Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ


«Συνθήκες  υγειονομικής φτώχειας στην Ελλάδα!»
«Οι λειτουργικές δαπάνες στην Υγεία έχουν περικοπεί κατά 40%, την ώρα που η ζήτηση των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 30%»



Του Θανάση Πολυμένη


ΤΗΝ ΔΡΑΜΑ επισκέφθηκε την Τετάρτη 26 Μαρτίου, ο υπεύθυνος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Ανδρέας Ξανθός. Το πρωί της ίδιας ημέρας, ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε τον ΕΟΠΥΥ Δράμας στο κτήριο του ΙΚΑ, συνοδευόμενος από τον Δραμινό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χρήστο Καραγιαννίδη, τον γραμματέα της Ν.Ε. κ. Δημήτρη Καρβούνη και άλλα τοπικά στελέχη, όπου είχε συνάντηση με τον διευθυντή του τοπικού καταστήματος κ. Σπύρο Κοτρίδη. Επισκέφθηκε επίσης την ΕΨΥΚΑ Δράμας καθώς και το Νοσοκομείο Δράμας, όπου συνομίλησε με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο κ. Ξανθός, παρέστη σε εκδήλωση ομιλία για την Υγεία που διοργάνωσε η τοπική οργάνωση του κόμματος στην αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.
            Σε γενικό πλαίσιο, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και ότι πρέπει να παρέχεται δωρεάν και είναι δικαίωμα όλων των Ελλήνων.

«Περικοπές λειτουργικών δαπανών στο 40%...»
            Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Ξανθός, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι, σήμερα στην Ελλάδα και υπό τις επιπτώσεις του Μνημονίου, βιώνουμε «συνθήκες υγειονομικής φτώχειας στην Ελλάδα!»
            Πιο συγκεκριμένα, ερωτώμενος για το τι συνάντησε στη Δράμα στον τομέα της Υγείας, ο κ. Ξανθός επεσήμανε: [Η εικόνα που συνάντησα στη Δράμα, είναι περίπου η ίδια εικόνα που συναντάμε σε όλες τις δομές Υγείας ανά την Ελλάδα αυτήν την περίοδο, οι οποίες δοκιμάζονται κυρίως από την έλλειψη χρηματοδότησης. Οι λειτουργικές δαπάνες στην Υγεία έχουν περικοπεί σε ποσοστό πάνω από 40%, την στιγμή  που έχει αυξηθεί κατά 30% η ζήτηση των υπηρεσιών. Όσο περιθώριο μείωσης της σπατάλης και να υπήρχε, αυτό έχει εξανεμιστεί και τώρα πια συζητούμε ότι τίθενται σε κίνδυνο οι ασφαλείας παροχές υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Το πιο σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι σήμερα, αυτοί που χάρη στο φιλότιμό τους κρατούν το σύστημα Υγείας όρθιο, είναι και εξαθλιωμένοι οικονομικά και εξοντωμένοι εργασιακά, δουλεύουν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες και πραγματικά φοβούμαστε ότι καθημερινά χάνουν το κουράγιο τους. Η Αριστερά, οφείλει, πραγματικά, να δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με ό,τι πιο υγειές και έντιμο έχει αυτό το σύστημα κι αυτή η χώρα, να αποδείξει ότι μπορεί με ένα σχέδιο, να εξασφαλίσει και την επιβίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την αναδιοργάνωσή του. Χρειαζόμαστε μια νέα οργάνωση του Συστήματος, η οποία θα βάζει ως προτεραιότητα τις ανάγκες των πολιτών και όχι την εισπρακτική λειτουργία των Νοσοκομείων, όχι την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίες παρεμβαίνουν στο χώρο αυτό, είτε επιχειρήσεις διαγνωστικές, είτε είναι επιχειρήσεις στον χώρο της αποκατάστασης, είτε στον χώρο των ιδιωτικών Θεραπευτηρίων. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ένας σοβαρός έλεγχος της ροής δημόσιου χρήματος προς τον επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα της Υγείας.]

Συνθήκες υγειονομικής φτώχειας στην Ελλάδα!
Αναφερόμενος στο ζήτημα των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει το Μνημόνιο στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα, ο κ. Ανδρέας Ξανθός είπε χαρακτηριστικά ότι, βιώνουμε συνθήκες υγειονομικής φτώχειας! Συγκεκριμένα, σε ανάλογη ερώτηση του «Π.Τ.» για την σημερινά κατάσταση στην Υγεία, ο κ. Ξανθός τόνισε: [Θεωρούμε ότι επιβεβαιώνεται απόλυτα η εκτίμηση που είχαμε κάνει από την αρχή που μπήκε η χώρα μας σ’ αυτή την μνημονιακή περιπέτεια, ότι αυτή η υπόθεση θα έχει δραματικές επιπτώσεις στο σύστημα Υγείας και στη λειτουργία του Κοινωνικού Κράτους.
Αυτό είναι σήμερα απολύτως επιβεβαιωμένο και το ξέρουν πολύ καλά και οι εργαζόμενοι στο σύστημα Υγείας, αλλά κυρίως οι πολίτες, οι οποίοι καθημερινά ταλαιπωρούνται, επιβαρύνονται οικονομικά, δυσκολεύονται να έχουν την πρόσβαση στα φάρμακα, στις εξετάσεις και την περίθαλψη που έχουν ανάγκη. Νομίζουμε ότι δημιουργούνται συνθήκες υγειονομικής φτώχειας σήμερα στην πατρίδα μας. Είμαστε δηλαδή σε συνθήκες στέρησης μιας μεγάλης κατηγορίας του πληθυσμού, βασικών υγειονομικών φροντίδων, όπως είναι η δυνατότητα να έχουν ασφάλιση υγείας, πρόσβαση σε εξετάσεις, να έχουν οδοντιατρική φροντίδα, να εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Είναι μια κατάσταση η οποία πραγματικά βάζει την χώρα μας σε μια τροχιά, όχι πια ευρωπαϊκής κοινωνίας, αλλά τριτοκοσμικής κοινωνίας. Και πιστεύουμε ότι και μόνο αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις που υπάρχουν σήμερα στην  Υγεία, συνιστούν λόγο ακύρωσης του Μνημονίου και αλλαγής προτεραιοτήτων.
Εμείς θεωρούμε ότι η δημόσια περίθαλψη και το Κοινωνικό Κράτος πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα πολιτική μιας κυβέρνησης της Αριστεράς. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ως δεδομένο το σημερινό δημοσιονομικό πλαίσιο, πιστεύουμε ότι σήμερα που καταρρέουν και οι εισφορές Υγείας στα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί το Σύστημα  Υγείας μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, άρα χρειάζονται εγγυημένη χρηματοδότηση από την κρατική φορολογία, από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω βέβαια μιας αναδιανομής του πλούτου και ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος.]

«Στήριξη στην Πρωτοβάθμια Υγεία»
Σε ερώτηση σχετικά με την Πρωτοβάθμια Υγεία, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι αυτή χρειάζεται άμεση στήριξη. Συγκεκριμένα:
[Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει στήριξη και τροφή στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Είναι πολύ κρίσιμο αυτό για να έχουν οι πολίτες μια σωστή φροντίδα μέσω ενός συστήματος οικογενειακών γιατρών, μέσω ανεπτυγμένων κέντρων υγείας αστικού τύπου τα οποία θα είναι το πρώτο σημείο πρόσβασης στο σύστημα Υγείας. Χρειάζεται σαφώς στήριξη του Εθνικού Συστήματος και σε ανθρώπινο δυναμικό που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και σε εξοπλισμό, χρηματοδότηση και υποδομές.
Πρέπει να φροντίσουμε ιδιαίτερα την ψυχική υγεία, η οποία σήμερα, επίσης, είναι ένας πολύ ευαίσθητος τομέας που δοκιμάζεται από την έλλειψη πόρων και κινδυνεύουν πολλές δομές αποασυλοποίησης να καταρρεύσουν και να μείνουν άνθρωποι που σήμερα έχουν αξιοπρέπεια να μείνουν στον δρόμο. Επισκεφθήκαμε την ΕΨΥΚΑ και είδαμε από κοντά την δυσκολία που έχουν οι εργαζόμενοι, 9 μήνες απλήρωτοι, να συνεχίζουν να παρέχουν φροντίδα στον κόσμο.]

«Η Υγεία και το Φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα»
Αναφερόμενος στο ζήτημα των παρεμβάσεων στην Υγεία και το Φάρμακο, ο κ. Ξανθός επεσήμανε:
[Πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια άλλου τύπου παρέμβαση στον χώρο του φαρμάκου, χρειάζεται μια αναβαθμισμένη παρουσία του δημοσίου στο χώρο του φαρμάκου. Δεν θεωρούμε ότι η υγεία και το φάρμακο είναι εμπορεύματα που μπορούν να παρέχονται με όρους αγοράς, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια σχεδιασμένη παρέμβαση που να διασφαλίζει και την επάρκεια των φαρμάκων στους πολίτες και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, διότι δεν υπερασπιζόμαστε αυτό το σύστημα  που υπήρχε πριν, που ήταν ένα σύστημα χωρίς έλεγχο, χωρίς κανόνες που παρήγαγε και σπατάλη και διαφθορά και συναλλαγή και εκμετάλλευση στους αρρώστους. Αυτό που υπερασπιζόμαστε σήμερα, είναι ο δικαιωματικός πυρήνας του συστήματος Υγείας, το δικαίωμα του κάθε πολίτη, ανεξάρτητα αν είναι εργαζόμενος ή άνεργος, αν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, αν είναι Έλληνας ή μετανάστης, να έχει την ώρα που το χρειάζεται, τα φάρμακα και την ιατρική φροντίδα που πρέπει.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ