Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Καβάλα - ΟΧΙ στο εργοστάσιο λιθάνθρακα

Η Καβάλα είπε ένα μεγάλο ΟΧΙ, στην κατασκευή εργοστασίου καύσης λιθάνθρακα στην Καβάλα, με ένα μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στηνκεντρική πλατεία της πόλης.
Όλοι ήταν εκεί, βεβαίως. Είχα την τύχη να μπορέσω να πάω εκεί και έβγαλα και μερικές φωτογραφίες.

















Η Δράμα, πριν από 17 χρόνια ακριβώς, είχε πει το ίδιο στην εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος που υπάρχει στον κάμπο της. Από τους καλύτερους κάμπους της χώρας, χρυσή πεδιάδα την ονόμαζαν παλαιότερα.

Η Δράμα, είχε διατρανόσει με ένα μεγάλο συλλαλητήριο τον Μάιο του 1991, το ΟΧΙ της στην εκμετάλλευση των λιγνιτών από τη ΔΕΗ. Κρανίου τόπος θα γίνουμε, αν αποφασιστεί κάποτε η πλήρης εκμετάλλευσή τους, η οποία, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, θα κρατήσει για περίπου 50 χρόνια! Και μετά; Μετά, τέλος. Τίποτα. Κρανίου τόπος.

Πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, αδύνατον να καλυφθεί το κενό από το έδαφος το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, άγνωστο το μέλλον της περιοχής. Πλήρης υποβάθμιση, για μια αμφισβητούμενη ανάπτυξη, μόλυνση του περιβάλλοντος, καρκίνος, θάνατος. Η Δράμα είπε όχι στους λιγνίτες, και αν χρειαστεί θα το ξαναπεί. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν κάποιες φωνές, οι οποίες επιμένουν. Κάποιες φωνές, οι οποίες, βρίσκονται σε καίριες θέσεις, είναι μέλη φορέων και έχουν λόγο στην ανάπτυξη του νομού.
Ας είναι. Όμως, συνεχίσω να αμφισβητώ, κατά πόσο ο άνεργος λαός της περιοχής, θα μπορέσει να αντισταθεί στο, δυστυχώς προδιαγεγραμμένο μέλλον, της περιοχής, η οποία, υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο. Χρειάζεται να έχουμε πίστη. Το μέλλον θα δείξει.
Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται εδώ, είναι μερικές από όσες μπόρεσα να τραβήξω.
Καλό αγώνα σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ