Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Η λιτότητα βλάπτει σοβαρά την υγεία


Οι αυτοκτονίες έχουν πολλαπλασιαστεί και η κατάθλιψη θεωρείται πλέον... δεδομένη, ενώ οι μεταδοτικές ασθένειες (ο ιός HIV, ακόμη και η ελονοσία) σαρώνουν λαμβάνοντας διαστάσεις επιδημικής έκρηξης.

Αρκετούς αιώνες μετά τη «μαύρη πανώλη» των ετών 1347-1348, μια νέα «δημοσιονομική επιδημία» πλανάται πάνω από την Ευρώπη επιβαρύνοντας σημαντικά την υγεία της Γηραιάς Ηπείρου. Ειδικά εδώ στην Ελλάδα το έχουμε νιώσει στο πετσί μας, αλλά πλέον επιβεβαιώνεται και επιστημονικά.
Η δημοσιονομική λιτότητα βλάπτει σοβαρά την υγεία των πολιτών. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η παγκοσμίου φήμης Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (London School of Hygiene & Tropical Medicine) με έρευνά της, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.
Επιδείνωση στον Νότο
Μάλιστα, η κατάσταση της δημόσιας υγείας έχει επιδεινωθεί επικίνδυνα κυρίως σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Από τη μία, η έκρηξη στα ποσοστά ανεργίας σπρώχνει ολοένα περισσότερους συνανθρώπους μας στην κατάθλιψη, ενώ την ίδια ώρα η μείωση του εισοδήματος περιορίζει τόσο τις επισκέψεις στον ιατρό όσο και στην αγορά φαρμάκων. Παράλληλα, οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες έχουν αποδυναμώσει σημαντικά τα εθνικά συστήματα υγείας.
Ως αποτέλεσμα, σε χώρες πλέον όπως η Ελλάδα σημειώνονται περισσότερες αυτοκτονίες καθώς και εξάρσεις επιδημιών (HIV, ελονοσία, ιός του Δυτικού Νείλου, δάγκειος πυρετός κ.ά.). Οσο για τους θιασώτες της λιτότητας (βλέπε τρόικα), αυτοί, πάντα σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, συνεχίζουν σε πείσμα των προβλημάτων να «αρνούνται να δουν την πραγματικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ