Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Άτυπο συντονιστικό για το ζήτημα του Νοσοκομείου Κομοτηνής

ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥΣ


Αποφασίστηκε να ζητηθεί η αναστολή της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ.




Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΘΕΜΑ την ψήφιση σε πρώτη φάση, για την ένταξη του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) 2014-2020 από το περιφερειακό συμβούλιο της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, συνεδρίασε το πρωί της Παρασκευής 3 Ιανουαρίου 2014, στην αίθουσα της «Αυτοδιοίκησης», το άτυπο συντονιστικό όργανο του νομού Δράμας.
            Την σύσκεψη συγκάλεσε ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Δ. Κυριαζίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γ. Ξανθόπουλος, σε μια προσπάθεια να υπάρξει αφενός ενημέρωση προς τους φορείς που αποτελούν το άτυπο συντονιστικό, αλλά και να παρθεί μια απόφαση, η οποία θα μπορούσε ίσως να αποτρέψει την ένταξη του έργου της κατασκευής Νοσοκομείου στην Κομοτηνή μέσω του ΠΕΠ, καθώς αυτό θα δεσμεύει το ποσό των 70 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι, μαζί με άλλα έργα που τρέχουν ήδη, δεν θα υπάρχει ικανή ποσότητα χρημάτων, ώστε να ενταχθούν και άλλα έργα, τόσο από τις Περιφερειακές Ενότητες και τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφέρειας. Κυρίως όμως, θα χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν τα δύο μεγάλα έργα των οδικών αξόνων Δράμας – Καβάλας και Δράμας – Αμφίπολης, ώστε να βγει ο νομός από την απομόνωση.
            Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Δ. Κυριαζίδης και Χρ. Καραγιαννίδης, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Ξανθόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κα. Ν. Κεφαλίδου και κ. Αργ. Πατακάκης, ο κ. Θ. Σιδηρόπουλος υπηρεσιακός παράγων του Τμ. Συγκοινωνιών, ο κ. Δ. Κυριαζίδης υπηρεσιακός παράγων των Τεχνικών Υπηρεσιών και ο κ. Στ. Ηλιόπουλος, επίσης υπηρεσιακός παράγων αλλά και  υποψήφιος δήμαρχος της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών».
            Γεγονός είναι ότι, αν και καλέστηκαν, απουσίαζαν πλήρως από τη συνάντηση αυτή, οι δήμαρχοι του Νομού Δράμας. Οι οποίοι όμως φαίνεται ότι εσκεμμένα απείχαν από την σύσκεψη, καθώς δεν υπήρχε ούτε ένας εκπρόσωπος κανενός Δήμου. Όπως είπε ο κ. Ξανθόπουλος, μάλιστα, είχε ήδη λάβει την αρνητική θέση του δημάρχου Δράμας κ. Χαρακίδη για την σύσκεψη. Από τη σύσκεψη απείχαν επίσης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ομάδας του Γ. Ξανθόπουλου: Κ. Μιχαηλίδης, Γ. Ζιμπίδης, Αντ. Ματζιάρης (οι τρεις που ψήφισαν θετικά υπέρ του Νοσοκομείου Κομοτηνής), Γ. Τελλίδης και Στ. Παπαδόπουλος. Επίσης, ενώ προσκλήθηκαν, δεν παρέστησαν, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου κ. Στ. Γεωργιάδης και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου κ. Γ. Σαβρίδης.
            Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Ξανθόπουλος έκανε ενημέρωση στους παριστάμενους σχετικά με το θέμα και πρότεινε να υπάρξουν πιέσεις ώστε να ανακληθεί ή να μην εφαρμοστεί η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου και αφετέρου, να υπάρξει πίεση προς την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, ώστε ο διευρωπαϊκός άξονας Ε61 που κατευθυνόμενος από Σέρρες προς Καβάλα, που «κουμπώνει» στην Μπάφρα, θα κατεβαίνει και θα «κουμπώνει» στα Κουδούνια και θα ακολουθεί την νότια παράκαμψη Δράμα και θα «βγαίνει» στην Εγνατία Οδό από την πλευρά της πόλης της Καβάλας, να αποχαρακτηριστεί ως δευτερεύον έργο όπως είναι ενταγμένο και να χαρακτηριστεί πρωτεύον οδικός άξονας. Με αυτόν τον τρόπο, η Δράμα θα μπορεί να βγει κερδισμένη όσον αφορά τον άξονα Δράμας – Καβάλας αλλά και κατά ένα τμήμα του οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης.

Αποφάσεις για ανάκληση της απόφασης
            Μετά από μια συζήτηση περίπου δύο ωρών, συμφωνήθηκε από τους παριστάμενους ότι:
α) Η απόφαση ένταξης του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής στο Περιφερειακό Πρόγραμμα 2014-2020, αποτελεί αντιδεοντολογική και αντιδημοκρατική ενέργεια, καθόσον ακόμα δεν έχει κατατεθεί ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της επόμενης προγραμματικής περιόδου, πολύ περισσότερο δεν ξεκίνησε η διαβούλευση.  Οι φορείς της Δράμας σε αυτή τη δεδομένη στιγμή δεν υπεισέρχονται στην σκοπιμότητα εκτέλεσης του παραπάνω έργου.
β) Η ενέργεια αυτή θα συμβάλλει στην διατήρηση της σε βάρος της Δράμας ενδοπεριφερειακής ανισότητας, θα εμποδίσει την προσπάθεια της ένταξης σημαντικών έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, των Δήμων Δράμας, αλλά και των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων της Περιφέρειας.
Αποφασίστηκε η διαμόρφωση κειμένου όπου θα τονίζονται οι παραπάνω θέσεις και θα προτείνεται προς την Περιφέρεια η ανάκληση της απόφασης ένταξης του έργου της κατασκευής νέου νοσοκομείου Κομοτηνής
Το κείμενο αφού θα τύχει της έγκρισης των συμμετεχόντων στη σύσκεψη θα σταλεί στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, προκειμένου να εκφράσουν την θέση τους.
Όσον αφορά τον σχεδιασμό επίτευξης του στόχου της σύνδεσης της Δράμας  με την Εγνατία Οδό προς τη Θεσσαλονίκη, (δρόμος Δράμα-Αμφίπολη) και προς την Καβάλα, (δρόμος Δράμα-Καβάλα), συμφωνήθηκε να γίνουν ενέργειες προς το Υπουργείο Μεταφορών-Υποδομών να ενταχθεί ο διευρωπαϊκός άξονας Ε61, (Σέρρες-Δράμα-Καβάλα), στα έργα  προτεραιότητας, προκειμένου να γίνει ευκολότερη η χρηματοδότησή του την επόμενη προγραμματική περίοδο. Με την υλοποίηση του παραπάνω στόχου θα επιτευχθεί η σύνδεση της Δράμας με την Καβάλα και θα κατασκευαστεί το τμήμα του δρόμου Δράμα - Αμφίπολη στα όρια του Νομού Δράμας. Το τμήμα Μπάφρα – Αμφίπολη του άξονα αυτού, το οποίο βρίσκεται στα όρια του Νομού Σερρών μπορεί να υλοποιηθεί σαν κάθετος άξονας στον Ε61.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ