Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΡΑΜΑΣ Γ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ «Π.Τ.»
«Έχουμε τα εχέγγυα να πετύχουμε και θα δουλέψουμε γι’ αυτό»
«Η αποχή αδίκησε τους υποψηφίους για την αυτοδιοίκηση»
«Στόχος είναι να προσεγγίσουμε τους άλλους νομούς της Περιφέρειας σε έργα και βασικές υποδομές»
ΣΤΟΝ «Π.Τ.» μίλησε ο πρώτος αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιάννης Ξανθόπουλος, λίγες μέρες μετά τις εκλογές. Ο κ. Ξανθόπουλος, μιλάει για τη νέα μορφή διοίκηση που θα έχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης καθώς και η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, η νέα ουσιαστικά ονομασία των γνωστών μας Νομών.
Συνέντευξη στον
Θανάση Πολυμένη
Όπως είναι γνωστό ίσως στους περισσότερους, με την νέα μορφή διοίκησης της Περιφέρειας, καταργούνται τα γνωστά μας νομαρχιακά συμβούλια και οι συνεδριάσεις του. Στο εξής θα συνεδριάζει μόνο το Περιφερειακό Συμβούλιο και εκεί θα κρίνονται όλα τα έργα για τους νομούς και άλλα πολλά. Κύριος στόχος, όπως τονίζει ο κ. Ξανθόπουλος, είναι να προσεγγίσει ο νομός Δράμας τους άλλους νομούς της Περιφέρειας, τόσο σε επίπεδο έργων όσο και σε επίπεδο υποδομών. Αναφέρεται ακόμα στο ζήτημα της μεγάλης αποχής του εκλογικού σώματος, και σημειώνει ότι αυτό ήταν κάτι που αδίκησε τους ανθρώπους που ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση.
Γνωρίζω τον χώρο
Η συζήτηση με τον κ. Ξανθόπουλος, ξεκίνησε σχετικά με το πόσο καλά γνωρίζει τον χώρο της διοίκησης στη Νομαρχία Δράμας αλλά και τον χώρο της αυτοδιοίκησης.
«Για έναν ο οποίος θα ήταν άσχετος με τη διοίκηση, θα ήταν δύσκολα. Γιατί γίνεται και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και αλλάζουν πολλά πράγματα. Κάποιες υπηρεσίες φεύγουν, κάποιες άλλες αλλάζουν ακόμα και ονομασία και κάποιες άλλες αναδιαρθρώνονται. Αλλάζει ακόμα και η ιεράρχησή τους, καθώς από διευθύνσεις γίνονται τμήματα. Αλλά για μένα αυτό δεν θα είναι κάτι δύσκολο, καθώς είναι και η δουλειά μου.
Είμαι στο χώρο τον οποίο εργάζομαι εδώ και 27 χρόνια, δεν αλλάζω περιβάλλον. Από εκεί και πέρα, το αντικείμενο είναι στα πλαίσια της δουλειάς μου. Το δύσκολο θα ήταν, να ήταν υποψήφιος ένας δικηγόρος και από το ελεύθερο επάγγελμα να πήγαινε σ’ αυτή τη θέση. Θα ήταν ένα εντελώς καινούριο περιβάλλον, καινούρια πράγματα».
Τι αλλάζει γενικότερα στη διοίκηση με τον «Καλλικράτη» κ. Ξανθόπουλε;
Κοιτάξτε, κατ’ αρχάς, ο όρος αντιπεριφέρεια δεν υπάρχει. Θα λέγεται Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Το ότι φεύγουν δύο υπηρεσίες, η Πολεοδομία και η Πρόνοια, δεν λέει και πολλά πράγματα. Δεν σημαίνει ότι ο ρόλος του αντιπεριφερειάρχη θα είναι αποδυναμωμένος σε σχέση με αυτόν του νομάρχη. Ίσα-ίσα, θα έχουμε ως Περιφέρεια γενικά, περισσότερες αρμοδιότητες από τις Νομαρχίες. Θα έχουμε τις αρμοδιότητες που είχαν οι Νομαρχίες. Η νέα Περιφέρεια, θα έχει τις αρμοδιότητες που είχαν οι Νομαρχίες, πλην της Πολεοδομίας και της Πρόνοιας που είπαμε και ίσως και από τις άλλες διευθύνσεις κάποιες αρμοδιότητες θα μεταπηδήσουν στους Δήμους. Για παράδειγμα, η Δ/νση Γεωργίας δεν θα καταργηθεί όπως είναι σήμερα, αλλά πιθανόν κάποια τμήματα να δημιουργηθούν και στους Δήμους.
Έρχονται τώρα σ’ εμάς, πάρα πολλές αρμοδιότητες από αυτές που είχε η κρατική Περιφέρεια. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα το διαχειριζόμαστε πλέον εμείς. Ενώ παλαιότερα, οι νομαρχίες όπως και οι Δήμοι έβαζαν προτάσεις και αποφάσιζε η κρατική Περιφέρεια. Τώρα θα αποφασίζουμε άμεσα εμείς.
Οι ιδιωτικές επενδύσεις, ο αναπτυξιακός νόμος, αυτά περιέρχονται επίσης στις Περιφέρειες οι οποίες θα αποφασίζουν γι’ αυτά. Είναι πάρα πολλές οι αρμοδιότητες. Ο περιφερειάρχης είναι αντίστοιχα ο προϊστάμενος των υπηρεσιών, αλλά οι αντιπεριφερειάρχες έχουν την ευθύνη των υπηρεσιών σε κάθε νομό. Ουσιαστικά, οι αντιπεριφερειάρχες είμαστε οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών στο νομό.
Τι είναι αυτό που χρειάζεται άμεσα κ Ξανθόπουλε, ώστε ο νομός να βγει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται;
Να πω πρώτα ότι, θα πρέπει πάνω απ’ όλα να είμαστε έτοιμοι από διοικητικής απόψεως, από 1ης Ιανουαρίου 2011. Να πω ότι ακόμα δεν έχουν εγκριθεί τα Προεδρικά Διατάγματα που ορίζουν το οργανόγραμμα της νέας Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.
Έχει βγει ένα σχέδιο πώς θα είναι οι υπηρεσίες, κι αυτό το σχέδιο είναι κοινό για όλες τις Περιφέρειες της χώρας και για όλους τους νομούς, που λένε ότι σε επίπεδο κεντρικής Περιφέρειας θα είναι οι γενικές διευθύνσεις, σε επίπεδο νομού θα είναι διευθύνσεις και τμήματα, δηλαδή, υπάρχει το σχέδιο πώς θα οργανωθεί η Περιφέρεια και οι Περιφερειακές Ενότητες. Δεν έχει όμως υπογραφεί ακόμα το Προεδρικό Διάταγμα.
Από εκεί και πέρα, αφού όλοι μας στην παράταξη που βρισκόμαστε, την «Κοινωνική Συμμαχία», διακατεχόμαστε από την ενιαία Περιφερειακή Συνείδηση, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπηρετήσουμε την Περιφέρεια ως μία γεωγραφική ενότητα, και μέσα από αυτήν θα βοηθήσουμε και τους νομούς μας.
Όπως ξέρετε, η Δράμα στέλνει 9 άτομα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, 6 από τη συμπολίτευση και 3 από την αντιπολίτευση, ενώ σύνολο είναι 51 περιφερειακοί σύμβουλοι. Αυτό είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο, και δεν θα υφίστανται άλλα συμβούλια κατά νομούς. Αυτό θα αποφασίζει σύμφωνα με το νόμο. Εκτελεστικά όργανα είναι ο περιφερειάρχης και οι αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι μαζί αποτελούν την Περιφερειακή Επιτροπή. Όλο αυτό το σύστημα θα δουλέψει με ενιαία περιφερειακή συνείδηση.
Διότι, φανταστείτε το διαφορετικά, θα αποτύγχανε ο θεσμός, αν πηγαίναμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο εμείς, μόνο και μόνο να προβάλουμε ο καθένας τα αιτήματα του νομού του. Θα ήταν ένα λανθασμένο μοντέλο! Εκεί, θα πρέπει να βλέπουμε το νομό μας σαν κομμάτι της Περιφέρειας, και πώς μπορούμε μέσα από την ανάπτυξη της Περιφέρειας να αναπτύξουμε και το νομό μας.
Μια παρένθεση εδώ κ. Ξανθόπουλε για να γίνει πιο κατανοητό. Δεν θα υπάρχει κάποιο όργανο, ώστε να συνεδριάζει στο νομό, όπως γινόταν με τα νομαρχιακά συμβούλια!
Όχι, δεν υπάρχει θεσμοθετημένο όργανο, όπως ήταν το νομαρχιακό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει. Έχω όμως πει, όταν είναι να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο σοβαρά θέματα που θα αφορούν το νομό μας, θα καλώ όλους τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους και της αντιπολίτευσης, να συνερχόμαστε και αν μπορούμε να συναποφασίζουμε μακάρι και ομόφωνα, να έχουμε συγκεκριμένη άποψη για τα θέματα που θα συζητούνται εκεί. Αυτό όμως θα γίνεται άτυπα, χωρίς να υπάρχει θεσμοθετημένο όργανο.
Υπολείπεται η Δράμα…
Αυτό το οποίο θα επιδιώξουμε, και για να απαντήσω και στο ερώτημά σας, τι θα πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε τη Δράμα, είναι αυτό που λέγαμε και προεκλογικά στους λόγους μας. Την ανισότητα που υπάρχει σε βάρος της Δράμας σε σχέση με τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας, πιστεύω ότι είναι κατανοητή αυτή η ανισότητα και από τους άλλους αιρετούς της παράταξής μας στους άλλους νομούς, και βλέπω ότι υπάρχει αυτή η κατανόηση και η αποδοχή και από τον περιφερειάρχη τον Άρη Γιαννακίδη, όλοι αυτοί παραδέχονται ότι η Δράμα υπολείπεται σε ανάπτυξη και σε πολλά άλλα σημεία.
Φυσικά οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους, από τη στιγμή που έχουμε την μεγαλύτερη ανεργία, όχι μόνο στην Περιφέρεια αλλά και σε όλη τη χώρα, όταν έχουμε έλλειψη σοβαρών υποδομών, όταν οι βασικοί οδικοί άξονες της χώρας περνάνε μακριά από τη Δράμα, όταν δεν υπάρχουν πανεπιστημιακά ιδρύματα ή άλλες σχολές που να προσελκύουν και να φέρνουν νέο κόσμο στην πόλη και στο νομό, νομίζω, από τη στιγμή που αυτά είναι αποδεκτά, αυτό που απομένει είναι, με διάφορες παρεμβάσεις και όπου μπορούμε, να έχουμε εκείνες τις παροχές σε εισαγωγικά, είτε αυτές είναι σε χρήμα, σε προγράμματα ή ότι άλλο, να προσεγγίσουμε τους άλλους νομούς σε αρχική φάση σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και έλλειψη σοβαρών υποδομών. Για παράδειγμα, το ότι θα πρέπει να ενωθεί η Δράμα με την Εγνατία οδό, είτε προς την πλευρά της Καβάλας, είτε προς την πλευρά της Θεσσαλονίκης, νομίζω ότι αυτός ο στόχος είναι μονόδρομος.
Το ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί ο ορεινός όγκος, και αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να επιδιώξουμε. Το θέμα που έχει να κάνει με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκεί θεωρώ ότι ίσως είναι δύσκολο να διεκδικήσουμε, γιατί η κυβερνητική θέση και άποψη που τείνει να διαμορφωθεί, είναι ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν μπορεί να είναι αποκεντρωμένα αλλά σε έναν ενιαίο χώρο.
Ήδη συζητείται να εφαρμοστεί ο «Καλλικράτης» και στην Παιδεία…
Ναι, συζητιέται κάτι τέτοιο τόσο στο χώρο της Παιδείας όσο και στην Υγεία, στα νοσοκομεία και αλλού. Το κλίμα είναι προς την αντίθετη πλευρά. Να υπάρχει συγκεντρωτισμός και όχι αποκέντρωση. Ναι, αλλά δεν βλέπω γιατί να υπάρχει αυτή η αδικία, να έχουν όλες οι πόλεις της Περιφέρειας πανεπιστημιακά ιδρύματα και να μην έχει η Δράμα!
Μεταφορά μαθητών
Τι θα γίνει με τη μεταφορά των μαθητών; Θα συνεχίσει να υπάρχει το ίδιο σύστημα που ισχύει μέχρι σήμερα και δημιουργήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα;
Αν αλλάξει κάτι όσον αφορά αυτό το ζήτημα, θα το αποφασίσει η κυβέρνηση. Αλλά θα είναι απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, μια αρμοδιότητα την οποία θα έχουμε εμείς. Αλλά πώς θα είναι, με ποιον τρόπο θα γίνεται δεν το ξέρουμε τώρα. Είναι ένα πρόβλημα κι αυτό. Δεν ξέρω γιατί είναι πρόβλημα. Στην ενημέρωση που μου έκανε ο κ. Ευμοιρίδης, το παρουσίασε σαν ένα πρόβλημα. Δεν ξέρω γιατί είναι πρόβλημα όμως! Δεν στέλνουν τα χρήματα και δεν επαρκούν; Δεν γίνεται καλή διαχείριση των χρημάτων; Δεν έχω πλήρη ενημέρωση γι’ αυτό. Εμείς θα τηρήσουμε το νόμο κατά γράμμα και θα δούμε πώς θα κινηθούμε. Ξεκινάμε με μια αρχή, ότι θα τηρείται απαρέγγλητα ο νόμος χωρίς καμία διάκριση.
Αποχή
κ. Ξανθόπουλε, έναν σχολιασμό για το ζήτημα της αποχής που είχαμε στις πρόσφατες εκλογές;
Το ζήτημα της αποχής αποτελεί ένα σύνθετο μωσαϊκό. Θεωρώ ότι η αποχή δεν είναι η καλύτερη απάντηση δυσαρέσκειας. Καλύτερα είναι η συμμετοχή ψηφίζοντας έναν χώρο ο οποίος μας εκπροσωπεί. Βέβαια εδώ, δεν είχαμε εθνικές εκλογές, αλλά δημοτικές και περιφερειακές. Δεν αντιλαμβάνομαι όλη αυτή την έκφραση δυσαρέσκειας ή απαξίωσης της πολιτικής, η οποία θεωρώ ότι εκφράστηκε προς τα πρόσωπα που απαρτίζουν την κεντρική πολιτική σκηνή, να απευθύνεται και σ’ αυτούς οι οποίοι κλήθηκαν να προσφέρουν στα κοινά του τόπου τους, είτε στο δήμο ή στην περιφέρεια.
Ωστόσο τέθηκε ζήτημα από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, ότι θα ήταν σαν αποδοκιμάζονταν οι θέσεις της κυβέρνησης για το μνημόνιο.
Ναι, έτσι είναι. Γι’ αυτό θεωρώ ότι, αυτό μας αδικεί εμάς που ασχολούμαστε με την αυτοδιοίκηση. Άκουσαν τις σειρήνες πρώτα από την πλευρά του αρχηγού της αντιπολίτευσης του κ. Σαμαρά, ο οποίος από την πρώτη στιγμή απαξίωσε ο ίδιος τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, λέγοντας ότι οι εκλογές αυτές θα έπρεπε να είναι εναντίον του μνημονίου και έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος εναντίον της κυβέρνησης. Άρα, αυτόματα, ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου έβγαζε από το παιχνίδι της καλύτερης επιλογής προσώπων ή συνδυασμών οι οποίο θα ασχολούνταν με τα τοπικά πράγματα, και τους έλεγε να ασχοληθούν με την κεντρική πολιτική σκηνή.
Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ήθελαν οι εκλογές αυτές να έχουν αυτοδιοικητικό χαρακτήρα και αυτό ζητούσε από την αρχή. Το ΠΑΣΟΚ είναι που ψήφισε τον «Καλλικράτη», που πιστεύει σ’ αυτόν τον θεσμό, πιστεύει ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσει η ελληνική περιφέρεια να βρει τον βηματισμό και να πάει καλύτερα απ’ ό,τι με το παλαιό μοντέλο διοίκησης. Αναγκάσθηκε όμως ο κ. Παπανδρέου, όταν έβλεπε ότι οι σειρήνες αυτές ηχούσαν πάρα πολύ δυνατά, προκειμένου να συσπειρώσει τον κομματικό του χώρο, είπε το αυτονόητο. Ότι οι εκλογές δεν είναι δημοψήφισμα για την κυβέρνηση, είπε ότι αν αποδοκιμαστούμε θα πάμε σε εκλογές. Νομίζω ότι ήταν αυτονόητο, αλλά ήταν και ένας πολιτικός ελιγμός, που πιστεύω ότι τελικά λειτούργησε υπέρ του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν μπόρεσε από το αποτέλεσμα να θριαμβολογήσει η Ν.Δ. Παρ’ όλο που και η ίδια δεν ήθελα να πάει σε εκλογές.
Θεωρώ όμως ότι τελικά αδικηθήκαμε εμείς που ασχολούμαστε με την αυτοδιοίκηση από αυτούς οι οποίοι απήχαν ή ψήφισαν άκυρο και λευκό για λόγους ότι δεν είχαν να κάνουν μ’ εμάς, αλλά με την κυβέρνηση ή με την αντιπολίτευση.
Με την νέα μορφή που παίρνει σήμερα η Περιφέρεια μέσα από τον «Καλλικράτη», θα βλέπατε ίσως μελλοντικά να υπάρξει μια διαφοροποίηση ανάμεσα στους νομούς; Να γίνουν μελλοντικά ίσως μεγαλύτερες συνενώσεις νομών σε άλλο επίπεδο; Όπως για παράδειγμα μεταξύ της Δράμας και της Καβάλας.
Αυτή τη στιγμή ο «Καλλικράτης» δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Τώρα, μια μετεξέλιξη μελλοντικά, ίσως να γίνει κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι σε επίπεδο δήμων θα πρέπει να γίνει αυτό. Είναι ακατανόητο ας πούμε, η Αλιστράτη, που ανήκει στο νομό Σερρών και να εξυπηρετείται από τη Δράμα. Δεν τόλμησαν οι κυβερνώντες να αλλάξουν τα σύνορα των νομών σε κάποιο βαθμό. Ίσως με τον «Καλλικράτη» μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο στο μέλλον.
Έχουμε εμπειρία και γνώση
Κλείνοντας, α ήθελα να αναφερθώ στην προσμονή που έχουν οι πολίτες από εμάς, να αποδώσουμε στο έργο μας και να προσφέρουμε στη Δράμα και στην Περιφέρεια γενικότερα. Αυτό που υποσχόμαστε εμείς στους Δραμινούς πολίτες, είναι ότι θα δουλέψουμε. Θα διαθέσουμε όλο μας το χρόνο, τις δυνατότητες και τις ικανότητές μας. Είμαστε γνωστοί στη δραμινή κοινωνία, δεν εμφανιστήκαμε από το πουθενά, έχουμε μια συνεχή πορεία 30 χρόνια στα τοπικά πράγματα και στα πολιτικά δρώμενα. Η πορεία αυτή μας έχει δώσει κάποια όπλα και βέλη στη φαρέτρα μας, όπως εμπειρία, γνώση και ο τρόπος της προσέγγισης και διαβούλευσης με τους πολίτες αλλά και με θεσμούς όπως η κυβέρνηση η Ε.Ε. Γνωρίζουμε το αντικείμενο με το οποίο θα δουλέψουμε και όλοι οι εκλεγμένοι σύμβουλοι έχουν μεγάλη εμπειρία. Έχουμε τα εχέγγυα να πετύχουμε και θα δουλέψουμε γι’ αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ