Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Δώδεκα πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων στηρίζουν Χαρακίδη

ΜΕ ΒΟΥΛΑ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ… 
Δηλώσεις για Θεραπευτήριο και προσφυγικά οικόπεδα και ακίνητα Προαστίου κτλ.





Του Θανάση Πολυμένη

ΠΑΡΑΘΕΤΟΝΤΑΣ τις χειρόγραφες υπογραφές τους, 12 εκ των 15 προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Δράμας, δηλώνουν ότι στηρίζουν την νυν δημοτική αρχή του Κυριάκου Χαρακίδη και της δημοτικής παράταξης «Πόλη και Ζωή».
                Αυτό ανακοίνωσε χθες το πρωί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος Δράμας Κ. Χαρακίδης, ο οποίος ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας: «Το σύνθημα, όλα μαζί μπορούμε να ανεβάσουμε τη Δράμα ψηλότερα, να κάνουμε περισσότερα πράγματα γι’ αυτόν τον Δήμο, γι’ αυτήν την πόλη που προεκλογική δεσμευτήκαμε, σήμερα νομίζω παίρνει σάρκα και οστά».
                Στη συνέχεια, ο κ. Χαρακίδης ανακοίνωσε ότι, οι 12 από τους 15 προέδρους των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Δράμας, δηλώνουν ότι «στηρίζουν την μοναδική ανεξάρτητη και πολυσυλλεκτική δημοτική παράταξη Πόλη και Ζωή και για δήμαρχο για την περίοδο 2014-2019 τον νυν δήμαρχο, εμένα προσωπικά, τον Κυριάκο Χαρακίδη». Είπε επίσης ότι το μήνυμα αυτό είναι «σημαντικό και παραπέμπει στην ενότητα μιας κοινωνίας, μιας και όλοι οι πρόεδροι εκφράζουν τις τοπικές τους κοινωνίες και όταν αυτό έρχεται σχεδόν από όλους τους προέδρους των Τ.Κ., γίνεται ακόμα πιο σημαντικό».
                Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Χαρακίδης τόνισε ότι είναι και θα είναι «δήμαρχος όλων των Δραμινών, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμού και μικροπαραταξιακά συμφέροντα».
                Οι 12 πρόεδροι με τη σειρά που υπογράφουν είναι: 1. Μαρία Ιωαννίδου ΤΚ Μαυροβάτου – 2. Χαράλαμπος Ηλιάδης ΤΚ Κουδουνιών – 3. Χρήστος Τζάφος ΤΚ Νικοτσάρα – 4. Ιωάννης Κιάκος ΤΚ Μοναστηρακίου – 5. Φώτιος Φωτόπουλος ΤΚ  Μικροχωρίου – 6. Γιάννης Καλαντίδης ΤΚ Σκαλωτής – 7. Δημήτριος Γραμματικός ΤΚ Σιδηρονέρου – 8. Κωνσταντίνος Διαμαντίδης ΤΚ Καλλιφύτου – 9. Νικόλαος Κρανάς ΤΚ Καλού Αγρού – 10. Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου Δ.Κ. Δράμας – 11. Ανέστης Κουνδουράς ΤΚ Χωριστής – 12. Γιώργος Δεμίσης ΠΚΔ Ξηροποτάμου.

Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων
                Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, ο «Πρωινός Τύπος» ρώτησε τον δήμαρχο κ. Κ. Χαρακίδη, πού βρίσκεται το ζήτημα με την διεκδίκηση του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων από το Δήμο Δράμας, αν το ζήτημα αυτό βρίσκεται σε κάποια εξέλιξη ή έχει χαθεί οριστικά. Ο κ. Χαρακίδης απάντησε ότι, «το αίτημα του Δήμου που έγινε μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, βρίσκεται στο Υπουργείο Εργασίας και μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία απάντηση. Επαφή προσωπική με τον υφυπουργό κ. Κιγκέρολγου έχει γίνει πριν από τις γιορτές, εξετάζεται το ζήτημα αυτό και πιθανότατα να γίνει με πιλοτική εφαρμογή γιατί είναι διαφορετικό από όλες τις άλλες περιπτώσεις».

Προσφυγικά οικόπεδα Προάστιο, Ν. Αμισό κτλ.
                Ερωτήθηκε επίσης ο δήμαρχος Δράμας, σχετικά με τις δηλώσεις του βουλευτή κ. Κυριαζίδη για την σχετική τροπολογία, για το ζήτημα που αφορά τα οικόπεδα και άλλα ακίνητα, των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στις περιοχές Προαστίου, Νέας Αμισού, Ταξιαρχών, Ν. Κρώμνης και Νέας Σεβάστειας το 1922 και ακόμα αυτά δεν έχουν περιέλθει στην κυριότητά τους, αλλά παραμένουν ουσιαστικά κτήμα του Δήμου Δράμας.
                Όπως είπε ο κ. Χαρακίδης, «πρόκειται για ένα μείζον θέμα το οποίο κρατάει ουσιαστικά 90 χρόνια. Μέχρι τώρα δεν ευοδώθηκε αυτό που περιμέναμε καθώς είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Οι ιδιοκτησίες και παραχωρήσεις που είχαν γίνει στους κατοίκους του Προαστίου, των Ταξιαρχών, της Νέας Κρώμνης, Νέας Αμισού, Αρκαδικού και Ν. Σεβάστειας, δεν είχαν νομιμοποιηθεί και έτσι φαινόταν ο Δήμος ως κύριος αυτών των εκτάσεων».

                Όπως είπε, ο Δήμος προσπάθησε να δώσει τη λύση μέσα από το Κτηματολόγιο όπου δεν διεκδίκησε τις εκτάσεις αυτές, μιας και καθυστερούσε το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί ήθελε να το περάσει μέσα από κάποιο νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών. «Πιστεύουμε ότι με το νομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται, ότι θα δοθεί οριστική λύση, ένα απλό ζήτημα το οποίο με μια τροπολογία θα μπορούσε να είχε λυθεί από την στιγμή που ένας Δήμος δεν διεκδικεί τα ακίνητα των δημοτών του, άρα να μπορεί ο καθένας να το δηλώσει και να το μεταβιβάσει στα παιδιά του. Τα προβλήματα που δημιουργεί το διφορούμενο αυτό ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι τεράστιο. Το 2008, η δημοτική αρχή, δήλωσε όλα αυτά τα ακίνητα, ως ακίνητα του Δήμου. Και άρα υπήρξε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στη συνέχεια. Η οριστική λύση είναι μόνο νομοθετική και νομίζω ότι η υπόθεση βαίνει προς το τέλος της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ