● ΣΟΒΑΡΑ ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΣ βγήκε από την αναμέτρηση της πρώτης Κυριακής ο δήμαρχος Δράμας Θωμάς Μαργαρίτης με 37,88% (11.458 ψήφοι). Ο χαμένος των εκλογών είναι φυσικά ο Κυριάκος Χαρακίδης με 26,78% (8.100 ψήφοι) πεσμένος κατά δέκα περίπου μονάδες από τις εκλογές του 2006...
● Ο Κώστας Σούτος έκανε μια αξιοπρεπή πορεία με 16,81% (5.086 ψήφοι) ενώ ο Κώστας Ευμοιρίδης θεωρείται ο μεγάλος χαμένος των εκλογών αφού κατέλαβε την τέταρτη θέση με 12,81% (3.875 ψήφοι). Ο Γιώργος Μήτρου υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ κατέλαβε το 4% (1.210 ψήφοι) και ο Ανέστης Σπυρίδης υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ με 1,72% (521 ψήφοι).
● Αναλυτικότερα μπορείτε να δείτε και την υπόλοιπη αρθρογραφία της σημερινής εφημερίδας. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι, προς το παρόν, ο Θ. Μαργαρίτης εκλέγει 6 έδρες, ο Κ. Χαρακίδης 5, ο Κ. Σούτος 3, ο Κ. Ευμοιρίδης 2 και ο Γ. Μήτρου 1. (Σούτος, Ευμοιρίδης, Μήτρου κλείνουν τους συμβούλους τους από τον πρώτο γύρο).
● Στο δεύτερο γύρο λοιπόν και στην τελική κατάταξη, ο νικητής συνδυασμός καταλαμβάνει 20 έδρες μαζί με το Σιδηρόνερο, ενώ ο δεύτερος καταλαμβάνει συνολικά 7. Όλη μαζί η αντιπολίτευση του Δήμου Δράμας θα έχει 13 έδρες. Αν λοιπόν νικητής στο δεύτερο γύρο θα είναι ο Θ. Μαργαρίτης, θα λάβει άλλες 13 έδρες συν μία έδρα του Σιδηρονέρου και συμπληρώνει τις 20 έδρες. Και ο Κ. Χαρακίδης θα λάβει άλλες 2 έδρες, συνολικά δηλαδή 7 έδρες.
● Τις δημοτικές κοινότητες Δράμας, Ξηροποτάμου και Χωριστής τις κερδίζει ο νικητής συνδυασμός. Στη δημοτική κοινότητα Δράμας εκλέγονται 12 σύμβουλοι. Ο νικητής παίρνει 7 και ο δεύτερος 5 (Μαργαρίτης – Χαρακίδης ή το αντίθετο). Ο Ξηροπόταμος και η Χωριστή εκλέγουν από 6 συμβούλους συνολικά και οι έδρες μοιράζονται 4 στο νικητή και 2 στον δεύτερο (Μαργαρίτης – Χαρακίδης ή το αντίθετο).
● Νικητές στις υπόλοιπες τοπικές κοινότητες – συμβούλια, βγαίνουν οι συνδυασμοί που κερδίζουν από την πρώτη Κυριακή, ανεξάρτητα το ποιος θα βγει δήμαρχος στο δεύτερο γύρο.
● ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Ο νικητής συνδυασμός, στην αντιπεριφέρεια Δράμας λαμβάνει 6 έδρες και η αντιπολίτευση 3 έδρες. Θα πρέπει να περιμένουμε το δεύτερο γύρο για να δούμε τον νικητή, μιας και η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή, μεταξύ Γιαννακίδη του ΠΑΣΟΚ και Παυλίδη της Νέας Δημοκρατίας.
● Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ για πρόωρες ή μη εκλογές, στην ουσία πέρασε. Ο κόσμος έστειλε το μήνυμα της αποχής, όμως διατήρησε το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη θέση, ενώ παράλληλα έκλεισε την ψαλίδα με τη Ν.Δ. Που σημαίνει ότι, ναι μεν αφήνει τον Γ. Παπανδρέου να συνεχίσει το έργο του, όμως δεν εμπιστεύεται ακόμα τον Αντ. Σαμαρά, ενώ παράλληλα ανεβάζει τα ποσοστά του ΚΚΕ.
● Παρά τη σημαντική μείωση του γενικού ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. δεν κατάφερε να αυξήσει το δικό της και δεν μπόρεσε να αυξήσει τη δυναμική της. Αυτό φάνηκε για παράδειγμα στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, που μάλλον θα εξελιχθεί σε ντέρμπι. Χαρακτηριστική είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ, καθώς σε περιόδους κρίσης, μετατρέπεται σε κόμμα που κερδίσει και συσπειρώνει γύρο του τις ψήφους διαμαρτυρίας.
● Κοιτάξτε για παράδειγμα τις Περιφέρειες της χώρας, όπου πήρε διψήφια ποσοστά σε έξι από τις 13: Στο Βόρειο Αιγαίο (15,78%), στα Ιόνια Νησιά (14,72%), στην Αττική (14,26%), στη Θεσσαλία (13,10%), στη Δυτική Ελλάδα (11,29%) και στη Στερεά Ελλάδα (10,38%). Επίσης στο Δήμο της Αθήνας ο υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Σοφιανός έλαβε κάτι παραπάνω από 13%.
● Το μεγάλο ζητούμενο είναι, με ποια κριτήρια θα ψηφίσει ο λαός στο δεύτερο γύρο. Θα συνεχίσει την στήριξή του στο ΠΑΣΟΚ ή θα δώσει ώθηση στις δυνάμεις της Ν.Δ. που προφανώς θα στηρίξει τις αντιμνημονιακές θέσεις του Αντ. Σαμαρά και την άλλων κομμάτων, ή θα συνεχίσει να δίνει στήριξη στο ΠΑΣΟΚ, τώρα που ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές; Όπως και να γίνει, τελικά, δεν θα μάθουμε ποτέ αν ο πρωθυπουργός μπλόφαρε ή όχι!
● ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ Κυριακή πάντως, εκλέχθηκαν μόνο 88 δήμαρχοι σε όλη τη χώρα, μαζί και ο Μελέτης Μαυρίδης στο Κ. Νευροκόπι με 50,68% (3.890 ψήφοι), έναντι 49,32% (3.786 ψήφοι) του Βασίλη Γιαννόπουλου.
● Η ΑΠΟΧΗ βγάζει κυβέρνηση, καθώς έφτασε στο 40%!!! Μεγάλο νούμερο και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τους πάντες. Τουλάχιστον τους κυβερνώντες. Τα άκυρα-λευκά πλησίασαν στον 9%, επίσης μεγάλο νούμερο. Στον πρώτο γύρο των Δημοτικών εκλογών του 2006 η αποχή ήταν στο 27,63 και στις Νομαρχιακές στο 27,62%.
● Στις Ευρωεκλογές του 2009 η αποχή χτύπησε κορυφή στο 47,37%, ενώ στις εθνικές εκλογές του 2009 έπεσε στο 32%. Το 40,12% του πρώτου γύρου των εκλογών του 2010, είναι από τα μεγαλύτερα ποσοστά για Δήμους και Περιφέρειες!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ