Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Ν. Τσέπελη: "Για ποια ισότιμη θέση της γυναίκας στην κοινωνία μπορεί να μιλά κανείς..."


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΟΔΕ ΔΡΑΜΑΣ Ν. ΤΣΕΠΕΛΗ ΜΙΛΑ ΣΤΟΝ «ΠΡΩΙΝΟ ΤΥΠΟ»

«Για ποια ισότιμη θέση της γυναίκας στην κοινωνία μπορεί να μιλά κανείς, όταν ακόμη και σήμερα υπάρχουν γυναίκες μορφωμένες και καταρτισμένες, που αμείβονται λιγότερο από έναν άνδρα, για ακριβώς την ίδια δουλειά; Για ποιόν σεβασμό στην γυναικεία ύπαρξη κάνουμε λόγο, όταν γυναίκες καθημερινά υφίστανται πιέσεις κάθε τύπου, σε εργασιακούς και όχι μόνο χώρους; Για ποια κατοχύρωση θέσεων μπορεί να μιλά κανείς, όταν δεν παρέχονται οι απαιτούμενες διευκολύνσεις ζωτικής σημασίας σε μία μητέρα εργαζόμενη; Σε μία πολύτεκνη μητέρα;»

«Για ποια κοινωνία με ισότιμους θεσμούς μπορεί να μιλά κανείς, όταν οι γυναίκες με το που καλούνται να επιτελέσουν τον πιο σπουδαίο τους ρόλο – να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί –είναι οι πρώτες που απολύονται;».

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στο νόμο, να δοθούν ακόμη περισσότερα κίνητρα για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και να αξιοποιηθούν στο έπακρο όλα τα προγράμματα εργασίας και γυναικείας επιχειρηματικότητας, επισημαίνει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα μας, η νέα πρόεδρος του Τμήματος Γυναικών της ΝΟΔΕ Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κα Νικολέτα Τσέπελη.

Επισημαίνει ακόμα η κα Τσέπελη, ότι, «το Τμήμα Γυναικών μπορεί και πρέπει να γίνει η φωνή των γυναικών του Νομού μας, προς τα κέντρα εξουσίας, αναδεικνύοντας και φωτίζοντας τα πραγματικά προβλήματα της γυναίκας, της εργαζόμενης, της μητέρας, μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις».

Συνέντευξη Θανάσης Πολυμένης

Είναι η πρώτη φορά που εκλέγεστε σε κάποια κομματική θέση ή έχουν υπάρξει και άλλες στο παρελθόν; Πώς αισθάνεστε ως πρόεδρος του Τμήματος γυναικών Δράμας της Ν.Δ.;

Είναι η πρώτη φορά που επεδίωξα την συμμετοχή μου για διεκδίκηση μίας κομματικής θέσης.

Το να έρθω πρώτη σε ψήφους και σε σχέση με τους άντρες συνυποψήφιούς μου και σε σχέση με τις γυναίκες συνυποψήφιές μου και να μην χρειαστεί να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της ποσόστωσης, του νεαρού της ηλικίας (κάτω από 35) αλλά και της νεοεκλεγείσας, θεωρώ ότι είναι μία νίκη προσωπική αλλά και των γυναικών γενικότερα, την στιγμή μάλιστα που λόγω του αριθμού των γυναικείων υποψηφιοτήτων η εκλογή τους ήταν δεδομένη και επομένως, θεωρητικά τουλάχιστον, δεν υπήρχε αναγκαιότητα ψήφισής τους. Συνεπώς, η επιλογή αυτή στο πρόσωπό μου, από έμπειρα και νεότερα κομματικά στελέχη και η πρωτιά μου σε αυτή την εκλογική μάχη, μου δημιουργεί μία περαιτέρω αίσθηση ευθύνης, ως προς τον τομέα που έχω αναλάβει αλλά και ως προς την έντονη πολιτική–κομματική ταυτότητα που θα πρέπει να εκπροσωπώ. Νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά όσους με τίμησαν με την ψήφο τους.

Οργάνωση και αγώνας! Μια έκφραση που αρκετοί την προφέρουμε αστειευόμενοι, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Πώς σκέφτεστε να οργανώσετε καλύτερα το Τμήμα Γυναικών; Τι λείπει; Τι χρειάζεται; Πώς θα φέρετε τις γυναίκες στο Τμήμα;

Η οργάνωση και ο αγώνας δεν είναι απλώς πραγματικότητα. Στην πολιτική συγκυρία που διανύουμε, είναι αναγκαιότητα, αν θέλουμε ο τοπικός και όχι μόνο κομματικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας να περάσει από το επίπεδο της απλής συσπείρωσης και διάδοσης πολιτικών ιδεών, σε ένα νέο επίπεδο αμεσότητας, δημιουργικότητας και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Αυτό που χρειάζεται το Τμήμα Γυναικών ΝΟ.Δ.Ε Δράμας, είναι νέα πνοή και αυτό είναι μία συλλογική δουλειά. Το Τμήμα μπορεί και πρέπει να γίνει η φωνή των γυναικών του Νομού μας, προς τα κέντρα εξουσίας, αναδεικνύοντας και φωτίζοντας τα πραγματικά προβλήματα της γυναίκας, της εργαζόμενης, της μητέρας, μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις.

Αυτό που σήμερα ακούγεται ως τόσο καινοτόμο και πρωτοπόρο, δηλαδή, η άμεση επικοινωνία, η υποβολή προτάσεων και ιδεών προκειμένου να συνδιαμορφωθεί η χάραξη μίας πολιτικής στρατηγικής με κεντρικό άξονα τις πραγματικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, προϋπήρχε στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, με την μορφή των Τμημάτων ανά Νομό. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο.

Έτσι το Τμήμα Γυναικών ΝΟ.Δ.Ε Δράμας δικαιολογεί την ύπαρξή του μέσα από την ζωντανή, άμεση συνδιαμόρφωση προτάσεων, που σκοπό έχουν, όχι μόνο να αναδείξουν αλλά και να προτείνουν εφαρμόσιμες λύσεις υπαρκτών –καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το γυναικείο φύλο και όχι μόνο.

Ποιες δραστηριότητες σκοπεύετε να αναπτύξετε ή νομίζετε ότι χρειάζονται, ώστε να ανοίξει το Τμήμα Γυναικών προς το πλατύ κοινό και να γίνουν γνωστές οι θέσεις σας στην Δραμινή κοινωνία;

Πρώτος στόχος είναι η γνωστοποίηση της κοινής αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων που διαθέτει το Τμήμα Γυναικών. Δηλαδή, πρέπει να γίνει γνωστό και αντιληπτό, πως μέσω του Τμήματος Γυναικών ΝΟ.Δ.Ε Δράμας , οι γυναίκες δεν αποκτούν μόνο φωνή αλλά και δύναμη να παράξουν πολιτική, μέσω προτάσεων, συγκέντρωσης στατιστικών στοιχείων και ιδεών για τομείς όπως η εργασία, η ανεργία, η μητρότητα, τα οποία στοιχεία, θα προωθούνται άμεσα στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και νομοθετικής λειτουργίας.

Συμπέρασμα, κάθε μία γυναίκα του Νομού, που επιλέγει να έρθει κοντά στην ΝΔ, θα μπορεί να προσθέσει ένα λιθαράκι σε όλα αυτά που θέλουμε και πρέπει να αλλάξουμε, επηρεάζοντας όχι μόνο την δική της καθημερινότητα και ζωή αλλά και όλων των άλλων γυναικών που αντιμετωπίζουν τα ίδια ζητήματα.

Βεβαίως, στόχος του τμήματος είναι και η διοργάνωση διαλέξεων και ημερίδων ενημέρωσης από επιστήμονες και ειδικούς, για την καλύτερη ενημέρωση των δικαιωμάτων και δυνατοτήτων των γυναικών. Όπως επίσης και η συνεργασία με φορείς, για ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν όλους μας, με σκοπό την έντονη παρουσία και προσφορά του Τμήματος Γυναικών ΝΟ.Δ.Ε Δράμας.

Ποια είναι η θέση της γυναίκας στη σημερινή ελληνική κοινωνία; Πιστεύετε ότι οι γυναίκες έχουν κατακτήσει την ισότητα, την χειραφέτησή τους και ποια θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα βήματα προς την κατάκτηση περισσότερων δικαιωμάτων τους;

Oι γυναίκες έχουν κατακτήσει συνταγματικά την ισότητα αλλά και την χειραφέτησή τους. Τυπικά τουλάχιστον. Ωστόσο, για ποια ισότιμη θέση της γυναίκας στην κοινωνία μπορεί να μιλά κανείς, όταν ακόμη και σήμερα υπάρχουν γυναίκες μορφωμένες και καταρτισμένες, που αμείβονται λιγότερο από έναν άνδρα, για ακριβώς την ίδια δουλειά; Για ποιόν σεβασμό στην γυναικεία ύπαρξη κάνουμε λόγο, όταν γυναίκες καθημερινά υφίστανται πιέσεις κάθε τύπου, σε εργασιακούς και όχι μόνο χώρους; Για ποια κατοχύρωση θέσεων μπορεί να μιλά κανείς, όταν δεν παρέχονται οι απαιτούμενες διευκολύνσεις ζωτικής σημασίας σε μία μητέρα εργαζόμενη; Σε μία πολύτεκνη μητέρα; Για ποια κοινωνία με ισότιμους θεσμούς μπορεί να μιλά κανείς, όταν οι γυναίκες με το που καλούνται να επιτελέσουν τον πιο σπουδαίο τους ρόλο – να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί –είναι οι πρώτες που απολύονται; Και ακόμη, όταν οι νέες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό ξεζουμίζουν κυριολεκτικά το πιο παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό, την γυναίκα, πώς περιμένουμε να ζούμε σε υγιείς και ισορροπημένες κοινωνίες;

Από την άλλη, νομοθετικές προβλέψεις υπάρχουν, διατάξεις ευρωπαϊκού και όχι μόνο δικαίου, όμως οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν την απαιτούμενη εξειδικευμένη γνώση, πληροφόρηση και οικονομική δυνατότητα να εμπλακούν σε πολυετείς δικαστικές διαμάχες και επομένως, σωπαίνουν, υπομένουν και παραμένουν εγκλωβισμένες σε πολυδιάστατους ρόλους και απαιτήσεις .

Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά βήματα τόλμης για να πάψουν τα αυτονόητα να αποτελούν αντικείμενο διεκδίκησης.

Ποια είναι τα σπουδαιότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες του νομού Δράμας κυρίως; Σε ποιους τομείς τα εντοπίζετε και πώς πιστεύετε ότι μπορούν να δοθούν λύσεις;

Το σπουδαιότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες του Νομού μας όπως και οι περισσότερες γυναίκες της χώρας, αλλά εδώ ίσως με περισσότερη ένταση, είναι η ανεργία. Από την εποχή που έκλεισαν οι βιοτεχνίες έτοιμου ενδύματος στο νομό, μεγάλος αριθμός γυναικών που εργάζονταν σε αυτές, έχασαν τις δουλειές τους, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί άμεσα και το εισόδημα των οικογενειών του τόπου μας. Πέρα όμως από αυτό το καίριο πλήγμα, τα ποσοστά ανεργίας στο νομό μας παραμένουν υψηλά. Στα μέσα δε, μίας πολύ έντονης οικονομικής ύφεσης που διανύουμε, όχι μόνο είναι δυσεύρετες οι θέσεις εργασίας αλλά οι επιπτώσεις είναι τραγικές σε κάθε εργασιακό τομέα που απασχολείται η γυναίκα.

Αυτή την στιγμή υπάρχει ίσως αναγκαιότητα, περισσότερο από ποτέ να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στο νομό μας, να δοθούν ακόμη περισσότερα κίνητρα για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων, δυνατότητες εξυγίανσης των ήδη υπαρχουσών, να αξιοποιηθούν στο έπακρο όλα τα προγράμματα εργασίας και γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Δεν θα πρέπει να αγνοούμε επίσης, πως μία στοχευμένη προβολή του τόπου μας, προκειμένου να γίνει θελκτικός προς τους επισκέπτες καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, θα δώσει μία οικονομική ανάσα σε μεγάλο ποσοστό των Δραμινών νοικοκυριών.

Στην εποχή μας, υπάρχει μια γενικευμένη απογοήτευση, κυρίως απέναντι στους πολιτικούς. Πιστεύετε ότι οι σημερινοί νέοι που επιθυμούν να ασχοληθούν με την πολιτική, θα μπορέσουν να απεμπλακούν από κακές νοοτροπίες του παρελθόντος και να δώσουν το στίγμα τους για μια καθαρότερη πολιτική από αυτήν που βιώνουμε σήμερα;

Εύλογα υπάρχει μία γενικευμένη απογοήτευση απέναντι στην πολιτική και στους πολιτικούς. Και αυτό, γιατί γίναμε όλοι μας συνένοχοι σε ένα χρόνιο παιχνίδι οικονομικών και πελατειακών εξαρτήσεων, ανεχόμενοι συμπεριφορές και πολιτικές που δεν είχαν καμία σχέση με την ουσιαστική έννοια της δημοκρατίας. Δεν είναι λοιπόν, μόνο οι νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική, που θα πρέπει να απεμπλακούν από νοοτροπίες του παρελθόντος. Όλοι μαζί πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Πολίτες, πολιτευόμενοι και πολιτικοί, έτσι ώστε, όσοι τελικά επιλέγονται να υπηρετήσουν τον τόπο, να αποτελούν επιτέλους, την καθαρή φωνή του συνόλου, μακριά από μηχανισμούς και κάθε είδους συναλλαγές. Πρέπει, αυτοί που τολμούν να κάνουν την επιλογή, να αφοσιωθούν στην ενασχόλησή τους με τα κοινά, να είναι ταυτόχρονα έτοιμοι, να αποτελέσουν την στροφή σε μία βαλτώδη και δύσοσμη, όπως αποδεικνύεται σήμερα, πολιτική ευθεία.

Θα σας ενδιέφερε να ανεβείτε σε ψηλότερα και δυσκολότερα μονοπάτια της πολιτικής; Θα θέλατε να είστε υποψήφια βουλευτής κάποια στιγμή στη ζωή σας;

Θα με ενδιέφερε να υπηρετήσω τον τόπο μου και τον συνάνθρωπό μου από όποιο βήμα μου δινόταν η δυνατότητα και η ευκαιρία, με εντιμότητα, ειλικρίνεια και υπευθυνότητα.

Υπήρξατε υποψήφια στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με τον κ. Ευμοιρίδη. Πώς σχολιάζετε την υποψηφιότητά του για το Δήμο Δράμας; Θα μπορούσε να προκαλέσει εσωκομματικά προβλήματα στην τοπική Ν.Δ.;

Θεωρώ ότι ο κ. Ευμοιρίδης είναι μία έμπειρη πολιτική προσωπικότητα του τόπου και η όποια πολιτική επιλογή του έχει ως τελικό αποδέκτη και κριτή τον κόσμο της Δράμας.


[ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τη συνέντευξη δημοσίευσα στον ΠΡΩΙΝΟ ΤΥΠΟ της Δράμας στις 23 Ιουλίου 2010]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ