Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

«Πρόσβαση στη Ζωή» - Ομπρέλα για τους ΑμεΑ

ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ «Π.Τ.» ΑΓΛ. ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ ΔΡΑΜΑΣ

«Πρόσβαση στη Ζωή» - Ομπρέλα για τους ΑμεΑ

Στις 23 και 24 Νοεμβρίου το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο στο Δημοτικό Ωδείο





Του Θανάση Πολυμένη

«ΤΟ Συνέδριο Πρόσβαση στη Ζωή, είναι μια ομπρέλα, για τα θέματα που αφορούν τους ανθρώπους με αναπηρία», λέει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», η πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών Ν. Δράμας κα. Αγλαΐα Κατσιγιάννη, με αφορμή τη διεξαγωγή του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου με τίτλο: «Πρόσβαση στη Ζωή».
            Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Πρόσβαση στη Ζωή», θα διεξαχθεί το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Ωδείο, με ομιλητές από όλη την Ελλάδα και τη Δράμα. Συμμετέχουν επιστήμονες στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, ενώ για φέτος οι εργασίες του συνεδρίου πρόκειται να καλύψουν και θέματα που έχουν άμεση σχέση με τον αθλητισμό αλλά και φοροτεχνικά ζητήματα που αφορούν τα ΑμεΑ.
           
Οι ομιλητές
            Ενδεικτικά μόνο και ως θεματολογία, αναφέρουμε τους ομιλητές:
Λίγκα Μαρία – Κυριακή Τερζίδου: «Η ιπποθεραπεία ως θεραπευτική στρατηγική». - Δόβρος Γεώργιος: «ΑμεΑ και οδήγηση». – Σοφία Κοκκίνη: «Άσκηση και νοητική υστέρηση». – Τσοχατζής Ιωάννης: «Διαχείριση κύστης». – Στέλιος Βελίκης: «Αδέρφια  ατόμων με αναπηρία». – Μιχάλης Σαλωνίδης: «Η ενσωμάτωση των παιδιών με αναπηρίες στη σχολική διαδικασία». – Λευτέρης Παπαδόπουλος: Λογοθεραπευτής. – Σοφία Νταλκίτση – Μπαχαρίδου Αναστασία: «Φυσικοθεραπευτική παρέμβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα». – Ψαρράς Γιώργος: «Φορολογικές – Οικονομικές διευκολύνσεις για ΑμεΑ». – Νίκος Κωνσταντινίδης: «Αθλητισμός και άτομα με κινητικά προβλήματα». – Έφη Νταούλα: «Διατροφικές ιδιαιτερότητες παιδιών με εγκεφαλική παράλυση».

Ομπρέλα για τα ΑμεΑ
            «Το συνέδριο είναι μια ομπρέλα, για τους ανθρώπους με αναπηρία, γι’ αυτό εξάλλου και έχουμε τον κεντρικό τίτλο: Πρόσβαση στη Ζωή, ώστε να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θεματικές ενότητες», επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών Ν. Δράμας κ. Αγλαΐα Κατσιγιάννη. «Καλύπτει θέματα ιατρικά, νομικά, θέματα ψυχολογίας, εκπαίδευσης αλλά και φοροτεχνικά που τελευταία μας απασχολούν ακόμα περισσότερο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».        Το Συνέδριο γίνεται κάθε δύο χρόνια, με τη διαφορά ότι υπήρξε μια διακοπή εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων και αντί να γίνει το 2012 γίνεται το 2013, με την ευγενική χορηγία του ΟΠΑΠ.
            Όπως μας λέει η κα Κατσιγάννη, «το συνέδριο παρακολουθούν πολλές κατηγορίες αναπήρων και όχι μόνο, οι οικογένειές τους, αλλά και φίλοι των ΑμεΑ, κοινωνικοί και τοπικοί φορείς, διότι κάποιο απ’ όλα τα θέματα καλύπτει και μια συγκεκριμένη ομάδα της τοπικής κοινωνίας».
            Μιλώντας για τα συμπεράσματα του παλαιότερων συνεδρίων, η κα Κατσιγιάννη επισημαίνει: «Τα συμπεράσματα που έχουν βγει από τα περασμένα συνέδρια, είναι ότι οι άνθρωποι με αναπηρία εδώ στη Δράμα είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν, να μιλήσουν και συζητήσουν με εξέχοντες επιστήμονες για θέματα που του απασχολούν, να κάνουμε κάποιες επαφές οι οποίες και στο μέλλον θα είναι χρήσιμες. Νομίζω ότι ο καθένας έχει ανάγκη στην πρόσβαση στην πληροφορία σε ότι καινούριο υπάρχει για το θέμα που μας αφορά. Και ανάλογα με τον τομέα του ο καθένας, έχει χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες και έχει εκμεταλλευθεί τα συμπεράσματα αυτά. Για εμάς, ως Σύλλογο Παραπληγικών, είμαι κατηγορηματική, ότι όλα όσα μάθαμε ήταν χρήσιμα. Ως φορέας ατόμων με κινητικά προβλήματα στο Νομό, χρειάζεται να έχουμε επαφές με επιστήμονες από όλη την Ελλάδα και μπορούμε να εξυπηρετούμε όλα τα μέλη μας εδώ.»

Βασικά προβλήματα των ΑμεΑ
            Σε ερώτηση ποια είναι τα βασικά προβλήματα που απασχολούν σήμερα τα άτομα με αναπηρίες, η κα Κατσιγιάννη επισημαίνει:
            «Σε σταθερή και μόνιμη βάση είναι η προσβασιμότητα. Επίσης η υγειονομική περίθαλψη, η φροντίδα κατ’ οίκον, η ανεξάρτητη διαβίωση και από τα πιο επιμέρους που είναι η οικονομική κρίση που πλήττει ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους με αναπηρία, η ανεργία που δυστυχώς πλήττει πάνω από τέσσερις φορές τους ανθρώπους με αναπηρία απ’ ότι οποιονδήποτε άλλον και το πρόβλημα με τα ΚΕΠΑ που έχει προκύψει τα δύο τελευταία χρόνια και όλοι οι ΑΜΕΑ ταλαιπωρούνται. Ήδη έχει 60.000 άτομα να περιμένουν στην ουρά για επανεξέταση, με αποτέλεσμα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα να μην έχουν οικονομικούς πόρους, να μην έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, να μην έχουν πρόσβαση στο να πάρουν το αδασμολόγητο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται στα σπίτια τους, να μην έχουν τον τεχνικό εξοπλισμό όπως τα αμαξίδιά τους και κάτι άλλο που τους χρειάζεται και οδηγούνται στην εξαθλίωση.
Νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος με τα ΚΕΠΑ έχει λυθεί, με το νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή, για τις 43 κατηγορίες μη αναστρέψιμης και μόνιμης αναπηρίας, που πλέον δεν χρειάζονται επανεξέταση από το ΚΕΠΑ. Νομίζω ότι θα έπρεπε να ενημερωθούν γι’ αυτό όλες οι υπηρεσίες, ώστε οι άνθρωποι που περιμένουν για να εξυπηρετηθούν και ανήκουν σε μια απ’ αυτές τις κατηγορίες, να καταργηθεί πλέον η αναμονή και να προχωρήσουν στην εξυπηρέτησή τους.»

Ανάπηροι «μαϊμού»!
Σε ερώτηση σχετικά με το πού βρίσκεται το θέμα με τους ανάπηρους «μαϊμού», η κα. Κατσιγιάννη επισημαίνει: «Για τους ανάπηρους μαϊμούδες νομίζω ότι είναι γνωστό. Και η Δράμα, όπως και το Κιλκίς, ήταν μια από τις πόλεις που είχαμε το μεγαλύτερο πρόβλημα. Τώρα ακούμε κάτι για την Κέρκυρα και άλλα νησιά. Εδώ με τον Σύλλογο τόσα χρόνια, τα μέλη μας, είχαμε κάνει κάποιες καταγγελίες, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα, και για αναπηρικά αυτοκίνητα, και για συντάξεις και επιδόματα, και για θέσεις εργασίας που δυστυχώς καταλαμβάνονται από ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να έχουν τη θέση αυτή. Δεν βλέπω να γίνεται κάτι.»
Ουσιαστικά όλο αυτό έχει και αντίκτυπο απέναντι στο αναπηρικό κίνημα; «Ναι, γιατί κι εμείς έχουμε χαρακτηριστεί πολλές φορές ως ανάπηροι μαϊμούδες και με διάφορα άλλα επίθετα. Πέρα από αυτό όμως, οι άνθρωποι με αναπηρία που πραγματικά χρειάζονται την απασχόληση όχι μόνο για κοινωνικούς και ψυχολογικούς λόγους αλλά και για βιοποριστικούς, στερούνται αυτή την ευκαιρία, με αποτέλεσμα κάποιοι άλλοι που έτυχε να έχουν έναν γνωστό σε μια σημαντική θέση ή ένα ποσό για να αγοράσουν τη θέση – μην κρυβόμαστε πίσω από το δαχτυλάκι μας, τα γνωρίζουμε όλοι, η Δραμινή κοινωνία είναι μια μικρή κοινωνία – αυτοί έχουν αποκατασταθεί και δυστυχώς μένουν κάποιοι άλλοι που έχουν ανάγκη.»
Είπατε ότι κάποιοι αγόραζαν τις θέσεις αυτές. Τι γινόταν δηλαδή; «Κατά καιρούς έχουμε ακούσει ότι κάποια άτομα χρειάστηκε να πληρώσουν ένα ποσό σε κάποιους – δεν είμαι εγώ η αρμόδια να πω ποιους και γιατί – προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας, εντασσόμενοι στην κατηγορία των ΑμεΑ.»
            «Αν δεν μπει το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο, δεν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Και δεν μιλάω μόνο για τη Δράμα, μιλάω για όλη την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι  υπάρχει κάποιος πολιτικός που μπορεί να δείξει τόσο σθένος και τόση πυγμή και τόση αποφασιστικότητα που να κάνει έναν έλεγχο των τελευταίων 20 χρόνων. Και λέω 20 χρόνων, γιατί σ’ αυτό το διάστημα λειτουργεί ο Σύλλογος Παραπληγικών. Για πριν δεν ξέρω τι γινόταν. Αλλά, γι’ αυτό το διάστημα, υπάρχουν παραστατικά. Αλλά δεν ξέρω ποιος θα είναι αυτός ο πολιτικός και σε ποια βαθμίδα της πολιτικής, που θα μπορέσει να πάρει μια τέτοια δραστική απόφαση, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Και το αποτέλεσμα θα είναι ποιο; Θα επιστραφούν τα χρήματα που έχουν ληφθεί από αυτά τα άτομα; Θα αποκατασταθεί η βλάβη που έχει γίνει σε κάποιους άλλους που άδικα δεν πήραν τη δουλειά; Δεν το γνωρίζω, το πρόβλημα διαιωνίζεται.»

Τα οικονομικά του Συλλόγου
            Στις οικονομικές δυσκολίες του Συλλόγου Παραπληγικών αναφέρεται η κα Κατσιγιάννη σε αντίστοιχη ερώτηση. Όπως τονίζει, τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, καθώς τα οικονομικά έχουν επιβαρυνθεί, μετά από την απόφαση του Δήμου Δράμας να διακόψει την παροχή βοήθειας, «καθώς είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου το ενοίκιο και τη ΔΕΗ.» Το βάρος των οικονομικών αυτών έχει πέσει στον Σύλλογο και υπάρχει δυσκολία την πληρωμή των λογαριασμών. «Στηριζόμαστε στη βοήθεια και την αγάπη φίλων ενώ κάποιες δραστηριότητες φέρνουν κάποια μικροποσά με τα οποία μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Έχουμε κάνει έκκληση σε όλους τους επιχειρηματίες της πόλης μας, αν κάποιος θέλει να βοηθήσει να γίνει χορηγός του μήνα για το ενοίκιο και για το ρεύμα. Δυστυχώς ήταν ένας – δύο αυτοί που ανταποκρίθηκαν και τους ευχαριστούμε θερμά.»
            Αν κάποιος συμπολίτης μας ενδιαφέρεται να βοηθήσει, ο Σύλλογος Παραπληγικών έχει λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ τα γραφεία του λειτουργούν Δευτέρα και Τετάρτη 6-8 το απόγευμα.

Θέσεις πάρκινγκ – ράμπες
            Με την ευκαιρία η κα. Κατσιγιάννη επισημαίνει το μεγάλο πρόβλημα με τις αναπηρικές θέσεις πάρκινγκ καθώς και τις ράμπες στα πεζοδρόμια και σε άλλα σημεία. Ζητάει από τους συμπολίτες μας να μην καταλαμβάνουν τις θέσεις πάρκινγκ, διότι «για τον άνθρωπο με το αναπηρικό αμαξίδιο ή για τη μητέρα με το παιδάκι στο καρότσι, για κάποιον που έχει κινητικό πρόβλημα, είναι η μόνη δίοδος που μπορεί να περάσει, με αποτέλεσμα όταν παρκάρει ένα αυτοκίνητο πάνω στην ράμπα, να χρειαστεί να γυρίσουμε πίσω όλο το πεζοδρόμιο, να κατεβούμε τον δρόμο και όλο αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο».

            Αρκετοί είναι εκείνοι που παρκάρουν σε τέτοια σημεία, ή κάποιοι άλλοι τοποθετούν τους κάδους απορριμμάτων του Δήμου πάνω στις ράμπες, επειδή τους ενοχλούν όταν είναι κοντά στα μαγαζιά τους. Ειδική αναφορά κάνει η κα Κατσιγιάννη για την ράμπα στο ΙΚΑ, η οποία είναι κλεισμένη μονίμως από κάποιο αυτοκίνητο και καταλήγει: «Μια θέση κενή, δεν είναι πάντα μια θέση ελεύθερη για να παρκάρουμε. Υπάρχουν κενές και ελεύθερες θέσεις για να παρκάρουν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ