Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ο Γερμανός βρικόλακας Σόιμπλε!


ΠΩΣ το είπε εκείνος ο Σόιμπλε, εκείνος ο Γερμανός βρικόλακας της κρίσης; «Η ολοκλήρωση πρέπει να προχωρήσει και ένα κράτος με προβλήματα, που του προσφέρετε βοήθεια, πρέπει να εκχωρήσει μέρος των κυριαρχιών του δικαιωμάτων στην Ε.Ε. Κάτι τέτοιο είναι σίγουρα καλύτερο από το να εκδιωχθούν υπερχρεωμένα κράτη από την ευρωζώνη. Η Ευρώπη θα πετύχει μόνον εάν είναι σαφές ότι ορισμένα μέλη δεν θα μπορούν να πεταχτούν έξω από το ευρώ».

M Όσο περνάει ο καιρός, οι άνθρωποι και οι χώρες αποκαλύπτονται. Αποκαλύπτουν τις πραγματικές επιδιώξεις τους. Δείχνουν τι ονειρεύονται, πού θέλουν να πάνε, πού θέλουν να οδηγήσουν τα πράγματα. Αυτό κάνει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Στερν, προσπαθώντας να μας εξηγήσει ότι στην Ευρώπη δεν μπορούν να γίνονται πια πόλεμοι. Όμως είναι ξεκάθαρος ότι θα υπάρξουν άλλου είδους κρίσεις, εξίσου οδυνηρές με τους πολέμους. Και είναι συγκεκριμένος:
M «Δεν μπορούμε να τους λέμε (σ.σ. στους νέους), ότι χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή ενοποίηση για να μη γίνει πόλεμος μεταξύ Γερμανών και Γάλλων. Στο μέλλον δεν πρόκειται να διεξαχθούν ανάλογοι πόλεμοι. Θα υπάρξουν άλλες εστίες κρίσης ανά τον κόσμο. Θα υπάρξουν άλλα είδη κρίσης, που θα είναι εξίσου δραματικά. Η καλύτερη συνταγή για να προστατευθούμε είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
M Για ποιους χτυπάει η καμπάνα; Πρώτα και κύρια φυσικά, για την Ελλάδα! Η Ελλάδα είναι το πρώτο υπερχρεωμένο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντιμετωπίσει τον κίνδυνο εκδίωξής της από την ευρωζώνη.  Και στη σειρά περιμένουν η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και ετοιμάζεται η Κύπρος!
M Από τη στιγμή που το ευρώ βαδίζει στην ουσία στα αποτυπώματα του μάρκου, η Γερμανία είναι εκείνη η οποία ήταν, είναι και θα είναι ο ηγέτης της ευρωζώνης και ο καθοδηγητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είτε πρόκειται για τον Χέλμουτ Κολ, είτε για την Άγγελα Μέρκελ, είτε για τον Σόιμπλε, ο Γερμανός καγκελάριος θα γνωρίζει πάντα ότι αυτός είναι ο ηγέτης της Ευρώπης! Τα υπόλοιπα είναι ιστορίες για αρκούδες και πρωθυπουργούς – νομάρχες όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, οι οποίοι θα χορεύουν στο ρυθμό που τους χτυπούν … οι αρκουδιάρηδες και ο κόσμος ρίχνει τον οβολό του!
M Η Γερμανία έβρισκε και βρίσκει πάντα τρόπος να δείξει τη δύναμή της στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είχε πάντα ένα Ράιχ για να επιβληθεί. Πρώτο, δεύτερο ή Γ΄ Ράιχ, ήξερε να επιβάλλεται. Είτε με πολέμους, είτε χωρίς πολέμους. Και αυτό ακριβώς μας λέει τώρα ο Σόιμπλε: «Ένα κράτος με προβλήματα … πρέπει να εκχωρήσει μέρος των κυριαρχικών του δικαιωμάτων στην Ε.Ε.». Αλλά και παρακάτω το εξηγεί καλύτερα: «Στο μέλλον δεν πρόκειται να διεξαχθούν ανάλογοι πόλεμοι. Θα υπάρξουν άλλες εστίες κρίσης ανά τον κόσμο … εξίσου δραματικά».
M Και ξέρετε ποιο είναι το χειρότερο όλων; Ότι η Γερμανία, κάθε φορά, ξεχνάει τον ιστορικό της ρόλο. Ξεχνάει ότι έχει υποστεί δύο συντριπτικές στρατιωτικές ήττες σε δύο Παγκόσμιους πολέμους που ξεκίνησε η ίδια. Ξεχνάει τα εκατομμύρια νεκρούς που έσπειρε στη γη της Ευρώπης. Η Γερμανία αδιαφορεί για τον ιστορικό της ρόλο, πιστεύοντας κάθε φορά ότι θα είναι ο μέγας νικητής. Τα παιχνίδια της όμως, δυστυχώς, σπέρνουν νεκρούς. Ακόμα και αν στο «μέλλον δεν πρόκειται να διεξαχθούν ανάλογοι πόλεμοι… θα υπάρξουν άλλα είδη κρίσης … εξίσου δραματικά».
M Αλλά εδώ ο Γ. Παπανδρέου το είχε ήδη πει από τον Μάρτιο του 2010: «Η Ελλάδα θα εκχωρήσει μέρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της».
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ