Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Περισσότεροι πρόσφυγες κι από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο


Ο ΤΙΤΛΟΣ ανήκει, ουσιαστικά, στην Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.). Η 20η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Μια ημέρα η οποία αποτελεί προφανώς… μνημόσυνο για τους πρόσφυγες ανά τον πλανήτη, αφού το πρόβλημα όλο και μεγαλώνει.
            Μια μελέτη που έγινε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο και των εσωτερικά εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο, ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια για πρώτη φορά, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας με τίτλο «Παγκόσμιες Τάσεις» (Global Trends), η οποία βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από κυβερνήσεις, συνεργαζόμενες ΜΚΟ και την ίδια την Ύπατη Αρμοστεία, δείχνει ότι μέχρι το τέλος του 2013 51,2 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εκτοπιστούν, δηλαδή έξι εκατομμύρια περισσότεροι από τα 45,2 που είχαν καταγραφεί το 2012.

Η τεράστια αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στον πόλεμο της Συρίας, ο οποίος μέχρι τα τέλη του προηγούμενου έτους είχε εξαναγκάσει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες και 6,5 εκατομμύρια να εκτοπιστούν στο εσωτερικό της χώρας. Σημαντικοί νέοι εκτοπισμοί σημειώθηκαν επίσης στην Αφρική -κυρίως στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και προς το τέλος του 2013, και στο Νότιο Σουδάν.
            Μέσα από την εν λόγω έκθεση του ΟΗΕ όμως, τίθεται στο στόχαστρο και η Ελλάδας, με κάθε άλλο παρά κολακευτικά γεγονότα. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών στα σύνορα με την Τουρκία και η ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex είναι «συνεργός» στις καταχρήσεις τους, καταγγέλλουν πολλές ενώσεις σε μια έκθεση η οποία δημοσιοποιήθηκε με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας των προσφύγων, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
«Πολυάριθμες μαρτυρίες επιβεβαίωσαν την πρακτική των ομαδικών απελάσεων (push-back) στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών», γράφουν η Διεθνής Ομοσπονδία Συνδέσμων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH), το δίκτυο Migreurop και το Ευρωμεσογειακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (REMDH). Οι διεθνείς κανόνες απαγορεύουν τις ομαδικές απελάσεις ώστε να προστατεύεται το δικαίωμα που έχει οποιοσδήποτε να ζητάει άσυλο. Εντούτοις, σύμφωνα με την έκθεση, το ελληνικό Λιμενικό αναχαιτίζει και ρυμουλκεί τα σκάφη των μεταναστών προς την Τουρκία «συχνά με βίαιο τρόπο, χωρίς να αναγνωρισθεί η ταυτότητα των προσφύγων».
Ένας Σύρος πατέρας αφηγήθηκε έτσι στους συντάκτες της έκθεσης ότι το ελληνικό Λιμενικό του πήρε όλα του τα υπάρχοντα και στη συνέχεια εγκατέλειψε τον ίδιο, τη σύζυγό του και το μωρό τους, οι οποίοι παρέμειναν έρμαιοι των κυμάτων επί 24 ώρες μέχρι που διασώθηκαν από τους Τούρκους.
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων Frontex παραδέχθηκε πως «της έχουν γνωστοποιηθεί 27 αναφορές για ομαδικές απελάσεις» και άλλες κακομεταχειρίσεις. Εντούτοις η Frontex «συνέχισε να παρέχει επιμελητειακή υποστήριξη στις επιχειρήσεις (πλοία, αεροπλάνα, θερμικές κάμερες, εκπαίδευση του Λιμενικού, αναγνώριση των εθνικοτήτων των μεταναστών)», προσθέτουν οι ενώσεις. «Συνεχίζοντας τις δραστηριότητές της στο σύνορο αυτό, παρά το γεγονός ότι γνώριζε γι' αυτές τις αποδεδειγμένες και επανειλημμένες παραβιάσεις, η υπηρεσία παρουσιάζεται ως συνένοχη», σχολίασε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ολιβιέ Κλοσάρ, πρόεδρος της Migreurop.

Τα στοιχεία είναι από την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία εκδόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ