Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Ατάκτως ερριμμένα 10

Για δες καιρό που διάλεξε, να μην είμαστε στον Συνασπισμό μέλη, τώρα που το κόμμα θα τα κονομήσει από το ένα εκατομμύριο ευρώ, που θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω της μήνυσης του Ανδρέα Βγενόπουλου, του αντιπροέδρου της MIG. Άντε, να κάνεις μήνυση κάποιον για συκοφαντική δυσφήμιση, για κάτι …μη νόμιμο, για κάτι ψευδές, για παραπληροφόρηση ίσως που βλάπτει σοβαρά. Αλλά, το να μηνύεται αρχηγός κόμματος από το κεφάλαιο, και ποιο κεφάλαιο δηλαδή, τους μεσάζοντες του κεφαλαίου, είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Πρωτοφανές να μηνύει το κεφάλαιο για το τι λέει ένας πολιτικός, και μάλιστα όταν αυτός βρίσκεται σε άνοδο.

Όπως είπε και ο Τσίπρας πάντως: «Πρέπει να προσέχουμε, γιατί δεν είναι εύκολο να πληρώνουμε κάθε τρεις και λίγο, εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις. Ο κ. Βγενόπουλος είπε ότι αυτή τη φορά θα μας τα επιστρέψει. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Αν αύριο η ετήσια αύξηση κερδοφορίας της MARFIN είναι λιγότερο από 283%, μπορεί να χρειαστεί να τα κρατήσει». Κάποια πράγματα δεν γνωρίζουν σύνορα. Όπως το χρήμα και η μουσική… Πιστεύω ότι ο κ. Βγενόπουλος έκανε ένα τραγικό λάθος. Αν ήθελε να χτυπήσει τον Αλέξη Τσίπρα, μπορούσε να τον αγνοήσει και όχι να του κάνει μήνυση, για να του δώσει έτσι τη δυνατότητα να λέει ακόμα περισσότερα από όσα λέει για την MIG και για το κεφάλαιο. Είναι αυτό που λέει και ο λαός, τώρα θα κάνει και μάγκα!

Πάντως, ο Αϊνστάιν έλεγε το εξής: «Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος».

Αρκετά καλός ο νέος γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Δημήτρης Καρβούνης προχθές στην τηλεοπτική εκπομπή «Επίκαιρα» της ΑΛΦΑ τηλεόρασης. Μετρημένος, με καλό λόγο, είπε πολλά ωραία πράγματα, και υπερασπίστηκε σθεναρά την ανακύκλωση, για την οποία τόσος ντόρος γίνεται τελευταία στη Δράμα. Και έμεινε φυσικά στο σπουδαιότερο απ’ όλα: στην ενημέρωση. Η έλλειψη πραγματικής ενημέρωσης είναι αυτό που παρεμποδίζει σήμερα τη δημιουργία Κέντρου Διαλογής Ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ) και Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δράμας.

Και είναι αλήθεια αυτό, γιατί, η άγνοια, είναι ο χειρότερος εχθρός της προόδου. Όπως και να ’χει, ό,τι και να πιστεύει κανείς, όπως κι αν θέλει να το θέσει κάποιος, το ζήτημα είναι ότι, η ανακύκλωση είναι πρόοδος. Τελεία και παύλα. Θα είμαστε ανόητοι να αφήσουμε να χαθεί η ανακύκλωση στη Δράμα, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν κάποιοι τα πολιτικά τους παιχνίδια. Ξέρω τι θα πουν, και μου είναι πραγματικά αδιάφορο. Αλλά, επιτέλους, θα πρέπει να πάρουμε τις υποθέσεις αυτές στα σοβαρά και να καταλήξουμε κάπου. Κανένας δεν μπορεί να βγαίνει και να λέει: «εμένα ο παππούς μου μ’ έμαθε ότι τα σκουπίδια είναι σκουπίδια». Βλακείες!

Σήμερα, στην εποχή μας, τα σκουπίδια, δεν είναι σκουπίδια. Τα σκουπίδια είναι υλικά χρήσιμα, τα οποία, με τις κατάλληλες επεξεργασίες μπορούν να ξαναγίνουν χαρτί, να ξαναγίνουν γυαλί, να ξαναγίνουν κουτάκια αλουμινίου. Έτσι, μπορούμε να μειώσουμε τον τεράστιο όγκο σκουπιδιών στις χωματερές έως και την πλήρη κατάργησή τους. Να βοηθήσουμε με τον τρόπο αυτό το περιβάλλον που μολύνεται να επανέλθει. Να πάψει να μολύνεται η ατμόσφαιρα από τις φωτιές στις χωματερές, να γλυτώσουμε τεράστιες ποσότητες χρημάτων ως κοινωνίες και να βοηθήσουμε το περιβάλλον. Όλα αυτά χρειάζονται κόπο, χρειάζονται τρόπο, χρειάζονται χώρο.

Εμείς εδώ τι κάνουμε; Παρατραβάμε το σχοινί. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, θα κάνουμε τα παιδιά μας να καταλάβουμε ότι ανακύκλωση σημαίνει μόλυνση μιας περιοχής. Τι ανοησίες είναι αυτές; Πότε θα συνέλθουμε επιτέλους σ’ αυτόν τον τόπο; Μου είναι αδιάφορα τα πολιτικά σας παιχνίδια, κύριοι. Προσωπικά δεν μ’ ενδιαφέρουν! Ας κοιτάξουμε πρώτα ποιοι και πώς μολύνουν το περιβάλλον, μετά ας κοιταχτούν αυτοί στον καθρέφτη τους κι έπειτα ας βγουν στον κόσμο να μιλήσουν. Αλλά, δυστυχώς, το ίδιο παιχνίδι χρόνια και χρόνια! Ο κόσμος πηγαίνει εκεί που του λένε οι διάφοροι που ηγούνται ομάδων. Όποιοι και να είναι αυτοί!

Πάντως, τι είπε κι αυτός ο Τατούλης προχθές: «Νομίσαμε ότι όλη η ιστορία της διαφθοράς έχει να κάνει με πέντε νταβατζήδες για να αντιληφθούμε στη συνέχεια επί των ημερών μας και από δικά μας στελέχη ότι όλο το σύστημα έχει δομηθεί σαν φυτώριο διαφθοράς». Κοιτάξτε να δείτε πώς λειτουργεί το σύστημα της κριτικής των κυβερνητικών στελεχών. Σε κάθε κόμμα, υπάρχουν ένας – δυο που κάποια στιγμή ξεσπαθώνουν και βγαίνουν να πουν αλήθειες. Το ζήτημα βέβαια είναι ότι αυτές οι αλήθειες λέγονται πολλές φορές σε άκυρους χρόνους. Γιατί; Γιατί όταν ο Τατούλης ήταν υφυπουργός στο υπουργείο Πολιτισμού δεν μιλούσε.

Ο Ζαχόπουλος ήταν στις μεγάλες του δόξες, κι αυτός περιοριζόταν, όπως είπε, σε επιστολές λέγοντάς του ότι θα λάβει μέτρα. Παρ’ όλα αυτά, ούτε ο Τατούλης έκανε κάτι δραστικό επί παντοδυναμίας Ζαχόπουλου. Τι να έκανε; Να τα έβγαζε στη δημοσιότητα, να τον έστελνε στον εισαγγελέα, να διέτασσε ένορκη διοικητική εξέταση, προφανώς κάτι μπορούσε να κάνει. Πόσο άραγε αξίζει σήμερα να ανακαλύπτεις τη διαφθορά όταν δεν είσαι υφυπουργός;

Ξέρετε τι μου έλεγε προ ημερών τοπικός αιρετός άρχοντας; Ότι, ο τόπος αυτός λειτουργεί με αυτόματο πιλότο. Και όχι μόνο ο τόπος αυτός, η Δράμα δηλαδή, αλλά και η χώρα ολόκληρη λειτουργεί πολλές με αυτόματο πιλότο. Μόνο που συμπληρώνω σ’ αυτό, ότι, λειτουργεί με αυτόματο πιλότο καθώς το αεροπλάνο πέφτει και μια ξανθιά ανέλαβε την προσγείωση με οδηγίες από τον πύργο ελέγχου!
Προσδεθείτε, προσγειωνόμαστε!
Δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΨΙΘΥΡΟΙ της Δράμας στις 17 Απριλίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ