Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΕΣ

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΕΣ

Επισιτιστές: «Δεν εισπράτταμε, δεν πληρώνουμε!»

- Με τη συμπαράσταση του Δήμου θα προσφύγουν στην κυβέρνηση για να ζητήσουν τροπολογία για ρύθμιση με περαίωση των ετών 2005-2010
- Κανονικά θ’ αρχίσουν να πληρώνουν το δημοτικό φόρο από το 2011 με το 0,5% επί του συνολικού τζίρου





ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ εκ νέου το ζήτημα με τα δημοτικά τέλη του 2% που υποχρεούνται να πληρώνουν τα επισιτιστικά καταστήματα, καφετέριες, ψητοπωλεία, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης και άλλα συναφή επαγγέλματα, και μάλιστα σε μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από οικονομική στενότητα.
Το θέμα των δημοτικών τελών ή γνωστού και ως δημοτικός φόρος, επανήλθε για τους επαγγελματίες επισιτιστές από τον περασμένο Δεκέμβριο του 2010, καθώς η Οικονομική υπηρεσία του Δήμου Δράμας απέστειλε τα σχετικά σημειώματα – ραβασάκια, ώστε να πληρώσουν οι υπόχρεοι επαγγελματίες το τέλος του 2005, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν και τα επόμενα έτη του 2006, 2007, 2008, 2009 και 2010.
Το ποσοστό του 2% είναι επί του συνολικού τζίρου του καταστήματος και αυτό φαίνεται από την περιοδική δήλωση που κάνει κάθε επαγγελματίας κάθε χρόνο προς την Εφορία. Να σημειώσουμε εδώ ότι, μετά από αγώνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και μετά από πιέσεις τις ΚΕΔΚΕ που απαιτούσαν την απόσυρση της διάταξης, το τέλος του 2% μειώθηκε με απόφαση της Βουλής στο 0,5%. Η καταβολή του τέλους έγινε υποχρεωτική από τον Δεκέμβριο του 1997, καθώς μέχρι τότε παρέμενε δυνητικό και πληρωνόταν μόνο από περιοχές και Δήμους που ήταν αμιγώς τουριστικοί.
Από τη στιγμή λοιπόν που έγινε υποχρεωτικό για όλες τις περιοχές της χώρας, τουριστικές ή όχι, τα επισιτιστικά σωματεία ήρθαν σε επαφή με τους Δήμους, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να εισπράττουν το τέλος αυτό. Έτσι, σε πολλούς Δήμους της χώρας όπως και στη Δράμα, οι επαγγελματίες έκαναν συμφωνίες έτσι ώστε να μην καταβάλλουν το τέλος αυτό, αλλά και να μην το εισπράττουν.

Το πρόβλημα στη Δράμα
Προς το παρόν όλα παρέμεναν ήσυχα στο Δήμο Δράμας. Οι επισιτιστές δεν εισέπρατταν το 2% από τους πελάτες τους και έτσι δεν το απέδιδαν. Το θέμα όμως επανήλθε τον περασμένο Δεκέμβριο του 2010, καθώς αμέσως μετά τις εκλογές, η Οικονομική υπηρεσία του Δήμου άρχισε να στέλνει σημειώματα στους επαγγελματίες, ζητώντας τους την καταβολή του 2% επί του συνολικού τζίρου για το έτος 2005.
Η πρώτη φορά στην οποία έχει δημόσια αναφορά για το ζήτημα, ήταν από τον πρόεδρο των Επισιτιστών Δράμας τον κ. Νίκο Λατσίσταλη, ο οποίος έθεσε το ζήτημα στην συνάντηση που έγινε σε επίπεδο Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιάννη Ξανθόπουλο και του θεματικού αντιπεριφερειάρχη για τον Τουρισμό κ. Κώστα Παπακοσμά.
Τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι επαγγελματίες επισιτιστές, ξεκινούν από 300 και 500 ευρώ και μπορούν να φτάσουν μέχρι και 2.000 και 5.000 και 15.00 ευρώ το χρόνο, ανάλογα με το κατάστημα και τον τζίρο του. Για το λόγο αυτό και για να γίνει ενημέρωση των επαγγελματιών, το απόγευμα της Δευτέρας 31 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των επισιτιστών.

Νίκος Λατσίσταλης
Μιλώντας για το θέμα στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος των επισιτιστών Δράμας κ. Νίκος Λατσίσταλης, σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Εμείς ξέραμε ότι το θέμα αυτό είχε λήξει, καθώς δεν το εισπράτταμε και δεν το αποδίδαμε. Τα προηγούμενα χρόνια που είχαμε τις αψιμαχίες με το Δήμο, ο κ. Θωμάς Μαργαρίτης είχε κανονίσει ώστε να αποφύγουμε τον σκόπελο με έναν διακανονισμό που είχαμε κάνει εκείνη την εποχή. Τώρα ερχόμαστε και πάλι, ξανά από την αρχή, εκ νέου στο πρόβλημα.
Το πρόβλημα για μας είναι ότι, αν δεν βοηθήσουν, η δημοτική αρχή και οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου να λύσουμε με τον ίδιο τρόπο το θέμα, θα έχουμε περιπέτειες με ό,τι αυτό συνεπάγεται γιατί είναι μεγάλα τα ποσά. Μπορεί να λένε ότι για ορισμένους είναι 300-500 ευρώ το χρόνο, αλλά για τους μισούς περίπου επαγγελματίες είναι και 1.000 και 2.000 και 3.000 μέχρι και 12.000 το χρόνο».
Ο κ. Λατσίσταλης, μας είπε ότι έχουν ήδη έρθει σε επαφή με το νέο δήμαρχο Δράμας τον κ. Χαρακίδη, αλλά είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα: «Έχουμε κάνει ήδη μερικές επαφές με το νέο δήμαρχο τον κ. Χαρακίδη καθώς και με τον προηγούμενο τον κ. Μαργαρίτη, αλλά δεν βλέπουμε φως. Αν δεν σπάσεις αυγά ομελέτα δεν πρόκειται να γίνει. Να θυμίσουμε στο σημερινό δήμαρχο και το γνωρίζει καλά, ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου ήταν μαζί μας, μας έδινε τα δίκαιά μας και μας έλεγε ότι, εφόσον καλώς ή κακώς δεν τα εισπράττατε θα πρέπει να κλείσει αυτό το θέμα χωρίς απόδοση και να πληρώνετε από εδώ και πέρα. Πιθανόν ο ίδιος να το εφαρμόσει τώρα, αλλά δεν βλέπουμε φως από πουθενά».
«Η καταβολή αυτή των δημοτικών τελών είναι νόμος, αλλά είναι ένας άδικος νόμος», κατέληξε ο κ. Λατσίσταλης. «Ήρθαμε σε επαφή με συναδέλφους άλλων πόλεων, και αυτοί το έχουν αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο  που είχε γίνει κι εδώ στη Δράμα. Εμείς πιστεύουμε ότι ο δήμαρχος δεν μπορεί να είναι και με το χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα. Και όπως λέμε, μπορεί να είναι νόμιμο, είναι όμως και ηθικό;»

Ζαχαριάδης: «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε»
Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης έγινε ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα, ενώ παρόντες ήταν και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας καθώς και ο αντιδήμαρχος κ. Παύλος Ζαχαριάδης, ο οποίος από το βήμα της συνέλευσης τόνισε μεταξύ άλλων:
«Εγώ σήμερα δέχτηκα ευχαρίστως να έρθω εδώ και ως επαγγελματίας και ως άνθρωπος που σας καταλαβαίνει, αλλά δεν νομίζω να πιστεύετε ότι μπορώ εγώ να σας δώσω λύση σήμερα. Λέτε προς όλα τα μέλη τι σας είπε ο δήμαρχος τότε κτλ. Αυτά όμως νομίζω ότι πρέπει να είναι κάποιος εδώ να επιβεβαιώνει τι ακριβώς σας είπε και αν σας είπε να μην πληρώσετε, να μην πληρώσετε.
Δεν θέλω σε καμιά περίπτωση να βρεθώ απολογούμενος για πράγματα και καταστάσεις τις οποίες έχουν κάνει κάποιοι άλλοι. Εμείς έχουμε αναλάβει από 1 Ιανουαρίου 2011, βρισκόμαστε κοντά σας και προσπαθούμε να σας δώσουμε λύσεις. Ήδη είπαμε ότι από το 2011 θα έρχεστε με την περιοδική σας δήλωση και θα ζητάμε ως Δήμος το ποσό του 0,5% το οποίο βέβαια ισχύει και το 2009 και το 2010. Εμείς υπογραφή για τα εντάλματα και τις βεβαιώσεις που σας έχουν έρθει, δεν έχουμε βάλει. Επίσης σας εξηγήσαμε ότι η διαφορετικότητα αυτής της κατάστασης με τα χαρτιά τα οποία ήρθαν, έχει να κάνει με την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και το άρθρο 277, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα, πλέον, σε περίπτωση που η οικονομική υπηρεσία δεν στείλει αυτά τα χαρτιά, καταλογίζεται στους ίδιους τους υπαλλήλους. Όπως αντιλαμβάνεστε και ο προηγούμενος δήμαρχος και ο νέος δήμαρχος, δεν μπορεί να πει την Οικονομική υπηρεσία είτε θα στείλει χαρτί είτε δεν θα στείλει, και μόλις παρέλθει το χρονικό διάστημα των δύο μηνών, αν θα το βεβαιώσεις στην Εφορία ή όχι. Εμείς, αυτό στο οποίο προσπαθήσαμε να δώσουμε μια λύση και ήταν και δική μας πρόταση, είναι να έρθουμε σε συνεννόηση και με τους βουλευτές, να έρθετε σε συνεννόηση και με τα υπόλοιπα σωματεία και από κοινού και εμείς να σας βοηθήσουμε, ούτως ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε μια περαίωση των πέντε ετών. Θα μπορούσε κάλλιστα για το 2011 και όταν θα βγει το ποσό στην περιοδική δήλωση, να πει η υπηρεσία ότι εγώ ούτε πήρα ούτε δέχομαι να πάρω σε περίπτωση  που δεν εξοφλήσει τα προηγούμενα χρόνια. Τουλάχιστον για το 2011 να μπορεί να συνεχιστεί κανονικά η όλη διαδικασία. Εμείς αυτή τη λύση μπορούμε να βρούμε και να σας βοηθήσουμε. Από εκεί και πέρα, για τα προηγούμενα χρόνια δεν έχουμε καμιά ευθύνη για το πώς γινόταν και τι έχει γίνει τώρα, και όπως έχετε ενημερωθεί και εσείς από τις  υπηρεσίες, είναι κάτι πέρα από τις δυνάμεις μας».

Συνάντηση με το δήμαρχο Δράμας
Τελικά, χθες το μεσημέρι, αντιπροσωπεία των επισιτιστών, επισκέφθηκε το δήμαρχο Δράμας κ. Κυριάκο Χαρακίδη, προκειμένου να συζητήσουν για άλλη μια φορά το ζήτημα. Το αποτέλεσμα της συνάντησης των επισιτιστών με το δήμαρχο Δράμας, ήταν τελικά να προσφύγουν προς το υπουργείο Οικονομικών με τη συμπαράσταση και του Δήμου Δράμας και να ζητήσουν να υπάρξει μια τροπολογία, σύμφωνα με την οποία το ζήτημα των ετών από το 2005 μέχρι και το 2010 να κλείσει με μια περαίωση και να μην πληρώσουν χωριστά κάθε έτος.
Από εκεί και πέρα, οι επισιτιστές θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν κανονικά από το 2011 και μετά, με το 0,5% ποσοστό επί του συνολικού τζίρου που είναι τώρα τα δημοτικά τέλη. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι επισιτιστές να περάσουν κανονικά το τέλος αυτό στην ταμειακή τους μηχανή και να το χρεώνουν στους πολίτες.
Θ.Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ