Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Έρχεται δεύτερο μήνυμα: τα νέα μέτρα ψήνονται!

● ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να ξέρω τι ακριβώς έχει μέσα στο μυαλό του ο Γιώργος Παπανδρέου (ΓΑΠ στο εξής), αλλά θέλω να πιστεύω ότι έχει λάβει το μήνυμα του λαού, αφού ο λαός πήρε πρώτα το δικό του! Πού φτάσαμε… να μιλάμε με μηνύματα… Όπως τα πιτσιρίκια μιλάνε με SMS! Νέα μόδα το μήνυμα… Αλλά το θέμα είναι να μπορεί ο άλλος να το διαβάζει...


● Κι απ’ ό,τι φαίνεται, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί πλέον να διαβάσει μηνύματα. Ούτε όμως και η Ν.Δ., γιατί και οι δύο έχουν φορέσει τα γυαλιά του δικομματισμού και βλέπουν θολά τα πράγματα στη χώρα. Το να περιμένει ο ένας τον άλλον και να λέει, «πέσε φρούτο να σε φάω», δεν λύνονται τα προβλήματα.

● Το ότι προηγείται δύο μονάδες το ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ., δεν σημαίνει τίποτα, γιατί μείωσε τα ποσοστά του. Η Ν.Δ. δεν κέρδισε, αλλά παρέμεινε στα γνωστά της χαμηλά. Αυτό προφανώς δεν μπορεί να το αποτιμήσει κανένας τους. Η χώρα βαδίζει προς το χάος κι αυτοί, κυριολεκτικά, τον χαβά τους. Πολιτικές χωρίς αξίες, πολυλογία χωρίς σχέδιο, υποσχέσεις ανέφικτες. Τίποτα που να μπορεί να ανακουφίσει τον πληγωμένο Έλληνα πολίτη – φορολογούμενο – ψηφοφόρο.

● Οι Έλληνες απέδειξαν για άλλη μια φορά, ότι έχουν μεγάλη ψυχή. Και ότι μπορούν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία, προς όλους. Αρκεί ο άλλος να τον καταλάβει. Και στη προκειμένη περίπτωση μιλάμε για την εξουσία. Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

● Από την άλλη όμως, η Τρόικα στέλνει το δικό της μήνυμα: ακόμα περισσότερη λιτότητα. Δεν πρόλαβαν να περάσουν 24 ώρες, και ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χτύπησε το καμπανάκι για νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι «αναγκαίες για τη χώρα», προκειμένου να διασφαλιστούν οι στόχοι για το 2011.

● ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ – Μακεδονίας και Θράκης. Δύσκολο το παιχνίδι για τους δύο πρώτους, μεγάλο το στοίχημα. Στη Δράμα, οι δύο πρώτοι επικεφαλής, Καραβάς και Ξανθόπουλος, πάλευαν στην κόψη του ξυραφιού. Κάθε εκλογικό τμήμα που άνοιγε, έφερνε πότε τον έναν και πότε τον άλλο μπροστά. Τα ποσοστά έκλεισαν στο 41,45 για τον κ. Καραβά και στο 40,19% για τον κ. Ξανθόπουλο.

● Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι δύο, δοκιμάζονται για πρώτη φορά ως επικεφαλής συνδυασμών. Άνθρωποι με πείρα στην αυτοδιοίκηση, κατέληξαν στον πρώτο γύρο με διαφορά μόλις 816 ψήφων. (Καραβάς 26.784 – Ξανθόπουλος 25.968).

● Η μεγάλη έκπληξη από τις εκλογές για την Περιφέρεια στη Δράμα, ήρθε από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Το ΚΚΕ συγκέντρωσε 8,65%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,62%, η Οικολογία – Αλληλεγγύη 3,11% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,98%. Αρκετά δυναμικές παρουσίες. Αν προσθέσετε τα  ποσοστά τους, έχετε ένα πολύ δυναμικό ποσοστό που ανέρχεται στο 18,36%.

● Και ακριβώς εδώ χάνει το παιχνίδι η Αριστερά, εξαιτίας ακριβώς του κατακερματισμού της. Σε διαφορετική περίπτωση, ενωμένη και ισχυρή, θα μπορούσε να έχει έναν σοβαρό ρόλο στη διαμόρφωση των καταστάσεων. Ενώ τώρα, σε κάθε δύσκολη στιγμή, θα καλείται να παίξει το δεκανίκι του δικομματισμού!

● Στο σύνολο της Περιφέρειας, η κατάσταση για τους δυο πρώτους είναι ακόμα πιο δύσκολη. Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει φαινομενικά τον πρώτο γύρο με επικεφαλής τον κ. Γιαννακίδη λαμβάνοντας 41,76%, ενώ η Ν.Δ. με επικεφαλής τον κ. Παυλίδης λαμβάνει μόλις 41,11%.

● Η μεγάλη αποχή και οι ψήφοι διαμαρτυρίας προς την κατακερματισμένη Αριστερά, καλούνται να βγάλουν Περιφερειάρχη στις 14 Νοεμβρίου. Και ακριβώς εδώ θα φανεί αν συνεχιστεί η ψήφος διαμαρτυρίας κατά του Μνημονίου ή όχι, όπως ζήτησε ο ΓΑΠ.

● ΣΤΟ ΔΗΜΟ της Δράμας, τα πράγματα είναι περισσότερο ξεκάθαρα για τους δύο πρώτους. Ο νυν δήμαρχος Θωμάς Μαργαρίτης, φαίνεται ότι μπορεί να περάσει μπροστά στο δεύτερο γύρο και να διατηρήσει τη θέση του στο δημαρχιακό θώκο της πόλης. Από την πρώτη όμως αναμέτρηση, καταλαβαίνει κανείς ότι βγαίνει αρκετά πληγωμένος. Προφανώς δεν πήγε όπως τα περίμεναν ίσως.

● Ο Κ. Χαρακίδης εμφανίζεται και αυτός χαμένος από τον πρώτο γύρο καθώς μείωσε το ποσοστό σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Η εμφάνιση των δύο νέων παρατάξεων του κ. Σούτου και του κ. Ευμοιρίδη, στέρησε και από τους δύο αρκετά σταυρουδάκια.

● Ο «Καλλικράτης», ανέδειξε για το Δήμο Δράμας, που δεν υπέστη και καμιά σοβαρή αλλαγή από τις συνενώσεις, ένα νέο πολυπαραταξιακό δημοτικό συμβούλιο. Μαργαρίτης (επίσημη Ν.Δ.), Χαρακίδης (επίσημο ΠΑΣΟΚ), Σούτος (ανεπίσημο ΠΑΣΟΚ), Ευμοιρίδης (ανεπίσημη Ν.Δ.), Μήτρου (ΚΚΕ). Το ΚΚΕ για παράδειγμα, είχε να εκλέξει επικεφαλής – δημοτικό σύμβουλο τις δύο τελευταίες αναμετρήσεις.

● Και πάνω που όλοι αναρωτιόμασταν τι ακριβώς θα κάνει ο κ. Ευμοιρίδης για το δεύτερο γύρο της 14ης Νοεμβρίου, βγήκε ο ίδιος και με δήλωσή του ξεκαθάρισε τα πράγματα. Στο Δήμο Δράμας λοιπόν, στηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητα του νυν δημάρχου κ. Μαργαρίτη, στο Δήμο Προσοτσάνη στηρίζει τον νυν δήμαρχο κ. Φατράλη, ενώ στους Δήμους Δοξάτου και Παρανεστίου στηρίζει αντίστοιχα τους κ.κ. Καλογήρου και Καγιάογλου. (Περισσότερα για τη δήλωση Ευμοιρίδη σε άλλες σελίδες της εφημερίδας).

● Ο κ. Χαρακίδης, είναι απίθανο να μπορέσει να συγκεντρώσει ακόμα 24% περίπου ώστε να εκλεγεί δήμαρχος και να γίνει η ανατροπή στο Δήμο Δράμας. Η αλλαγή στο Δήμο Δράμας λοιπόν, έρχεται με την είσοδο νέων παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο καθώς και με αρκετά νέα πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ