Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΡ. ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ «ΠΡΩΙΝΟ ΤΥΠΟ»



«Δίνουμε μάχη σαν το Δον Κιχώτη»


«Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και να ασκούμε αντιπολιτευτική κριτική μόνο και μόνο για την αντιπολίτευση.»




Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ του αντιδημάρχου Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Αριστείδη Μωυσιάδη, στο περιθώριο μιας προηγούμενης συνέντευξης Τύπου, ότι πολεμάνε με ανεμόμυλους, μου κίνησε το ενδιαφέρον για να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι ανεμόμυλοι που έχει να πολεμήσει ο ίδιος, αλλά και η νεοσύστατη δημοτική αρχή του κ. Μαμσάκου. Το ενδιαφέρον μου κίνησε επίσης ένα αγαλματίδιο του γνωστού ήρωα Δόν Κιχώτη, του Ισπανού συγγραφέα Θερβάντες από το ομώνυμο βιβλίο του. Ο επόμενος συμβολισμός στο γραφείου του κ. Μωυσιάδη, που βρίσκεται στον τέταρτο όροφο του διοικητηρίου της πόλης, είναι ένας πίνακας που έχει πίσω από τη θέση του, όπου ένας ζωγράφος, αλλάζει το αρχιτεκτονικό τοπίο της πόλης καθώς ο ίδιος ζωγραφίζει τον πίνακά του.
            Αυτά τα δύο πράγματα μου κίνησαν την περιέργεια γι’ αυτή τη συνέντευξη, καθώς και η επαγγελματική ιδιότητα του ψυχολόγου του κ. Μωυσιάδη, για να δούμε τι σκέφτεται για την κοινωνική πολιτική που ήδη ξεκίνησε να ασκεί στο Δήμο Δράμας, ο ίδιος σε συνεργασία με τον δήμαρχο και τους συνεργάτες της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Όπως και να ’χει, όσα κι αν λέει σήμερα ο κ. Μωυσιάδης, όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος στο πέρασμα του χρόνου.

Κύριε Μωυσιάδη, είστε από τους νέους αντιδημάρχους στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας μιας και αναλάβατε εδώ και τρεις μήνες. Κάποια στιγμή, στο περιθώριο μιας συζήτησης που είχαμε, μας είχατε πει ότι πολεμάτε με ανεμόμυλους και μάλιστα βλέπω στο γραφείο σας ότι έχετε και ένα αγαλματίδιο του Δον Κιχώτη. Τι συμβολίζει αυτό για εσάς;
            Ξεκινήσαμε την ανάληψη μιας θητείας, έχοντας κι εμείς τη δική μας φαντασία, θέλοντας να βάλουμε το δικό μας στίγμα στην κοινωνική πολιτική. Ας μην ξεχνάμε, ότι ο Δον Κιχώτης ήταν ένας ήρωας, ο οποίος με πολλή φαντασία και αυταπάρνηση θέλησε να πολεμήσει τα κακώς κείμενα και να αποκαταστήσει τις αδικίες. Διέφερε από τους άλλους ανθρώπους, και αν το δούμε λιγάκι κι από τη θέση της βασικής μου ειδικότητας ως ψυχολόγου, κάθε ένας από εμάς για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα όνειρά του, θα πρέπει να μπει στη διαδικασία της αυταπάρνησης για να καταφέρει να φτάσει εκεί  που θέλει.
            Είπα ότι πολεμάμε με ανεμόμυλους, γιατί τα πράγματα είναι διαφορετικά όπως τα βλέπεις απ’ έξω, και στη συνέχεια η πρακτική τους εφαρμογή είναι διαφορετική. Κι όλη η φαντασία κι όλα αυτά τα όνειρα που έχεις, πραγματικά θέλουν αγώνα για να μπορέσεις να καταφέρεις να βάλεις ένα λιθαράκι ή ένα δικό σου στίγμα σ’ αυτό που λέγεται κοινωνική πολιτική.
            Εδώ πλέον δεν έχουμε να κάνουμε με τα λόγια, ούτε έχουμε να κάνουμε προγραμματικές δηλώσεις. Έχουμε να κάνουμε πλέον με τον ξεκάθαρο σχεδιασμό επί χάρτου. Από εμάς πλέον περιμένουν οι συνδημότες μας, να δείξουμε τα μέγιστα των δυνατοτήτων που έχουμε και σε επίπεδο προγραμματισμού και σε επίπεδο ευαισθησίας όσον αφορά την κοινωνική πολιτική.
            Ζούμε σε μια περίοδο κρίσης. Τα τελευταία 5-6 χρόνια, η κατάσταση σε κοινωνικό οικονομικό επίπεδο έχει ξεφύγει. Κι απ’ ότι αντιλαμβάνεστε, όλα αυτά τα μέτρα και τα ημίμετρα τα οποία υπάρχουν για να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την πορεία της κρίσης, μας φέρνουν πολλές φορές αντιμέτωπους με την ίδια την αίσθηση της αδυναμίας. Άλλο το θέλω και μπορώ και άλλο πραγματικά έχω τις δυνατότητες να φτάσω εκεί που έχω εγώ τη δική μου φαντασία, όπως ο Δον Κιχώτης.

Παρατηρώ τον ζωγραφικό πίνακα που έχετε στο γραφείο σας, όπου ένας ζωγράφος ζωγραφίζει και αλλάζει ταυτόχρονα με την ζωγραφική του την αρχιτεκτονική μιας πόλης! Έχετε την δυνατότητα να αλλάξετε την αρχιτεκτονική της πόλης στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής;
            Πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε το πραγματικό τοπίο. Γιατί μπήκαμε σε μια διαδικασία συντονισμού όλων των δυνατοτήτων που έχουμε ως Κοινωνική Υπηρεσία. Αλλάζουμε σελίδα στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής, με καινοτόμες και πρωτοπόρες προτάσεις τις οποίες θα δείτε στη συνέχεια. Είμαστε ακόμα στη διαδικασία της συλλογής δεδομένων, της συλλογής προτάσεων. Θα γίνει άμεσα μια πρώτη συνάντηση που δεν είχε γίνει ποτέ, όλων των κοινωνικών δομών του Δήμου. Πέρα από την Κοινωνική Υπηρεσία, του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, του Ιατροκοινωνικού, του «Βοήθεια στο Σπίτι», των ΚΑΠΗ, όπου δηλαδή υπάρχουν και δουλεύουν συνάδελφοι κοινωνικοί επιστήμονες, με σκοπό όλοι μαζί να συντονίσουμε το νέο πρόγραμμα που θέλουμε γύρω από την κοινωνική πολιτική. Θεωρούμε ότι μόνο κάτω από τις διαδικασίες του σωστού προγραμματισμού και συντονισμού όλων των δυνάμεων, θα μπορέσουμε πραγματικά να καταφέρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για την πόλη και το Δήμο μας, όπου, όπως ξέρετε, οι δείκτες της φτώχειας είναι πάρα πολύ υψηλοί. Άλλωστε γι’ αυτό μπήκαμε και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που θεωρούμε ότι με τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία και το προσωπικό, ένας καλύτερο προγραμματισμός και συντονισμός, θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για μας.
            Στην κοινωνική πολιτική, δεν αποτελεί σημαντικό έργο μόνο το κομμάτι των κεφαλαίων που θα δαπανήσει ο Δήμος ή η κεντρική κυβέρνηση για τη διαχείριση της φτώχειας, αλλά είναι και ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τα συγκεκριμένα κεφάλαια  που έχουμε.

«Η ανάγκη να ακούσεις…»
            Αυτό που βλέπουμε στο πρώτο διάστημα των 3 μηνών που έχουμε αναλάβει, είναι ότι οι συμπολίτες μας, πέρα από την πρακτική της άμεσης βοήθειας, έχουν μια τεράστια ανάγκη να τους ακούσεις. Είναι μεγάλη η ανάγκη του κόσμου να μιλήσει για το πρόβλημά του, να μπορεί να εμπιστευθεί τον συνομιλητή του, και μετά να δούμε ποιες είναι οι λύσεις που μπορούν να δοθούν ουσιαστικά στο πρόβλημά του.
            Δεν σας κρύβω, ότι από την αρχή της θητείας εντοπίσαμε πολλά προβλήματα για τα οποία δεν υπήρχαν λύσεις. Και μπορώ να πω και παραδείγματα για να γίνει πιο κατανοητό. Όταν έρχεται ένας συνδημότης μας με 4.500 ευρώ τιμολόγιο της ΔΕΗ και του έχουν κόψει το ρεύμα, δεν υπάρχει λύση για να μπορέσουμε άμεσα να βοηθήσουμε το άτομο αυτό.
            Μετά από συζήτηση όμως, και μετά από προτάσεις που και ο ίδιος ανέφερε για το πώς θα μπορούσε να αλλάξει η κατάσταση αλλά και πού εμείς μπορούμε να συνδράμουμε, κάναμε την πρώτη κίνηση και πήγαμε στην προϊσταμένη της ΔΕΗ, συζητήσαμε, εκθέσαμε το θέμα, το είδε και η ίδια από την ανθρώπινη και την κοινωνική του διάσταση και προς τιμήν της, έδωσε μια προσωρινή λύση μέχρις ότου το άτομο αυτό θα μπορούσε να μαζέψει ένα ποσό για να μπορέσει να γίνει ένας διακανονισμός και να ενταχθεί μετά στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Σχετικά με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ακούσαμε στο δημοτικό συμβούλιο τις αντιπολιτεύσεις να σας λένε ότι δεν έπρεπε να πανηγυρίζεται για το ότι ήμασταν από τις πρώτες πόλεις που το εφαρμόζουν πιλοτικά. Κι αυτό αποδεικνύει ότι στην πόλη υπάρχει έντονη φτώχεια! Τι απαντάτε σ’ αυτό;
            Απαντώ ότι την φτώχεια δεν τη μονοπωλεί η Δράμα. Στη φτώχεια θα λέγαμε ότι βρίσκεται όλη η Ελλάδα, απλά οι δείκτες της Δράμας είναι λίγο μεγαλύτεροι απ’ ό,τι είναι οι υπόλοιποι δείκτες των υπόλοιπων Δήμων της υπόλοιπης Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης. Σας πληροφορώ ότι θα ήθελα σ’ αυτή τη φάση να ήταν ίσως και η Ξάνθη και η Ορεστιάδα και η Αλεξανδρούπολη.
            Θα σας έλεγα ότι, ο σκοπός της αντιπολίτευσης, είναι πραγματικά να αντιτάσσει σε ότι πραγματικά υπάρχει στο επίπεδο της δικής μας προσπάθειας, το δικό της αντιπολιτευτικό λόγο. Το ζήτημα όμως είναι, ότι, σ’ αυτές τις εποχές που ζούμε, τα περιθώρια του αντιπολιτευτικού λόγου χωρίς να υπάρχει άμεση ανάγκη αντιπολιτευτικού λόγου, θεωρώ ότι είναι λόγια και αντιπολιτευτική πολιτική άνευ ουσίας. Γιατί το λέω αυτό: γιατί και οι ίδιοι γνωρίζουν, αυτοί που κυβέρνησαν πριν από μας τον τόπο αυτό, αλλά και όσοι είναι στην ελάσσονα αντιπολίτευση, ότι οι δείκτες  που αναφέρονται είναι πραγματικοί, δεν είναι επίπλαστοι, ούτε τους μεγιστοποιήσαμε εμείς για να επιτύχουμε κάτι άλλο. Είναι πραγματικοί δείκτες. Ξέρουν πολύ καλά σε ποια κατάσταση βρίσκεται η Δράμα. Και όσοι λένε ότι δεν θα έπρεπε να χαρούμε για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τους λέμε ότι δεν χαρήκαμε σε καμία περίπτωση. Απλά ικανοποιούμαστε, γιατί υπάρχει ένα μέτρο, ένα εργαλείο, να υποστηρίξουμε τους αδύνατους συνδημότες μας σε οικονομικό επίπεδο. Δεν χαρήκαμε γιατί αυτό δεν λύση των θεμάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα στη Δράμα, αλλά σίγουρα είναι ένα τεράστιο μέρος μιας σημαντικής ανακούφισης μιας μεγάλης μερίδας συνδημοτών μας. Δεν μπορούμε λοιπόν σε όλα να κλείνουμε τα μάτια και να ασκούμε μια αντιπολιτευτική κριτική μόνο και μόνο για την αντιπολίτευση.
            Κι εδώ δείτε λίγο το οξύμωρο της κατάστασης. Όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει μια δυσκολία στην περίοδο την οποία διανύουμε. Όλοι συμφωνούμε ότι οι δείκτες είναι πάρα πολύ χαμηλοί. Όλοι συμφωνούμε ότι οι ανάγκες των συνδημοτών μας έχουν ξεπεράσει κάθε όριο υπομονής. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που είχαμε την ψήφιση του προϋπολογισμού, οι αντιπολιτεύσεις δεν ψήφισαν. Δεν έδωσαν δηλαδή το δικαίωμα σε μια νέα δημοτική αρχή δύο περίπου μηνών, να έχει την σύσσωμη απόφαση όλου του σώματος, μια επιπλέον στήριξη, ηθική κυρίως, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την λαίλαπα της κρίσης και ας μας έκριναν για τις όποιες προσπάθειες, θετικές ή αρνητικές, θα έχουν ως αποτέλεσμα στο κλείσιμο του πρώτου έτους.
            Αυτή η αντιπολιτευτική μικροψυχία, δυστυχώς, εμένα προσωπικά και ως άνθρωπο επιστήμονα και ως αιρετό αυτή τη στιγμή, μου μοιάζει ως μια πολιτική αδυναμία επί του πρακτέου. Γιατί θεωρώ σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, η φτώχεια, η ανέχεια, ο ανθρώπινος πόνος, δεν έχει χρώμα, δεν έχει κόμμα, έχει μόνο ένα βασικό στοιχείο. Την σύμπνοια και συναίνεση όλων των δυνάμεων προς μία κατεύθυνση. Και δεν είναι άλλη από την άμεση επίλυση αυτών των καταστάσεων και των αναγκών που βιώνουν οι συνδημότες μας.

Ακούσαμε και το είχατε πει και εσείς, ότι από σχολεία της πόλης έχει ζητηθεί η βοήθεια για σίτιση ορισμένων παιδιών. Υπάρχει τέτοιο πρόβλημα στην πόλη και τι γίνεται γενικότερα μ’ αυτά τα ζητήματα;
            Είχαμε κάποια τηλεφωνήματα στην αρχή του σχολικού έτους από κάποιους διευθυντές δημοτικών και γυμνασίων, αλλά όπως είπα και κάποια άλλη στιγμή, έχουμε στη Δράμα συνδημότες οι οποίοι έχουν τρομερή κοινωνική ευαισθησία. Σας είπα και πριν, ότι δεν είναι μόνο τα χρήματα που μπορεί να δαπανήσει ο Δήμος για την κοινωνική πολιτική, αλλά είναι και άλλοι τρόποι με τους οποίους την αντιμετωπίζουμε. Κι αυτοί οι τρόποι είναι να κάνουμε κοινωνούς μιας πραγματικής κατάστασης, τους συνδημότες μας που έχουν την ευαισθησία να κατανοήσουν και παράλληλα να υποστηρίξουν προς μια τέτοια κατεύθυνση το πρόγραμμα του Δήμου.
            Σε επαφή που ήρθαμε με τους αρτοποιούς και τους κρεοπώλες του Δήμου, είχαμε άμεση ανταπόκριση, το ίδιο και με τους φροντιστές των ξενόγλωσσων φροντιστηρίων και των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης. Δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω αυτούς τους ανθρώπους, δεν μπορώ να μην σταθώ απέναντί τους, με πραγματική, θα έλεγα, από τη μια  ανθρώπινη ταπεινότητα, γιατί βλέπω μια μεγαλοψυχία η οποία δεν μονοπωλείται μόνο από εμάς που είμαστε αιρετοί, αλλά είναι τόσο διάχυτη στους συνδημότες και αυτό  που έχω καταλάβει εγώ, είναι ότι ουσιαστικά λίγες φορές τους χτύπησαν την πόρτα για να μπουν σε μια διαδικασία συντονισμού επίλυσης τέτοιων θεμάτων. Εμείς, από τον πρώτο μήνα, όποιες πόρτες κι αν χτυπήσαμε, άνοιξαν διάπλατα. Κι όχι απλά άνοιξαν,  μπήκαν σε άμεση διαδικασία στήριξης.
            Έτσι δημιουργήσαμε για πρώτη φορά το κοινωνικό φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, το ξενόγλωσσο υπήρχε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και το συνεχίσαμε. Καλύψαμε όλες τις ανάγκες των πρωινών συσσιτίων στα σχολεία και με τους κρεοπώλες καλύψαμε επίσης ένα μεγάλο μέρος άμεσων αναγκών προς συνδημότες μας που πραγματικά είχαν ένα τεράστιο πρόβλημα στην καθημερινή τους επιβίωση μέχρι να βγουν κάποια έκτακτα επιδόματα, όπως επίσης να έρθει και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
            Θέλω να πω ότι σ’ αυτή την κατεύθυνση, στάθηκαν αρωγοί όλοι οι συνδημότες μας και θεωρώ ότι αυτό είναι επίσης κοινωνική πολιτική, να βοηθάς τους συνδημότες να είναι γνώστες μιας κατάστασης και να τους δώσεις τη δυνατότητα να βγάλουν κι αυτοί από μέσα τους, όλο αυτό το ανθρώπινο κομμάτι το οποίο έχουν.

Έχετε στοιχεία για το πόσες οικογένειες ωφελούνται στη Δράμα απ’ όλα αυτά τα προγράμματα;
            Το Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετεί 747 οικογένειες ενώ στη νέα χρονιά που έρχεται θα ξεπεράσουν τις 850. Ο Δήμος Δράμας, σε σχέση με άλλους γειτονικούς Δήμους, είναι πάρα πολύ μπροστά. Και επίσης, έχουμε, για την περίοδο των Χριστουγέννων μια δαπάνη 42.000 ευρώ για τις διατακτικές, για κρέατα κτλ., για υποστήριξη ατόμων μέσα στο Δεκέμβριο. Υπάρχουν επίσης κάποιες άλλες διατακτικές για σούπερ μάρκετ, ενώ γίνεται προσπάθεια, από τον δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη, να δοθούν κάποιοι τόνοι ξύλα για οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη και δεν μπορούν να αγοράσουν καύσιμη ύλη. Και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε κινηθεί πολύ συντονισμένα, να δοθούν ξύλα, γιατί είμαστε μια δασική περιοχή, αλλά όχι ορεινή. Πρέπει να βρεθεί κάποια φόρμουλα, ώστε να δοθούν ξύλα σε κάποιες οικογένειες που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Θέλω να πιστεύω ότι αρχές του Δεκέμβρη θα έχει λυθεί και το θέμα αυτό.
            Το Ιατροκοινωνικό υποστηρίζει τους αθιγγάνους της Φιλίππου, και το «Βοήθεια στο Σπίτι» υποστηρίζει 600 άτομα, και θεωρούμε από την μέχρι τώρα καταγραφή του έργου ότι ο συντονισμός πάει πολύ καλά.
            Υπάρχουν πάντα δυσαρέσκειες και πρέπει να είμαστε πάντα ειλικρινείς μ’ αυτό. Και αν θέλετε, οι δυσαρέσκειες είναι το εργαλείο για μας, να δούμε πού πρέπει να βελτιωνόμαστε. Μην πούμε λοιπόν στον κόσμο ότι τα λύνουμε όλα δια μαγείας. Θέλω ο κόσμος να είναι ενημερωμένος σωστά. Και σωστή πληροφόρηση σημαίνει ότι η αλήθεια είναι μία. Και η αλήθεια είναι ότι δίνουμε μάχη, σαν τον Δον Κιχώτη πολλές φορές και προσπαθούμε με την φαντασία αν θέλετε ακόμη και με την αγάπη την οποία διαθέτουμε και όλα τα στελέχη του Δήμου και της Κοινωνικής Υπηρεσίας, να μπορούμε να εξυπηρετούμε τον κόσμο, στον βαθμό που μας είναι επιτρεπτό.
[ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο κ. Μωυσιάδης είναι αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού και ειδικότερα στο Τμήμα Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Ισότητας των φύλων.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ