Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Κανόνας ζωής... η σωτηρία του πλανήτη!


Αυτός που λέει: εγώ δεν ζω ή δεν υπακούω σε κανόνες, έχει βάλει ήδη έναν κανόνα στη ζωή του! Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν ζει με κανόνες. Και όλα μαζί τα όντα πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη ζουν με τους κανόνες και τους νόμους της φύσης. Με τον ήλιο, με τη βροχή, με τα φυτά που δίνουν το πολύτιμο οξυγόνο, συμβιώνουμε με τα ζώα του πλανήτη (ή μάλλον προσπαθούμε να το πετύχουμε...). Παρ’ όλα αυτά, ο άνθρωπος έχει ξεχάσει δυστυχώς αυτούς τους κανόνες της φύσης.
Ο πολιτισμός μας βρίσκεται σε παρακμή. Αν όχι σε απόλυτη παρακμή, αλλά σίγουρα βρισκόμαστε ήδη βαθιά προς τον πάτο του βαρελιού. Μέσα σε 200 χρόνια περίπου από την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης, αρχίσαμε κιόλας να εξαντλούμε σημαντικές πηγές ενέργειας που απλόχερα μας παρείχε η φύση, εξορύξαμε τεράστια τμήματα πετρελαίου, ορυκτού πλούτου, κόψαμε δισεκατομμύρια εκτάρια δένδρων, και φυσικά, καταφέραμε να μολύνουμε την ατμόσφαιρα και τα νερά του πλανήτη σε σημείο που μάλλον – όπως διατείνονται οι ειδικοί – δεν έχει πλέον γυρισμό.
Το ίδιο κάναμε και στο ζήτημα των ζώων που συγκατοικούν μαζί μας πάνω στη Γη. Πολλά είδη από αυτά καταφέραμε και τα εξοντώσαμε φτάνοντας σε σημείο να κινδυνεύουν με πλήρη εξαφάνιση. Είτε γιατί δεν άντεξαν την μόλυνση και τα σκουπίδια που παρήγαγε ο πολιτισμός μας, είτε γιατί ...τα χρειαζόταν ο πολιτισμός μας προς κατανάλωση! Και για πολλούς άλλους λόγους φυσικά.
Από την άλλη πλευρά, ο Δυτικός πολιτισμός που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, έχει μοιράσει τον κόσμο σε Ανατολή - Δύση και Βορρά – Νότο. Όπου Δύση και Βορράς υπερτερούν σε πλούτο, σε εξουσία, σε φαγητό. Όπως είχε πει κάποτε ο μεγαλύτερος ίσως οικονομολόγος που πέρασε τον 20ο αιώνα, ο Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ, «στη Δύση πεθαίνουν από το πολύ φαγητό, ενώ στο Νότο πεθαίνουν από την έλλειψή του».
Η κατάσταση στον πλανήτη δεν είναι ευοίωνη. Το μέλλον δεν προμηνύει τίποτα καλό, τίποτα αισιόδοξο. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, είτε αυτή οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα είτε είναι απλώς ένας κύκλος της φύσης (όπως υποστηρίζουν κάποιοι άλλοι), δημιουργεί άμεσους κινδύνους με το απότομο λιώσιμο των πάγων. Ήδη, αιώνιοι παγετώνες έχουν εξαφανιστεί, ο Βόρειος Πόλος κοντεύει να γίνει παραλία για ηλιοθεραπεία και στη θάλασσα της Ανταρκτικής κολύμπησε κιόλας ο πρώτος άνθρωπος! Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει η αύξηση του ύψους των ωκεανών. Οι πρώτοι πρόσφυγες λόγω της αύξησης των θαλασσών είναι ήδη πραγματικότητα.
Η κατάσταση ανησυχεί τους ειδικούς και ακόμη και η μικρή μερίδα των επιστημόνων που προτιμούν να ερμηνεύουν την κλιματική μεταβολή ως ένα περιοδικό φυσιολογικό φαινόμενο φαίνεται πλέον να συμφωνεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή της. Όποια και αν είναι η αιτία του φαινομένου, είναι η λογική που αρχίζει να επικρατεί και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις - και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποφευχθεί.
Κι όμως, ο άνθρωπος, δεν έχει αρχίσει να λαμβάνει σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπισή του. Μπορεί αυτή τη στιγμή να μας φαίνεται ότι ...έχουμε ακόμα χρόνο, που σίγουρα δεν έχουμε, όμως σύντομα θα χρειαστεί να στερηθούμε πολλά από την καθημερινότητά μας. Θα μας το επιβάλλει η φύση. Η λογική που λέει ότι αυτός που ρυπαίνει θα πληρώνει και περισσότερο δεν αρκεί. Διότι τα χρήματα αυτά σίγουρα δεν διατίθενται για την έρευνα και την πραγμάτωση ηπιότερων μορφών ενέργειας χωρίς επιπτώσεις στη μόλυνση του πλανήτη. Εδώ χρειάζονται άμεσα μέτρα. Κι αυτά πρέπει να ξεκινήσουν τόσο από την ίδια την παγκόσμια βιομηχανία με τα φουγάρα της και τα σκουπίδια της, μέχρι την σημαντική μείωση των αυτοκινήτων στις τερατουπόλεις μας και πολλά άλλα.
Αν η Κίνα προσπαθεί να ελέγξει το ποσοστό των γεννήσεων με νόμους, τότε για τη σωτηρία του πλανήτη απαιτείται να μπουν νόμοι, για παράδειγμα, που να απαγορεύουν δεύτερο αυτοκίνητο ανά οικογένεια, και να βοηθηθεί η βιομηχανία για παραγωγή αυτοκινήτων που θα κινούνται με καθαρότερα καύσιμα. Τα μέτρα που μπορούν να παρθούν είναι πολλά. Απόφαση χρειάζεται να το πάρουμε όλοι μας.

1 σχόλιο:

  1. Πόσο δίκαιο έχεις φίλε Σάκη! Είναι πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν, κάποια μάλιστα μπορούμε σιγά σιγά να τα κάνουμε και από μόνοι μας, χωρίς να μας το επιβάλουν νόμοι! Μιλάω για την ανακύκλωση, το να μην πετάμε πολλά, να μην αγοράζουμε πολλά και να κάνουμε πιο απλή και πιο λιτή ζωή! Ισως αυτο να μας κάνει και καλύτερους ανθρώπους!!
    χχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ