Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Ημεροδείκτης 31 Μαΐου


M ΕΛΛΑΔΑ 2014 αλλά και πριν! Τα λεγόμενα του πρώην συμβούλου του Ιβάν Σαββίδη, Γκέρμαν Τσιστιακόφ, δημοσιεύονται στον ελληνικό Τύπο, και αποτελούν μέρος μιας συνέντευξης που έδωσε ο ίδιος στην ιστοσελίδα www.sports.ru.

M Ο Γκέρμαν Τσιστιακόφ, ο στρατηγικός σύμβουλος του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, έχοντας φύγει πλέον από την Ελλάδα, περιγράφει τον «αγγελικά πλασμένο» κόσμο του ποδοσφαίρου που γνώρισε. Αρχικά είπε ότι έφυγε από την ομάδα της Θεσσαλονίκης για πολλούς λόγους αλλά και επειδή ήταν άμεσα υπεύθυνος για την μη επίτευξη των στόχων της ομάδας.


M Εκείνο που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως, ήταν η εικόνα που αποκόμισε από το ελληνικό πρωτάθλημα. «Όταν ήρθα στην Ελλάδα, είχα ακούσει ιστορίες για τον Ολυμπιακό και για το γεγονός ότι μονοπωλεί το πρωτάθλημα, όμως πίστευα ότι όλα αυτά είναι απλώς δικαιολογίες, των ανθρώπων που δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τον Ολυμπιακό. (…)

M (…) Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχει ένα σύστημα που έχει κατασκευαστεί προκειμένου αυτός να είναι πάντα ο Πρωταθλητής. Φέτος ο Ολυμπιακός κέρδισε το 41ο του πρωτάθλημα και αυτές οι νίκες, του δίνουν την ευκαιρία να παίζει συνέχεια στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας ένα σταθερό εισόδημα από την συμμετοχή του. (…)

M »Υπάρχει και ένα σύστημα με θυγατρικές ομάδες, οι οποίες εξαρτώνται απόλυτα από τον «μεγάλο φίλο». Τους δίνει δανεικούς ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν θα παίξουν ποτέ στο Ολυμπιακό. Απλώς τους αγοράζει, για να τους δίνει δανεικούς. Αυτοί συνήθως είναι καλοί για την ομάδα στην οποία δίνονται δανεικοί, όμως εναντίον του Ολυμπιακού συνήθως δεν παίζουν για διαφορετικό την κάθε φορά λόγο. Κάποιες φορές, σημειώνουν και περίεργα αυτογκόλ. Μερικές φορές τα παιχνίδια τελειώνουν με εννιά λεπτά καθυστέρηση, όταν το αποτέλεσμα δεν είναι υπέρ του Ολυμπιακού. (…)

M (…) Αυτή είναι μια συνηθισμένη πρακτική στην Ελλάδα. Σε αυτό το σύστημα, ευθύνες έχει το δικαστικό σώμα, το οποίο είναι κάποιες φορές πολύ πιστό στους παίκτες αυτής της ομάδας. Εφαρμόζονται δύο μέτρα στο Πρωτάθλημα. Ο κύριος ένοχος αυτού του συστήματος είναι κυρίως η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία που με την παθητικότητα που επιδεικνύει και την υπόθαλψη αυτών των συμπεριφορών καταστρέφει συστηματικά το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα».

M Μήπως η Αθλητική Δικαιοσύνη και όχι μόνο, θα πρέπει να δει τι πραγματικά συμβαίνει; Λέμε τώρα… Και δεν αφορά απλώς Ολυμπιακούς, Παναθηναϊκούς και Παοκτζήδες. Αφορά μια ολόκληρη χώρα, η οποία έφτασε να βγάλει δήμαρχο … τον Ολυμπιακό!

M Αν δηλαδή δουλεύει έτσι μια ποδοσφαιρική ομάδα, τότε πώς ακριβώς δουλεύει το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, το οποίο είναι γεμάτο τρύπες;

M ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από ένα ποίημα του Δραμινού ποιητή, Αλέξανδρου Αραμπατζή, με τίτλο: «Μύηση στον μικρόκοσμο»:
[Σ' ένα βρόμικο χάνι στη μέση του πουθενά / ο Βούδας / αντίκρισε κατάκοπους σκαφτιάδες δίπλα σε κατάκοιτους γραφιάδες / και τους μίλησε από καρδιάς και τους είπε / Όνειρο είναι το καβούκι που μπορείς στο μισοσκότεινο στέρνο του να μισοκρυφτείς / Τις ακατέργαστες μορφές των σκιών να βλέπεις ανακυκλώνοντας στο βλέμμα σου / τις εκλάμψεις από ένα παρελθόν αληθινά σκοτεινό κι απελπισμένο / Να μπλέκουν τερατάκια στα πόδια σου και πνεύματα στο μυαλό σου και να τα κάνουν όλα φωτιά και στάχτη / Να περπατάς στον αέρα σαν φτερωτός θεός ή να πέφτεις στη θάλασσα σαν ανυπάκουη οβίδα / Το χάνι σείστηκε από τα γέλια / Ο Βούδας τότε έδειξε τον Βούδα στον Βούδα και είπε / Κανείς από όλους εμάς εδώ κάτω στον πάτο του βαρελιού / Δεν είδε τον κόσμο ανεβασμένος στο καπάκι του / Το μόνο που βλέπουμε τόσα χρόνια είναι / το βαρέλι να γεμίζει και ν' αδειάζει νυχθημερόν σε μια μονότονη χωροχρονική εναλλαγή που διώχνει κι επαναφέρει στο προσκήνιο κενό και πληρότητα σαν αλληλοεξοντωμένες δυναστείες /  Το μόνο π' αδειάζει μονομιάς και το μόνο που γεμίζει μονομιάς είναι η σκέψη / Μόνο όταν αδειάζει και γεμίζει η σκέψη οι πολιτείες πλαταίνουν οι άνθρωποι ψηλώνουν / ο καπνός ανεβαίνει στον ουρανό το θυμίαμα καίγεται στα πόδια της αβύσσου και τα πόδια ψηλώνουν ως το βάθρο της υπομονής.]

M ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ σχέσεις και εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα. Σε ποια θέσει βρίσκεται η χώρα παγκόσμια; Μια έκθεση από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, μια οργάνωση «ομπρέλα» όλων των συνδικάτων στον κόσμο, θέτει στο μικροσκόπιο τα δικαιώματα των εργαζομένων σε 139 χώρες.

M Η ITUC αξιολόγησε με βάση 97 διαφορετικές μετρήσεις τα δικαιώματα των εργαζομένων , όπως η δυνατότητα να ενταχθούν σε συνδικάτα, η πρόσβαση σε νομική προστασία και ποια είναι η διαδικασία, η ελευθερία και οι γενικότερες συνθήκες.

M Κάθε χώρα κατατάχθηκε σε μια κλίμακα από το 1 (για τις άριστες συνθήκες) έως το 5. Η Ελλάδα βρίσκεται στο 4! Η μελέτη διαπίστωσε ότι σε τουλάχιστον 35 χώρες , οι εργαζόμενοι έχουν συλληφθεί ή φυλακιστεί  μόνο γιατί υπερασπίστηκαν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, αξιοπρεπείς μισθούς ή ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας. Σε τουλάχιστον εννέα χώρες, οι δολοφονίες και οι εξαφανίσεις χρησιμοποιούνται τακτικά ως μέσο εκφοβισμού των εργαζομένων.

M Η Δανία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που κέρδισε το τέλειο σκορ, πράγμα που σημαίνει ότι τηρεί και τους 97 δείκτες των δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Χώρες όπως η Δανία και η Ουρουγουάη άνοιξαν το δρόμο μέσα από αυστηρούς νόμους προστασίας της εργασίας τους, αλλά χώρες όπως η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ δεν μπόρεσαν να τους μιμηθούν» είπε η γενική γραμματέας της ITUC Sharan Burrow σχετικά με τα αποτελέσματα της έκθεσης.

M  «Το επίπεδο ανάπτυξης μιας χώρας αποδεικνύεται μέσα από τις εργασιακές της σχέσεις κι όταν δεν είναι υψηλό αποτελεί μια αρνητική ένδειξη για την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της εργασίας» επισημαίνει.

M ΩΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ είσαι ελεύθερος να επιλέξεις το προϊόν που σου αρέσει. Ή μήπως όχι; Η ψευδαίσθηση της ελευθερίας ενός καταναλωτή να επιλέγει ανάμεσα σε εκατοντάδες προϊόντα στα ράφια των μεγάλων σούπερ μάρκετ, αποτελεί απλά την κορύφωση της ιδέας των πωλήσεων σε όλο τον κόσμο.

M Το γράφουμε κατά καιρούς, ότι ζούμε σε έναν ψευδεπίγραφο κόσμο κατανάλωσης. Ζούμε για να καταναλώνουμε προϊόντα που υποτίθεται ότι χρειαζόμαστε. Η διαφήμιση παραμένει ένα βάρβαρο μέσον προς αυτό τον δρόμο, που μας τον έχουν διδάξει ως μονόδρομο.

M Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Το reddit.com, είναι μια ιστοσελίδα παγκοσμίου ενδιαφέροντος, μέσω της οποίας σχηματίζονται και δραστηριοποιούνται διάφορες κοινότητες χρηστών σε όλο τον κόσμο.

M Το reddit.com λοιπόν, κατάφερε και έκανε έναν χρήσιμο χάρτη (μεγάλη φωτογραφία), των καταναλωτικών προϊόντων που αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά. Και πού κατέληξε;

M Ότι όλα αυτά τα προϊόντα, παρασκευάζονται από 10 μόνο εταιρείες παγκόσμια. Είναι αυτό που λέμε «το μεγάλο κεφάλαιο», ή γνωστότερες ως πολυεθνικές εταιρείες. Ό,τι και να γίνει, αυτές οι 10 πολυεθνικές εταιρείες μαζεύουν το παγκόσμιο χρήμα!


M Αυτές είναι: Coca-Cola, PEPSICO, &, Kellog’s, MARS, Unilever, Johnson & Johnson, P&G, Nestle, KRAFT.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ