου είπε: «νομίζω πως πρέπει να μιλάμε για το τέλος της Αυτοδιοίκησης». Είπε ακόμα ότι τα έργα του ΕΣΠΑ δεν μπορεί να λειτουργούν ως πανάκεια, λέγοντας ότι, τα έργα του ΕΣΠΑ «τα επιβάλει ουσιαστικά το οργανωμένο κεφάλαιο και ο Δήμος είναι αναγκασμένος να κινηθεί σ’ αυτά τα έργα.»
            Σε άλλο σημείο της εισήγησής του, ο κ. Μήτρου αναφέρθηκε στην γενικότερη πολιτική κατάσταση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς λέμε, υπάρχει το δάσος, που είναι η κυβέρνηση, η στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, είναι η υποχρηματοδότηση και από την άλλη υπάρχει το δέντρο που όλα αυτά τα χρόνια συζητάμε εδώ στο δημοτικό συμβούλιο, που είναι η διαχείριση της φτώχειας, γι’ αυτό θέλουν να ψηφίσουν έναν νέο εκλογικό νόμο, προκειμένου οι δημ. σύμβουλοι να εκλέγονται από ένα κοινό ψηφοδέλτιο εφόσον έχουν καταργήσει ουσιαστικά την Αυτοδιοίκηση».

            Τέλος, ο κ. Μήτρου καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ