Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

Δύο συγκεντρώσεις… οι εξής τρεις!

Από την κοινή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο προς το άγαλμα της Ελευθερίας, ο ΣΥΡΙΖΑ διαχώρισε τη θέση του!!!




Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ απρόσμενη εξέλιξη είχε η κοινή συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά στο Εργατικό Κέντρο, η οποία όμως κατά τη διάρκεια της σύντομης πορείας από το ΕΥΚ μέχρι το άγαλμα της Ελευθερίας στον δημοτικό κήπο, υπέστη ρήγμα… καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε πίσω, δημιούργησε δεύτερη πορεία, έφτασε στο άγαλμα της Ελευθερίας από διαφορετική πλευρά και κατέθεσε χωριστά τέσσερα τριαντάφυλλα .. προς έκπληξη όλων!
            Η δεύτερη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ έγινε ως συνήθως στην πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησε μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε κι αυτή στο άγαλμα της Ελευθερίας στον δημοτικό κήπο, όπου κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των χιλιάδων νεκρών εργατών. Με τη διαφορά ότι το κεντρικό στεφάνι του ΚΚΕ, κατατέθηκε κάτω ακριβώς από την στήλη του αγάλματος, για να κάνουν κι αυτοί τη δική τους διαφορά!
            Αν το σκεφτεί κανείς αναλογικά, η μεγαλύτερη από τις δυο συγκεντρώσεις ήταν αυτή του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ, αφού η συγκέντρωση του ΕΥΚ Δράμας ήταν η επίσημη της ΓΣΕΕ, όπου θα έπρεπε να μαζευτούν όλα τα σωματεία, κόμματα και άλλοι!

Η συγκέντρωση στο ΕΥΚ…
            Η συγκέντρωση στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Δράμας, ήταν στις 10.30 το πρωί, όπου για άλλη μια φορά, συγκεντρώθηκαν για άλλη μια φορά … οι γνωστοί λίγοι! Ομιλίες δεν έγιναν, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των συνδικαλιστών είναι υποψήφιοι, όπως και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Σαβρίδης και ήταν απόφαση της διοίκησης. Σχετική σύντομη ομιλία για την Πρωτομαγιά, εκφώνησε μόνο ο γραμματέας του ΕΥΚ Δράμας κ. Κ. Μπούρμας.
            Στη μικρή συγκέντρωση συμμετείχαν τα σωματεία της δύναμης του ΕΥΚ καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατεβάζει συνήθως δικά του πανό.

… και ο διαχωρισμός στην πορεία!
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δικά του λουλούδια ξεχωριστά!
            Μετά από τον σύντομο μοναδικό χαιρετισμό του γραμματέα του ΕΥΚ και το διάβασμα του ψηφίσματος της ημέρας, ακολούθησε πορεία προς το άγαλμα της Ελευθερίας, όπου έγινε η κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των χιλιάδων αγωνιστών εργατών για το δικαίωμα στην εργασία και τα δικαιώματα των εργατών!
            Μόλις ξεκίνησε η πορεία, επικεφαλής τέθηκε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, ο κόσμος και τέλος τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ… οι οποίοι στη συνέχεια κράτησαν απόσταση λίγων μέτρων.
            Επί της αφίξεως της κεφαλής της πορείας στο άγαλμα της Ελευθερίας, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξαν διαδρομή και κράτησαν απόσταση από τη δεξιά πλευρά όπως βλέπουμε το άγαλμα της Ελευθερίας. Όλα αυτά, χωρίς προηγουμένως να φανεί κάτι διαφορετικό και προς έκπληξη όλων. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και τα σωματεία.
            Όταν τελείωσε η κατάθεση στεφάνων και διαλύθηκαν, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με τα δικά τους πανό, πέρασαν μπροστά από το άγαλμα της Ελευθερίας και τέσσερα άτομα μαζί με τον βουλευτή κ. Καραγιαννίδη, κατέθεσαν μπροστά από τα στεφάνια τέσσερα τριανταφυλλάκια!
            Σε ερώτηση προς τον κ. Καραγιαννίδη για ποιο έγινε ξαφνικά αυτός ο διαχωρισμός, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Θεωρούμε το Εργατικό Κέντρο και τις Εργατικές Ομοσπονδίες, θεσμούς. Και μ’ αυτούς συμπαρατασσόμαστε και παλεύουμε για τα δικαιώματα των ανέργων. Πιστεύουμε όμως ότι τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων πρέπει να είναι πιο μαχητικές, πρέπει να κάνουν διακριτή την παρουσία τους σε κάθε νομό, πρέπει να δηλώνουν ευθαρσώς αν είναι με τα μνημόνια ή εναντίον τους. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε προέδρους Ομοσπονδιών εργατικών οι οποίοι βγαίνουν βόλτα με τους βουλευτές, δεν είναι δυνατόν να έχουμε υποτίθεται μέλη Εργατικών Κέντρων οι οποίοι είναι μαζί με τους βουλευτές που έχουν ψηφίσει αυτά τα μνημόνια και διαχωρίζουμε πλέον τη θέση μας σ’ αυτό το επίπεδο. Πιστεύουμε ότι οι αγώνες δίνονται στο δρόμο και όχι στα βουλευτικά γραφεία.»

ΠΑΜΕ-ΚΚΕ

Το ΠΑΜΕ - ΚΚΕ Δράμας στη δική του κατάθεση στεφάνων.
           Όπως πάντα εδώ και μερικά χρόνια, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), η μεγάλη συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ, διοργανώνει δική του ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας. Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, μετά από σύντομους χαιρετισμούς για την Εργατική Πρωτομαγιά στην πλατεία, σχημάτισε πορεία η οποία πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε κι αυτή στο άγαλμα της Ελευθερίας.
            Στεφάνια κατέθεσαν τα διάφορα σωματεία του ΠΑΜΕ, ενώ στο τέλος κατατέθηκε το στεφάνι του κόμματος. Κάνοντας τη διαφορά, ο κ. Στέφανος Ιωαννίδης που κατέθεσε το στεφάνι, δεν το κατέθεσε μπροστά στο βωμό με τα άλλα στεφάνια, αλλά ακριβώς μπροστά από την στήλη του αγάλματος και κάτω από τον Εθνικό Ύμνο.

Οι συνταξιούχοι

            Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Δράμας κ. Καραπάντζος, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την συγκέντρωση των λίγων στην Εργατική Πρωτομαγιά. Τόνισε συγκεκριμένα: «Η συμμετοχή, ανάλογη μ’ αυτήν που περιμέναμε, δεν υπάρχει. Από τους συνταξιούχους ειδικά και τους ανέργους. Γιατί η Πρωτομαγιά είναι ένας αγώνας, περισσότερο για την εργασία, την οποία έχουν έλλειψη οι νέοι και δεν βλέπω να έρθουν να συμπαρασταθούν σ’ αυτούς που κάνουν αγώνα για να μπορέσει να βρεθεί κάποια λύση στα εργασιακά. Ούτε και οι συνταξιούχοι ήρθαν. Ανάλογα με την αξία της ημέρας, δεν είχαμε κόσμο. Λυπάμαι κάθε φορά που γίνονται τέτοιες συγκεντρώσεις, ο κόσμος είναι μακριά. Αποφεύγει. Δεν μας στηρίζει. Οπότε κι εμείς, αν δεν έχουμε δύναμη, δεν μπορούμε να παλέψουμε. Αν πάμε τώρα στις καφετέριες και στις ταβέρνες θα έχει περισσότερο κόσμο απ’ ότι εδώ πέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ