Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Όλοι για Βολιβία… Ο Μοράλες εθνικοποιεί τη σύνταξη και μειώνει τα όρια ηλικίας!

Καιρός να φεύγουμε για Βολιβία; Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες (φωτογραφία), πηγαίνει κόντρα στο παγκόσμιο ρεύμα και εθνικοποιεί το συνταξιοδοτικό σύστημα και μειώνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 58 χρόνια!!!

Το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, που θα σημάνει την διάλυση των δύο ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων που διαχειρίζονταν το σύστημα επί χρόνια, πρόκειται να σταλεί το ταχύτερο στο Κογκρέσο, δήλωσε ο πρόεδρος Έβο Μοράλες. Το νομοσχέδιο αποτελεί προϊόν τεσσάρων ετών διαπραγματεύσεων με συνδικαλιστές. Πέραν της μείωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 58 από τα 65 χρόνια, οι μητέρες και οι εργαζόμενοι σε ορυχεία και μεταλλεία θα δικαιούνται συνταξιοδότησης σε μικρότερη ηλικία.
«Χαράσσουμε νέα πολιτική για την αναδιανομή των εισφορών των εργαζομένων, σε αναζήτηση χαμηλότερου ποσοστού φτώχειας και περισσότερης ισότητας», δήλωσε ο Μοράλες, πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας, πρώην καλλιεργητής κόκας και συνδικαλιστής, που θεωρείται σύμμαχος του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες. Βάσει του νομοσχεδίου, που ο Μοράλες κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει τις επόμενες εβδομάδες, το κρατικό σύστημα διαχείρισης των συντάξεων θα αρχίσει να αντικαθιστά τα ιδιωτικά ταμεία από το 2011. Ο Μοράλες επιδιώκει να αντιστρέψει το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων που είχε διεξαχθεί την δεκαετία του 1990. Ήδη έχει εθνικοποιήσει μια σειρά εταιριών κοινής ωφέλειας, ενεργειακούς και ορυκτούς πόρους.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ....
● ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΙ κανείς, ότι πρόκειται για παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του! Ότι αυτό το σενάριο εφαρμόζουν για την Ελλάδα, μέχρι να κηρύξει την πτώχευση να ησυχάσουμε όλοι! Όμως δεν είναι έτσι! Η Ελλάδα πιέζεται να πεθάνει, κι ας είναι υγιείς και ας μην έχει τα συμπτώματα του οικονομικού θανάτου στο κορμί της. Αυτοί βιάζονται να τη ρίξουν στον Καιάδα της Παγκόσμιας Οικονομίας, αφού τους είναι «βάρος» στα σχέδια ελέγχου.

● Τώρα λοιπόν αναζητούν 14 δισεκατομμύρια 300 εκατομμύρια ευρώ (14.300.000.000). Και ετοιμάζουν μαχαίρι μέχρι και 25% στους μισθούς των ΔΕΚΟ, ενώ σκέφτονται να μην ανανεώσουν 10.000 συμβάσεις εργασίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου ζητάει να μειωθούν κι άλλο οι σπατάλες των υπουργείων, ενώ ο ίδιος προσωπικά, επιμένει να υπόσχεται ότι δεν θα πειραχθούν άλλο πια οι συντάξεις και οι μισθοί!

● Και στο μεταξύ, η αγορά βαριανασαίνει, η νοικοκυρά βλέπει το καλάθι της ν’ αδειάζει όλο και περισσότερο και ο μισθός στην τσέπη να μην φτάνει ούτε για τ’ απαραίτητα!

● Ο κ. Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, επισημαίνει ότι η ύφεση προδιαγράφει πως θα αυξηθούν τα λουκέτα επιχειρήσεων και οι απολύσεις για το 2010 και το 2011. Παράλληλα, επισημαίνει ακόμα τα εξής: «Οι δυσμενείς εξελίξεις το 2009 της ελληνικής οικονομίας και η αναποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων μέτρων ανάσχεσης της οικονομικής κρίσης και ύφεσης προδιαγράφουν ότι το 2010 και το 2011 θα αυξηθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα διακοπεί η λειτουργία τους».

● «Θα αυξηθούν οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες των εργαζομένων, θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών, θα διευρυνθούν στην αγορά εργασίας οι ευέλικτες και ανασφαλείς μορφές απασχόλησης και η εκ περιτροπής εργασία με την εφαρμογή συνθηκών κινεζοποίησης, θα αυξηθεί σημαντικά η ανεργία και θα συντελεσθεί σοβαρή επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών».

● Αυτή η χώρα βουλιάζει κυριολεκτικά κι ας έλεγε ο Γιώργος: «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε!» Δεν μπορεί ν’ αλλάξει τίποτα. Ή τουλάχιστον, με το δικό του μυαλό αλλάζει, διαλύοντας τη χώρα, προκειμένου να σώσει… δεν ξέρω ποιους! Το κεφάλαιο μήπως; Την αστική τάξη της χώρας που διαλύεται υπό το βάρος της επερχόμενης πτώχευσης;

● Αφαίμαξη της κοινωνίας κατά 14,3 δισ. το 2011. – Σε βαθύτερη ύφεση η οικονομία. – Στο 15% η ανεργία. Εκτοξεύεται το δημόσιο χρέος. – Δίνουν «γη και ύδωρ» σε ιδιώτες. Εκχωρούν λιμάνια, αεροδρόμια, αμυντική βιομηχανία και άλλα φιλέτα του Δημοσίου. – Νέα επιδρομή στο εισόδημα του λαού, του απλού καταναλωτή, με αύξηση του ΦΠΑ από 11% στο 13% στα βασικά καταναλωτικά αγαθά. – Άγριες περικοπές μισθών για δεύτερη χρονιά στο Δημόσιο, ενώ σχεδιάζονται και απολύσεις.

● Έρχονται Χριστούγεννα, έρχεται Πρωτοχρονιά. Ποιος θα γιορτάσει και πώς; Τα φετινά Χριστούγεννα αναμένεται να είναι φτωχικά, χωρίς πολλά-πολλά για τους πολλούς! Παρά μόνο μια ελπίδα να περιμένουν, ν’ ανάψει κάποιο φωτάκι στο βάθος του τούνελ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ