Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Νίκος Χουντής: "Υπάρχει ελπίδα... είναι το στοίχημα των εκλογών"


ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΧΟΥΝΤΗ ΣΕ ΞΑΝΘΗ, ΚΑΒΑΛΑ, ΔΡΑΜΑ

«Υπάρχει ελπίδα … αυτό είναι το στοίχημα των εκλογών»


«Η δική μας η προσπάθεια είναι να προβάλουμε εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα, να σταθούμε συμπαραστάτες στον αγώνα γι’ αυτά τα οξυμμένα προβλήματα και ταυτόχρονα να ζητήσουμε από τους πολίτες να δώσουν πολιτικό μήνυμα ότι δεν συμφωνούν μ’ αυτή την πολιτική του μνημονίου και ότι υπάρχει ζωντανή ελπίδα για ένα άλλο πρότυπο, παράδειγμα ανάπτυξης, οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής.»

ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ, την Καβάλα και τη Δράμα περιόδευσε χθες Πέμπτη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, όπου συναντήθηκε μεταξύ άλλων με εργαζόμενους, σωματεία, καθώς επίσης και επιστημονικούς και οικολογικούς συλλόγους, προκειμένου να ενημερωθεί προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη στην Ξάνθη επισκέφθηκε τη ΣΕΚΑΠ και είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους και τη διεύθυνση, τη Νομαρχία Ξάνθης όπου συναντήθηκε με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, ενώ είχε συνάντηση και με τον Σύλλογο επιστημόνων της μειονότητας.

Το πρωί της Πέμπτης επισκέφθηκε αρχικά την Καβάλα, όπου έδωσε συνέντευξη Τύπου στο στέκι της Νέας Πόλης και στη συνέχεια, έφτασε στη Δράμα όπου στις 12.00 συναντήθηκε με τον νομάρχη Δράμας κ. Ευμοιρίδη, όπου συζήτησαν την πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει το δικαίωμα εξόρυξης του λιγνιτικού κοιτάσματος σε ιδιώτες.

Στη συνέχεια ο Ν. Χουντής επισκέφθηκε τα γραφεία της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, όπου ενημερώθηκε σχετικά με την πορεία του κινήματος κατά της εξόρυξης των λιγνιτών και στο τέλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Τελευταία επίσκεψη του κ. Χουντή στο νομό Δράμας, ήταν στον Ξηροπόταμο, όπου ενημερώθηκε από επιτροπή κατοίκων, σχετικά με το θέμα της μόλυνσης από το τοξικό νέφος μετά την πυρκαγιά στην αποθήκη ελαστικών.

«Προτεραιότητα οι προσπάθειες των Οικολογικών Κινήσεων»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντής τόνισε ότι πρόθεσή τους είναι «να έχουμε μια επίκαιρη ενημέρωση, όπως το θέμα του λιγνίτη και της πυρκαγιάς με τα ελαστικά και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα θέματα αυτά στην επικαιρότητα.

Θα ήθελα να μείνω στο θέμα με τα ζητήματα του περιβάλλοντος, σημείωσε ο κ. Χουντής, που δεν είναι μόνο θέμα μιας στενής κομματικής επιλογής, είναι πια μια προτεραιότητα που γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητή για τον περισσότερο κόσμο. Είναι πρώτη προτεραιότητα οι προσπάθειες των Οικολογικών Κινήσεων και των πολιτικών δυνάμεων που ασχολούνται μ’ αυτά τα θέματα, είναι προτεραιότητες και στη συνείδηση των πολιτών. Θα ήθελα να πω ότι όλα αυτά συνδέονται και με τις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις, οι οποίες, δυστυχώς, μέσα και σε συνθήκες κρίσεις. Οφείλω να σας πω, είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος, καθώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πρέπει να πούμε ότι είχαν μια καλά παρουσία ή πολιτική γύρω από αυτά τα ζητήματα, δυστυχώς, θα έλεγα, ότι τα δείγματα είναι ότι πάμε σε μια αντιστροφή αυτής της πορείας. Και επομένως, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα χρειαστεί να υπάρξει έντονη προσπάθεια ούτως ώστε αυτή η προτεραιότητα να μην χαθεί. Δεν θέλω να αναφερθώ για τις ευρύτερες επιπτώσεις από την αποτυχία της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές.»

«Οι τράπεζες καθορίζουν…»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας από την Τρόικα, ο κ. Χουντής επεσήμανε ότι, «ζούμε στην περίοδο, όπου οι τράπεζες καθορίζουν τις οικονομικές πολιτικές, η χώρα μας έχει μπει υπό την εποπτεία της Τρόικας, αυτές οι προτεραιότητες του μνημείου έχουν αποδείξει τις καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας και βεβαίως την περιστολή, αντισυνταγματική, αντικοινωνική των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δυστυχώς κάτω από τις προτεραιότητες του μνημονίου και των κυβερνητικών μέτρων, τα δείγματα που έχουμε είναι ανησυχητικά, βαθαίνει η ύφεση με ό,τι σημαίνει αυτό, μειώνεται το ΑΕΠ, μειώνεται η παραγωγή, η βιομηχανική παραγωγή, αυξάνεται η ανεργία και οι προοπτικές είναι να έχουμε σκληρότερα μέτρα προκειμένου να καλυφθεί το χρέος, ενώ από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν απειλητικά και συγκεκριμένα βεβαίως, μέτρα, που θα παρθούν σε βάρος της χώρας μας, τα οποία προοιωνίζονται δυσμενέστερη εξέλιξη. Αναφέρομαι σε δυο τέτοιες ευρωπαϊκές εξελίξεις που θα καθορίσουν και τη δική μας πολιτική. Το ένα είναι ότι τον Οκτώβριο φαίνεται ότι θα γίνει δεκτή η εισήγηση, οι χώρες που έχουν υψηλό χρέος, υψηλό έλλειμμα, να κόβονται οι κοινοτικές και αγροτικές επιχορηγήσεις, κάτι που φαίνεται ότι η κυβέρνηση, σαν πρώτη σκέψη το αποδέχεται, δηλαδή να κόβονται οι κοινοτικές επιδοτήσεις, και το δεύτερο ότι υπάρχει το σχέδιο της ελεγχόμενης πτώχευσης για τη χώρα μας, που σημαίνει εκτός των άλλων, όπως προβλέπει αυτό το σχέδιο, που πρακτικά θα σημαίνει ότι τη δημόσια περιουσία θα τη διαχειρίζεται επόπτης και εκκαθαριστής που θα ορίσει η Τρόικα.»

«Υπάρχει ελπίδα»

Αναφερόμενος στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πρόκειται να διεξαχθούν το Νοέμβριο, ο κ. Χουντής σημείωσε:

«Η δική μας η προσπάθεια είναι, με την πολιτική που έχει χαράξει ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι, να διαμορφωθούν μέτωπα δυνάμεων που αντιστέκονται στην πολιτική του μνημονίου, που αντιστέκονται στα κυβερνητικά μέτρα, που υπερασπίζονται την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που υπερασπίζονται την κοινωνία των πολιτών, που θα ήθελαν να έχουν ουσιαστικότερο λόγο οι κινήσεις των πολιτικών (οικολογικές για παράδειγμα) και όχι να εγκλωβιστούν οι τοπικοδιοικητικές δομές στις επιταγές του δικομματισμού από τη μια μεριά και του μνημονίου από την άλλη, που καθόρισε αρκετές από αυτές τις απαιτήσεις και τον ίδιον τον χαρακτήρα του «Καλλικράτη», στα πλαίσια του οποίου θα γίνουν αυτές οι εκλογές.

Εν ολίγοις, η δική μας η προσπάθεια είναι να προβάλουμε εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα, να σταθούμε συμπαραστάτες στον αγώνα γι’ αυτά τα οξυμμένα προβλήματα και ταυτόχρονα να ζητήσουμε από τους πολίτες να δώσουν πολιτικό μήνυμα ότι δεν συμφωνούν μ’ αυτή την πολιτική του μνημονίου και ότι υπάρχει ζωντανή ελπίδα για ένα άλλο πρότυπο, παράδειγμα ανάπτυξης, οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής. Υπάρχει ελπίδα αρκεί να δοθεί ένα τέτοιο μήνυμα από την κοινωνία της Δράμας και την ελληνική κοινωνία. Αυτό κατά τη γνώμη μας είναι το στοίχημα αυτών των εκλογών.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Δράμας

Σε σχετική ερώτηση του «Πρωινού Τύπου», τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές στο Δήμο Δράμας και αν θα κατεβεί με δικό του ψηφοδέλτιο, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στη Δράμα κ. Δημήτρης Καρβούνης, σημείωσε ότι πρόθεση και φιλοδοξία του κόμματος είναι να σχηματίσει δικό του παράταξη με την οποία θα διεκδικήσει το Δήμο Δράμας. Η επίσημη ανακοίνωση όμως θα γίνει στις 30 Αυγούστου. «Φιλοδοξούμε πάντως να φέρουμε τα πάνω κάτω στην πόλη, να δώσουμε ένα διαφορετικό χαρακτήρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές από αυτόν τον χαρακτήρα που πάει να πάρει (στο Δήμο Δράμας). Μία σύγκρουση γιγάντων στην πόλη με δύο ψηφοδέλτια από τη Νέα Δημοκρατία και δύο από το ΠΑΣΟΚ, τα οποία όμως ουσιαστικά δεν έχουν αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, αφορούν σύγκρουση συμφερόντων πέρα και έξω από τις ανάγκες των εργαζομένων, των αγροτών, των συνταξιούχων και των νεολαίων της πόλης», κατέληξε ο κ. Καρβούνης.

Θανάσης Πολυμένης

[Ρεπορτάζ που δημοσίευσα στον ΠΡΩΙΝΟ ΤΥΠΟ της Δράμας στις 20/08/2010]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ