Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Αδέσποτος άνθρωπος στη χωματερή της ζωής!

● ΤΟ ΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ είδηση και τι όχι, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί χρόνια και χρόνια πολλούς. Οι ειδήσεις των ημερών είναι πολλές. Μεγάλη δημοσιογραφική είδηση και όχι μόνο, ήταν για παράδειγμα, ο ωμός εκβιασμός του πρωθυπουργού ότι θα πάει σε εθνικές εκλογές, αν δεν ψηφιστεί ένα ικανό ποσοστό των υποψηφίων τους οποίους στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι μια πολιτική είδηση....


● Είδηση, βεβαίως, αποτελεί και η σύλληψη των δύο νεαρών που σχετίζονται με την τρομοκρατία και τους παγιδευμένους φακέλους που επρόκειτο να στείλουν σε πρεσβείες ξένων χωρών στην Αθήνα, αλλά και στον ίδιο τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Επίσης πολιτική είδηση.

● Όμως η είδηση της εποχής, είναι για μένα εκείνος ο άστεγος, που καθώς μπήκε στον κάδο σκουπιδιών για να κοιμηθεί το βράδυ, βρέθηκε το πρωί να συνθλίβεται από το απορριμματοφόρο αυτοκίνητο, όταν τον άδειασαν οι υπάλληλοι του Δήμου! Εκεί βρίσκεται η είδηση της ημέρας, η είδηση της εβδομάδας, του μήνα, η είδηση του χρόνου και η είδηση του αιώνα!

● Στην αυγή του 21ου αιώνα, στην Ελλάδα του 2010, οι άνθρωποι με τις αδέσποτες ζωές συνεχίζουν ν’ αυξάνονται. Στη χωματερή μιας κοινωνίας που συνθλίβει ανθρώπους, προσωπικότητες, αξιοπρέπεια και ζωή, θυσιάστηκε άλλος ένας άνθρωπος. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στην αδηφάγα Αθήνα. Έχει ξανασυμβεί με έναν άλλον άστεγο, έναν Ρουμάνο μετανάστη αν θυμάμαι καλά, πριν από μερικά χρόνια.

● Αυτή είναι η είδηση. Και ίσως να μην αποτελεί είδηση πια, αφού στην μεγάλη πόλη, στο μεγάλο αστικό κέντρο, όλα αυτά μπορεί να είναι μια καθημερινότητα. Όπως οι αδέσποτοι άνθρωποι, όπως εκείνα τα αδέσποτα σκυλιά, για τα οποία η κοινωνία μας επιδεικνύει πολλές φορές, παράταιρα μεγάλη τρυφερότητα!

● Γι’ αυτούς τους ανθρώπους, δεν θα μιλήσει ποτέ και κανένας επίσημος. Δεν θα βγει να δώσει διακαναλική συνέντευξη κανένας πρωθυπουργός. Ίσως κάποιος γραμματέας κάποιου υπουργείου, ίσως κάποιος διευθυντής μιας κοινωνικής υπηρεσίας, να αναφερθεί κάποτε, κάποια μέρα, με νούμερα! Ένας άγνωστος άνθρωπος, Έλληνας στην εθνικότητα, γύρω στα 55.

● Τον άλεσε το μηχάνημα που αλέθει τα σκουπίδια και τον πολτοποίησε. Όπως ακριβώς πολτοποιεί τα σκουπίδια του πολιτισμού μας, που γεννάει αστέγους. Το ίδιο ακριβώς μηχάνημα. Απόκληρος κι ο ίδιος, στην ουσία σκουπίδι ανθρώπινο που το απέβαλε η ίδια η κοινωνία. Ένας άνθρωπος που υπήρξε παιδί, που είχε όνειρα και κατέληξε στον εφιάλτη. Ούτε τ’ όνομά του αναφέρθηκε πουθενά. Τι σημασία έχει; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ