Κ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
«Κάνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας να κρατήσουν τις μπάρες ανοιχτές»
Ακόμα δεν πρόλαβε να στεγνώσει το κονίαμα από τους πλακάκια - οδηγούς όδευσης τυφλών και ο έξυπνος νεοέλληνας οδηγός πρόλαβε να παρκάρει! |
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ διάστημα, βλέπουμε στα πεζοδρόμια του κέντρου της πόλης, να τοποθετούνται κίτρινα γραμμωτά πλακάκια, οι λεγόμενοι οδηγοί όδευσης τυφλών. Το έργο υλοποιείται από το Δήμο Δράμας, ενώ όπως μας λέει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Αν. Μακεδονίας κ. Κώστας Αποστολίδης (περιλαμβάνει τους νομούς Δράμας, Καβάλας και Σερρών), σύντομα θα τοποθετηθούν και ηχητικά φανάρια, τουλάχιστον σε όσα υπάρχουν στο κέντρο της πόλης.
Γράφει ο
Θανάσης Πολυμένης
Με αφορμή αυτό το έργο, συναντήσαμε τον κ. Αποστολίδη στο γραφείο της Ένωσης και μιλήσαμε μαζί του. «Η Πανελλήνια Ένωση Ομοσπονδίας Τυφλών καθώς η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Αν. Μακεδονίας», επισημαίνει ο κ. Αποστολίδης, «έχουν κάνει επανειλημμένα αιτήματα στο Δήμο Δράμας. Πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, μας κάλεσε ο Δήμος, μαζί με όλα τα σωματεία αναπήρων του Δήμου (11 σωματεία αναπήρων δραστηριοποιούνται στη Δράμα), και μας ζήτησε να καταθέσουμε προτάσεις, όσον αφορά την προσβασιμότητα. Εμείς ως σύλλογος, καταθέσαμε τις προτάσεις μας στο Δήμο και συγκεκριμένα είχαμε μια άψογη συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, ώστε μετά από ένα χρονικό διάστημα, το καλοκαίρι του 2010, λάβαμε την έγκριση του έργου που γίνεται σήμερα. Και μας είχαν πει ότι σύντομα θα ξεκινούσε η τοποθέτηση οδηγών όδευσης τυφλών στο κέντρο της πόλης. Εκτός από αυτά σύντομα θα τοποθετηθούν και τα λεγόμενα ηχητικά φανάρια. Εμείς, η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών, ευχαριστούμε το Δήμο της Δράμας και το δημοτικό συμβούλιο που ενέκρινε το έργο, και την άψογη συνεργασία που είχαμε με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Δράμας».
Ηχητικά φανάρια
Ο κ. Αποστολίδης μας λέει ότι στην Καβάλα λειτουργούν από χρόνια τώρα ηχητικά φανάρια και σημειώνει ότι εκεί το έργο υλοποιήθηκε «από τη Νομαρχία Καβάλας και την Υπερνομαρχία και τοποθετήθηκαν τελικά εννέα ζεύγη φαναριών. Στη Δράμα, εμείς ζητήσαμε να τοποθετηθούν σε κάποια σημεία που βρίσκονται εντός της πόλης μας καθώς και σε κάποια σημεία που βρίσκονται λίγο έξω από το κέντρο. Έτσι λοιπόν, το έργο έχει εγκριθεί μαζί με τα πλακάκια, τους οδηγούς όδευσης τυφλών που αυτή την περίοδο τοποθετούνται στα πεζοδρόμια της Δράμας. Περιμένουν να δούμε την εξέλιξη του όλου έργου»
Εμπόδια στα πεζοδρόμια
Σε ερώτηση, πώς θα διατηρηθούν ανοιχτά τα πεζοδρόμια, όπου αρκετές φορές βλέπουμε αυτοκίνητα να έχουν παρκάρει επάνω σ’ αυτά, παράδειγμα και η φωτογραφία, ο κ. Αποστολίδη τονίζει:
«Εμείς κάνουμε έκκληση σε όλο τον κόσμο, σε όλους του συμπολίτες μας, να αφήνουν τις ράμπες ανοιχτές, ώστε να κινούνται ελεύθερα τα άτομα με αναπηρία. Άλλωστε, δεν είναι μόνο αυτά τα εμπόδια. Υπάρχουν εμπόδια από τραπεζοκαθίσματα, από διάφορα περίπτερα, κολώνες της ΔΕΗ, όλα αυτά τα έχουμε επισημάνει και τα έχουμε υποδείξει στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου, ώστε να υπάρξει ένας ανάλογος συνδυασμός για να ελευθερωθούν πολλά πεζοδρόμια από τα διάφορα εμπόδια»
Πάνω από 270 άτομα στη Δράμα
«Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Αν. Μακεδονίας, περιλαμβάνει τη Δράμα, την Καβάλα και τις Σέρρες», μας λέει ο κ. Αποστολίδης. «Όλα τα μέλη και στους 3 νομούς ανέρχονται στα 450 μέλη. Ο σύλλογός μας στη Δράμα αριθμεί 125 άτομα, ενώ πολλά άτομα είναι γραμμένα στα μητρώα της Πρόνοιας που δεν είναι στο σύλλογο. Έχουμε μια συνεργασία με την Πρόνοια, ώστε να ενημερώνονται οι συμπολίτες μας αυτοί, ώστε να έρθουν κάποια στιγμή να εγγραφούν στο σύλλογό μας. Στα μητρώα της Πρόνοιας πάντως είναι εγγεγραμμένα πάνω από 270 άτομα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Αποστολίδης, οι ηλικίες είναι κυρίως από 5 έως 35 ετών.
Εκμάθηση γραφής Μπρέιγ
Σε ερώτηση σε ποιο σημείο βρίσκονται τα μαθήματα εκμάθησης της γραφής Μπράιγ, ο κ. Αποστολίδης μας λέει:
«Με τα μαθήματα Μπρέιγ προχωράμε πάρα πολύ καλά. Τον περασμένο Μάιο με Ιούνιο κάναμε τρία τμήματα στη Δράμα, έξι τμήματα στην Καβάλα, πήγαν τα παιδιά στη Σχολή Τυφλών στη Θεσσαλονίκη και πήραν πιστοποίηση και τώρα είναι σε εξέλιξη άλλα δύο τμήματα στη Δράμα, που γίνονται σε συνεργασία με το Κέντρο Νοηματικής. Τελειώνουν τον Δεκέμβριο και κατόπιν θα πάρουν και αυτοί πιστοποίηση από την Σχολή Τυφλών της Θεσσαλονίκης. Τα μαθήματα είναι για όλο τον κόσμο που ενδιαφέρεται. Συγκεκριμένα, πολλοί εκπαιδευόμενοι είναι και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι χρειάζονται την πιστοποίηση ώστε να κάνουν χρήση για τον ΑΣΕΠ και να βοηθηθούν περαιτέρω στη δουλειά τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ