Κυριακή 2 Μαΐου 2010

"Κόκκινη γραμμή η αποφυγή της χρεοκοπίας"

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ! ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Η αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας είναι η κόκκινη γραμμή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γ। Παπανδρέου στην ομιλία του στο σημερινό έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που θα εγκρίνει τη συμφωνία για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για θυσίες σκληρές, αλλά αναγκαίες. διευκρίνισε ότι με τα μέτρα δεν θίγονται οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα,ζήτησε από τους βουλευτές να παραιτηθούν των δώρων τους και τόνισε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας νέος πατριωτισμός , με αλλαγές σε πρακτικές και αντιλήψεις.

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την εξουσία βάλαμε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον και την προστασία των πολιτών» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υποσχέθηκε πως κάνει τα πάντα για την προστασία των αδύναμων, για την εμπέδωση του αισθήματος δικαίου στους πολίτες και ότι θα παλέψει ώστε η κρίση να γίνει ευκαιρία να αλλάξουμε. Θα περάσουμε δύσκολα χρόνια αλλά θα τα καταφέρουμε, είπε.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ανακοινώσει, σε συνέντευξη Τύπου, το πακέτο των νέων μέτρων, το οποίο τις επόμενες μέρες θα συζητηθεί στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να επικυρωθεί και να γίνει νόμος του κράτους.

Στη συνέχεια, ο υπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου στις 5:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η έκακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του Eurogrpoup, προκειμένου να εξεταστεί η έγκριση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Μετά την την ολοκλήρωση της συνεδρίασης θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν.

Στο μεταξύ, διπλωματική πηγή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ευρωζώνης αναμένεται να συνεδριάσουν στις 7 Μαΐου το βράδυ στις Βρυξέλλες ή στις 8 Μαΐου και όχι στις 10 του μηνός όπως είχε εξεταστεί κάποια στιγμή, για την οριστική έγκριση της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

Αύριο, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάληξη των συζητήσεων με την "τρόικα".

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον κ. Παπούλια, ζήτησε από τον Πρόεδρο «μετά τη συνάντησή τους, να συγκαλέσει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με την κατάληξη των συζητήσεων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

Γ.Παπανδρέου: "Κόκκινη γραμμή η επιβίωση της χώρας"

«Κόκκινη γραμμή είναι το μέλλον της πατρίδας. Τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε είναι απαραίτητα για την επιβίωση της χώρας» τόνισε την Παρασκεύη στη Βουλή ο κ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο συζήτησης στην "Ώρα του Πρωθυπουργού".

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ζητεί τη στήριξη όλων για να φύγουμε μία ώρα αρχίτερα από την επιτήρηση και την κηδεμονία, που επιβλήθηκε λόγω των εγκληματικών πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Εχουμε βάλει κόκκινη γραμμή να φύγουμε το ταχύτερο δυνατό από την κηδεμονία και την επιτήρηση που μας έβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Γι' αυτό ζητάμε τη συνεργασία όλων των δυνάμεων. Κάνουμε ό,τι μπορούμε με πολλά "όχι" για να προστατεύσουμε τον αδύναμο. Όχι όμως στο δρόμο με πέτρες, αλλά σκληρές διαπραγματεύσεις», τόνισε, ενώ χαρακτήρισε «αναγκαία για την επιβίωση του έθνους», τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με την «Τρόικα», κάνοντας λόγο «για πατριωτική ευθύνη, το κόστος της οποίας αναλαμβάνουμε πλήρως».

«Τα μέτρα είναι αναγκαία για την προστασία, την επιβίωση, το μέλλον μας, για να σταθούμε γερά στα πόδια μας. Είναι πατριωτική ευθύνη, το κόστος της οποίας αναλαμβάνουμε πλήρως. Απαιτούνται αλλαγές τώρα, άμεσα, γιατί προέχει η επιβίωση του έθνους. Βρισκόμαστε σε επιτήρηση για την οικονομία μας, όμως, ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαστε σε επιτήρηση για κανένα άλλο θέμα. Αυτό είναι το πολιτικό μας κάζους μπέλι, αν κάποιος το τολμούσε κάτι τέτοιο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε:

«Θα δείχναμε φόβο αν καθόμασταν με σταυρωμένα χέρια και δεν παίρναμε πρωτοβουλίες, δεν εφαρμόζαμε πολιτική εξωστρέφειας για να ενδυναμώσουμε την παρουσία μας στο εξωτερικό. Η κινητικότητα μας και η αποτελεσματική υπεράσπιση των εθνικών μας δίκαιων είναι απαραίτητη και αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ