Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΚ

Σε αναστολή λειτουργίας το ΚΙΦΑ Δράμας

Αναμονή μέχρις ότου βρεθεί νέος χώρος στέγασης της εθελοντικής δομής πρωτοβάθμιας υγείας




Του Θανάση Πολυμένη


ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας οδηγήθηκε από χθες Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014, το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης (ΚΙΦΑ) της Δράμας,  μετά από την γνωστοποίηση της έξωσης από τη διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΥΚ) Δράμας και του προέδρου του κ. Γ. Σαβρίδη. Καταληκτική ημερομηνία έξωσης ήταν η 15η Ιουλίου, σήμερα.

  
          Όλο αυτό το διάστημα, το ΚΙΦΑ προσπάθησε να έρθει σε επαφή με το διοικητικό συμβούλιο του ΕΥΚ προκειμένου να υπάρξει διάλογος, αλλά δυστυχώς ο κ. Σαβρίδης στάθηκε ανένδοτος και δεν δέχθηκε να γίνει καμία συνάντηση. Ως τελευταία ευκαιρία, το ΚΙΦΑ ζήτησε παράταση της παραμονής του στο κτήριο του ΕΥΚ για δυόμιση μήνες, αλλά ακόμα και σ’ αυτό ο πρόεδρος του ΕΥΚ στάθηκε αρνητικός, χωρίς ούτε να μπει στον κόπο να συζητήσει.

            Τελικά, μετά από απόφαση της συνέλευσης των εθελοντών το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 11 Ιουλίου, αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του ΚΙΦΑ, να μαζέψει τα φάρμακα και τον εξοπλισμό του και να τα αποθηκεύσει σε ασφαλή χώρο, μέχρις ότου βρεθεί κάποιος χώρος ο οποίος θα μπορέσει να φιλοξενήσει εκ νέου την λειτουργία του.
            Το κακό με την όλη υπόθεση, είναι ότι μέχρι να βρεθεί κάποιος νέος, οι ανασφάλιστοι που χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες του ΚΙΦΑ και έπαιρναν δωρεάν τα φάρμακά τους, δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται, με άγνωστες ακόμα συνέπειες για την υγεία τους.

            Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΦΑ, «ο πρόεδρος του ΕΥΚ κ. Γ. Σαβρίδης, αρνήθηκε την οποιαδήποτε συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΚΙΦΑ, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του ΕΥΚ κωφεύουν προκλητικά. Παρά το ότι καταρρίφθηκαν τα ψεύδη και οι υπερβολές του προέδρου του Δ.Σ. του ΕΥΚ Δράμας, παρά το ότι δεκάδες συλλογικότητες (Κοινωνικά Ιατρεία, κόμματα, σύλλογοι, Εργατικά Κέντρα) εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο ΚΙΦΑ, ο πρόεδρος του ΕΥΚ αρνείται να ξαναθέσει το ζήτημα στο ΔΣ του ΕΥΚ, εμμένοντας στην απόφαση για έξωση του ΚΙΦΑ από το κτίριο του ΕΥΚ Δράμας. Παρόλα αυτά και για να μην ανασταλούν οι υπηρεσίες του ΚΙΦΑ ζητήσαμε από το ΔΣ την παραμονή του ΚΙΦΑ για 2,5 μήνες στο χώρο του ΕΚ για να βρεθεί νέος χώρος στέγασης του ΚΙΦΑ και να πραγματοποιηθεί με ομαλό τρόπο η μετάβαση των γραφείων, φαρμάκων και υπηρεσιών του ΚΙΦΑ. Η προφορική απάντηση του προέδρου ήταν ότι «θα εφαρμοστεί ότι ορίζει ο νόμος». Γίνεται απολύτως φανερό ότι τα επιχειρήματα της έξωσης δεν είναι μόνο προσχηματικά αλλά πρωτίστως πηγάζουν από μια βαθειά εμπάθεια απέναντι σε μια δομή που διατήρησε την ανεξαρτησία της και δεν εξυπηρέτησε τα μικροπολιτικά συμφέροντα ούτε του προέδρου του ΕΥΚ ούτε κάποιου άλλου.»

Εξυπηρέτηση ανασφάλιστων
            Σε δηλώσεις της χθες το πρωί στα μέσα ενημέρωσης, η εθελόντρια κα. Γιάκη Ζαφειρώ, τόνισε ότι το ΚΙΦΑ «έχει 600 καρτέλες ανασφάλιστων ατόμων, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί τους ασθενείς της Πρόνοιας όταν έχει ελλείψεις το Νοσοκομείο, εξυπηρετούμε κατά περιόδους το Κέντρων Μεταναστών Παρανεστίου και κάθε τέλος του μήνα το Φαρμακείο του Νοσοκομείου ζητάει κάποια φάρμακα τα οποία του λείπουν.» Η κα Γιάκη, επισημαίνει ότι το Φαρμακείο του ΚΙΦΑ λειτουργούσε καθόλα νόμιμα, καταγράφονταν και συνεχίζουν να καταγράφονται όλα τα φάρμακα και κανένας δεν μπορούσε να πάρει φάρμακα χωρίς να γίνει η καταγραφή τους.
            Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας κ. Δ. Ράγιας και εθελοντής στο ΚΙΦΑ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς φτάσαμε μέχρι εδώ, ένα σημείο που κανονικά δεν θα έπρεπε να είχαμε φτάσει. Το ΚΙΦΑ, το οποίο είναι μια ιδέα ευγενική, απευθύνεται σε ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας που δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αναγκάζεται να αναστείλει τη λειτουργία του, προκειμένου να βρει νέο χώρο μετά την έξωση που του έγινε από το ΕΥΚ Δράμας.»
            Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Δράμας κα Στ. Συμεωνίδου, σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης σημειώνει: «Δυστυχώς δεν υπήρχε καμία διάθεση συνεννόησης από πλευράς του προέδρου και της πλειοψηφούσας πλευράς του Εργατικού Κέντρου. Δεν μπορεί ένα Κοινωνικό Ιατρείο να λειτουργεί μέσα σε ένα καθεστώς συγκρούσεων, αλληλοκατηγοριών, κουτσομπολιού κι όλα αυτά. Το μήνυμά μας είναι η αλληλεγγύη, να είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον. Δεν πρέπει να μείνει κανένας μόνος στην κρίση και έτσι όλοι μαζί μόνο, μπορούμε να γεννήσουμε την ελπίδα. Πλέον αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γεννήσει ελπίδα, παρά μόνο μιζέρια.»

Νέες στηρίξεις
            Στο μεταξύ, την στήριξή του στο ΚΙΦΑ Δράμας δηλώνουν με ανακοινώσεις τους νέοι φορείς. Από τη Δράμα, η Διεθνής Εταιρεία Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Δράμας (ΔΕΥΨΥ) και το Σωματείο Εργαζομένων της Δράμας, στα πλαίσια της «διασφάλισης και προάσπισης της ψυχικής υγείας και γενικότερα της δημόσιας υγείας και της προστασίας των δικαιωμάτων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», δηλώνει «Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα του ΚΙΦΑ Δράμας ενάντια στην απόφαση έξωσης από το ΕΥΚ Δράμας. Ως εργαζόμενοι στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας και ως πολίτες που έχουν πληγεί άμεσα από τη δημοσιονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, επί 9 μήνες απλήρωτοι, ζητάμε από τη διοίκηση του ΕΥΚ να επανεξετάσει την απόφασή της για έξωση του ΚΙΦΑ Δράμας».

Κοινωνικό Ιατρείo Σαλαμίνας
            Το Κοινωνικό Ιατρείο Σαμαλίνας, δηλώνει ότι προσυπογράφει το ψήφισμα συμπαράστασης στο ΚΙΦΑ Δράμας από το Ιατρείο Αλληλεγγύης Αγίου Νεκταρίου, «διότι μας εκφράζει απόλυτα, στεκόμαστε στο πλευρό του ΚΙΦΑ Δράμας και απαιτούμε από το Εργατικό Κέντρο να ανακαλέσει την απόφασή του».
            Ενώ μεταξύ άλλων στο σχετικό ψήφισμα αναφέρονται τα παρακάτω: «Για ακόμη μια φορά πέφτουν οι μάσκες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, αποδεικνύοντας τη συνεργασία τους με το βαθύ κράτος των μνημονιακών πολιτικών και των φασιστικών πρακτικών, που οδηγούν στον αποκλεισμό, από κάθε δημόσιο κοινωνικό αγαθό, χιλιάδες ανθρώπους.
Εργατοπατέρες, φερέφωνα της κυβέρνησης, που βάζουν την υπογραφή τους στα “καθ’ όλα νόμιμα” σύμφωνα διάλυσης της ζωής μας (προγράμματα κοινωφελούς ελαστικής εργασίας, συμφωνίες με ΣΕΒ), κάνουν μαθήματα νομιμότητας δίνοντας ακόμη ένα χτύπημα με την υπογραφή τους στην εντολή απομάκρυνσης του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Δράμας από το χώρο του Εργατικού Κέντρου όπου στεγαζόταν.

Χτυπούν μια αυτοοργανωμένη δομή που ξαναδίνει νόημα και δύναμη ζωής σε χιλιάδες ανθρώπους που οδηγήθηκαν στον αποκλεισμό. Ότι δε μπορούν οι ίδιοι να εκμεταλλευθούν και να τους αποφέρει οποιοδήποτε κέρδος απλά το “καθαρίζουν” επιβάλλοντας “νόμο και τάξη”.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ