Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Κλειστή παραμένει η ΜΕΘ Δράμας από τον Μάρτιο του 2011

ΜΕΙΩΣΗ ΚΡΕΒΑΤΙΩΝ ΦΕΡΝΕΙ Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ 4 ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ
Κλειστή παραμένει η ΜΕΘ από τον Μάρτιο του 2011
Κλείνουν 3.000 κρεβάτια σε όλη τη χώρα, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ!

ΤΟ ΤΙ γίνεται τελικά σ’ αυτό το νοσοκομείο της Δράμας, μόνον ένας υφυπουργός Υγείας μπορεί να το ξέρει καλύτερα απ’ όλους μας και ο ίδιος ο διοικητής του! Προς το παρόν τηρείται στάση αναμονής για τις τελικές εξελίξεις. Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό για τα νοσοκομεία όλης της χώρας από το Υπουργείο Υγείας, όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, για τη Δράμα προβλέπεται η συγχώνευση τεσσάρων κλινικών. Η Α  με τη Β΄ Παθολογική, η Α΄ με τη Β΄ Χειρουργική, η Μονάδα Εμφραγμάτων με την Καρδιολογική και η Ωτορινολαρυγγολογική (ΩΡΛ) με την Οφθαλμολογική.

Η μείωση των κλινών
Η συγχώνευση όμως αυτών των τεσσάρων κλινικών θα επιφέρει και μείωση κλινών, την ώρα που για το γενικό νοσοκομείο Δράμας προβλέπονται 270 κλίνες. Σύμφωνα με τη νέα πρόταση των συγχωνεύσεων των 4 κλινικών, οι κλίνες θα μειωθούν περίπου κατά 50, που σημαίνει ότι θα μειωθούν στις 213!
Αυτό μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες στο προσωπικό, να θεωρηθεί δηλαδή ότι υπερβαίνει τα προβλεπόμενα νούμερα από το Προεδρικό Διάταγμα και θα μπορούν να γίνουν μετακινήσεις και αποσπάσεις προσωπικού.
Φυσικά η μείωση κλινών, θα έχει συνέπειες όσον αφορά και τους ασθενείς. Για παράδειγμα, οι δύο Παθολογικές κλινικές που είχαν 60 άτομα, τώρα θα έχουν 40, με αποτέλεσμα να μειωθεί η εισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο Δράμας, με αποτέλεσμα κάποιοι ασθενείς να αναγκάζονται να πάνε σε άλλες πόλεις. Η μείωση των κρεβατιών έχει πάντα συνέπειες, και μάλιστα σε ένα νοσοκομείο όπως της Δράμας, το οποίο εφημερεύει καθημερινά με όλα του τα τμήματα.

Η ΜΕΘ που δεν λειτουργεί!
Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι αλλαγές αυτές προβλέπεται να ενισχύσουν και τη ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) του νοσοκομείου Δράμας, η οποία σήμερα παραμένει κλειστή. Στην πραγματικότητα σήμερα, η ΜΕΘ έχει 3 κρεβάτια και έναν γιατρό, και μηδέν ασθενείς, μιας και δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως είναι. Οι υποτιθέμενες αλλαγές που θα γίνουν, προβλέπουν ότι η ΜΕΘ Δράμας θα έχει 4 κρεβάτια και 3 γιατρούς, κάτι που είναι όμως στα μελλοντικά σχέδια του Υπουργείου Υγείας, αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο!
Όπως έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα, η ΜΕΘ του νοσοκομείου Δράμας έχει πάψει να λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2011!!! Προσπάθειες για τη λειτουργία της γίνονται συνέχεια από όλους τους αρμόδιους, τόσο από τον ίδιο το διοικητή κ. Χρυσομάλλη όσο και από τον ίδιο τον υφυπουργό Υγείας κ. Αηδόνη, όμως φαίνεται ότι κάτι, κάπου, δεν πηγαίνει καλά! Ο ένας και μοναδικός γιατρός που υπάρχει στη ΜΕΘ, δεν δέχεται ασθενείς, για τον λόγο ακριβώς ότι είναι μόνος του και δεν μπορεί να τη λειτουργήσει. Δεν μπορεί δηλαδή να εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο, 30 ημέρες το μήνα!!!
Τώρα, τι απέγιναν εκείνες οι υποσχέσεις του ίδιου του υφυπουργού κ. Αηδόνη και βουλευτή Δράμας, στις συνεντεύξεις του παρουσία του ίδιου του διοικητή κ. Χρυσομάλλη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, είναι άγνωστο.
Τον Μάρτιο του 2011, ο κ. Αηδόνης δήλωνε για τη ΜΕΘ Δράμας: «Το Νοσοκομείο της Δράμας στο σύνολό του και ειδικότερα η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπως έχω ήδη δηλώσει, θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις απαραίτητες προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν την ασφάλεια των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού. Θέλω να δηλώσω για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται να παύσει την λειτουργία της η Εντατική Μονάδα Θεραπείας του νοσοκομείου της Δράμας, ούτε τίθεται θέμα υποβάθμισης της. Έχει ήδη δρομολογηθεί η άμεση απόσπαση ιατρού με την ειδικότητα του εντατικολόγου,  από όμορο νομό, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρόσληψης.»
Όπως αργότερα είχε πει και ο διοικητής κ. Χρυσομάλλης στα τέλη Μαΐου, η πρόβλεψη ήταν να αποσπαστεί ο ένας γιατρός από τους 3 που έχει η ΜΕΘ του νοσοκομείου Καβάλας, κάτι που τελικά δεν έγινε πραγματικότητα.

Καταργούνται 3.000 κρεβάτια!!!
Στο μεταξύ, καταγγελία για τα νέα μέτρα και τις συγχωνεύσεις κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία κάνει το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο τομές Υγειονομικού.
Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, με τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας, καταργούνται 3.000 κρεβάτια και 330 κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία. Επιπλέον, παραχωρεί 500 κρεβάτια για να τα εκμεταλλεύονται οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Όλα αυτά  συνιστούν ραγδαία επιδείνωση των λαϊκών αναγκών στην υγεία και δεν  αφήνουν  κανένα περιθώριο για αναμονή και αυταπάτες, επισημαίνει το ΠΑΜΕ, ενώ σε κάποιο άλλο σημείο της ανακοίνωσης, επισημαίνεται ότι, «ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι για κλείσιμο 10.000 δημόσιων κρεβατιών και η επιπλέον δέσμευση ενός ποσοστού κρεβατιών από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες!
Μεταξύ άλλων, το ΠΑΜΕ ζητάει:
• Ανάπτυξη δημόσιων Κέντρων Υγείας σε όλες τις πόλεις που να καλύπτουν δωρεάν όλο τον πληθυσμό, με εξειδικευμένες υπηρεσίες για τις γυναίκες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα ΑμΕΑ, τους ψυχικά πάσχοντες, για  τις ανάγκες της πρόληψης και προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς.
• Ανάπτυξη δημόσιων, δωρεάν προνοιακών ιδρυμάτων και άλλων δομών ανοικτής ή κλειστής περίθαλψης για ΑμΕΑ, ηλικιωμένους, χρόνια ή ψυχικά πάσχοντες.
• Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων, με κατάργηση της συμμετοχής των εργαζομένων.
• Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα δημόσιο νοσοκομείο και κρεβάτι, κανένα Ψυχιατρείο, Κέντρο Υγείας ή Υγειονομική Μονάδα του ΙΚΑ κανένα προνοιακό ίδρυμα.
• Κατάργηση των 5 € και κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό, και τεχνικά βοηθήματα για χρόνια ασθενείς και ΑμΕΑ.
• Να απαγορευτούν  άμεσα οι συμβάσεις ανάμεσα στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία με τον ιδιωτικό τομέα. Να κοινωνικοποιηθούν όσες ιδιωτικές ή των ΜΚΟ μονάδες υγείας πληρούν τις προϋποθέσεις για σύγχρονη και ποιοτική παροχή υπηρεσιών.
• Σχεδιασμός της εκπαίδευσης υγειονομικών σε αριθμό και ειδικότητες για την κάλυψη πανελλαδικά όλων των σύγχρονων αναγκών του πληθυσμού.
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ