Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Οδός Λάμπρου Λαμπριανίδη στη Δράμα


Το είχα προσέξει από καιρό, αλλά το άφηνα για μετά τις εκλογές, μην θεωρηθεί ότι το κάνω για προεκλογικούς λόγους. Η φωτογραφία είναι ξεκάθαρη. Από τις νέες μπλε μεταλλικές ταμπέλες που τοποθετήθηκαν εδώ και καιρό σε πολλά σημεία της πόλης, και αναγράφεται το όνομα της οδού. Η αρχική μου απορία ήταν γιατί μερικές από αυτές, τοποθετήθηκαν με αυτοκόλλητη ταινία, αλλά προφανώς για να μην καταστραφούν μάρμαρα και άλλα υλικά. Η άλλη απορία μου είναι αν αυτό θα κρατήσει και τι θα γίνει με το ζήτημα της καλαισθησίας. Και ενώ προσπαθούσα να λύσω τις απορίες μου, να που ξαφνικά βλέπω το όνομα της οδού «Λ. Λαμπριανίδη» με ένα «Α», αντί για «Λ».
Αυτό που πρόσεξα, είναι ότι το όνομα του Λάμπρου Λαμπριανίδη παραποιήθηκε στις καινούριες ταμπέλες με το αρχικό «Α» και όχι «Λ» όπως είναι το σωστό. Δεν ξέρω αν τις ταμπέλες τις έκανε ο ίδιος ο Δήμος, αλλά φαντάζομαι ότι έγιναν από ιδιώτη που ανέλαβε το έργο. Λάθη γίνονται μεν, αλλά όφειλε κάποιος να τα δει πριν αυτά αναρτηθούν σε δημόσια θέα. Ας τα ξηλώσουν λοιπόν και ας διορθώσουν το αρχικό γράμμα του ονόματος του Λάμπρου Λαμπριανίδη σε «Λ», αντί του λανθασμένου «Α» που έχει γραφεί.
Για την ιστορία, ο Λάμπρος Λαμπριανίδης γεννήθηκε το 1891 στην Τραπεζούντα. Ο πατέρας του ήταν προύχοντας της Σάντας. Τελειώνει τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια μετεγγράφεται στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, όπου σε ηλικία 19 ετών αναγορεύεται αριστούχος διδάκτωρ των νομικών επιστημών. Κατά τον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο τραυματίστηκε σε μάχη ως αξιωματικός με βαθμό ιλάρχου του ρωσικού στρατού. Μετά τη Ρωσική Επανάσταση και την κατάρρευση του αντιεπαναστατικού μετώπου κατέφυγε με τον Αντιστράτηγο ως υπασπιστής του στη Ρουμανία. Εκεί ο στρατιωτικός ακόλουθος Δημ. Βακάς τον εκτίμησε και τον παρέπεμψε με θερμή επιστολή τον ύπατο Αρμοστή κ. Κατεχάκη στην Κωνσταντινούπολη. Ο Κατεχάκης εκτιμώντας κι αυτός την ευφυΐα και τον πατριωτισμό του Λάμπρου Λαμπριανίδη τον διόρισε στην αρχή Γενικό Διευθυντή των Πολιτικών Υποθέσεων στην Αδριανούπολη και μετά πολιτικό διοικητή Καραγάτς, όπου η δράση του κατά την εκκένωση της Θράκης από τα ελληνικά στρατεύματα υπήρξε πολύ σημαντική.

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή παραιτήθηκε από τη θέση του και αποφάσισε να πολιτευτεί στην επαρχία Δράμας και από το 1923 εκλέγεται συνεχώς Βουλευτής. Το 1924 επικεφαλής μικτής επιτροπής μετέβη στην Τουρκία και μετέφερε στην Ελλάδα περίπου 500 ορφανά Ελληνόπουλα. Κατά το διάστημα της Γερμανικής Κατοχής διέφυγε στη Μέση Ανατολή όπου μετείχε στην Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου. Με αυτή την ιδιότητα πήγε στην Ανατολική Μακεδονία για την εκκένωση της περιοχής από τους εισβολείς. Αργότερα χρημάτισε δυο φορές διαδοχικά υφυπουργός των Στρατιωτικών ως και Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής. Ο Λάμπρος Λαμπριανίδης προσχώρησε στη συνέχεια στον Ελληνικό Συναγερμό, εκλέχτηκε Βουλευτής το 1951 και 1952, και ανέλαβε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στο οποίο εργάστηκε σκληρά ως το θάνατό του στις 13 Δεκεμβρίου 1953. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ