Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ο χαμός για ένα τσουβαλάκι πατάτες στη Δράμα

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΜΕΣΑΖΟΝΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ

Ο χαμός για ένα τσουβαλάκι πατάτες

«Δεχόμαστε πιέσεις και εκβιασμούς» λένε οι παραγωγοί – ΚΚΕ: «Αποπροσανατολισμός των μικρών φτωχών αγροτών παραγωγών»




Του Θανάση Πολυμένη


ΤΕΡΑΣΤΙΑ επιτυχία είχε το κοινωνικό παζάρι που διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Δράμας το περασμένο Σαββατοκύριακο, για την πώληση πατάτας Κ. Νευροκοπίου απευθείας από τους παραγωγούς στους καταναλωτές. Όπως είναι γνωστό, υπάρχουν τεράστιες ποσότητες αδιάθετης πατάτας, την οποία οι παραγωγοί Κ. Νευροκοπίου και Βροντούς την πουλάνε με 0,25 λεπτά το κιλό, 2,5 ευρώ στο δεκάκιλο τσουβαλάκι.





            Μια πρώτη διοργάνωση έκανε το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Μαρτίου στο χώρο του πάρκινγκ του Διοικητηρίου το Εργατικό Κέντρο Δράμας με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών, στην προσπάθειά του να ενισχυθούν οικονομικά πατατοπαραγωγοί της περιοχής, αλλά και να δοθεί στο καταναλωτικό κοινό φθηνή πατάτας, χωρίς μεσάζοντες και εμπόρους, οι οποίοι ανεβάζουν την τελική τιμή της πατάτας στο ράφι του σούπερ μάρκετ.
            Γεγονός είναι ότι έγινε κυριολεκτικά ο χαμός, καθώς προσήλθαν εκατοντάδες Δραμινοί για να αγοράσουν φθηνή πατάτα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είχε προβλεφθεί μεγάλη ποσότητα και έτσι, οι πρώτοι επτά τόνοι έφυγαν εν ριπή οφθαλμού στην κυριολεξία. Η έκπληξη του Σαββάτου μετατράπηκε σε ένα τεράστιο μπούγιο, με σπρωξίματα, παράπονα ακόμα και μικροπαρεξηγήσεις. Σε ένα σημείο υπήρχε ένα τραπεζάκι, όπου ένας εθελοντής από τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου εισέπραττε τα χρήματα και έκοβε το πολυπόθητο χαρτάκι, με το οποίο έπαιρνε τις πατάτες από το φορτηγό. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν είχε δημιουργηθεί μια σειρά, με αποτέλεσμα να γίνει πανικός! Άλλοι φώναζαν, άλλοι έβριζαν, άλλοι ζητούσαν …αρμόδιο να βάλει τάξη, άλλοι έλεγαν ότι … καταντήσαμε Βουλγαρία και πολλά άλλα!
            Τελικά, οι πατάτες τέλειωσαν πολύ σύντομα και έτσι λίγο μετά τις δέκα ήρθε και δεύτερο φορτηγό. Συνολικά, το Σάββατο, πουλήθηκαν γύρω στους 15 τόνους. Η υπόσχεση δόθηκε για την επόμενη ημέρα, όπου διατέθηκαν άλλοι τόσοι τόνοι πατάτας. Εκείνα που ελάχιστοι πρόλαβαν να αγοράσουν ήταν τα φασόλια, καθώς ούτε και εκεί υπήρξε πρόβλεψη για ποσότητες.

Και η απαραίτητη καντίνα φυσικά...






Το Εργατικό Κέντρο
            Όπως είπε ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Άγγελος Τομπαλίδης, «πρόκειται για μια συμβολική κίνηση, με την οποία θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει τεράστια διάσταση μεταξύ τιμής παραγωγού που διατίθεται στους εμπόρους, και την τιμή με την οποία την αγοράζει ο καταναλωτής στο κατάστημα. Θέλουμε να αναδείξουμε μέσα απ’ αυτή την κίνηση, ότι ο μόχθος των εργαζομένων στη γη, των αγροτών, και η ανάγκη για την κατανάλωση της πατάτας, δημιουργεί μια τεράστια υπεραξία την οποία καρπώνονται ελάχιστοι, οι μεσάζοντες και οι έμποροι. Εμείς θέλουμε μέσα απ’ αυτή την κίνηση να αναδείξουμε στην κοινωνία, ότι αυτή τη διαφορά, αυτή την υπεραξία πρέπει να την καρπωθεί ο παραγωγός και ο καταναλωτής».
            Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο πάντως, θα υπάρξουν και άλλα κοινωνικά παζάρια στο μέλλον, τόσο με πατάτες όσο και με άλλα προϊόντα, όπως λάδια, πορτοκάλια, ρύζι, φασόλια κτλ.

«Ενδιαφέρον…» από εμπόρους και σούπερ μάρκετ!
            Συζητώντας με τον αγρότη – πατατοπαραγωγό κ. Γ. Αμαραντίδη, ο οποίος διέθετε πατάτες το περασμένο Σάββατο, ανέφερε ότι, οι παραγωγοί Κ. Νευροκοπίου, έχουν δεχθεί πιέσεις από μεγάλες εταιρείες και πολυεθνικά σούπερ μάρκετ, «να αγοράσουν όλα τα αποθέματα της αδιάθετης πατάτας, για να μπορούν αυτοί μετά να κάνουν το δικό τους παιχνίδι. Να αγοράσουν δηλαδή τις πατάτες σε χαμηλές τιμές, για να μπορούν μετά να πουλάνε την πατάτα Νευροκοπίου σε όποια τιμή θέλουν, για να αισχροκερδήσουν για άλλη μια φορά». Όπως είπε ο κ. Αμαραντίδης, αυτό γίνεται την τελευταία εβδομάδα, καθώς έχουν θορυβηθεί από την μεγάλη διάσταση που έχει πάρει σε όλη τη χώρα το «κίνημα της πατάτας», ενώ η τιμή που έδιναν ήταν κάτω από 0,20 λεπτά το κιλό.
            Όπως τόνισε ο κ. Αμαραντίδης, το «κίνημα της πατάτας» αποτελεί μια μεγάλη προσπάθεια να «σπάσει το καρτέλ που τα τελευταία 20 χρόνια είναι τόσο δυνατό, εφόσον αυτοί έχουν τα χρήματα, αυτοί κινούν όλα τα νήματα, κινούν όπως θέλουν την αγορά». Γεγονός είναι πάντως, όπως επεσήμανε ο κ. Αμαραντίδης, ότι οι πατατοπαραγωγοί δέχονται μεγάλες πιέσεις από μεσάζοντες, εμπόρους και πιστωτές τους, να σταματήσουν τη διάθεση της πατάτας μέσα από τα κοινωνικά παζάρια και με αυτή την τιμή… γιατί θα έχουν χειρότερες μέρες την επόμενη χρονιά και στο μέλλον!




Και φυσικά και η απαραίτητη απευθείας σύνδεση με την ΝΕΤ...


Χρ. Γκόντιας: «Θορυβήθηκαν οι μεσάζοντες…»
            Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Αγροτών κ. Γκόντιας Χρήστος, επεσήμανε ότι η όλη προσπάθεια ξεκίνησε πριν ένα μήνα στο λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου και συμμετέχουν όλα τα χωριά και οι παραγωγοί. Προς το παρόν έχει στηθεί μια άτυπη ομάδα από παραγωγούς «και θέλουμε να δουλέψουμε συλλογικά, γιατί ό,τι είναι συλλογικό είναι και δυνατό. Από εκεί και πέρα (τονίζει ο κ. Γκόντιας), πιστεύω ότι δεν θα αδικηθεί κανένας παραγωγός και θα πουληθούν αναλογικά οι πατάτες που έχει ο καθένας στις αποθήκες του. Ας μην ξεχνάνε οι αγρότες, ότι εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις, πρέπει να έχουν ένα καλό προϊόν που να ανταποκρίνεται και να έχει αυτά που θέλει η αγορά. Δεν μπορούμε να πουλάμε προϊόντα τα οποία δεν έχουν πιστοποίηση. Αυτό το προϊόν όμως τυχαίνει να το έχει το λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου. Έχει ένα εμπόρευμα που είναι και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Προέλευσης, μπορεί να πάρει τη θέση και στην κατσαρόλα της νοικοκυράς και στην καρδιά όλων των Ελλήνων. Πρέπει να μάθουμε ελληνικά προϊόντα σε τιμές που πρέπει να τα αγοράζουμε. Όχι σε σχιζοφρενικές τιμές που τα παίρνουν οι μεσάζοντες και τα μεταφέρουν στην αγορά και παίρνουν όλο τον κόπο και τον ιδρώτα του αγρότη. Και μπορεί όλοι οι αγρότες να ματώνουμε στο χωράφι, αλλά ματώνουμε όλοι μαζί και στο ράφι.»
            Ερωτώμενος αν με το «κίνημα της πατάτας» θορυβήθηκαν οι μεσάζοντες ή τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, ο κ. Γκόντιας απάντησε: «Θορυβήθηκαν και οι μεσάζοντες και όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και ζητούν τώρα να πάρουν την πατάτα στην κατοχή τους για να μπορέσουν να ελέγξουν την τιμή της αγοράς. Λοιπόν, ας μάθουν ότι δεν μπορούν άλλο πια να κατακεραυνώνουν συνειδήσεις και πορτοφόλια αγροτών. Οι αγρότες είναι εδώ ενωμένοι, έχουν μάθει να δουλεύουν συλλογικά και θα κοιτάξουν πώς θα μπορέσουν να προωθήσουν το προϊόν τους μέσω ομάδων παραγωγών».

«Σκοτεινό μέλλον…»
            Συβιλικός στις δηλώσεις του ήταν ο γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ κ. Δημήτρης Καρβούνης, ο οποίος μίλησε ότι ζούμε «… εικόνες από ένα σκοτεινό μέλλον», προβλέποντας ότι, αν δεν υπάρξει λύση στην οικονομική ύφεση της χώρας, τότε παρόμοιες εικόνες πολύ χειρότερες όμως, θα ζήσουμε στο μέλλον μας!

Αντίθετο το ΚΚΕ
            Την αντίθεσή του στο «κίνημα της πατάτας» εκφράζει το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι: «Το λεγόμενο κίνημα της φθηνής πατάτας που προβάλλεται ως λύση ή ανακούφιση είναι σαν αυτά τα κόλπα που χρησιμοποιούν τα Super Market στο παιχνίδι των προσφορών. Είναι η συνέχεια του άθλιου κυβερνητικού εμπαιγμού ότι η ακρίβεια θα χτυπηθεί με τα «παρατηρητήρια τιμών» και τη διαφάνεια ή με τις επιτροπές ανταγωνισμού. Η ακρίβεια που πνίγει τη λαϊκή οικογένεια οφείλεται πρώτα και κύρια στην κατακρεούργηση των μισθών, στην ανεργία, στα εξοντωτικά χαράτσια και τη βαριά έμμεση και άμεση φορολογία. Οφείλεται στα μονοπώλια και τα καρτέλ που δεσπόζουν σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η αισχρή ληστεία που κάνουν στη λαϊκή οικογένεια μαζί, κυβέρνηση μέσω φόρων και  μονοπώλια εισαγωγής και επεξεργασίας του πετρελαίου, επαναλαμβάνεται στον ένα ή τον άλλο βαθμό σε όλους τους τομείς.»
            Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι: «Ο στόχος προβολής του «κινήματος της φθηνής πατάτας» είναι ίδιος με εκείνον της προβολής του λεγόμενου κινήματος των πλατειών. Αποπροσανατολισμός των μικρών φτωχών αγροτών παραγωγών, απομάκρυνσή τους από το αγροτικό κίνημα με προσανατολισμό ρήξης με τα μονοπώλια και την ΕΕ. Να μη συνειδητοποιήσουν και αγωνιστούν ενάντια στους πραγματικούς υπεύθυνους για το ξεκλήρισμά τους, τα μονοπώλια, τις μεγάλες βιομηχανίες και τις αλυσίδες Super Market που εμπορεύονται τα προϊόντα τους, ελέγχουν τις εισαγωγές. Αυτά τα μονοπώλια αξιοποιούν τα όπλα που τους παρέχει η ΕΕ με την ΚΑΠ σε βάρος και της φτωχής αγροτιάς και των εργαζομένων - καταναλωτών.»
«Η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις να καλύψει με επάρκεια, ασφάλεια και φθηνά, τις διατροφικές ανάγκες του λαού σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα καθώς και τις ανάγκες της βιομηχανίας. Ότι αυτό δεν γίνεται καταδεικνύει πόσο είναι ώριμη και επιτακτική ανάγκη να υπάρξει κεντρικός πανεθνικός σχεδιασμός. Αυτό απαιτεί να γίνουν κοινωνική λαϊκή περιουσία όλες οι επιχειρήσεις, ο φυσικός και ορυκτός πλούτος  και να δημιουργηθούν παραγωγικοί συνεταιρισμοί της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Το μεγαλοεμπόριο και οι εισαγωγές να είναι αποκλειστική υπόθεση του κράτους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ