Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Πρώτες ενδείξεις για τη συνύπαρξη ανθρώπων και μαμούθ στην προϊστορική Αμερική


Ουάσινγκτον
Πριν από περίπου 13.000 χρόνια, ένας από τους πρώτους κατοίκους της Αμερικής είχε την ιδέα να απαθανατίσει ένα από τα γιγάντια ζώα που κυριαρχούσαν στο παρθένο τοπίο. Η ανακάλυψη ενός οστού, πάνω στο οποίο είχε χαραχθεί η εικόνα ενός προβοσκιδωτού θηλαστικού, δίνει τις πρώτες ενδείξεις για τη συνύπαρξη του ανθρώπου με τα μαμούθ ή τα μαστόδοντα στον προϊστορικό Νέο Κόσμο.

Βραχογραφίες που εικονίζουν προβοσκιδωτά παχύδερμα είχαν ανακαλυφθεί παλαιότερα στην Ευρώπη, αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που κάτι ανάλογο εντοπίζεται στο Δυτικό Ημισφαίριο, αναφέρουν οι ερευνητές στο Journal of Archaeological Science.

«Είναι συναρπαστικό, δεν έχουμε ξαναβρεί κάτι τέτοιο στη Βόρειο Αμερική» σχολίασε ο Ντένις Στάνφορντ, επιμελητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ιδρύματος Smithsonian και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

To οστό με το μοναδικό σχέδιο ανακαλύφθηκε από τον κυνηγό απολιθωμάτων Τζέιμς Κένεντι στην παραλία Βέρο της Φλόριντα, όπου παλαιότερα είχαν ανακαλυφθεί ανθρώπινα οστά δίπλα σε οστά από ζώα της τελευταίας εποχής των παγετώνων.

Πέρασαν όμως πέντε χρόνια μέχρι ο Κένεντι να καθαρίσει το εύρημα και να αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται για ένα απλό προϊστορικό κόκαλο.

Παραμένει ασαφές αν το ζώο στην εικόνα των επτά εκατοστών είναι μαμούθ (στο γένος Mammuthus), ή μαστόδοντο (του γένους Mammut), ένας άλλος εξαφανισμένος συγγενής του ελέφαντα (σημαντικά απολιθώματα μαστόδοντου έχουν ανακαλυφθεί και στην Ελλάδα).

Χρονικές συμπτώσεις

Δυστυχώς το ίδιο το οστό και το σχέδιο δεν ήταν δυνατό να χρονολογηθούν άμεσα λόγω της συσσώρευσης αλάτων.

Η ερευνητική ομάδα χρειάστηκε να βεβαιωθούν ότι οι χαρακιές δεν ήταν νεότερες από το οστό και δεν είναι δυνατόν να δημιουργήθηκαν με σύγχρονα μεταλλικά εργαλεία.

«Υπήρχε έντονος σκεπτικισμός για την αυθεντικότητα του σχεδίου στο οστό μέχρι που ολοκληρώθηκε η μελέτη του από αρχαιολόγους, παλαιοντολόγους, ανθρωπολόγους της εγκληματολογίας, μηχανικούς της επιστήμης υλικών και καλλιτέχνες» επισημαίνει η Μπάρμπαρα Πέρντι του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, επικεφαλής της μελέτης.

Φαίνεται επομένως σίγουρο ότι το σχέδιο έχει ηλικία τουλάχιστον 13.000 ετών, αφού τότε ήταν που εξαφανίστηκαν τα μαμούθ και τα μαστόδοντα στην αμερικανική ήπειρο.

Το οστό δεν μπορεί να είναι πολύ παλαιότερο, δεδομένου ότι οι πρώτοι κάτοικοι της Αμερικής πιστεύεται ότι έφτασαν μέσω μιας γέφυρας ξηράς στη Σιβηρία πριν από περίπου 14.000 χρόνια.

Μάλιστα μια από τις θεωρίες που έχουν προταθεί για την εξαφάνιση των μαμούθ και άλλων μεγαλόσωμων ζώων της Αμερικής είναι ότι οι πρώτοι άποικοι τα κυνήγησαν μέχρι και το τελευταίο -μια άλλη θεωρία θέλει τα μαμούθ να εξαφανίστηκαν λόγω της κλιματικής αλλαγής μετά την εποχή των παγετώνων.

Πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια, είναι όμως πιθανό ότι το σχέδιο χαράχτηκε από έναν από τους πρώτους κατοίκους της Αμερικής, και εικονίζει ένα από τα τελευταία μαμούθ της ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ