Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΞΕΣΠΑΘΩΝΕΙ Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΞΕΣΠΑΘΩΝΕΙ Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ζητούν να δημοπρατηθούν «εδώ και τώρα τα δημόσια ορυχεία» λιγνίτη που δεν έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ

Άγνωστο το μέλλον για τα λιγνιτικά κοιτάσματα της Δράμας – Επαναφέρουν την πρόταση των ισοδύναμων λύσεων



ΟΤΑΝ Η ΑΝΕΡΓΙΑ χτυπάει κόκκινο και το χρήμα λιγοστεύει, τότε όλα δυσκολεύουν. Και τότε, φυσικά, ακόμα και το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος πάει περίπατο. Όπως επισημαίνει και η προχθεσινή ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, «Καλή είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η ποιότητα ζωής, αλλά προτίστως για να ζήσουμε θέλουμε δουλειά»!
Από τη μια πλευρά δεν έχουν καθόλου άδικο, έτσι ακριβώς είναι. Πάνω απ’ όλα κοιτάς να διατηρήσεις όρθια την οικογένειά σου και κατόπιν να προστατεύσεις το περιβάλλον. Όταν δεν έχεις δουλειά, όταν δεν έχεις να ταΐσεις την οικογένειά σου, τότε λες να καεί και το παλιάμπελο!
Από την άλλη όμως, υπάρχουν και κανόνες που έχεις θέσεις, υπάρχουν όρια μέχρι που μπορείς να απλωθείς, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Τα λιγνιτικά κοιτάσματα της Δράμας και οι ισοδύναμες λύσεις
Να υπενθυμίσουμε σ’ αυτό εδώ το σημείο, ότι η Ελλάδα είχε υποχρέωση να δώσει μια οριστική απάντηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το τι πρόκειται να κάνει με την Απελευθέρωση της Ενέργειας ως χώρα. Και μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, ζητούνταν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010, μια λύση, σχετικά με το να δινόταν δημόσια ορυχεία λιγνίτη αλλά και λιγνιτικά κοιτάσματα σε ιδιώτες για εκμετάλλευση και εξόρυξή τους.
Η Ελλάδα ζήτησε και πέτυχε να πάρει παράταση. Η παράταση αυτή όμως τελειώνει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 και καλείται η κυβέρνηση να απαντήσει για την Απελευθέρωση της Ενέργειας στη χώρα. Υπήρχε μια σκέψη να δοθεί το 40% σε ιδιώτες, και τότε όλοι διαφώνησαν μ’ αυτό και προτάθηκαν οι ισοδύναμες λύσεις, οι οποίες θα προωθούσαν την υπόθεση της Απελευθέρωσης της Ενέργειας, που σήμαινε ότι θα δίνονταν διάφορα λιγνιτικά κοιτάσματα, όπως αυτό της Δράμας, σε ιδιώτες. Στις ισοδύναμες λύσεις εναντιώθηκαν όλοι. Και η Δράμα, και η Λάρισα και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Σήμερα όμως η λογική αυτή επανέρχεται μέσω της ανακοίνωσης της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και έχει άμεση σχέση με την εξόρυξη νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων.

Πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας
Στο συγκεκριμένο κείμενο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, αναφέρεται σχετικά: «Οι κάτοικοι της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Αρκαδίας τι είναι, πολίτες δεύτερης κατηγορίας;» Τι εννοεί μ’ αυτή τη φράση της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ; Ότι οι πολίτες της Δράμας για παράδειγμα, που εναντιώνονται στην εξόρυξη του λιγνιτικού κοιτάσματος θεωρούνται πολίτες πρώτης κατηγορίας;
Εν κατακλείδι, η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ζητάει επιτακτικά κατ’ αρχάς την ανάληψη από τη ΔΕΗ όλων των δημόσιων ορυχείων, και εμμέσως πλην σαφώς, επιτάσσει την εξόρυξη των λιγνιτικών κοιτασμάτων που δεν έχουν ακόμα εξορυχθεί, όπως της Δράμας.

Δήλωση του ν.σ. Κ. Μιχαηλίδη
Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε, ο νομαρχιακός σύμβουλος Δράμας κ. Κώστας Μιχαηλίδης, κάνει την ακόλουθη δήλωση
[Λίγες  εβδομάδες  πριν  την  εκπνοή  της  προθεσμίας  για την οριστική  επίλυση  του  ζητήματος  που αφορά στη  απελευθέρωση  της ενέργειας  στην χώρας  μας  η  ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ  με  ανακοίνωση  της  την  18/11/2010  ξαναφέρνει  στο  προσκήνιο  την  λογική  των  ''ΙΣΟΔΥΝΑΜΩΝ  ΛΥΣΕΩΝ'' που  έχουν  άμεση  σχέση  με  την  εκμετάλλευση ΝΕΩΝ  ΟΡΥΧΕΙΩΝ   λιγνίτη. Ένα  σενάριο  που  προβάλλεται εντονότερα το  τελευταίο  διάστημα   ως  εναλλακτική  λύση   για την  απελευθέρωση  της  ενέργειας - μετά  και  την  οριστική  απόρριψη  από  την κυβέρνηση  του  αιτήματος  της τρόικας  για  πώληση  του  40  των  λιγνιτικών  μονάδων  της  ΔΕΗ -  και  που  εμπλέκει  άμεσα  την Δράμα, Ελασσόνα  και  Βεγόρα.
Στο  μεγάλο αυτό  ζήτημα  η  κοινωνία  και  οι  φορείς  έχουν  δηλώσει  κατ΄ επανάληψη  την πλήρη αντίθεση τους  για  την  εκμετάλλευση  των  υπαρχόντων  κοιτασμάτων  λιγνίτη  και αυτό  στην  βάση των αιτιάσεων  που  αφορούν  στο  περιβάλλον, δημόσια  υγεία  αλλά  και  την  διασφάλιση  της  οικονομικής  προόδου  της περιοχής. Αυτό  μπορεί  να επιτευχθεί   με  ένα άλλο  πρότυπο  ανάπτυξης  που   θα βασίζεται στην  αειφορική  διαχείριση  δεν  θα  υποθηκεύει  τους  πλουτοπαραγωγικούς  πόρους  και  θα αξιοποιεί τα συγκριτικά  πλεονεκτήματα του τόπου  στην νέα  πραγματικότητα  του περιφερειακού  σχεδιασμού  ΑΜΘ.
 Με  συνθήκες οικονομικής κρίσης  που  αποτελεί  το  μεγαλύτερο  πρόβλημα  της  χώρας  τα  τελευταία  χρόνια   η  απόφαση  για  ''εύκολες''  λύσεις  με  επενδύσεις  σε  νέα  λιγνιτικά  πεδία  αποτελεί  προοπτική   που  μεσοπρόθεσμα  θα  αποβεί καταστροφική  για  την  Δράμα,    θα  προκαλέσει   κοινωνικές  αναταραχές  και  θα  ακυρώσει  επί της  ουσίας  τις  δεσμεύσεις  της κυβέρνησης  για  ΠΡΑΣΙΝΗ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
-Οι φορείς της Δράμας πρόσφατα και για ακόμα μια φορά διατράνωσαν  την αντίθεση τους στο ενδεχόμενο εκμετάλλευσης  λιγνιτικών πεδίων στην περιοχή μας.  Η απόκρουση  της  «λιγνιτικής»  απειλής  δεν  πρέπει  να αντιμετωπίζεται με  ευχολόγια και  περιστασιακά., απαιτούνται   συνέπεια  και  πρωτοβουλίες αλλά πριν  απ'  όλα  συνεχής  εγρήγορση.]

Η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκδόθηκε το βράδυ της 18ης Νοεμβρίου και μεταξύ άλλων αναφέρει:
[(…) Η λύση του «προβλήματος» το ότι οι ιδιώτες δεν έχουν πρόσβαση στο λιγνίτη και τα νερά, η οποία φέρνει και τεράστια ανάπτυξη και δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, είναι μία και μόνη: εδώ και τώρα να δημοπρατηθούν τα δημόσια κοιτάσματα που δεν έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ και οι ιδιώτες να υλοποιήσουν τις άδειες που έχουν εδώ και χρόνια για κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων.
Κύριοι της κυβέρνησης.
Ανάπτυξη δεν θέλετε; Γιατί λοιπόν δεν προσανατολίζεστε σε αυτή την κατεύθυνση; Βλέπετε κανένα ιδιώτη από αυτούς που παραπονιούνται ότι η ΔΕΗ έχει τους λιγνίτες να ζητά να δημοπρατηθούν τα δημόσια κοιτάσματα;
ΟΧΙ βέβαια, γιατί δεν τους ενδιαφέρει αυτό…
Βλάκες είναι να πάνε να δώσουν τα ωραία τους λεφτά ή επενδυτές για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΟΤΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ;
Κυρία υπουργέ
Οι ιδιώτες ένα και μόνο πράγμα θέλουν, να τους κάνουμε δωράκι τις μονάδες μας και να μας βάλουν να δουλεύουμε γι’ αυτούς.
Το λιγνίτη και την ενέργεια μας στην τιμή κόστους απαιτούν και φυσικά και από συγκεκριμένες μονάδες.
Αρπαχτές θέλουν να κάνουν και τίποτα άλλο.
ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ 
Μην τους ανοίξετε την πόρτα να λεηλατήσουν την επιχείρηση του Ελληνικού λαού. Μην τους αφήσετε να συνεχίζουν να φουσκώνουν τους λογαριασμούς τους σε βάρος του Δημόσιου συμφέροντος.
Τέλος, θέλουμε να σας ρωτήσουμε με όλα όσα συζητάτε με την ΤΡΟΪΚΑ και τα οποία είναι αποκλειστικά και μόνο προς εξυπηρέτηση των ιδιωτών δηλαδή να τους νοικιάσουμε μονάδες να τους δώσουμε το λιγνίτη μας στην τιμή κόστους, δημιουργείται ΜΙΑ θέση εργασίας; ή μήπως οι συζητήσεις σας είναι για το πώς θα έχει φθηνότερη kwh ο μεροκαματιάρης που πασχίζει να τα βγάλει πέρα;
ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΤΩΧΟ ΛΑΟ ΠΟΥ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΓΙΑ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 12,7% .
Κύριοι της Κυβέρνησης,
Καλή είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η ποιότητα ζωής, πρώτοι ενδιαφερόμαστε γι αυτό, αλλά ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ για να ζήσουμε ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ.
ΘΕΛΟΥΜΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
Οι κάτοικοι της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Αρκαδίας, τι είναι, πολίτες δεύτερης κατηγορίας;
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ ΣΤΗ ΔΕΗ
ΤΟ ΝΟΜΟ FAST TRACK ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΤΕ;]
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ