Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Όταν μειώνουμε ακόμα και το ψωμί!


ΠΡΙΝ από μερικούς μήνες, όταν η βουλευτίνα του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη είχε πάρει στο βήμα της Βουλής ένα ψωμί κι ένα μπουκάλι γάλα και προειδοποιούσε για την επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, η πλειοψηφία των βουλευτών αλλά και αρκετών εκτός Κοινοβουλίου, την είχε χαρακτηρίσει λαϊκίστρια. Βλέπετε, όταν έχεις αρκετό ψωμί για να χορτάσεις, είναι λαϊκισμός να μιλάς για το ψωμί που πρόκειται να λείψει!

            Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν πολλά στη χώρα. Μνημόνια ψηφίστηκαν με «κλειστά μάτια» και κυρίως αδιάβαστα από τους βουλευτές μας, Εφαρμοστικοί νόμοι πέρασαν, χαράτσια πληρώνουμε καθημερινά, επιβλήθηκαν νέοι φόροι, μειώσεις μισθών και συντάξεων έγιναν και άλλα πολλά. Και φτάσαμε στην περίφημη ανθρωπιστική κρίση, για την οποία έχουμε γράψει και ξαναγράψει απ’ αυτά τα Σαββατιάτικα σημειώματα.
            Η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων είναι πλέον παρούσα. Βλέπουμε ήδη τους πρώτους μαθητές να λιποθυμούν στα σχολεία, επειδή έχουν να φάνε μέρες, καθώς η οικογένειά τους αδυνατεί να τους προσφέρει τα προς το ζην. Σε μια έρευνα που έκανε η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΖΩ με θέμα «Διατροφή και Οικονομική Κρίση», διαφαίνεται ότι το 55,11% των ελληνικών νοικοκυριών έχει υποστεί σημαντική μείωση στο εισόδημά τους. Τα 2 στα 10 νοικοκυριά, έχουν υποχρεωθεί να κόψουν όχι μόνο το κρέας και το ψάρι από τη διατροφή τους, αλλά να μειώσουν ακόμα και το ψωμί από το καθημερινό τραπέζι. Βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων αλλά και για την επιλογή του καθημερινού γεύματος είναι το κόστος. Τα τρόφιμα που έχουν περιοριστεί λόγω κόστους είναι το κρέας 63,7%, τα ψάρια 60,5%, τα γλυκά 51,2% και το αλκοόλ 48,8%. Την ίδια ώρα, τα τρόφιμα που πλέον επιλέγονται για συχνότερη κατανάλωση προκειμένου να μειωθεί το κόστος διατροφής είναι το ρύζι, οι πατάτες και τα όσπρια 70,8%, το ψωμί 50,2% και τα λαχανικά 46,9%.
            Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία έρευνας που εκπονήθηκε από την Marc για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, για την αγορά ψωμιού, καθώς τουλάχιστον 230.000 νοικοκυριά έχουν μειώσει ακόμα και την κατανάλωση ψωμιού για οικονομικούς λόγους. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ποσοστό 22,9% των ερωτηθέντων καταναλωτών, που είναι το διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο προ διετίας (10,9%). Το 26,21% δήλωσε ότι αγοράζει ψωμί καθημερινά, το 25% μέρα παρά μέρα και το 24,4% μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Την μικρότερη καθημερινή κατανάλωση παρουσιάζει η Αθήνα 31,8%.
            Την ίδια ώρα που η κρίση στην Ελλάδα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο και οι αριθμοί διαψεύδουν τους πάντες και κυρίως τους κυβερνητικούς εταίρους αυτής της χώρας που συνεχίζουν να εθελοτυφλούν, μια φωνή ακούγεται χαμηλόφωνα προς το παρόν, από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ, που στέλνει το πρώτο μήνυμα του μέλλοντος. Ο έμπειρος Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ, πρωθυπουργός του ευημερούντος Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup, ερμηνεύει το σήμα κινδύνου που εκπέμπουν οι λαοί της Ευρώπης. «Η Ευρώπη κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με μια κοινωνική επανάσταση». Κάποιοι άλλοι που δεν μασούν τα λόγια τους, μιλούν ακόμα και για επερχόμενους πολέμους!!!
            Το ζήτημα δεν είναι να ευχηθούμε να μην συμβεί κάτι από τα παραπάνω. Το ζήτημα είναι να γίνει κάτι, ώστε η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη και αλληλέγγυα και οι λαοί της να ευημερήσουν. Πώς όμως θα γίνει αυτό, όταν έχει ήδη μπει το νερό στο αυλάκι του άγριου καπιταλισμού; Και όταν ο καπιταλισμός αγριεύει και μαζεύει το χρήμα, τότε σίγουρα όλο αυτό δεν θα έχει απολύτως καμία καλή και θετική εξέλιξη, παρά μόνον αρνητική.
            Όταν μια χώρα όπως η Ελλάδα καταρρέει οικονομικά, τότε θα καταρρεύσουν όλα όσα απαρτίζουν την χώρα και το λαό της. Καταρρέει πάνω απ’ όλα και πριν απ’ όλα το πολιτικό σύστημα. Καταρρέει η κοινωνική συνοχή και οδηγούμεθα σε πολιτικά μορφώματα τύπου «Χρυσής Αυγής» και έχουμε αύξηση ρατσιστικών και φασιστικών κρουσμάτων. Όχι απλά σε πολιτικό επίπεδο, αλλά κυρίως στην καθημερινή κοινωνική μας έκφραση! Ταυτόχρονα καταρρέει και πολιτιστικά. Πάνω απ’ όλα όμως, μεγάλη σημασία έχει η μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στην οποία εισέρχεται η χώρα. Η αιφνιδιαστική φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας του λαού, η μείωση των εισοδημάτων και φυσικά η διατροφική κρίση που οδηγείται ένας λαός! Αυτή η σπουδαιότερη κρίση όλων των εποχών. Πώς θα επαναφέρεις έναν λαό στην αμέσως καλύτερη προηγούμενη κατάσταση στην οποία βρισκόταν;
            Οι κυβερνητικοί εταίροι στην Ελλάδα οφείλουν να βρουν άμεσες λύσεις. Διαφορετικά, η κατάσταση οδηγείται στο απροχώρητο χωρίς γυρισμό. Και ο γυρισμός θα είναι ακόμα πιο επώδυνος από το πώς φτάσαμε ως εδώ. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο!!!
Θανάσης Πολυμένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ