Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Το Κόσοβο οδεύει προς την ανεξαρτητοποίησή του

Φαίνεται πως η κατάσταση μάλλον δεν πρόκειται να ησυχάσει στα Βαλκάνια, όσον αφορά τις αλλαγές των συνόρων που προετοιμάζονται να γίνουν. Η κατάσταση δεν είναι εύκολη και τα γεράκια κάθε είδους τριγυρνούν ακόμα πάνω από το ήδη αποσυντεθημένο πτώμα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας.
Την Κυριακή που μας πέρασε, 18 Νοεμβρίου 2007, οι Αλβανοκοσοβάροι κλήθηκαν στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν τη Βουλή, η οποία θα κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιοχής τους. Αυτή ήταν η κοινή δέσμευση των δύο πρωταγωνιστών της αναμέτρησης. Του απερχόμενου πρωθυπουργού Αγκίμ Τσέκου, ηγέτη της Δημοκρατικής Ένωσης (IDK) και του νικητή των εκλογών τελικά Χασίμ Θάτσι ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος (PDK).
Ο Χασίμ Θάτσι είναι το άτομο εκείνο που καλείται να παίξει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στην ιστορία των Βαλκανίων, γιατί οι αλλαγές στον χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας αφορούν και επηρεάζουν άμεσα τις σχέσεις όχι μόνο των γειτονικών χωρών αλλά και όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τους Σέρβους ο Θάτσι είναι ένας «εγκληματίας πολέμου», ενώ ως πρώην ηγέτης του Αλβανών Κοσοβάρων φοιτητών ήταν γνωστός με το όνομα «Φίδι».
Η αλήθεια είναι ότι οι πληγές του πολέμου στο Κόσοβο παραμένουν ακόμα ανοιχτές. Ωστόσο, οι λαοί προσπαθούν να συμβιώσουν μεταξύ τους, όσο αυτό είναι δυνατόν, αρκεί η ζωή να κυλάει ήσυχα, γράφει ο διεθνής Τύπος, αναφερόμενος στο χιονοδρομικό κέντρο της Μπρεζόβιτσα, όπου περιμένουν να χιονίσει για να ξεκινήσουν οι δουλειές με το σκι. Οι Σέρβοι κάτοικοι και οι 100.000 περίπου Αλβανοί, παραμερίζουν, προσωρινά τουλάχιστον τις διαφορές τους, μιας και το σκι στο χιόνι θα τους επιτρέψει να βγάλουν αρκετά χρήματα για τη νέα χειμερινή περίοδο.
Προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να βρει μια κοινή γραμμή για τον τρόπο αντιμετώπισης των εξελίξεων στο Κόσοβο, αφού ο νικητής των εκλογών Χασίμ Θάτσι δηλώνει ότι θα προχωρήσει μονομερώς στην ανεξαρτησία του. Οι ΗΠΑ και τα περισσότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, αλλά τουλάχιστον έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δείχνουν επιφυλακτικές να υποστηρίξουν μια τέτοια εξέλιξη χωρίς τις ευλογίες του ΟΗΕ.
Οι περισσότερες χώρες που συνορεύουν με τη Βαλκανική, αλλά και η Γερμανία με την Ισπανία δείχνουν απροθυμία να υποστηρίξουν τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από τους Αλβανούς Κοσοβάρους. Ωστόσο, διπλωμάτες εκτιμούν ότι η Μαδρίτη και το Βερολίνο μπορούν να πεισθούν να αλλάξουν θέση, αν καταστεί σαφές ότι έχουν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειες για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης μεταξύ της Σερβίας και των Αλβανών του Κοσόβου.
Φυσικά η Σερβία παραμένει αντίθετη με όλα αυτά, καθώς φοβάται ότι η εμφάνιση ενός νέου κράτος στο έδαφός της «θα δημιουργήσει προηγούμενο με επικίνδυνες συνέπειες για την περιοχή και τον κόσμο γενικότερα. Με μια τέτοια πράξη θα καταρρεύσει η υπάρχουσα τάξη πραγμάτων και θα απειληθεί η πολιτική και οικονομική σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο».
Η πολιτική κατάσταση είναι δύσκολη στα Βαλκάνια. Και όλα αυτά μέχρι την 10η Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να γίνει και η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τον νέο πρωθυπουργό του Χασίμ Θάτσι. Στόχος για τον οποίο αγωνίζονται από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οπότε και άρχισε η σταδιακή συρρίκνωση της αυτονομίας του, από το καθεστώς Μιλόσεβιτς, την οποία απολάμβαναν από το 1974 ως αυτοδιοικούμενη περιοχή της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ