Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Παραίτηση του διοικητού του Γ. Νοσοκομείου Δράμας


ΝΕΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟΥ

Παραίτηση του διοικητού του Γ. Νοσοκομείου Δράμας

Για προσωπικούς επαγγελματικούς λόγους. - «Μας ζητούν για φέτος επιπλέον μείωση 15% των δαπανών. Εγώ μάγος δεν είμαι…»




Του Θανάση Πολυμένη


ΤΗΝ παραίτησή του για προσωπικούς επαγγελματικούς λόγους από τη θέση του διοικητού του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, ανακοίνωσε και επίσημα χθες το πρωί, ο κ. Μιχάλης Χρυσομάλλης. Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εντός των αμέσως προσεχών ωρών (χθες, σήμερα ή αύριο), αποχωρεί από τη θέση του διοικητού από το Γ.Ν. Δράμας. Μέχρι να έρθει νέος διοικητής στο Νοσοκομείο στις αρχές Ιουνίου, αυτό θα λειτουργεί κανονικά και θα τον αναπληρώνει νομίμως ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Τζανέτης.
            Αυτό έγινε διότι, στις 31 Ιανουαρίου υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε αποδεκτή και υπεγράφη από τον υπουργό Υγείας στις 13 Μαρτίου, στις 21 τρέχοντος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και περιμένει την κοινοποίησή του. Όμως τόνισε, η παραίτησή του έγινε για προσωπικούς λόγους, κυρίως ότι πλέον αντιμετωπίζει πρόβλημα στο Πανεπιστήμιο. Η νέα νομοθεσία, προβλέπει ότι όσοι είναι διοικητές νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, αυτοδίκαια τίθενται σε αναστολή από τις θέσεις τους στο Πανεπιστήμιο. (Ο κ. Χρυσομάλλης είναι καθηγητής Νομικής). Οπότε κλήθηκε να επιλέξει Νοσοκομείο ή Πανεπιστήμιο και επέλεξε το Πανεπιστήμιο. Ο κ. Χρυσομάλλης είχε θητεία για ένα χρόνο ακόμα, μέχρι τον Μάρτιο του 2014. Διευκρινίζοντας ο ίδιος, γιατί επέλεξε το Πανεπιστήμιο, εφόσον η οργανική του θέση είναι εκεί, διορισμένος καθηγητής και όταν η θητεία του τελείωνε από το Νοσοκομείο, θα ξαναγύριζε εκεί. «Εδώ είναι θέμα επιλογής», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
            «Πιστεύω ότι η παραμονή μου στο Νοσοκομείο Δράμας με τις συνθήκες που καλούμαστε να δουλέψουμε το 2013 μπορεί να ήταν και επιζήμια, γιατί το Νοσοκομείο Δράμας, με τη συνεργασία των εργαζομένων, των νοσηλευτών, των ιατρών, των διοικητικών, στη διετία 2011-2012 έκανε σοβαρή προσπάθεια και έπιασε στόχους.» Όπως είπε, «ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε πρωταθλητισμό» και σημείωσε ότι «τα νοσοκομεία καθημερινά αξιολογούνται από διάφορες πηγές. Και σε μια διαδικασία αξιολόγησης, εσύ δεν μπορείς να λες ότι θέλω να είμαι τελευταίος».
            Ο κ. Χρυσομάλλης εξέφρασε και ένα παράπονο σ’ αυτό το σημείο, ότι η δουλειά που έγινε τα τελευταία τρία χρόνια κατά την διάρκεια της θητείας του «δεν εκτιμήθηκε», διορθώνοντας αργότερα την έκφρασή του, ότι «μετά από τρία χρόνια δεν επιτρέπονται παρά μόνο στοχευμένες παρεμβάσεις στην Υγεία» και εξήγησε: «Το Νοσοκομείο Δράμας δουλεύει στο όριό του και αντιμετωπίστηκε φέτος όπως όλα τα Νοσοκομεία, με οριζόντια αντιμετώπιση. Νομίζω ότι αυτό εμάς θα μας δημιουργήσει μικρά προβλήματα, αλλά είμαστε στο δεν πάει άλλο» και αναρωτήθηκε: «Τώρα θα μου πεις, στα δύσκολα φεύγεις… εντάξει, ας έρθει κάποιος άλλος που θα έχει πιο φρέσκες ιδέες, να είναι λίγο πιο πολιτικός και λιγότερο μάνατζερ από μένα, να κάνει αυτό το οποίο ενδεχόμενα δεν μπορούσα να κάνω εγώ».
            Ο κ. Χρυσομάλλης είπε ότι για φέτος, το Νοσοκομείο Δράμας έχει υποχρέωση να μειώσει και άλλο ένα 10% τις δαπάνες του, σημειώνοντας ότι το Νοσοκομείο μας δεν μπορεί να αντέξει φέτος κάτι τέτοιο. «Αυτό δημιουργεί κάποια προβλήματα, αλλά έχουμε τη δυνατότητα και τις αντοχές να τα αντέξουμε. Για την επόμενη χρονιά δεν θα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο».
            Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Χρυσομάλλης είπε: «Αποχωρώ έχοντας ήσυχη την συνείδησή μου, πιστεύοντας ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε. Βρήκαμε ένα Νοσοκομείο, όπως και όλα, το οποίο άγγιζε τον ίσως χαρακτηρισμό τον χαρακτηρισμό ανέκδοτο. Γιατί έτσι λειτουργούσαν όλα τα Νοσοκομεία, χωρίς έλεγχο, χωρίς εργαλεία. Τώρα είμαστε πάρα πολύ καλύτερα», ενώ ευχαρίστησε τους εργαζόμενους που δούλεψαν ως μια ομάδα και τις τοπικές αρχές που τον στήριξαν σε πολλές περιπτώσεις και τον λαό της Δράμας που εμπιστεύεται το Νοσοκομείο και αυτό φαίνεται από τα νούμερα της αύξησης των επισκέψεων.

Μειώσεις δαπανών
            Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του αναφορικά με τις μειώσεις των δαπανών στα Νοσοκομεία ο κ. Χρυσομάλλης είπε ότι, «η συνολική εικόνα του Ε.Σ.Υ., είναι ότι τα Νοσοκομεία μείωσαν τις λειτουργικές τους δαπάνες στο 45% κατά μέσο όρο. Υπήρχε δηλαδή πράμα να κοπεί! Προσέξτε τώρα πού διαφωνούμε, που έχω προβληματισμό. Δεν μπορεί τον τέταρτο χρόνο ο στόχος αυτός να είναι 15%. Χρειαζόμαστε πλέον μάγους! Όχι διοικητές Νοσοκομείων. Μπορώ να πω ότι είμαι δικηγόρος, ότι είμαι καθηγητής Νομικής, αλλά μάγος δεν είμαι! Δεν είναι ζήτημα δικό μου, αλλά είναι ζήτημα όλων μας. Των Σερρών, της Καβάλας και άλλων. Αυτό σημαίνει ότι τα Νοσοκομεία είναι στα όριά τους. Ενδεχόμενα ο στόχος που δόθηκε φέτος να είναι υπερβολικός. Στο πρώτο τρίμηνο τον τηρούμε. Λειτουργούμε, έχουμε αυξήσει την κίνησή μας σε σχέση με το 2012. Αλλά είναι μια κατάσταση δύσκολο, διότι εκτός των άλλων έχουν καταρρεύσει και τα εργαλεία στα οποία βασιστήκαμε. Το Παρατηρητήριο Τιμών πλέον δεν ενημερώνεται  ή είχε ένα χρονικό όριο. Πλέον δεν κάνουμε προμήθειες μόνοι μας, αλλά γίνονται κεντρικοί διαγωνισμό από το κράτος. Οικονομία όμως δεν είδαμε, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου πριν μόνοι μας τα αγοράζαμε φθηνότερα κάποια πράγματα.»
            Αναφορικά με το ζήτημα της μείωσης των δαπανών, ο κ. Χρυσομάλλης είπε ότι, «αν αυτό συνεχιστεί για άλλη μια χρονιά, το Νοσοκομείο Δράμας θα ζοριστεί πάρα πολύ».
            Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χρυσομάλλης και στο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, όπως στο Φαρμακείο και στις άλλες υπηρεσίες (σίτιση, πλυντήρια, φύλαξη, ασθενοφόρα). Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο ότι ο ρυθμός συνταξιοδοτήσεως του προσωπικού είναι μεγάλος, περίπου 45-50 άτομα το χρόνο, ενώ ταυτόχρονα δεν γίνονται νέες προσλήψεις, και αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, «όσο μπορούμε θα αντέξουμε εξαντλώντας το προσωπικό. Από ένα σημείο και μετά δεν γίνεται…» Εννοώντας ότι, κάποιες από αυτές τις υπηρεσίες θα δοθούν πλέον σε ιδιωτικές εταιρείες. Όπως η φύλαξη, η οποία σε άλλα Νοσοκομεία γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι, η σίτιση που σε άλλα Νοσοκομεία γίνεται με κέτερινγκ από ιδιωτικές εταιρείες και φυσικά και τα πλυντήρια κτλ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ