Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

«Ίσως γινόμαστε πιο Έλληνες και πιο Γάλλοι»

Και αίφνης, εκείνη η Γηραιά Αλβιώνα, ξεσηκώθηκε! Η χώρα της οποίας ο λαός, στοργικά υπομένει τα όσα συμβαίνουν γύρω του, την κρίση, την φτώχεια, την εξαθλίωση, ξεσηκώθηκαν. Και η άλλοτε κραταιά Βρετανική αυτοκρατορία, γνώρισε στιγμές πρωτόγνωρες από τους φλεγματικούς Βρετανούς...

20.000 φοιτητές βγήκαν στους δρόμους και έσπασαν τα πάντα στο πέρασμά τους, αντιδρώντας στην αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια και όχι μόνο. Και ξέρετε… Όχι πέντε, δέκα ή πενήντα άγνωστοι κουκουλοφόροι. Πολίτες με ανοιχτά πρόσωπα, ελεύθεροι, ξέσπασαν και έσπασαν! Η φλεγματικότητά τους πήγε περίπατο.
Η κρίση, τα σκληρά μέτρα λιτότητας, η εξαθλίωση των πολιτών που δεν έχουν ούτε τα βασικά για να ζήσουν και το κλίμα οικονομικού τρόμου δεν είναι μόνο φαινόμενα που προκαλούν οργή και αγανάκτηση μόνο στην Ελλάδα, αλλά η οργή αυτή είναι σαν ένα κύμα που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Και επειδή η κρίση βρίσκεται ουσιαστικά ακόμα στη μέση της καταστροφικής της πορείας, η οργή των πολιτών ανά τον κόσμο θα γιγαντωθεί σε τέτοιο βαθμό που οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες και σίγουρα ολέθριες.
Σε μία τέτοια κατάσταση βρέθηκε και το Λονδίνο, το οποίο βρίσκεται επίσης στη δεινότερη οικονομική φάση όλων των εποχών και η οργή των πολιτών είναι ένα καζάνι που κοχλάζει και τώρα ξεχείλισε. Πρόκειται για την πρώτη, τόσο μαζική, διαδήλωση κατά της κυβέρνησης συνασπισμού. Στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος, η κυβέρνηση Κάμερον σχεδιάζει να ανάψει το «πράσινο» φως στα πανεπιστήμια για αύξηση των διδάκτρων. Τα οποία σήμερα τόσο για τους ξένους όσο και για τους γηγενείς φοιτητές δεν ξεπερνούν τις 3.290 στερλίνες (3.777 ευρώ) ανά φοιτητή και κατ' έτος. Αν περάσει η αύξηση όμως, θα φτάσουν τις 6.000 στερλίνες, κατά περιπτώσεις και στις 9.000 στερλίνες.
● Η ΓΗΡΑΙΑ ΑΛΒΙΩΝΑ αντιμετωπίζει προβλήματα. Κάτι περίπου όπως αυτά που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, κι ας μην το δείχνει τόσο καθαρά όσο εμείς. Ο Μάθιου Κιλ, ένας 22χρονος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ που συμμετείχε ειρηνικά στις διαδηλώσεις, λέει: «Οι γονείς μου είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο μπαμπάς μου θα χάσει τη σύνταξή του τον επόμενο χρόνο και η μαμά μου θα χάσει τη δουλειά της και αυτό απλώς θα τους οδηγήσει στην χρεοκοπία».

● «Ίσως γινόμαστε πιο Έλληνες και πιο Γάλλοι στο πώς αντιδρούμε απέναντι στην οικονομική λιτότητα» σχολίασε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Liverpool Ηope, ερμηνεύοντας την προχθεσινή έκρηξη βίας. «Οι πολιτικοί αδιαφορούν. Θα έπρεπε να παίρνουν λεφτά απ’ όσους έχουν επταψήφια έσοδα κάθε χρόνο, όχι από τους άφραγκους φοιτητές!» είπε η νεαρή φοιτήτρια Αννα Τέραντ-Σάιρεν. «Τα πανεπιστήμια θα γίνουν απαγορευμένη ζώνη για παιδιά από οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα» δήλωσε η, επίσης φοιτήτρια, Φράνσες Ο΄ Γκράντι.

● Συμβαίνει, λοιπόν, και αλλού! Και όχι απλώς συμβαίνει… θα έλεγα ότι η πτώση της Ευρώπης άρχισε ήδη! Άραγε τι φοβούνται πιο πολύ οι Βρετανοί; Μήπως ξεσπούν όπως οι Έλληνες και οι Γάλλοι, ή μήπως καταντήσουν Έλληνες; Δεν ξέρω τις να τους ευχηθώ! Όμως, ποτέ μην κοροϊδεύεις τους άλλους, γιατί αυτά που κοροϊδεύεις είναι σίγουρο ότι μια μέρα θα έρθουν επάνω σου!

● Προς το παρόν αντέχουν ακόμα ορισμένοι. Όπως οι Γερμανοί για παράδειγμα! Που θα είναι το τελευταίο κάστρο της Ευρώπης που θα γονατίσει. Αλλά όταν γονατίσει, τότε δεν θα υπάρχει πια γυρισμός για πουθενά, και θα καταλάβουν και οι Γερμανοί, τι πάει να πει φτώχια και εξαθλίωση!

● Οι Ευρωπαίοι θα καταντήσουν όπως ακριβώς γίνεται στις εκπομπές μαγειρικής στην ελληνική τηλεόραση: βλέπεις φαγητό, αλλά δεν μπορείς να το φας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ