Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Στις 14 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί τον θάνατο τουλάχιστον σε 3 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.


Η εφημερίδα μας, παρουσιάζει καθημερινά μια ενδιαφέρουσα σειρά κειμένων του ιατρού παθολόγου - διαβητολόγου κ. Κώστα Σαμαρτζίδη, με τον κεντρικό τίτλο: «Η υγεία πάνω απ’ όλα»! Ο κ. Σαμαρτζίδης, αναλύει καθημερινά με μια εικόνα και σύντομο κείμενο, τι πρέπει να κάνει κάποιος που έχει διαβήτη τύπου 2.

Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.

Με την ευκαιρία, ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Δράμας, διοργανώνει αύριο Τετάρτη 13 Νοεμβρίου και από ώρα 10.00 το πρωί, δράση, στον ισόγειο χώρο του Διοικητηρίου Δράμας. Θα γίνουν μετρήσεις σακχάρου και θα λάβουν χώρα και διάφορες άλλες δραστηριότητες.

Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του Καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές. Ο όρος διαβήτης αποδίδεται στο Έλληνας γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό. Στις μέρες μας τουλάχιστον 300.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή σακχαρώδη διαβήτη, όπως είναι ο πλήρης επιστημονικός όρος της ασθένειας.


Στις 17 Νοεμβρίου, ο Σύλλογος Διαβητικών Δράμας, οργανώνει δωρεάν εκδρομή στο Διαβητικό Χωριό στη Θεσσαλονίκη, που έχει στηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα υπάρχει πληθώρα δραστηριοτήτων. Η αναχώρηση θα γίνει το πρωί στις 08.30 από το Διοικητήριο Δράμας.  Επίσης, για όσους ενδιαφέρονται, αρχίζουν σύντομα τα μαθήματα εκπαίδευσης για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Πληροφορίες στον Σύλλογο Διαβητικών Ν. Δράμας, στο γραφείο τους στο ισόγειο του Διοικητηρίου.