Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Μνήμες και μαρτυρίες από την απελευθέρωση της Δράμας την 1η Ιουλίου 1913- το χρονικό της ιστορικής μέρας

Την 1η Ιουλίου, η πόλη της Δράμας και η περιοχή, εν γένει, γιορτάζουν τα 97 χρόνια της απελευθέρωσής τους από τη διπλή κατοχή, Τούρκων και Βουλγάρων. Ύστερα από αιώνες δουλείας στους Τούρκους- 540 χρόνια, σύμφωνα με τη χρονολόγηση της κατάληψής της κατά τον Τούρκο περιηγητή Χαντσί Χαλφά ( Hadschi Chalfa) ή 529 κατά τον άλλο Τούρκο περιηγητή Εβλιά Τσελεμπή (Evlia Celebi)- και 8 μηνών και 8 ημερών στους Βουλγάρους, η Δράμα αναπνέει το "αγέρι" της Ελευθερίας. ( Η κατάληψη της Δράμας έγινε από τον εξωμότη Γαζή Εβρενό Μήδη το 1834: Α. Βακαλόπουλος).

Μπορεί αυτή η διπλή δουλεία να έφερε πολλά δεινά στον ελληνικό πληθυσμό της Δράμας και της περιοχής της, αλλά αυτός, ούτε μια στιγμή δεν λησμόνησε τη μακραίωνη ιστορία του, ούτε και απεμπόλησε την ταυτότητά του.

Σε αυτό, βέβαια, συνετέλεσε η συμβολή, όχι μόνο των ίδιων των Ελλήνων, αλλά και η συμβολή των Εφοροδημογερόντων, των ηρωικών ταγών της Εκκλησίας και πολύ περισσότερο του τότε Μητροπολίτη Αγαθάγγελου, ο οποίος, πραγματικά, με αυταπάρνηση υπερασπίστηκε, με διάφορους τρόπους, το δοκιμαζόμενο ποίμνιό του.

Το χρονικό της ιστορικής ημέρας

Η έρευνα σε διάφορες πηγές για τα γεγονότα εκείνης της ιστορικής ημέρας (Γενικό Επιτελείο Στρατού/ Διεύθυνση Ιστορίας, Δημόσια Βιβλιοθήκη Δράμας, συγγραφέων, Γ.Χατζόπουλου,Β.Πασχαλίδη,Τ.Τσελεπίδη), κυρίως όμως στο Ημερολόγιο του Μητροπολίτη Αγαθάγγελου, " Οι δραματικαί περιπέτειαι της Δράμας μέχρι της απελευθερώσεως αυτής" (Εκδόσεις Πελασγός), αναδεικνύει σημαντικά σημεία, καθώς και τον ρόλο του Μητροπολίτη, του Ελληνικού Στρατού και των ιδίων των κατοίκων.

Να πώς αναφέρεται, με γλαφυρότητα, ο Μητροπολίτης Αγαθάγγελος, στο σημαντικό ημερολόγιό του, στην ιστορική εκείνη ημέρα, που σημάδεψε κυριολεκτικά την επικείμενη ελευθερία των Ελλήνων της περιοχής, αλλά και τη μεγάλη αλλαγή, που θα επακολουθούσε στη μετέπειτα ζωή τους:

"… Δευτέρα 1η Ιουλίου 1913. Βούλγαροι χωροφύλακες υποχρεώνουν μουσουλμάνους, Έλληνες και εβραίους να μανταλώσουν τα μαγαζιά τους και να κλειστούν στα σπίτια τους 'αν θέλουν τη ζωή τους'. Ύστερα φεύγουν προς τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

" Να προλάβουν, να σωθούν. Ο Ελληνικός στρατός προελαύνει ραγδαία και ενδέχεται να τους προλάβει. Οι Έλληνες στρατιωτικοί φοβούνται έκτροπα των Βουλγάρων. Και πράγματι. Δεν πρόφθασαν το Δοξάτο αλλά γλύτωσε, ίσως η Δράμα. "Το μεσημέρι ένας 14χρονος μαθητής, ο Γ.Δαβέλας, φέρνει μια πρώτη ευχάριστη είδηση στη Μητρόπολη. Είδε, λέει, κίνηση ενόπλων ελλήνων στρατιωτών στο δρόμο πίσω από τα νεκροταφεία. Την πληροφορία του νεαρού επιβεβαίωσε ένας 18χρονος φωνάζοντας. 'Σεβασμιώτατε ανοίξτε, ήρθαν οι έλληνες στρατιώτες!..'

Όμως όλοι είναι επιφυλακτικοί στις φήμες. Τώρα φτάνει ένας τρίτος 35χρονος καπνεργάτης. Η πόρτα της Μητρόπολης ανοίγει. ' Συνάντησα και αγκάλιασα τους έλληνες στρατιώτες', είπε στον Δεσπότη.

" Ο Αγαθάγγελος τώρα πια πείθεται. Παίρνει μαζί του δύο υπαλλήλους της Μητρόπολης, τον τελευταίο πληροφοριοδότη καπνεργάτη και βγαίνει για προϋπάντηση των απελευθερωτών.

" Έξω από την Δράμα συνάντησαν έναν έλληνα λοχία με πενήντα άνδρες που κατευθύνονταν στην πόλη. Η στιγμή είναι εξόχως συγκινητική. Ο Μητροπολίτης Δράμας Αγαθάγγελος ο Μάγνης αγκαλιάζει συγκινημένος τους έλληνες στρατιώτες. Εκείνοι σκύβουν με ευλάβεια και του φιλούν το χέρι.

Και να ο διάλογος:

- Κύριε λοχία, πόσο στρατό έχουμε;

- Ένα σύνταγμα Σεβασμιώτατε

- Πόσα κανόνια;

- Είκοσι.

- Ποιος είναι ο διοικητής σας;

- Ο συνταγματάρχης Νικόλαος Μιχαλόπουλος ο Αρκαδινός.

- Που έφυγαν οι Βούλγαροι;

- Προς το μέρος των βουνών.

- Ποιες είναι οι διαταγές σας;

- Να συγκεντρωθούμε στην πλατεία της πόλης. Η Δράμα είναι περικυκλωμένη από παντού.

- Πολύ καλά. Ελάτε μαζί μου να πάμε στην πλατεία.

Ο Μητροπολίτης έστειλε τον μικρό Γιώργο Χριστόπουλο να χτυπήσει χαρμόσυνα τις καμπάνες της Μητρόπολης. Πανηγύρια στους υπόδουλους. Ο κόσμος έβγαινε χαρούμενος στους δρόμους, έκλαιγε, χειροκροτούσε, πανηγύριζε, έκανε σαν τρελός. Ήταν κάτι το φανταστικό. Γυναίκες και κοπέλες έραναν με άνθη τους στρατιώτες, τους αγκάλιαζαν, τους φιλούσαν. Φώναζαν 'ζήτω η ελευθερία' και έκλαιγαν. Και μαζί τους έκλαιγαν και γελούσαν και ζητωκραύγαζαν και οι στρατιώτες πεζοί και ιππείς.

"Στη συνέχεια ο άξιος ιεράρχης πήρε μαζί του τον βούλγαρο αρχιμανδρίτη Κύριλλο, τους έλληνες και τούρκους προκρίτους και τον ισραηλινό ραβίνο και ακολουθούμενος από το πλήθος του κόσμου βγήκαν σε προϋπάντηση, πάνω στο ύψωμα της 'ταξιαρχίας', του διοικητή του 21η συντάγματος του Ελληνικού στρατού που κατευθύνονταν προς την Δράμα. Ήταν ένα τμήμα της 7ης Ελληνικής μεραρχίας υπό τον συνταγματάρχη πυροβολικού Κλεομένη Κλεομένους. Η Μεραρχία συγκροτήθηκε στη Λάρισα και διέθετε τρία συντάγματα πεζικού(19ο,20ο και 21ο), την Τρίτη Μοίρα του 3ου συντάγματος Πεδινού Πυροβολικού και μια μοίρα πολυβόλων.

"Ο στρατός έφθασε. Πάλι συγκίνηση, πάλι αγκαλιές, φιλιά και δάκρυα χαράς και ουρανομήκεις ζητωκραυγές λαού και στρατιωτών. Ο Αγαθάγγελος παραδίδει στον ανώτερο αξιωματικό Νικ. Μιχαλόπουλο το κλειδί της πόλης.

" Δευτέρα απόγευμα 1ης Ιουλίου 1913. Η πλατεία του Δημαρχείου και οι γύρω δρόμοι είναι κατάμεστοι από κάθε λογής κόσμο. Τούρκοι σαρικοφόροι, Έλληνες, Εβραίοι, δημοσιογράφοι και Ευρωπαίοι πολίτες διαπιστευμένοι στην πόλη μας και πρόσφυγες από άλλες περιοχές. Στον εξώστη της δημαρχίας ο Έλληνας Μητροπολίτης διαβάζει στα ελληνικά και τουρκικά, γεμάτος συγκίνηση, την προκήρυξη του νέου στρατιωτικού διοικητή της πόλης. Η Ελληνική πολιτεία εγγυάται την τιμή, την ζωή και την περιουσία όλων των εθνοτήτων που διαβιούν στην πόλη και το νομό. Οι νόμοι ισχύουν το ίδιο ισότιμα για όλους τους κατοίκους και κανείς δεν έχει δικαίωμα να βλάψει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα των συμπολιτών του.

"Και αμέσως, από τα λόγια, η ελληνική εξουσία έρχεται στην πράξη. Συγκροτείται, το ίδιο βράδυ, στο Δημαρχείο, ευρεία σύσκεψη από έλληνες, μουσουλμάνους και εβραίους. Προεδρεύει ο Μητροπολίτης Αγαθάγγελος. Δημιουργούνται επιτροπές με διάφορες δικαιοδοσίες οι οποίες αναλαμβάνουν την επομένη υπηρεσία. Προέχει ο ομαλός εφοδιασμός των κατοίκων με τρόφιμα και ψωμί. Επιτροπή συγκεντρώνει τα αδέσποτα ζώα, άλλη οργανώνει την υγειονομική περίθαλψη των δημοτών, κ.λ.π, Συζητιέται και ο τρόπος αναδιοργάνωσης και ανασυγκρότησης της πόλης και της επαρχίας".

Τέλος, ο Μητροπολίτης Αγαθάγγελος θα σημειώσει στο ημερολόγιό του, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, τα αισθήματα χαράς όλων των Ελλήνων για τη μεγάλη ημέρα της απελευθέρωσης της Δράμας:

"Δευτέρα 8 το βράδυ την 1η Ιουλίου 1913. Χαράς ευαγγέλια! Ελευθερία!...Ελεύθερα εορτάζομε από της 4ης απογευματινής στη Δράμα μας. Αναπνέουμε. Ζούμε!...Κινούμεθα!...Ο Ελληνικός στρατός, νικητής και τροπαιούχος, μπήκε στη Δράμα. Χαρά και αγαλλίαση! Χοροί, άσματα, ελευθερία!...

" Τρίτη 2 Ιουλίου 1913 και η Δράμα ξυπνάει ελεύθερη πια στην αγκαλιά του ελεύθερου Ελληνικού κράτους ύστερα από εξοντωτική δουλεία μισής χιλιετίας".

Για αυτό το γεγονός, άλλωστε, κάθε χρόνο, όπως και φέτος, η Δράμα και η περιοχή της τιμούν την ιστορική μνήμη, με εκδηλώσεις, παρουσία των κατοίκων και με το σχετικό μήνυμα του Δημάρχου της πόλης για την ιστορική επέτειο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Να ανατρέψουμε τη νοοτροπία της μίζας!

● «ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΣΗΜΕΡΑ είναι η καλλιέργεια, η απόκτηση μιας νέας σύγχρονης, δημοκρατικής, Πολιτικής Παιδείας που θα αποτρέπει την ανακύκλωση της χώρας στις δομές μιας διεφθαρμένης πολιτικής και διεφθαρμένης οικονομίας», σημειώνει ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης σε πρόσφατη ομιλία του στα ΤΕΙ Λάρισας.

● «Αυτό απαιτεί δημόσιες συζητήσεις Ελληνικού τύπου, της Αγοράς δηλαδή. Σε περιόδους όπως αυτή, οι νέοι άνθρωποι, οι σπουδαστές, οι φοιτητές, οι πανεπιστημιακοί, σκέφτονται, συζητούν γεμίζουν τα αμφιθέατρα. Το ένοχο και ανίκανο μεταπολιτευτικό πολιτικό προσωπικό με τους μηχανισμούς του αποτρέπει, απαγορεύει αυτόν τον δρόμο. Γιατί στόχος είναι η αυτοαθώωση, η αυτοσυντήρηση του, η διατήρηση των παθολογικών δομών».

● Και εξηγεί ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης: «Έτσι ο όχλος, οι καημακάμηδες, οι μπέηδες κόντηδες, οι σύγχρονοι κοτζαμπάσηδες αυτό που ονομάζω Τούρκο-Μπαρόκ θέλουν και προσφέρουν γκιλοτίνες, κρεμάλες, κεφάλια και αίμα. Τον Τσουκάτο, τον Άκη, τον Μαντέλη. Προστατεύουν τις δομές, τις δομικές νοοτροπίες που δημιούργησαν. Το μιζοκόμμα δηλαδή».

● Εκεί ακριβώς βρίσκεται το ζήτημα: ανατροπή της νοοτροπίας της μίζας. Είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου συστήματος, της ίδιας λογικής και νοοτροπίας. Η πλειοψηφία των Ελλήνων λειτουργεί με τη λογική της μίζας, του λαδώματος. Όσοι δεν το κάνουν, απλά δεν έχουν τα εχέγγυα για να το κάνουν. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η καθημερινή πρακτική των Ελλήνων μέχρι σήμερα.

● Και όλοι είμαστε υπεύθυνοι και συνυπεύθυνοι, και πάνω απ’ όλα, οι ίδιοι οι πολιτικοί, που από βουλευτές, επέτρεψαν τους εαυτούς τους να γίνουν βολευτές! Όταν η βουλή και η βούληση μετατρέπονται καθημερινή σε βολή και σε βόλεψη, τότε κάτι σάπιο υπάρχει στο …ελληνικό μιζακιστάν!

● ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ προστέθηκε στα ήδη υπάρχοντα, ξεκινώντας ήδη με βουλευτική μαγιά εντός της Βουλής! Ωραία πρακτική… να είσαι ήδη βουλευτής, να αυτονομείσαι και να ιδρύεις νέο κόμμα! Άγνωστο πια είναι η άποψη των ψηφοφόρων που προσέφεραν την ψήφο τους, αλλά ποιος τους ρωτάει αυτούς; Όλοι θα πουν, ότι, ήταν αίτημα του κόσμου, του λαού… ποιανού άλλου δηλαδή;

● Η «Δημοκρατική Αριστερά» είναι πλέον γεγονός! Τώρα η Αριστερά στην Ελλάδα, μπορεί να είναι περισσότερο πλουραλιστική και περισσότερο διασπασμένη, φυσικά: «Είμαστε η Αριστερά της δημιουργίας, της κριτικής, της σκέψης και της πολιτικής αναγέννησης». Δηλαδή, οι … άλλες Αριστερές είχαν γίνει αντιδημιουργικές, μη ανεκτικές στην κριτική, δεν είχαν σκέψη και ήταν κατά της πολιτικής αναγέννησης;

● Την περασμένη Κυριακή, ο Φώτης Κουβέλης παρουσίασε την πολιτική πλατφόρμα του νέου πολιτικού φορέα: «Φιλοδοξούμε το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς να είναι η απάντηση στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για τη ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και για τον ανακαθορισμό των κοινωνικών συσχετισμών, αλλά ταυτόχρονα και η υπεράσπιση του παρελθόντος και του μέλλοντος της ανανεωτικής, δημοκρατικής και οικολογικής Αριστεράς», τονίζεται μεταξύ άλλων στη διακήρυξη.

● Για το αν αναρωτιέστε τι γίνεται στη Δράμα σχετικά με το νέο κόμμα της «Δημοκρατικής Αριστεράς», σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της στήλης, προς το παρόν δεν έχει εμφανιστεί κάποιος και ούτε έχει επέλθει διάσπαση στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ!

● ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΒΕΒΑΙΑ και του νέου κόμματος που πρόκειται να ανακοινώσει …προσεχώς και η Ντόρα Μπακογιάννη! Εκεί οι διεργασίες αργούν, ως φαίνεται. Πιθανόν, είτε η κα Μπακογιάννη δεν διευκολύνεται, είτε ζυγιάζει περισσότερο τα πράγματα. Για να πούμε την αλήθεια, ο χρόνος ίδρυσης, το τάιμινγκ που λένε και οι …ελληνομαθείς, είναι από τα κυριότερα σημεία.

● Πάντως, συγχωρήστε με, αλλά οι υποσχέσεις του Αντώνη Σαμαρά μου φάνηκαν εύκολες και απλοϊκές. Όταν λέει θα γίνει κυβέρνηση, η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το Μνημόνιο που επέβαλαν η Τρόικα και το ΔΝΤ στη χώρα! Κάπως εύκολο μου ακούγεται! Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή» και επιτέθηκε ευθέως στον Γ. Παπανδρέου χαρακτηρίζοντάς τον ως «περιπλανώμενο ταξιδιώτη την ώρα που δοκιμάζεται η χώρα του».

● ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΥΧΑΙΟΣ, δεν το λέει κάποιος δημοσιογράφος, το λένε Βρετανοί επιστήμονες: Το πετσόκομμα των δαπανών υγείας και των κοινωνικών παροχών στην Ευρώπη, θα στοιχίσει πολλές ανθρώπινες ζωές. Ο κοινωνιολόγος της Οξφόρδης, Ντέιβιντ Στάκλερ και οι συνεργάτες του, υπολόγισαν ότι για κάθε 80 ευρώ που κόβονται ανά άτομο από τις γενικές δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας οι θάνατοι από αλκοόλ αυξάνονται κατά 2,8% και από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 1,2%.

● Επομένως οι κυβερνήσεις πρέπει να διαχωρίσουν προσεκτικά τις σπατάλες και τις «λοβιτούρες» στις προμήθειες ιατρικών υλικών από τα απολύτως απαραίτητα κονδύλια για την προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών. Το γκρέμισμα του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη, θα στοιχίσει πολλές ανθρώπινες ζωές!

● «Η έρευνα μας δείχνει ότι ο απλός κόσμος κινδυνεύει να πληρώσει ακριβά τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, ακόμη και με τη ζωή του», τόνισε ο Στάκλερ. Οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις αποτελούν ήδη πρώτη αιτία θανάτου σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Αυστραλία, ενώ οι ασθενείς που προκαλούνται από την κατανάλωση αλκοόλ βρίσκονται στην 8η «θανατηφόρα» θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με τη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

● Το συμπέρασμα της βρετανικής έρευνας είναι πως οι υψηλές κοινωνικές δαπάνες είναι ευθέως ανάλογες με το υψηλό προσδόκιμο ζωής. Όποτε αυτές μειώνονταν, αυξάνονταν αναλογικά και οι θάνατοι στις ευρωπαϊκές χώρες.

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Και πάνω που αλληθωρίζαμε ξέσπασε η φωτιά!!!

● ΤΗΣ ΤΡΕΛΗΣ!!!!! Μόνο αυτό αρμόζει στα όσα συμβαίνουν από τα ξημερώματα της Κυριακής στη Δράμα. Η ανευθυνότητα σε όλο της το μεγαλείο. Η φωτιά που καίει τα λάστιχα στη μάντρα στη Βιομηχανική Περιοχή, έχει ξεπεράσει κάθε όριο τοξικότητας. Και μπροστά σ’ όλη αυτή την κατάσταση, οι υπεύθυνοι τηρούν απόλυτη σιωπή.

● Τι σημαίνει αυτό; Τελικά, ποιοι έχουν την ευθύνη γι’ αυτή την τεράστια συγκέντρωση ελαστικών; Όπως φαίνεται, όλα έγιναν νόμιμα ή ήταν απλώς νομιμοφανή; Μια σειρά από υπηρεσίες ολιγώρησαν στην κυριολεξία, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο.

● Όπως γράφει και στο χθεσινό του κείμενο ο εκδότης του «Πρωινού Τύπου» Γιάννης Σταυρίδης: «Ο θάνατος χτύπησε την πόρτα μας κι εμείς τον ανοίξαμε για να μπει. Και αυτό γιατί σ’ αυτόν τον τόπο η ανευθυνότητα, η μικροπολιτική και ο ωχαδερφισμός, επικρατούν της σοβαρότητας και της ευθύνης σε κάποιους που εν ονόματι της δημοκρατίας ετάχθησαν να τον υπηρετούν».

● Κι όμως, όλα αυτά τα χρόνια, καμιά υπηρεσία δεν δήλωνε αρμόδια για να δώσει άδεια ή να κάνει τους σχετικούς ελέγχους, σχετικά με το αν η εγκατάσταση αυτή αποθήκευσης ελαστικών, πληρούσε τις απαραίτητες προδιαγραφές. Κανένας δεν πήγε να ελέγξει αν έχει ή όχι ένα αλεξικέραυνο, για παράδειγμα.

● Τα σχετικά στοιχεία αναφέρονται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας στο χθεσινό φύλλο (22 Ιουνίου). Το σπουδαίο είναι, ότι, από καιρό το Τοπικό Συμβούλιο Ξηροποτάμου, αντέδρασε στην όλη κατάσταση. Είχε προειδοποιήσει με έγγραφό του, ότι η εν λόγω εταιρεία δεν τηρούσε τις προδιαγραφές. Και σαν να μην έφτανε αυτό, είχε καταλάβει περισσότερη έκταση γης από όση είχε ζητήσει και του είχε δοθεί.

● ΠΗΓΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Νομαρχιακό Συμβούλιο το απόγευμα της Δευτέρας! Αλλά πού… Εισέβαλαν μέσα οι κάτοικοι του Ξηροποτάμου και έγινε ο χαμός στην κυριολεξία. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν ξεκίνησε καν. Τι να συζητήσεις; Και τι να πεις δηλαδή; Να δικαιολογηθείς; Με ποιον τρόπο; Πώς να μιλήσεις για την ολιγωρία σου ως Νομαρχία;

● Το να υπογράφεις ως Νομάρχης, νόμιμα, επειδή ο νόμος σου δίνει το δικαίωμα, τελικά δεν είναι αρκετό. Και δεν είναι αυτό δικαιολογία. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η μικροπολιτική. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η ζημιά. Το ότι καλυπτόμαστε πίσω από υποτιθέμενους νόμους, χωρίς όμως να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας.

● ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΧΕΙ η κατάσταση. Κι ας την αρνιόμαστε! Όλοι κάποτε κάνουμε τα στραβά τα μάτια. Όλοι αλληθωρίζουμε, κλείνουμε λίγο τα μάτια. Το χειρότερο είναι όταν αλληθωρίζει η εξουσία. Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Όταν αυτή η τοπική αυτοδιοίκηση, αλληθωρίζει προκειμένου να πετύχει μικροπολιτικά συμφέροντα! Εκεί ακριβώς βρίσκεται το ζήτημα!

● Η ζημιά είναι μεγάλη. Όχι για την εταιρεία. Ποιος την λογαριάζει πια; Είναι καμένο χαρτί τώρα, και η Δικαιοσύνη θα πρέπει να αποδοθεί σε όλο της το μεγαλείο. Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι σκληρή. Για όλους όσους εμπλέκονται σ’ αυτή την υπόθεση. Και για αιρετούς και για υπαλλήλους που αδιαφόρησαν και δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

● ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ η ζημιά με τα καμένα λάστιχα. Είναι και άλλα πολλά, θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε κατά καιρούς, αλλά πέρασε από πάνω τους ο χρόνος και τα σκέπασε, με ένα μεγάλο πέπλο μυστηρίου. Θυμάστε τα νοσοκομειακά απόβλητα; Τι γίνεται αλήθεια μ’ εκείνο το θέμα; Πού βρίσκεται εκείνη η υπόθεση;

● Πριν από χρόνια, το θέμα είχε βγει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στο νοσοκομείο Δράμας, έβαζαν τα νοσοκομειακά απόβλητα σε έναν φούρνο στην πίσω αυλή και τα έκαιγαν. Για μια στιγμή το ζήτημα βγήκε στη δημοσιότητα. Δόθηκαν κάποιες υποσχέσεις. Προσωπικά, δεν ξέρω αν τηρήθηκαν ποτέ. Υπάρχουν όμως αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν. Έκαναν άραγε τους ελέγχους που έπρεπε να γίνουν;

● Κι ακόμα, πριν από δυο χρόνια περίπου, υπήρξε ένα άλλο περιστατικό. Πάλι με νοσοκομειακά απόβλητα, τα οποία έφερναν κρυφά φορτηγά από άλλες πόλεις και τα άδειαζαν στη χωματερή της Δράμας, εκεί προς τους Ταξιάρχες (Σίψα) μεριά. Ένα τροχαίο ατύχημα, έμελλε να φανερώσει την εγκληματική ενέργεια κάποιων. Ποιων; Η υπόθεση πήγε στη Δικαιοσύνη ή όχι; Πού βρίσκεται τελικά εκείνο το ζήτημα;

● ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΦΟΒΑΜΑΙ; Ότι κι αυτή η υπόθεση θα κουκουλωθεί. Ότι κι αυτή η υπόθεση, θα είναι στο προσκήνιο για όσο καιρό καίνε τα λάστιχα άντε και λίγο πιο μετά. Θα βρούνε τρόπους οι υπεύθυνοι να σιωπήσουν. Ξέρουν αυτοί πώς λειτουργούν. Αλλά είναι στο χέρι των ίδιων των πολιτών αυτού του τόπου, να μην το αφήσουν να περάσει έτσι.

● Και ξέρετε ποιο είναι το χειρότερο; Οι ίδιοι αυτοί αιρετοί που σήμερα διοικούν το νομό, είναι έτοιμοι να πάνε να ζητήσουν και πάλι την ψήφο του κόσμου. Να τους δώσει άλλη μια θητεία να συνεχίσουν το έργο της ολιγωρίας τους. Ας ελπίσουμε ότι ο κόσμος αυτός που πλήττεται σήμερα από αυτή την οικολογική καταστροφή και όχι μόνο, θα θυμάται τι συνέβη όταν θα πάει στην κάλπη! Ας το ελπίσουμε… Ειδάλλως, είμαστε όλοι άξιοι της μοίρας μας!

● ΑΛΛΑ, ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ τελικά; Όλοι από εμάς, είμαστε «πιστοί» ακόλουθοι κάποιων πολιτικών. Τους έχουμε για μεγάλα «μυαλά» και τους ακολουθούμε πιστά. Μόλις κάποιος πάει να αμφισβητήσει την αξία τους, μπαίνουν αμέσως οι λυτοί και οι δεμένοι και αρχίζουν το παραμύθι. Δεν μπορείς να τους αμφισβητήσεις, μη τυχόν και το κάνεις! Ακολουθούμε σαν τα σκυλάκια! Φτάνει πια αυτό το παραμύθι, φτάνει πια αυτή η γελοιότητα!

● Τους αφήνουμε και κάνουν ό,τι θέλουν. Όταν καταλαμβάνουν τον θώκο της εξουσίας, λες και τρελαίνονται. Τους πιάνει κυριολεκτικά αμόκ και λειτουργούν ως τα μεγάλα αφεντικά της πόλης, του νομού, του κράτους, των θεσμών. Το ίδιο κάνει τώρα για παράδειγμα, η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου. Εδώ γίνεται ο κακός χαμός με το ασφαλιστικό και το εργασιακό νομοσχέδιο, κι αυτοί το χαβά τους.

● Ο κόσμος δεν αντέχει, κοντεύει να φτάσει στην εξαθλίωση, δεν έχει τα απαραίτητα να επιβιώσει, κι αυτοί επιμένουν να περάσουν αυτά για τα οποία τους έταξαν να περάσουν. Η δήλωση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, αποτυπώνει πέρα για πέρα το παράλογο της υπόθεσης: «Δεν κάνω πίσω, θα προχωρήσω».

● Αυτός είναι ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο. Αφού είδαν ότι ο κόσμος αντέδρασε, τώρα προσπαθούν να περάσουν το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ως άρθρο μέσα στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Τέτοιες καταστάσεις! Και φυσικά, εκβιάζουν όλο το Κοινοβούλιο, απαιτώντας την ψήφισή του από τη Βουλή, ειδάλλως θα πάνε σε εκλογές! Ας πάνε λοιπόν… αν αυτό θέλουν!

● Να είναι σίγουροι ότι θα έχουν όλη την ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει στη συνέχεια. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι θα είναι υπεύθυνοι για όλα, για τα πάντα. Και δεν μπορούν να βγαίνουν μετά και να λένε ότι δεν γνώριζαν, ή δεν τους εξήγησαν σωστά και άλλα τέτοια ευτράπελα που ακούμε μερικές φορές από τους βουλευτές! Έχουν την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στη χώρα, αλλά και για όλα όσα θα συμβούν από εδώ και πέρα!

● Όταν ο κόσμος ξεσπάσει, θα ξεσπάσει βίαια! Ήδη οι πρώτες μούντζες έπεσαν έξω από τη Βουλή. Και τα γιουχαΐσματα ειπώθηκαν κι αυτά. Οι επόμενες διαμαρτυρίες όμως δεν θα είναι απλές φωνές, αλλά βίαια ξεσπάσματα. Δεν ξέρω πώς ετοιμάζονται να τα αντιμετωπίσουν όλα αυτά, αλλά σίγουρα θα στηθούν οδοφράγματα στην Αθήνα.

● Και όχι από τους γνωστούς – άγνωστους κουκουλοφόρους, αλλά από απλό κοσμάκη που θα βλέπει το βιός του να χάνετε, που θα βλέπει το μέλλον του να εξαφανίζεται, τις οικονομίες μιας ζωής να εξανεμίζονται, και την εξαθλίωση να καταλαμβάνει τη ζωή τους. Συνεχίστε, αλλά να ξέρετε ότι όταν σπέρνετε θύελλες, θερίζετε ανέμους!

Θ.Πολ.

[Δημοσίευσα στις 23 Ιουνίου 2010 στην εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ της Δράμας]

Ήταν ένα μονοπάτι που ήθελε να γίνει αυτοκινητόδρομος!

● ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ κατέβηκαν προχθές οι Πελοποννήσιοι, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο του σιδηροδρόμου στην περιοχή τους. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, οι νομάρχες και τα Νομαρχιακά Συμβούλια Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας και Ηλείας και η Παμπελοποννησιακή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει για την περιφέρεια ο σιδηρόδρομος και ζητάνε να συνεχιστεί η λειτουργία του, καθώς και να τεθεί από την πλευρά της κυβέρνησης σαφές χρονοδιάγραμμα εκσυγχρονισμού του διαδικτύου.


● Δυστυχώς, σ’ αυτή τη χώρα, όπως εξελίχθηκαν οι καταστάσεις, ο σιδηρόδρομος πλήττεται άμεσα, εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχει μια τάση από την υδροκεφαλική Αθήνα, να καταργήσει τον σιδηρόδρομο σχεδόν σε όλη τη χώρα. Εδώ και πολλά χρόνια, πόλεις όπως το Κιλκίς και η Δράμα και περιοχές της Πελοποννήσου, και σίγουρα και αλλού στη Δυτική Μακεδονία κυρίως, κινδυνεύουν να χάσουν τα δρομολόγια που τους εξυπηρετούσαν.


● Ο σιδηρόδρομος αφέθηκε στην τύχη του, κυριολεκτικά. Ούτε καν στο έλεος του Θεού… Στην εγκατάλειψή του για να ακριβολογούμε… Χρόνια τώρα, δεν έγινε καμιά απολύτως προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του. Και δεν μιλάμε για τις κτιριακές υποδομές στους σταθμούς, που χρησιμοποιούνται ακόμα τα κτίρια του Βίλατζ!


● Μιλάμε για τον εκσυγχρονισμό στα τρένα, στις μηχανές, στις γραμμές. Στις διπλές γραμμές, σε ταχύτερα τρένα. Στην Κίνα, κατασκευάζουν τώρα πια το τρένο «αστραπή», το οποίο θα διανύει τεράστιες αποστάσεις, θα έχει 30 σταθμούς και θα παραλαμβάνει επιβάτες χωρίς να σταματήσει στο σταθμό! Θα κερδίζει έτσι σημαντικό χρόνο από κάθε στάση!


● Ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα βρίσκεται σε πρωτόγονη κατάσταση. Σε μια τόσο μικρή χώρα, ο σιδηρόδρομος θα έπρεπε να οργώνει κάμπους και βουνά. Θα έπρεπε να βρίσκεται σε κάθε πόλη και σε κάθε κωμόπολη. Θα έπρεπε να είναι η κινητήριος δύναμη της χώρας, κυρίως στη μετακίνηση των εμπορευμάτων. Θα έπρεπε να μεταφέρει τον μεγαλύτερο όγκο επιβατών από την μια άκρη ως την άλλη της ηπειρωτικής Ελλάδας! Αλλά, φευ! Δυστυχώς…


● Ήδη στην Πελοπόννησο έχουν κόψει αρκετά δρομολόγια και ετοιμάζονται να κόψουν τώρα και αρκετά δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη και πάνω. Τώρα βλέπουν την Ελλάδα μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Κι όλα αυτά, με πρόσχημα την οικονομική κατάσταση της χώρας. Θα ερημώσουν μεγάλες περιοχές και θα σβήσουν κυριολεκτικά!


● ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΑΝ ΤΗΝ Εγνατία Οδό, οι τότε κυβερνώντες, οι διάφορες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, υποσχόταν την κατασκευή κάθετων αξόνων για τη Δράμα. Το ίδιο έκαναν και για τη Φλώρινα και την Πέλλα. Τελικά, αυτά δεν έγιναν ποτέ. Μετά από χρόνια, έμελλε να το ομολογήσει ο νυν υφυπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (και δεν συμμαζεύεται, οι τίτλοι τους μάραναν τρομάρα τους…): Για τη Δράμα, τη Φλώρινα και την Πέλλα, δεν είχαν σχεδιαστεί κάθετοι οδικοί άξονες προς την Εγνατία Οδό.


● Το είπε ξεκάθαρα! Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν λογάριαζαν καν να κατασκευάσουν καθέτους άξονες. Δεν ήθελαν, δεν τους ενδιέφεραν, δεν το είχαν εντάξει ποτέ στα προγράμματά τους. Άρα δεν υπήρχαν κονδύλια, δεν υπήρχαν μελέτες, δεν υπήρχε τίποτα! Απλά, ερχόντουσαν στη Δράμα και έλεγαν αρλούμπες, μας δούλευαν ψιλό γαζί, αδιαφορούσαν για μας.


● Και τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν τους ενδιέφεραν, ούτε η Δράμα, ούτε η Πέλλα, ούτε η Φλώρινα! Είχαν ήδη αφήσει απ’ έξω τις τρεις αυτές περιοχές. Γιατί άραγε; Ποιος ο λόγος; Τι είχαν στο μυαλό τους; Γιατί δεν τους ενδιέφερε η ανάπτυξη της περιοχής της Δράμας, για παράδειγμα; Ούτε κοντά στη Θεσσαλονίκη είναι όπως η Πέλλα ή το Κιλκίς, για παράδειγμα.


● Είχαν στο μυαλό τους να αναπτύξουν την Καβάλα σε τέτοιο σημείο, ώστε η Δράμα να αποτελέσει ενδοχώρα και επίνειο; Ούτε και σ’ αυτό πέτυχαν. Το λιμάνι της Καβάλας παρέμεινε κι αυτό ανολοκλήρωτο μέχρι τώρα. Θα κατασκεύαζαν υποτίθεται έναν δρόμο μεταξύ Δράμας – Καβάλας που θα παράκαμπτε όλα τα χωριά, και στο τέλος έκαναν έναν δρόμο της πλάκας.


● Κατασκεύασαν μια παράκαμψη στους Φιλίππους, έναν δρόμο με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Αν αυτό λέγεται αυτοκινητόδρομος τότε σίγουρα μας δουλεύουν… Και αν απλά δεν μπορούν να κάνουν αυτό που θα έπρεπε να κάνουν, καλύτερα να μας το πουν να το ξέρουμε να τελειώνουμε. Έτσι περιμένουν να κάνουν ανάπτυξη;


● Και τώρα δήθεν σχεδιάζουν να εντάξουν τη Δράμα στο διευρωπαϊκό αυτοκινητόδρομο Ε22 (πρώην ονομασία Ε61). Κι ακόμα, όπως είπε κι ο Μαγκριώτης, σκέφτονται να περάσουν την Εγνατία πίσω από το Παγγαίο, κάπου από την Μπάφρα, κάπου από τα Τενάγη Φιλίππων, αλλά κολλάνε, κάτι λένε για το υπέδαφος, κάτι για προβλήματα και άλλα διάφορα.


● Έχω την εντύπωση ότι είναι μπερδεμένοι. Προφανώς σκέφτονται διαφορετικά: τι θα γίνει αν αύριο-μεθαύριο ανοίξει η εξόρυξη των λιγνιτών; Πώς θα μπορέσει να δουλέψει και ο Ε22, η υποτιθέμενη κάθετος προς την Εγνατία και η Εγνατία από τα Τενάγη των Φιλίππων; Δυσεπίλυτα προβλήματα και πώς να τα λύσεις! Τα υπόλοιπα είναι πολιτική για τους πολιτικούς και ίσως, ως ένα σημείο, και ενοχές για μια πόλη σαν τη Δράμα, που αφέθηκε να σβήνει μέρα με τη μέρα!

Θ.Πολ.

Αν. Τερζής: «Θα κάνουμε προσπάθεια σύγκλισης με τον Σούτο, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφερθεί για την ενότητα»


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ «ΠΟΤΑΜΟΣ» ΤΟΥ ΑΝΕΣΤΗ ΤΕΡΖΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΙΝΟ ΤΥΠΟ

«Θα κάνουμε προσπάθεια σύγκλισης με τον Σούτο, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφερθεί για την ενότητα»

«Ο Κ. Σούτος ενώνει όλο το ΠΑΣΟΚ. Δεν μας ενδιαφέρει αν ενώνει με Χαρακίδη, ο οποίος είναι ξένο σώμα με το ΠΑΣΟΚ»

«Εκτιμώ ότι οι δύο βουλευτές δεν κινούνται στην ίδια γραμμή»

«Ο Χαρακίδης είχε την στήριξη του Ευμοιρίδη. Τώρα όμως δεν μεταφέρει τίποτα από το χώρο της Δεξιάς»

«Η Ν.Δ. βρήκε τον Τερζής της… στο πρόσωπο του Ευμοιρίδη»

«Εμείς θα κάνουμε προσπάθεια σύγκλισης με την υποψηφιότητα του Κ. Σούτου για μια ενιαία κάθοδο, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφερθεί για την ενότητα. Σε περίπτωση, επαναλαμβάνω και πάλι, και έτσι γράψτε το, που το ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφερθεί για την ενότητα. Θεωρούμε ότι η ενότητα είναι μονόδρομος, αυτήν υπηρετούμε, γι’ αυτήν αγωνιζόμαστε, όλη αυτή την περίοδο».


Συνέντευξη Θανάσης Πολυμένης


Με τον Ανέστη Τερζή, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρώτα η Δράμα» και υποψήφιο για το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Δράμας, βρεθήκαμε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου 19 Ιουνίου σε ένα ήσυχο καφέ της πόλης. Ο Ανέστης Τερζής, ήταν κυριολεκτικά ποταμός. Ξεκινήσαμε με κουβεντούλα και σύντομα η πρώτη απορία εκ μέρους μου μετατράπηκε σε ερώτηση.


κ. Τερζή. Τι ειπώθηκε στη συνάντηση που είχατε με τη Νομαρχιακή Επιτροπή (Ν.Ε.) του ΠΑΣΟΚ; (Η συνάντηση έγινε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 17 Ιουνίου). Έγινε κάποια προσπάθεια να σας νουθετήσουν, να σας αναγκάσουν να δεχθείτε κάποια κατάσταση;


Δεν έγινε κάτι τέτοιο. Δεν προέκυψε από τις όποιες συζητήσεις. Κλήθηκα να παραβρεθώ στη Νομαρχιακή όπως και όλοι οι υποψήφιοι, εκεί προέκυψε ότι την πέμπτη υποψηφιότητα (Πέτρος Δήμου) η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ την ψάχνει ακόμη…


Μήπως ήταν καμιά φάρσα τελικά;


…ε, τώρα, αν σ’ αυτό το κόμμα περνάνε και φάρσες, εγώ λυπάμαι πάρα πολύ… δηλαδή ούτε τα κεντρικά μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες, ούτε η Ν.Ε. της Δράμας κι εμείς λέμε ότι έχουμε πέντε υποψηφιότητες; Δεν είναι δυνατόν… Να ξεκαθαρίζουν αυτά τα πράγματα… Εγώ βέβαια ρώτησα, για να ξέρω τι λέμε από εδώ και πέρα… ότι έχουμε 4 υποψηφιότητες ή 5! Και μου είπαν ότι μάλλον θα λέμε 4 γιατί τον 5ο δεν μπορεί να τον βρει κανείς…


«Μια διαδικασία χωρίς νόημα…»

Από εκεί και πέρα, εγώ εκτίμησα ότι η νομαρχιακή έκανε μια διαδικασία μόνο και μόνο για να την κάνει, συνεχίζει ο Ανέστης Τερζής, γιατί είναι λάθος να καλείς τους υποψηφίους σε ξεχωριστές συνεντεύξεις, όταν στόχος είναι να συνεννοηθούν μεταξύ τους για να δημιουργηθεί ένα ψηφοδέλτιο. Δηλαδή, πώς θα έρθει ο λόγος και ο αντίλογος προκειμένου να συγκλίνουν κάπου, ή εν πάση περιπτώσει να βοηθήσουμε κι εμείς τα μέλη της νομαρχιακής να καταλάβουν αν υπάρχουν περιθώρια ή δεν υπάρχουν, για σύγκλιση.

Όπως επίσης δεν θεωρώ ότι ήταν και σοβαρή αυτή η διαδικασία, γιατί, σ’ αυτές τις διαδικασίες φροντίζεις τουλάχιστον να έχεις τους βουλευτές. Είναι μια κορυφαία διερεύνηση που γίνεται σε επίπεδο νομού, γιατί το θέμα του Δήμου της Δράμας αφορά άμεσα και το νομό. Γιατί οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε περίπτωση νέας διάσπασης του ΠΑΣΟΚ, θα είναι σοβαρότατες και στην αιρετή περιφέρεια. Δηλαδή, αν το ΠΑΣΟΚ έπιασε ιστορικά χαμηλά το 2006 όσον αφορά τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με 31%, φοβάμαι τώρα ότι θα πάθει πανωλεθρία αν επιμείνει σε προτάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ, και βλέπω ότι όλο το ΠΑΣΟΚ προσκυνά ένα πρόσωπο… μια προσωπολατρεία βλέπω… που δεν μπορώ πραγματικά να την αποδώσω και πουθενά, γιατί αν το πρόσωπο το συγκεκριμένο ήταν κορυφή στα αυτοδιοικητικά πράγματα, αν το πρόσωπο το συγκεκριμένο ήταν εν πάση περιπτώσει μια πανεπιστημιακή προσωπικότητα, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να συζητήσουμε σοβαρά… το συγκεκριμένο πρόσωπο κατά την άποψή μου είναι και ανεπαρκές στα αυτοδιοικητικά πράγματα και παρ’ όλα αυτά βλέπουμε ένα ολόκληρο κόμμα να προσκυνά το πρόσωπο! Αυτό εμένα με θλίβει και μου δημιουργεί και πολλά ερωτηματικά και μπορώ να πω ότι σκέφτομαι και ποια θα είναι η παραπέρα στάση μου. Όλα αυτά δημιουργούν σοβαρότατους προβληματισμούς.


«Κανένα περιθώριο σύγκλισης με τον Κ. Χαρακίδη»

Ο Ανέστης Τερζής προλαβαίνει την ερώτησή μου και συνεχίζει μόνος του:

Όσον αφορά τη σχέση μου με τον Κυριάκο Χαρακίδη, πέραν της προσωπικής που ούτε καλή ούτε κακή είναι, είναι ουδέτερη… Από εκεί και πέρα, πολιτικά όμως, καμία σχέση μεταξύ μας. Είμαστε δύο πρόσωπα που σκεφτόμαστε πολύ διαφορετικά, που αντιλαμβανόμαστε την αυτοδιοίκηση διαφορετικά, συνεπώς δεν υπάρχει περιθώριο σύγκλισης όσον αφορά τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, κάτι που διαπιστώθηκε και στη συνάντηση που έγινε με τον γραμματέα του κόμματος… κι εκεί περίτρανα αποδείχθηκε πως συμφωνούμε ότι διαφωνούμε… δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε ποτέ. Και βέβαια, δεν μπορείς να συζητήσεις και μ’ έναν άνθρωπο… δεν δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις να συζητήσεις, γιατί ο διάλογος προϋποθέτει … μια συζήτηση που θα έχει μια κοινή αφετηρία, μια μηδενική βάση, για να δούμε πώς θα κτίσουμε πάνω σ’ αυτήν. Δεν είναι δυνατόν να κουβεντιάσεις με κάποιον που λέει: εμένα, με στηρίξει δεν με στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, εγώ κατεβαίνω. Εκεί πλέον ξεκαθαρίζουν οι όροι. Δηλαδή κάθε συζήτηση θα είναι αν τελικά εγώ θα πάω σύμβουλος του Χαρακίδη;


Ναι, αλλά φέρεται να δήλωσε στη Νομαρχιακή, ότι, αν δεν τον στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, τότε δεν θα είναι υποψήφιος…


Αυτά είναι κάποιες δηλώσεις που ακούγονται τις τελευταίες ώρες… και λογικό δεν είναι; Αν το ΠΑΣΟΚ δεν στηρίξει Κ. Χαρακίδη, τότε δεν μπορεί να κάνει ψηφοδέλτιο.


Μήπως όμως αυτό ακούγεται έμμεσα και ως απειλή;


Μπορεί να είναι και μια απειλή. Αυτό θα το σταθμίσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Αλλά τι απειλή, από έναν άνθρωπο που, εν πάση περιπτώσει, ύστερα κι από την κάθοδο του Ευμοιρίδη, δεν μεταφέρει τίποτα από το χώρο της Δεξιάς πια… γιατί είχε την στήριξη του Ευμοιρίδη στις προηγούμενες εκλογές, έμπρακτη βέβαια και με υποψηφιότητες μάλιστα… και τώρα, σαφέστατα, δεν την έχει. Άρα λοιπόν, εγώ πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί προσκυνάει (σ.σ. το ΠΑΣΟΚ), ένα πρόσωπο που είναι ξένο ιδεολογικά με τον χώρο. Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. Κι όταν καμιά φορά λέω ότι άλλα συμφέρονται κρύβονται, αυτό ακριβώς εννοώ… και δεν μπορώ ακριβώς να τα προσδιορίσω. Γιατί δεν είναι πολιτική σχέση, δεν είναι κάτι που σου δίνει την αίσθηση ότι μπορείς να πάρεις εκλογές πια με το πρόσωπο αυτό, είναι ένα πρόσωπο που αποδεδειγμένα θα ξαναφέρει τη διάσπαση και το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να υποστηρίζει προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι απορίας άξιο!

Και λέω καμιά φορά επίσης, ότι, κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν το Δήμο της Δράμας. Και να το πω και λίγο διαφορετικά, κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ βολεύονται με τη διάσπαση.


Ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί;


Όσοι έχουν άμεσο συμφέρον, δεν ξέρω. Πρέπει να σκεφτούμε ποιοι έχουν άμεσο συμφέρον.


Θα ταίριαζε να ρωτήσω εδώ, ποια είναι η στάση των δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ;


Η στάση των δυο βουλευτών μέχρι τώρα, οι δημόσιες απαντήσεις τους σ’ αυτό το ερώτημα, ήταν οι εξής. Ότι ο Χρ. Αηδόνης είπε δημόσια, ό,τι πει το κόμμα και η Χαρ. Κεφαλίδου, είπε ότι πρέπει να δώσουμε τη μάχη για την ενότητα του χώρου. Εγώ θεωρώ ότι είναι δύο απαντήσεις εκ διαμέτρου αντίθετες, με την έννοια ότι, το κόμμα θα πει ό,τι του πούμε, και συνεπώς δεν είναι απάντηση αυτή…


Στην ουσία δηλαδή, κανονίζουμε τι θέλουμε να μας πει το κόμμα;


Ε, βέβαια, βέβαια! Εκτιμώ δηλαδή, ότι ακόμα κι οι βουλευτές, δεν κινούνται στην ίδια γραμμή.


κ. Τερζή. Εφόσον δεν δέχεστε την αξιολόγηση της Ν.Ε. Δράμας του ΠΑΣΟΚ, θα πηγαίνετε σε μία λύση δημοσκόπησης ή κάλπης, προκειμένου να επιλεγεί το κατάλληλο πρόσωπο;


Όσον αφορά τις διαδικασίες, θα πρέπει να πούμε ότι, όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά, ξέρουμε πολύ καλά ότι τα γκάλοπ μαγειρεύονται. Και δεν χωράει απολύτως καμία αμφιβολία. Και θα σας πω και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Είχαμε το γκάλοπ Χαρακίδη, που του έδινε αρκετές μονάδες λίγες μέρες πριν την κάλπη, αρκετές μονάδες πάνω από τον σημερινό δήμαρχο, και στην πράξη ήταν περίπου 20 μονάδες κάτω. Αυτά τα μαγειρέματα δηλαδή, εμένα ούτε μ’ αγγίζουν, ούτε θα μπορούσα ποτέ ν’ ασχοληθώ μ’ αυτά. Είναι ξένα με μένα. Αυτό που είπα και στη Νομαρχιακή και στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, το λέω και σήμερα, ότι, ενδεχομένως, μία λύση να ήταν η προσφυγή στο εκλογικό σώμα. Αυτή τη λύση όμως δεν τη δέχεται ο Κ. Χαρακίδης. Δεν τον ενδιαφέρει καν η κοινωνία, παρ’ όλο που η κοινωνία είναι αυτή, που τελικά θα αποφασίσει. Κι αυτή είναι η διαφορά μας. Ο Κ. Χαρακίδης επιμένει να πάμε στα μαγειρεμένα γκάλοπ και ο Α. Τερζής, επιμένει ότι πρέπει να πάμε στην κοινωνία. Είναι ίσως και μια διαφορά νοοτροπίας και αντίληψης, όσον αφορά τα ίδια τα αυτοδιοικητικά πράγματα. Γι’ αυτό σας λέω ότι έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και εκτιμήσεις σε κάποια πράγματα.


Το όνομα Κώστας Σούτος; Θα μπορούσε να αποτελέσει την τρίτη λύση, όπως έμεινε να λέγεται;


Το όνομα Σούτος, θεωρώ ότι είναι μια πολύ σοβαρή πρόταση, γιατί, πρώτον, είναι ένας άνθρωπος του χώρου του ΠΑΣΟΚ, αδιαμφισβήτητα, είναι ένας άνθρωπος που έχει μια μεγάλη παρουσία στην αυτοδιοίκηση, είναι ένας άνθρωπος με εμπειρίες και στα όργανα απόφασης και λειτουργίας των δημοτικών αρχών – ήταν και πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου – και βέβαια θήτευσε δίπλα σε έναν μεγάλο δάσκαλο, τον Σωκράτη Δημητριάδη. Μπορώ να πω ότι είναι ένας άνθρωπος αυτοδιοικητικά έτοιμος, κι από εκεί και πέρα, σε μια δύσκολη συγκυρία, οικονομική, κατάφερε να κρατήσει ένα όνομα καθαρό και κρυστάλλινο στην κοινωνία. Παρ’ όλο που είναι πολιτικός μηχανικός και ασχολείται με τα δημόσια έργα, νομίζω ότι κανείς μα κανείς δεν μπορεί, στον Κώστα Σούτο να προσάψει το παραμικρό.

Άρα λοιπόν, και στο επίπεδο ήθους έχει δώσει εξετάσεις, και πέρασε με άριστα. Είναι μια πάρα πολύ καλή υποψηφιότητα κατά την άποψή μου, που πραγματικά ενώνει όλο το ΠΑΣΟΚ. Δεν μας ενδιαφέρει αν ενώνει με Χαρακίδη. Ο Χαρακίδης δεν είναι ΠΑΣΟΚ, είναι ξένο σώμα με το ΠΑΣΟΚ, μας είναι αδιάφορη περίπτωση.


Αν θα επιλέξει το κόμμα τον Κ. Χαρακίδη. Εσείς θα συνταυτιζόσασταν με τον Κ. Σούτο για να δώσετε μια ενωμένη δημοτική παράταξη;


Είναι πια σαφές, και το ξέρει και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, το ξέρουν οι πάντες πια, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ πει Κ. Χαρακίδης, θα ξαναδούν το ίδιο έργο που είδαν το 2006! Με τη μόνη διαφορά, ότι, τα πράγματα θα είναι γι’ αυτούς ακόμη πιο δύσκολα, γιατί θα έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που πραγματικά θα παραπαίει, και ήδη αυτό το σύστημα το πολιτικό βάλλεται πανταχόθεν… θα έχουμε μια σύμπραξη ενός ψηφοδελτίου που έδωσε τη μάχη με τις χειρότερες προϋποθέσεις… και θα σας πω γιατί… πήραμε ένα 10% τότε που όλοι μας χλευάζανε, και επίσης αυτό το ψηφοδέλτιο θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο γιατί πολλές προσωπικότητες έχουν μιλήσει για τον Κώστα Σούτο, έχουν ταχθεί υπέρ αυτής της υποψηφιότητας, κι εμείς θα κάνουμε προσπάθεια σύγκλισης με την υποψηφιότητα του Κ. Σούτου για μια ενιαία κάθοδο, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφερθεί για την ενότητα. Σε περίπτωση, επαναλαμβάνω και πάλι, και έτσι γράψτε το, που το ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφερθεί για την ενότητα. Θεωρούμε ότι η ενότητα είναι μονόδρομος, αυτήν υπηρετούμε, γι’ αυτήν αγωνιζόμαστε, όλη αυτή την περίοδο.


«Ο Κ. Χαρακίδης, είναι απολύτως εκτός προδιαγραφών…»

Αλλά ακούστε λίγο μια εκτίμηση για τα ποσοστά του Κ. Χαρακίδη. Το 2006, το ψηφοδέλτιο του Χαρακίδη, είχε όλα τα θετικά για να πάρει με αξιώσεις το Δήμο. Δηλαδή. Είχαμε την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, που είχε μια εκλογική αυτοδιοικητική βάση γύρω στο 40%. Και μάλιστα είχαμε και την παρουσία του Παπανδρέου λίγες μέρες πριν την κάλπη, που υποτίθεται ότι στήριξε στο μέγιστο δυνατό βαθμό που θα μπορούσε το κόμμα αυτή την υποψηφιότητα. Το δεύτερο είναι ότι ο Κ. Χαρακίδης επισήμως στηρίχθηκε και από τον Συνασπισμό που αυτοδιοικητικά έχει καταγράψει σημαντικές δυνάμεις, όχι λιγότερες από 5% και ιστορικά είχαμε και την παρουσία του Αλαβάνου, που μαζί με τον Κ. Χαρακίδη, σε κοινή συνέντευξη, ανακοινώθηκε και η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Είχαμε τον Κώστα Ευμοιρίδη, ο οποίος στήριξε αυτό το ψηφοδέλτιο και η στήριξη αυτή συνεχίστηκε ακόμη κι από τις επιμελητηριακές εκλογές μέχρι σήμερα, και είχαμε βέβαια και έναν παντοκράτορα Χαρακίδη, όσον αφορά τις επιμελητηριακές εκλογές, που λίγο καιρό πριν είχε σαρώσει. Νομίζω ότι όλα αυτά τα δεδομένα συνέκλιναν στο ότι, αυτό το ψηφοδέλτιο πάει για το Δήμο Δράμας. Όπως αντιλαμβάνονταν ο κόσμος κι όπως το λένε οι αριθμοί.

Στην πράξη τι αποδείχθηκε; Ότι πήρε ένα 36%. Που 40% ήταν η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ, 5% ήταν η βάση του Συνασπισμού στη χειρότερη περίπτωση αυτοδιοικητικά, και όλα τα άλλα θετικά που αναφέραμε. Τώρα, το 2010, έχουμε κάθοδο Ευμοιρίδη και είναι πολύ-πολύ αρνητικό (σ.σ. για Χαρακίδη). Είναι επίσης σχεδόν βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άρει την στήριξη στο πρόσωπό του, είναι επίσης βέβαιο πως, ούτε Παπανδρέου, ούτε Αλαβάνος θα ξανάρθουν στη Δράμα και είναι επίσης βέβαιο, ότι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου δεν φαντάζει πια ως Καίσαρας της περιόδου το 2006, αλλά είναι ένα πρόσωπο που βάλλεται κι αυτό πανταχόθεν. Δηλαδή, η οικονομική κρίση που φέρνει και μια Δράμα σε θλιβερές πρωτιές όπως είναι η ανεργία, δεν αφήνει αλώβητο το Επιμελητήριο και δεν μπορεί να είναι και άμοιρο ευθυνών. Άρα λοιπόν, αρχίζει να βάλλεται κι από την ίδια την κοινωνία. Κι ούτε θέλω να μιλήσω γι’ αυτά που ακούγονται περί ΒΕΞ κτλ., από συμβούλους του Δήμου Δοξάτου, που λένε ότι είναι η πιο ρυπογόνα, αυτό δεν το γνωρίζω, δεν ασχολήθηκα με το θέμα, αλλά κατά καιρούς έχουν δημοσιοποιηθεί τέτοιες θέσεις, που δεν νομίζω ότι και αυτό συνάδει με την «πράσινη ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Και βέβαια, αν πάρει κανείς και την εγκύκλιο που έχει κυκλοφορήσει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας το προφίλ των υποψηφίων που θα στηρίξει, θεωρώ ότι ο Κ. Χαρακίδης, είναι απολύτως εκτός προδιαγραφών, που σημαίνει πως, αν μας προκύψει το όνομά του, θα είναι αποτέλεσμα συναλλαγής και όχι πολιτικής αξιολόγησης από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Εμείς λοιπόν στις συναλλαγές, τασσόμασταν, ταχθήκαμε και θα ταχθούμε και στο μέλλον απέναντι.

Έχει το χρόνο το ΠΑΣΟΚ να τα προλάβει, η ενότητα στο χώρο είναι αυτό που κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια, εκτός κι αν το ΠΑΣΟΚ δεν το θέλει. Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να πάμε ενωμένοι, είναι μονόδρομος η στήριξη της υποψηφιότητας Σούτου, εκτιμώ, δεν θέλω να πω ούτε Τερζής ούτε Χαρακίδης γιατί αποτελούμε μέρος του προβλήματος, είναι μια καθαρή πρόταση, μια πρόταση που πραγματικά πείθει την κοινωνία και για την καθαρότητα, και για την εμπειρία και για τη διαδρομή που έχει ακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια. Αν όμως το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει, αν όντως κάποιοι βολεύονται με διασπασμένο το ΠΑΣΟΚ. φοβάμαι ότι θα ξαναοδηγηθούμε στην υπόθεση Χαρακίδη. Και σ’ αυτή την περίπτωση θα έλεγα ο Θεός να βάλει το χέρι του. Εμείς θα δώσουμε ένα μεγάλο αγώνα και είμαστε βέβαιοι, ότι τον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ αν τελικά είναι ο Χαρακίδης θα τον αφήσουμε έξω από τον δεύτερο γύρο.


κ. Τερζή. Πώς θα σχολιάζατε την υποψηφιότητα του Κώστα Ευμοιρίδη;


Εκείνο που έχω να πω, είναι ότι και η Ν.Δ. βρήκε τον Τερζή της… (γέλια). Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ, είχε το πρόβλημα με τον Τερζή που είχε δημιουργήσει ό,τι δημιούργησε, και η Ν.Δ. τώρα βρήκε κι αυτή στο πρόσωπο του Ευμοιρίδη τον … Τερζή της, χαριτολογώντας! Είναι ένα αγκάθι δηλαδή που είχε το ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα, που καλείται να το λύσει και η Ν.Δ.

Βέβαια, πέραν του ότι ακούγεται, είναι αυτό που λέω πάντα, όπως αναγνωρίζω το δικαίωμα στον Κ. Χαρακίδη να είναι υποψήφιος δήμαρχος, το ίδιο δικαίωμα και πολλαπλώς ενισχυμένο, αναγνωρίζω και στον Κώστα Ευμοιρίδη γιατί, κακά τα ψέματα, όπως κι αν αξιολογείται το έργο του, θετικά ή αρνητικά, είναι μια παρουσία δεκαετιών στα κοινά, που για όνομα του θεού, αν μπορεί κάποιος να βγει και να πει ότι δεν δικαιούται να είναι υποψήφιος. Αλλά παρουσιάζει ενδιαφέρον. Είναι ένα τέταρτο ψηφοδέλτιο που φαίνεται, με δεδομένο όμως ότι και το ΚΚΕ θα κάνει ψηφοδέλτιο όπως κάνει κάθε φορά, θα πάμε στο πέμπτο και έχουμε έναν Συνασπισμό, έναν ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πραγματικά διερευνά το ενδεχόμενο ψηφοδελτίου ή συνεργασίας, που είμαι βέβαιος πια ότι δεν μιλάει για Χαρακίδη. Άρα θα έχουμε πολλά ψηφοδέλτια αυτή τη φορά, μένει να δούμε τις συγκλίσεις, μένει να δούμε τι θα γίνει. Και μια ενδεχόμενη δεύτερη Κυριακή, βέβαια, αν ψηφιστεί τι θα είναι, 42% ή 51%; Είναι ένα ζήτημα αυτό… να δούμε πού θα καταλήξει γιατί δημιουργεί και διαφορετικές προϋποθέσεις.

Εκείνο όμως που θα πρέπει να υπερτονίσουμε, είναι αυτό που, και ιστορικά αποδεικνύεται, ότι, συγγενείς χώροι, συγγενή ψηφοδέλτια, στο δεύτερο γύρο δεν στηρίζουν. Κακά τα ψέματα… Κι αυτό είναι ένας σοβαρός παράγοντας που θα πρέπει να το λάβει υπόψη του το ΠΑΣΟΚ κυρίως. Γιατί πια, είναι όλοι τους πεπεισμένοι, ότι η στήριξη του Χαρακίδη μέσα από παρόμοιες διαδικασίες του 2006, αυτό, αυτόματα, δημιουργεί και το 2006.

[Η συνέντευξη με τον Ανέστη Τερζή, υποψήφιο δήμαρχο Δράμας, δημοσιεύθηκε την Τρίτη 22 Ιουνίου 2010 στην εφημερίδα "ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ" της Δράμας]

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Φ. ΜΑΛΚΙΔΗΣ: «Η εφαρμογή μιας ελληνικής πολιτικής για τη Θράκη, δεν πρέπει να εξαρτάται από μια ξένη δύναμη και αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία»

ΦΑΝΗΣ ΜΑΛΚΙΔΗΣ:

«Η εφαρμογή μιας ελληνικής πολιτικής για τη Θράκη, δεν πρέπει να εξαρτάται από μια ξένη δύναμη και αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία»

«Ανάγκη δημιουργίας ενός μουσείου για τους πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα το 1922»


Συνέντευξη: Θανάσης Πολυμένης

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ να δημιουργηθεί επιτέλους ένα μουσείο των προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα το 1922, την πολιτική της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Θράκη και την απουσία της Ελλαδικής πολιτείας από την παγκόσμια αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και των άλλων λαών, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο πανεπιστημιακός κ. Φάνης Μαλκίδης.

O Φάνης Μαλκίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από γονείς πρόσφυγες από την Αδριανούπολη της ανατολικής Θράκης.

Είναι διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών και είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, η οποία το 2007 αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Έχει τιμηθεί από το Συμβούλιο Τύπου των Εθνικών Κοινοτήτων του Καναδά για τη συνεισφορά του στην προαγωγή του πολιτισμού και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων του Καναδά.


κ. Μαλκίδη. Σε πρόσφατη ομιλία σας με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που οργάνωσε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Νέας Ορεστιάδας, αναφερθήκατε στην ανάγκη δημιουργίας «ζωντανών μουσείων» για τον προσφυγικό ελληνισμό. Πώς ακριβώς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σήμερα τέτοια μουσεία και ποια είναι η προσφορά της Πολιτείας σ’ αυτό το ζήτημα;

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει μουσείο των προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα το 1922. Ουσιαστικά δεν υπάρχει ένα μουσείο για ένα μέρος του ελληνικού λαού, το οποίο έζησε για χιλιάδες χρόνια στη Μικρά Ασία, στην Καππαδοκία, στον Πόντο, στην ενιαία Θράκη, ένας πληθυσμός ο οποίος έχει σημαντική προσφορά στον ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό. Μία προσφορά η οποία διακόπηκε βίαια με τη Γενοκτονία, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.000.000 Έλληνες, από τους 2.600.000 που ζούσαν στο οθωμανικό κράτος το 1914, και εξαφάνισε τα τεκμήρια της ελληνικής παρουσίας. Με εξαιρέσεις τις φιλότιμες προσπάθειες προσφυγικών σωματείων και άλλων φορέων – αναφέρω ενδεικτικά την Ένωση Σμυρναίων, το Κέντρο Θρακικών Μελετών, την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, το Κέντρο Σπουδής του Μικρασιατικού Ελληνισμού του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής- τα οποία διέσωσαν ένα μεγάλο μέρος του Ελληνισμού, η ελλαδική πολιτεία δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για τη συγκρότηση μουσείων για τον Ελληνισμό της καθ΄ ημάς Ανατολής.

Στην απουσία και στην ολιγωρία αυτή φαίνεται ότι θα απαντήσουν οι πρόσφυγες, ήδη το κάνουν από τη Νέα Ορεστιάδα μέχρι την Κρήτη και από την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Το ζωντανό μουσείο είναι πραγματικότητα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, είναι η τέταρτη γενιά προσφύγων, είναι η μεγάλη ανάγκη για να βρει ο Έλληνας την ταυτότητά του.


Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε να αναπτύσσεται μια περίεργη κινητικότητα στη Θράκη. Έχουμε το περιστατικό της δασκάλας κας Χαράς Νικοπούλου στο Μεγάλο Δέρειο, έχουμε τα ζητήματα του τουρκικού Προξενείου και άλλα πολλά, που καθημερινά συνθέτουν ένα σκηνικό. Φαινομενικά, όλα μοιάζουν γνωστά και καθημερινά! Στο σύνολό τους όμως, κάτι αλλάζει στη Θράκη, όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας. Πώς βλέπετε την εξέλιξη σ’ αυτή την περίεργη κατάσταση;

Όπως είχε πει ο παλιός πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν «αποτελεσματική πολιτική είναι η τέχνη της διαχείρισης των συμβόλων».

Η δημοσιοποίηση της επίσκεψης της τουρκικής αντιπροσωπείας δεν έπιασε απροετοίμαστη τη Θράκη και τους κατοίκους της, απλώς εξέπληξε με τη σημειολογία της. Για τους Θρακιώτες, η 14η Μαΐου είναι η ημέρα απελευθέρωσής τους το 1920, μετά από 600 (!) χρόνια. Η ημέρα αυτή επιλέχθηκε να επισκεφθεί την Ελλάδα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και μάλιστα είχε προετοιμασθεί και η επίσκεψή του και στη Θράκη. Αυτή αναβλήθηκε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν, ως «χειρονομία καλής θέλησης» έναντι της Ελλάδας, λόγω της οικονομικής συγκυρίας και «για να μην παρεξηγηθεί η επίσκεψη».

Είναι γνωστό ότι έναν από τους κύριους μοχλούς πίεσης της τουρκικής πολιτικής προς την Ελλάδα, αποτελεί η Θράκη. Με μέσο το Τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, επιχειρείται αρχικώς η χειραγώγηση των μουσουλμανικών μειονοτήτων, εκπέμποντας μηνύματα «συμβολικής και ουσιαστικής συνδιοίκησης» στην Θράκη.

Παράλληλα εκτός από την προφανή εξωτερική απειλή και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας στη Θράκη, υπάρχει και μία εσωτερική πτυχή αφού η κοινωνική και πολιτική συγκρότηση στην περιοχή, έχει μεγάλη Τουρκική δραστηριότητα:

Α) οικονομική, ήδη έχει δοθεί στη δημοσιότητα η πρόθεση τουρκικών εταιρειών να αγοράσουν τα κουφάρια των βιομηχανιών στην Θράκη, Β) πολιτική με την διαχείριση της μειονοτικής ψήφου και Γ) κοινωνική- θρησκευτική, με την εκλογή των μουφτήδων και του μη διορισμού των ιμάμηδων από το ελληνικό κράτος, διαιωνίζοντας την εξάρτηση των θρησκευτικών λειτουργών από την Τουρκία.


Ζήτημα Πομάκων. Οι ίδιοι οι Πομάκοι, επιμένουν να δηλώνουν ότι δεν είναι Τούρκοι μουσουλμάνοι, αλλά Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες. Διαμαρτύρονται προς το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, ότι αναγκάζονται να διδάσκονται την τουρκική γλώσσα σε μειονοτικά σχολεία και όχι την ελληνική, όπως οι ίδιοι επιθυμούν. Από την άλλη πλευρά, η ελληνική Πολιτεία μοιάζει να κωφεύει στα αιτήματά τους. Σπρώχνει η Ελλάδα τους Πομάκους προς την Τουρκία ώστε αυτοί να τουρκοποιηθούν πλήρους; Προσφέρει η Ελλάδα στην Τουρκία μια μειονότητα για κάποιο λόγο; Τι ακριβώς συμβαίνει μ’ αυτό το ζήτημα;

Το σχέδιο που έχει σαν στόχο έχει την ομαδοποίηση της μειονότητας με βάση τη θρησκεία και η πολιτική της τουρκοποίησης των μουσουλμάνων πρέπει να σταματήσει.

Όπως και πρέπει να λυθεί το ζήτημα των σχολείων όπου διδάσκεται μόνο η τουρκική γλώσσα, καταπιέζοντας και εξαφανίζοντας τις άλλες μειονοτικές γλώσσες, την πομακική και τη Ρωμανί.

Το ζητούμενο για τη Θράκη σήμερα σε σχέση με την Τουρκία, είναι η απαλλαγή από τον εναγκαλισμό από ένα κράτος με φασιστικά- ρατσιστικά χαρακτηριστικά, ο εκδημοκρατισμός της κοινωνίας των μουσουλμανικών μειονοτήτων της Θράκης. Να αποκτήσει δηλαδή η μειονοτική κοινωνία πολυφωνία, αυτόνομη έκφραση, ταυτότητα και αυτοπροσδιορισμό, όπου έχει καταπιεσθεί και συμπιεσθεί (Πομάκοι-Ρωμά).

Η κατάρρευση των δομών του τουρκικού κράτους στη Θράκη, δομές που θυμίζουν Εργκενεγκόν, δηλαδή κράτος- παρακράτος, αποτελεί βήμα ενίσχυσης της εθνικής κυριαρχίας, παράδειγμα απελευθέρωσης και εκσυγχρονισμού των μουσουλμάνων, αποκόπτοντάς τους από τους εθνικιστές κεμαλικούς Τούρκους.

Η τουρκική πολιτική όπως αυτή εμφανίστηκε με την πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν δεν πρέπει να συνεχιστεί άλλο για τη Θράκη. Η εφαρμογή μίας ελληνικής πολιτικής για την περιοχή, την πλειονότητα και τη μειονότητα, δεν πρέπει να εξαρτάται από μία ξένη δύναμη που εδώ και δεκάδες χρόνια αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία. Για να πάνε μπροστά οι διμερείς σχέσεις οφείλουν να κοιτούν και πίσω, δηλαδή την ιστορία. Αυτή είναι η βασική θέση όλων των θεωριών των Διεθνών Σχέσεων.


Από το 1908 έως και το 1923 οι ομαδικές σφαγές και εκτοπίσεις των Ελλήνων από τους Τούρκους, είχαν ως στόχο να αφανίσουν τον Ελληνισμό και να προωθήσουν το όραμα του Παντουρκισμού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σήμερα η Τουρκία, μέσω της επεκτατικής της πολιτικής έναντι της Ελλάδας, συνεχίζει να προωθεί το όραμα του Παντουρκισμού ή μήπως έχουν αλλάξει τα συμφέροντά της; Την ενδιαφέρει δηλαδή μόνο η οικονομική εκμετάλλευση του Αιγαίου ή μήπως ενδιαφέρεται και για κάτι περισσότερο από αυτό;

Η Τουρκία και οι μηχανισμοί της σε όλον τον κόσμο εφευρίσκουν διάφορα σενάρια προκειμένου να δικαιολογήσουν τις μαζικές εκτοπίσεις και τελικώς τις μαζικές δολοφονίες ενάντια στους Έλληνες. Προσπαθούν να δικαιολογήσουν τους Νεότουρκους, τους διδάξαντες το ρατσισμό και εθνικισμό στους Γερμανούς Ναζί, καθώς και τους Κεμαλικούς.

Στο εξωτερικό, η Τουρκία αφιερώνει ένα διαρκώς αυξανόμενο προϋπολογισμό σε προγράμματα που αποσκοπούν να δώσουν μια άσπιλη εικόνα για το παρελθόν της και να της εξασφαλίσουν καλές σχέσεις. Επίσης απειλεί για την οργάνωση εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία και στοχοποιεί όσους ασχολούνται με την ανάδειξή της, παρεμβαίνοντας σε ξένες κυβερνήσεις για να αποτραπεί η είσοδος και η δραστηριότητα σε ακαδημαϊκούς και πολιτικούς που ασχολούνται με τη Γενοκτονία.

Στο εσωτερικό προσπαθεί να συσπειρώσει το εθνικό συναίσθημα γύρω από γεγονότα, όπως τα μνημόσυνα των θυμάτων της Τουρκίας κατά την περίοδο 1915-1918, ή ημέρες μνήμης και τιμής ορισμένων υπευθύνων της γενοκτονίας (μεταξύ των οποίων οι Μουσταφά Κεμάλ, και οι ηγέτες των Νεότουρκων, ο Ταλάτ, ο Ενβέρ, Τζεμάλ, ή ο Τοπάλ Οσμάν), καθώς και με τη δημιουργία «ινστιτούτων» και άλλων «κέντρων τουρκικών μελετών».

Τίθεται το ερώτημα γιατί οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί συνειδητά επεδίωξαν την εξόντωση των Ελλήνων. Ο κυριότερος λόγος ήταν χωρίς αμφιβολία τα εθνικιστικά αισθήματα, που ενισχύθηκαν μετά το 1908 και οπωσδήποτε μετά την επικράτηση του Μουσταφά Κεμάλ, ενώ δεν πρέπει να παραβλεφθούν οι ρατσιστικές θεωρίες που αναπτύχθηκαν από τα δύο αυτά εθνικιστικά κινήματα.

Όλες οι διαδοχικές κυβερνήσεις της Τουρκίας, αρνήθηκαν τη σχετική με τη γενοκτονία κατηγορία και δεν έπαψαν να αναπτύσσουν συντονισμένες προσπάθειες για να εμποδίσει κάθε αναγνώριση της γενοκτονίας, και κάθε έρευνα πάνω στα περιστατικά της γενοκτονίας.

Η αλήθεια όμως, η πραγματικότητα δεν μπορεί να εμποδιστεί. Αυτό γίνεται αντιληπτό και στην ίδια την Τουρκία όπου έχει ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια ανάδειξης των γενοκτονιών και των διώξεων που έχουν υποστεί οι μη μουσουλμανικές μειονότητες. Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει αρνούμενη την ευθύνη της για τη γενοκτονία των Ελλήνων για αυτό στρέφει την δραστηριότητα στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Θράκη. Εκεί έχει το προνόμιο της δράσης. Στο ζήτημα της Γενοκτονίας όμως έχει την αντίδραση για αυτό και η ανασφάλειά της. Για αυτό και η βία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, από τη δολοφονία του καθολικού ιερέα Αντρέα Σαντόρο στην Τραπεζούντα μέχρι τη δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντίνκ, και του καθολικού επισκόπου στον Εύξεινο Πόντο Λουίτζι Καντονέζε.


Ποια είναι η σημερινή κατάσταση σχετικά με τη γενοκτονία; Τι προοπτικές υπάρχουν σχετικά με την αναγνώρισή της;

Οι επιλογές της Ελλάδας μετά την Γενοκτονία – σύμφωνο ελληνοτουρκικής φιλίας, πρόταση από τον Ελ. Βενιζέλο για απονομή βραβείου Νόμπελ ειρήνης στον Κεμάλ (!), αποσιώπηση της ιστορίας – ώθησε τη δεύτερη και την τρίτη γενιά προσφύγων σε δυναμική προσέγγιση της κατάστασης. Οι παλιοί πρόσφυγες συνάντησαν τις νέες γενιές, οι οποίες αναζήτησαν μία νέα σχέση με την ιστορία και την παράδοση, περνώντας σε νέες οδούς αναζήτησης της ταυτότητας. Και εν μέρει το έχουν πετύχει αν αναλογιστούμε το πρόσφατο παρελθόν της λήθης και το συγκρίνουμε με το παρόν της ενεργοποίησης και του μέλλοντος της δημιουργικής και της παραγωγικής μνήμης και ειδικότερα με τη διεθνή ανάδειξη του ζητήματος.

Μέχρι σήμερα την γενοκτονία των Ελλήνων έχει αναγνωρίσει, το Σουηδικό Κοινοβούλιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, πολιτείες, δήμοι και άλλοι φορείς των ΗΠΑ και η βουλή της Νότιας Αυστραλίας.

Την υπόθεση έχει απασχολήσει το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ, και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη μετά από παρεμβάσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η γενοκτονία τέθηκε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (5 Σεπτεμβρίου 2006), με την κατάθεση της έκθεσης του Ολλανδού ευρωβουλευτή Camiel Eurlings, ο οποίος ανέφερε τις παρατηρήσεις τους για την πρόοδο της Τουρκίας, στην πορεία για την Ευρωπαϊκή της ένταξη.

Επίσης το Δεκέμβριο του 2007, η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (International Association of Genocide ScholarsIAGS) αναγνώρισε με ψήφισμά της τη Γενοκτονία των Ασσυρίων και των Ελλήνων στο διάστημα 1914-1923, ψήφισμα στο οποίο κατέληξε μετά από ψηφοφορία μεταξύ των μελών της.

Παρά την απουσία της ελλαδικής πολιτείας, διαπιστώνεται ότι Έλληνες κυρίως της Διασποράς και Φιλέλληνες, έχουν αναδείξει το ζήτημα και έχουν πετύχει σημαντικά αποτελέσματα, εάν αναλογιστούμε, ότι είναι μόνοι.

Ωστόσο η προσπάθεια συνεχίζεται, έχει αποτελέσματα και το επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να δούμε ότι η δικαίωση των θυμάτων και των απογόνων τους, θα γίνει πράξη.

Ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να απαιτεί με επιμονή την αναγνώριση των εγκλημάτων και αδικιών που διαπράχτηκαν σε βάρος του. Μάλιστα όσο μεγαλύτερη είναι η αδικία, όταν σχεδόν το 50% των Ελλήνων εξαφανίσθηκαν όσο περισσότερο χρόνο αποκρύφτηκαν τα γεγονότα, τόσο πιο έντονη είναι η επιθυμία για μια τέτοια αναγνώριση. Αναγνώριση η οποία είναι ένας ουσιαστικός τρόπος πάλης ενάντια στο έγκλημα της γενοκτονία, αναγνώριση που αποτελεί μία επιβεβαίωση του δικαιώματος ενός λαού να γίνει σεβαστή η ύπαρξή του σύμφωνα με το δίκαιο και την ιστορική αλήθεια.

ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΝΗ ΜΑΛΚΙΔΗ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ" ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ. ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 17 Ιουνίου 2010. Θανάσης Πολυμένης

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ποιοι έχουν καταθέσει υποψηφιότητες με το ΠΑΣΟΚ για Δήμους και Περιφέρεια στη Δράμα

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκεται η κατάθεση υποψηφιοτήτων στο ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα. Όπως έγινε γνωστό από τα κεντρικά του κόμματος στην Ιπποκράτους, στις 5.200 έφτασαν οι υποψηφιότητες για του δήμους της χώρας στο ΠΑΣΟΚ. Η Επιτροπή Αξιολόγησης που συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης (15 Ιουνίου), διαπίστωσε πληθώρα υποψηφιοτήτων για τους 325 δήμους, ενώ οι αιτήσεις για τις 13 περιφέρειες που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικώς στο κόμμα, έφθασαν στις 60. Επίσημα, η διαδικασία αξιολόγησης από τα κεντρικά της Ιπποκράτους αρχίζει σήμερα.

Στη Δράμα

Όσον αφορά τις υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ στο νομό Δράμας, τόσο για την περιφέρεια όσο και για τους δήμους του νομού, μάθαμε τα εξής.

Περιφέρεια και αντιπεριφερειάρχες

Πριν μιλήσουμε για ονόματα, να σημειώσουμε εδώ ότι, στο ΠΑΣΟΚ, μπορεί κάποιος να αυτοπροταθεί ως υποψήφιος ή να ετεροπροταθεί από άλλους, από πολιτικούς φίλους του ως υποψήφιος για όποια θέση.

Σχετικά με τις υποψηφιότητες για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχει αυτοπροταθεί ο Γιάννης Ξανθόπουλος, ενώ ο ίδιος ετεροπροτάθηκε από άλλους και ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης. Να διευκρινίσουμε ότι, ο αντιπεριφερειάρχης εκλέγεται μόνο τοπικά, ανά νομό και απαιτούνται ψήφοι μόνο από το νόμο όπου είναι υποψήφιος ένας αντιπεριφερειάρχης.

Για τη θέση του αντιπεριφερειάρχη έχει αυτοπροταθεί επίσης ο Γιάννης Κοτσαϊλίδης, που παλαιότερα πολιτεύθηκε με το ΔΗΚΚΙ στο νομό και κατάγεται από τους Σιταγρούς.

Υποψηφιότητα για αντιπεριφερειάρχης έχει θέσει επίσης ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρώην κοινοτάρχης Καλλιφύτου, πρώην δημοτικός σύμβουλος Δήμου Δράμας και πρώην επικεφαλής δημοτικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Δράμας.

Επίσης, υποψηφιότητα για αντιπεριφερειάρχης έχει καταθέσει και η Πάττυ Κωνσταντινίδου, πρώην γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, για τη θέση του αντιπεριφερειάρχη, έχει ετεροπροταθεί από πολιτικούς του φίλους από την Καβάλα και από την Ξάνθη… ο Γρηγόρης Μιχαηλίδης. Δικηγόρος στο επάγγελμα, υποψήφιος βουλευτής παλαιότερα και νυν δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Πρώτα η Δράμα». Η ετεροπρόταση για τον Γρ. Μιχαηλίδη έχει γίνει από πολιτικούς του φίλους από την Καβάλα και την Ξάνθη κυρίως. Ο ίδιος, μας λέει ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς έχει γίνει τελικά, και θα περιμένει να δει την επίσημη ανακοίνωση του κόμματος. Δηλώνει πάντως θετικός, στο να είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δράμας.

Στους δήμους του νομού

Όσον αφορά το ζήτημα των υποψηφιοτήτων στους δήμους του νομού Δράμας από το ΠΑΣΟΚ.

Για τους Δήμους Παρανεστίου (Παρανέστι – Νικηφόρος) και Κ. Νευροκοπίου δεν έχει υπάρξει καμία πρόταση ή αυτοπρόταση. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Όσον αφορά το Δήμο Προσοτσάνη, υποψήφιος αναμένεται να είναι ο νυν επικεφαλής της αντιπολίτευσης Άγγελος Λύσσελης. Τη θέση για υποψήφιος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, διεκδικεί και ο Νίκος Τσαουσίδης ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες μας, υποστηρίζεται από μερίδα στελεχών και νυν δημοτικών συμβούλων του Άγγελου Λύσσελη.

Στο Δήμο Δοξάτου (Δοξάτο – Καλαμπάκι), υποψήφιος θα είναι φυσικά ο νυν δήμαρχος Τάσος Χατζηλαζάρου, ενώ το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ διεκδικεί και ο γραμματέας της Δημοτικής Οργάνωσης Δοξάτου Παντελής Τοκούτσης. Για το Δήμο Δοξάτου, υποψήφιοι με το ΠΑΣΟΚ δηλώνουν και ο Αριστοτέλης Παπαδόπουλος (είχε αυτοπροταθεί και παλαιότερα) και ο Δημήτρης Αλβανόπουλος από το Καλαμπάκι (είχε διεκδικήσει και παλαιότερα το Δήμο Καλαμπακίου με το ΠΑΣΟΚ). Υπάρχει επίσης και η κατάθεση μιας ετεροπρότασης για τον Νίκο Πολυμενέρη (από το Καλαμπάκι) να είναι υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Δοξάτου.

Στο Δήμο Δράμας, αίτηση για το χρίσμα έχουν ήδη καταθέσει. Ο νυν επικεφαλής της επίσημης δημοτικής παράταξης με το ΠΑΣΟΚ «Πόλη+Ζωή» Κυριάκος Χαρακίδης, ο νυν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρώτα η Δράμα» Ανέστης Τερζής και ο γνωστός μηχανικός της πόλης μας Κώστας Σούτος. Αυτοπρόταση για το Δήμο Δράμας κατέθεσε επίσης ο Νίκος Πολυμενέρης από το Καλαμπάκι (ετεροπροτάθηκε από φίλους του για το Καλαμπάκι) και ένα άγνωστο όνομα, ο Πέτρος Δήμου, ο οποίος προκαλεί πονοκέφαλο στο τοπικό ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι άγνωστος στο κόμμα και κατέθεσε την πρότασή του απευθείας στην ιστοσελίδα του κόμματος. Αρκετοί ψάχνουν να βρουν ποιος είναι το πέμπτο όνομα!

Σύσκεψη στο τοπικό ΠΑΣΟΚ

Για σήμερα το βράδυ πάντως (16 Ιουνίου), η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, κάλεσε όλους τους υποψηφίους στο Δήμο Δράμας, για να δουν τις προθέσεις του καθενός και να τους ζητήσει, όποιον επιλέξει επίσημα το κόμμα για το Δήμο, να τον στηρίξουν οι υπόλοιποι. Προφανώς, θα είναι αρκετά δύσκολο να πάρει τέτοιες διαβεβαιώσεις από τους υποψηφίους. Εν αναμονή εξελίξεων λοιπόν.

Θ.Πολ.

Κάνε κι εσύ ένα κόμμα. Μπορείς!

● ΛΟΙΠΟΝ, ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ του ΛΑ.Ο.Σ. και ο αρχηγός τους ο Γ. Καρατζαφέρης, μήπως κάπου έχουν χάσει το παιχνίδι και προσπαθούν να βγουν αλώβητοι από τραυματισμούς; Ψήφισαν ή δεν ψήφισαν την είσοδο της χώρας στο Δ.Ν.Τ.; Την ψήφισαν… και φυσικά, ψήφιζαν μαζί και τις όποιες συνέπειες θα ακολουθούσαν.

● Εδώ, όλος ο κόσμος γνώριζε ότι, η είσοδος της χώρας στο Δ.Ν.Τ. και η διακυβέρνησή της από την Τρόικα, θα έφερνε το μνημόνιο για το Ασφαλιστικό, μέτρα δυσβάσταχτα για τους εργαζόμενους και διάφορα άλλα. Τώρα, γιατί κόπτονται λοιπόν; Αν δεν είχαν καταλάβει τι ψήφιζαν, τότε να πρόσεχαν! Μετά από την αποχώρηση από την κάλπη… ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!

● Τι πίστευαν δηλαδή; Ότι το Δ.Ν.Τ. δεν θα έφερνε αλλαγές στην Ασφαλιστική νομοθεσία στη χώρα; Ότι δεν θα γινόντουσαν μειώσεις μισθών; Και γιατί επιμένει να πάρει ο Καρατζαφέρης μια θετική απάντηση από τον Παπακωνσταντίνου, τον υπουργό Οικονομικών, ότι όλα πάνε καλά; Ε, τι να πει κι αυτός; Όλα πάνε κατ’ ευχήν, όλα πάνε θετικά, όλα είναι καλά! Για να τολμήσει να πει ότι τίποτα δεν πάει καλά; Ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν όσο περιμέναμε! Θα μας φάνε ωμούς!

● ΕΔΩ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ και λένε ότι η Ελλάδα πάει καλά (αλήθεια ή όχι δεν έχει σημασία), και έρχεται αυτός ο διεθνής οίκος, ο Moodys και ρίχνει ναααα (με το συμπάθιο) μια νέα υποβάθμιση! Για να πω την αλήθεια, δεν μπορώ να ξέρω τι παίζεται πίσω απ’ όλα αυτά. Όμως είναι προφανές το κερδοσκοπικό παιχνίδι, που αν μη τι άλλο, σίγουρα θα αποφέρει τεράστια κέρδη σ’ όλους αυτούς που έχουν στοιχηματίσει υπέρ της πτώχευσης της Ελλάδας.

● Είναι σαν το μαρτύριο του Σίσυφου. Ο οποίος είχε καταδικαστεί από τους θεούς, να ανεβάζει μια πέτρα μέχρι ψηλά στο βουνό και μετά αυτή να πέφτει και να την ξανανεβάζει. Αυτό είναι το μαρτύριο του σήμερα. Μας έλεγαν, πάρτε μέτρα, γιατί τα κοράκια οι κερδοσκόποι καραδοκούν να φάνε τις σάρκες σας. Πήραμε μέτρα και συνεχίζουμε να παίρνουμε.

● Μειώθηκαν μισθοί, απολύονται εκατοντάδες στον ιδιωτικό τομέα, κλείνουν επιχειρήσεις, αυξήθηκε ο ΦΠΑ και κοντεύει να φτάσει στο 25%... μειώνονται οι συντάξεις, θα δουλεύουμε 40 χρόνια και άλλα πολλά, και ξαφνικά, άντε πάλι η υποβάθμιση… άντε πάλι η πέτρα κάτω απ’ το βουνό να την ξανανεβάσεις στην κορυφή! Δουλευόμαστε; Αναρωτιέμαι… Ποιοι είναι δηλαδή όλοι αυτοί οι κερδοσκόποι; Και είναι δυνατόν να μην μπορεί κανείς να τους σταματήσει;

● Το ζήτημα σε όλη αυτή την κατάσταση, είναι να περιοριστεί ο φόβος του πολίτη και να αυξηθεί η εμπιστοσύνη του. Πώς όμως; Η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, δυστυχώς έχει χάσει αυτό το παιχνίδι. Δεν μπορεί να ελέγξει τις ψευδείς ειδήσεις, αυτούς που σπέρνουν τον πανικό, τους τρομολάγνους και δεν μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στον μέσο Έλληνα πολίτη.

● Ο οποίος μέσος Έλληνας πολίτης, φοβάται κυρίως για τις καταθέσεις του. Για τις λίγες οικονομίες που έχει στην τράπεζα για μια δύσκολη στιγμή. Όποιος μπορεί να βγάλει τα χρήματά του εκτός Ελλάδος, το έχει ήδη κάνει ή ετοιμάζεται να το κάνει. Αρκετά τα στέλνουν στην Κύπρο. Άλλοι πάλι, έχουν ήδη βγάλει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και το φυλάνε στο σπίτι. Και περιμένουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη για να το ξαναβάλουν στην τράπεζα. Τρελές και παράλογες καταστάσεις!

● «ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ», ΘΑ ΛΕΓΕΤΑΙ, μάλλον, το κόμμα που ετοιμάζει η Ντόρα Μπακογιάννη. Όπως φαίνεται, όλα είναι έτοιμα για να ανακηρυχθεί η ίδρυση του νέου κόμματος και φυσικά να επέλθει η διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας. Οι διεργασίες που συντελούνται φαίνεται να είναι έντονες πάντως, καθώς μετά και από την αποχώρηση Κιλτίδη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα πράγματα δυσκολεύουν.

Στο κόμμα της ΝΔ γίνεται ένας περίεργος αγώνας δρόμου για το ποιος θα προλάβει ποιον. Ο ίδιος ο κύριος Σαμαράς θέλει να απαλλαγεί από τα λεγόμενα «βαρίδια» και κάποιοι θέλουν να προλάβουν τις εξελίξεις και τις αναμενόμενες διαγραφές. Μετά την αποχώρηση Κιλτίδη πάντως, τώρα προσέχουν και τη σκιά τους εκεί στη Ν.Δ.

● Δεν αποκλείουν και νέα αποχώρηση βουλευτών πριν ακόμα από το Συνέδριο του κόμματος (25-27 Ιουνίου) και έτσι ο ένας παρακολουθεί τον άλλο. Όλοι βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση και η καχυποψία παίρνει και δίνει στη Ρηγίλλης. Το σήμα πάντως, θα το δώσει μάλλον η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αναμένει το κατάλληλο τάιμινγκ, τον κατάλληλο χρόνο, για να ανακοινώσει το κόμμα της.

● Μιλώντας στην «Ντόιτσε Βέλε» η ίδια, είπε: «Σήμερα, δυστυχώς, μεγάλα τμήματα της Ν.Δ. έχουν φύγει και το ζήτημα είναι αν στην Ελλάδα είναι εφικτό οι δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου, οι άνθρωποι που δεν έχουν διάθεση να καταστροφολογούν συνεχώς, αλλά προσπαθούν να βρουν λύση στα θέματα που αντιμετωπίζουμε, να μπορούν να εκφραστούν. Θα το δούμε στο μέλλον…»

● ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ πλησιάζουν. Και όλοι φυσικά ετοιμάζονται για να διεκδικήσουν έδρες. Η κατάθεση υποψηφιοτήτων συνεχίζεται από όλες τις πλευρές. Οι φήμες έλεγαν ότι, στη Δράμα, από 5 έως 10 Ιουνίου, ο νυν νομάρχης Δράμας Κ. Ευμοιρίδης, επρόκειτο να ανακοινώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει το Δήμο Δράμας. Προς το παρόν τίποτα δεν έχει επισημοποιηθεί.

● Στο ΠΑΣΟΚ πάντως, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, οι υποψηφιότητες έχουν φτάσει στις 5.200 για τους Δήμους της χώρας. Η Επιτροπή Αξιολόγησης που συνεδρίασε την Τρίτη στην Ιπποκράτους, διαπίστωσε πληθώρα υποψηφιοτήτων για τους 325 Δήμους, ενώ οι αιτήσεις για τις 13 Περιφέρειες που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικώς στο κόμμα έφθασαν τις 60. Η διαδικασία της αξιολόγησης πρόκειται να αρχίσει σήμερα.

Πάντα καλοτρώγανε... όλοι τους!

● «ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΣΤΟ Ε.Σ.Υ. ΤΕΛΕΙΩΣΕ», είπε η υπουργός Υγείας κα Ξενογιαννακοπούλου. Και καλά θα κάνει να τελειώσει εδώ. Δεν διαφωνεί κανένας ως εδώ και προφανώς, από εδώ και πέρα, δεν θα πρέπει να υπάρξει άλλο πάρτι με τα λεφτά του δημοσίου, με τα λεφτά που πληρώνουμε όλοι εμείς με τους φόρους μας. Το ζήτημα είναι, όμως, τι γίνεται τώρα.

● Το εμπάργκο που έθεσαν οι προμηθευτές στα νοσοκομεία, τα έχει ήδη παραλύσει. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές λένε ότι δεν αντέχουν άλλο πλέον. Κινδυνεύει άμεσα η υγεία ασθενών αλλά και οι ζωές τους. Μπορεί να υπάρξουν θάνατοι, και αυτό θα είναι μια καθαρή δολοφονία, από τη στιγμή που θα μπορούσε κάποιος ασθενής να πεθάνει, επειδή απλά δεν υπάρχουν υλικά. Ράμματα, γάζες, φάρμακα, σύριγγες και διάφορα άλλα.

● Η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας παραμένει τραγική. Τεράστιες ελλείψεις παρουσιάζονται σε είδη: - Ορθοπεδικά υλικά για οστεοσύνθεση και μοσχεύματα. – Καρδιολογικά υλικά όπως για διενέργεια στεφανιογραφίας. – Χειρουργικά υλικά όπως για λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. – Νευροχειρουργικά υλικά π.χ. υψηλής τεχνολογίας για αντιμετώπιση όγκου στον εγκέφαλο. – Οφθαλμιατρικά υλικά όπως ενδοφακοί για επέμβαση καταρράκτη. – Αντιδραστήρια για αιματολογικές εξετάσεις, γενική αίματος. – Φάρμακα π.χ. αιμοστατικά. – Αναλώσιμα υλικά: σύριγγες, γάζες, ράμματα, γάντια, φίλτρα αιμοκάθαρσης, ακτινολογικά φιλμ.

● Όταν τόσα και τόσα χρόνια, από το 2005 μέχρι και σήμερα, το πάρτι στα νοσοκομεία συνεχιζόταν χωρίς το κράτος να επεμβαίνει, τι περιμένετε να γίνει; Και από την άλλη πλευρά, και οι προμηθευτές έχουν το δικό τους δίκιο. Ζητάνε τα λεφτά τους οι άνθρωποι, γιατί κι αυτοί επιχειρήσεις έχουν. Γιατί θα πρέπει δηλαδή αυτοί να χάσουν τα χρήματά τους;

● Και πού βρίσκεται άραγε το φταίξιμο; Να φταίνε μόνο οι κακές κυβερνήσεις; Αν και για όλα φταίνε αυτές, τελικά, και οι κακοί υπουργοί! Αυτοί που άφηναν και αφήνουν τα πάρτι του φαταουλισμού και της κλεψιάς να συνεχίζονται ανεξέλεγκτα. Αλλά φυσικά και όλοι αυτοί που άρπαζαν, έκλεβαν, κατάκλεβαν και ρήμαζαν και συνεχίζουν ακόμα την ίδια τακτική. Γιατροί και προμηθευτές. Προμηθευτές και γιατροί. Και νοσηλευτές. Και άλλοι διάφοροι.

● Κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Και αυτός που έκλεβε και αυτός που έβλεπε τον κλέφτη και δεν μιλούσε. Και δεν πήγαινε στον Εισαγγελέα. Σ’ όλους αυτούς που έβλεπαν να δημιουργούνται μεγαλογιατροί και δεν τους πείραζαν. Παλιό το πρόβλημα. Απλά τώρα έρχεται και πάλι στο φως, γιατί τώρα έσφιξαν τα πράγματα! Ποιοι όμως θα αναλάβουν τις ευθύνες όταν θ’ αρχίσουν να πεθαίνουν άνθρωποι; Ποιοι όμως θ’ αναλάβουν τις ευθύνες όταν ασθενείς παρουσιάζουν προβλήματα εξαιτίας του κακού συστήματος της ρεμούλας και των λαμόγιων;

Άντε, να δούμε ανάπτυξη στη Δράμα...

● ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ η ημερίδα που έγινε το πρωί της Δευτέρας στη Νομαρχία Δράμας για τον διευρωπαϊκό άξονα Ε61 (Ε22). Βέβαια, το θέμα είναι ότι, ακόμα γίνονται συζητήσεις για το αν και πώς θα περάσει από τη Δράμα. Και φυσικά πόσο κοντά από την πόλη της Δράμας. Σε ποιο σημείο θα ενωθεί, με το δρόμο Δράμας – Αμφίπολης, ή με τον νότιο περιφερειακό που βρίσκεται υπό κατασκευή.

● Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, μάλλον θ’ αργήσουμε να δούμε την υλοποίηση του Ε61 ή Ε22 ή όπως κι αν λέγεται. Το ζητούμενο είναι, ότι, αυτός ο διευρωπαϊκός άξονας, απ’ όπου κι αν περάσει, θα πρέπει να καταλήγει στο νέο λιμάνι της Καβάλας, στη Νέα Καρβάλη. Είτε βγει από τις Σέρρες και «κουμπώσει» στην Εγνατία στο ύψος της Ελευθερούπολης, είτε περάσει βορειότερα από τα τενάγη Φιλίππων και συνδεθεί με τη Δράμα, πάλι στο λιμάνι της Καρβάλης θα πρέπει να καταλήξει.

● Αυτό που έθεσε πάντως ως σημαντικό ζήτημα στην ημερίδα ο νομάρχης Καβάλας Θ. Καλλιοντζής, το άμεσο είναι η σύνδεση της Δράμας με την Καβάλα. Εκεί βρίσκεται το σημαντικότερο και αμεσότερο πρόβλημα. «Ήδη βλέπουμε στον οδικό άξονα Δράμας – Καβάλας, έναν κυκλοφοριακό φόρτο απίθανο όλες τις ώρες. Δεν μιλάμε για το καλοκαίρι που γίνεται ένα κομφούζιο κυριολεκτικά».

● «Και πρέπει, είπε ο κ. Καλλιοντζής, άμεσα από την Περιφέρεια να προχωρήσουν τα έργα: παράκαμψη Αμυγδαλεώνα στο νομό Καβάλας, και φυσικά οι παρακάμψεις που έχουν ζητηθεί από τη νομαρχία Δράμας στα όρια του νομού Δράμας, Άγιο Αθανάσιο, Δοξάτο κτλ. Άμεσα, αμεσότατα… Έχει πνιγεί αυτός ο δρόμος, εκεί μέσα στον Αμυγδαλεώνα».

● Και φυσικά, η αμεσότητα της βελτίωσης του οδικού άξονα Τελωνείου Εξοχής – Δράμα. Αυτά είναι τα άμεσα ζητούμενα σήμερα, όσον αφορά τη σύνδεση της Δράμας με την Καβάλα. Ο νότιος περιφερειακός της Δράμας, η συνέχειά του μέχρι το ύψος στα «Μάρμαρα Σκαρή» και η παράκαμψη του Αμυγδαλεώνα, θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν και να τελειώσουν το δυνατόν συντομότερο. Όλα αυτά τα έργα κολλάνε σήμερα στη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

● Έτσι θα βοηθηθούν οι δύο πόλεις της Δράμας και της Καβάλας και φυσικά το νέο λιμάνι στη Νέα Καρβάλη, το οποίο θα μπορεί άνετα να δέχεται τον όγκο των εμπορευμάτων από Βουλγαρία μέσω Τελωνείου Εξοχής. Ο διευρωπαϊκός άξονας Ε61 (Ε22), μπορεί να βοηθήσει το λιμάνι της Καβάλας, συνδέοντάς το με τον Προμαχώνα. Όμως αυτό είναι ένα πιο μακρινό σχέδιο, και θα τολμούσα να πω, ένα όνειρο, τουλάχιστον ακόμα σήμερα.

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Πόσο κοστίζουν οι λέξεις; Ή, πώς χειραγωγείς τις ειδήσεις και δεν αποδίδεις δικαιοσύνη!

Η ΤΕΧΝΙΚΗ είναι παλιά: ό,τι δεν μπορείς να το κάνεις να σταματήσει, το εξαγοράζεις και το χειραγωγείς! Πώς ερμηνεύεται η λέξη «χειραγωγώ» στην κοινή νεοελληνική;

Χειραγωγώ, χειραγωγούμαι. 1. Οδηγώ κάποιον κρατώντας τον από το χέρι. «Η Αντιγόνη χειραγωγούσε τον τυφλό Οιδίποδα». 2. (μτφ). α. Με συμβουλές και συνεχή συμπαράσταση βοηθών κάποιον να ακολουθήσει τη σωστή πορεία στη ζωή. Καθοδηγώ. «Οι δάσκαλοι χειραγωγούν τη νεολαία». «Οι λαϊκές μάζες χειραγωγούνται από την πνευματική ηγεσία». β. (μειωτ.) ασκώ σε κάποιον τέτοιο επίδραση, με αποτέλεσμα να του αφαιρώ κάθε πρωτοβουλία και κάθε ανεξαρτησία στη σκέψη.

Λοιπόν, το ίδιο προσπάθησε να κάνει και η γνωστή εταιρεία πετρελαιοειδών, η ΒΡ, της οποίας η πετρελαιοκηλίδα που διέρρευσε, έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική ζημιά στον Κόλπο του Μεξικού.

Πρωτοφανής ενέργεια που υποδηλώνει το μέγεθος της χειραγώγησης της πληροφορίας στη σύγχρονη εποχή: Τα αποτελέσματα ειδήσεων για τη φράση «oil spill» (πετρελαιοκηλίδα) εξαγόρασε η BP από τη Google, σε μιά προσπάθεια να σταματήσει την κατρακύλα της φήμης της εξαιτίας της οικολογικής καταστροφής που προκάλεσαν τα διυλιστήρια της στον Κόλπο του Μεξικού. Η πετρελαϊκή εταιρεία «εξαγόρασε» τα αποτελέσματα, προσπαθώντας να σταματήσει το τεράστιο κύμα αρνητικών δημοσιευμάτων και κριτικών σε Twitter και Facebook.
Έτσι λοιπόν, από την Τρίτη (8/6) το βράδυ, όσοι πληκτρολογούν στο «ψαχτήρι» της Google τη φράση «Oil Spill», εμφανίζεται ως πρώτη επιλογή το site της BP με θέμα: «Μάθετε περισσότερα για το πώς βοηθά η BP». Ο Τόντι Όντον, εκπρόσωπος της εταιρείας, υποστήριξε ότι σκοπός της BP ήταν να έχουν οι χρήστες περισσότερη και ευκολότερη πρόσβαση στις πληροφορίες. «Εξαγοράσαμε τα αποτελέσματα για είναι πιο εύκολο στους χρήστες να μάθουν τις προσπάθειες που καταβάλουμε για τον καθαρισμό του Κόλπου του Μεξικού, αλλά και να βρουν πληροφορίες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν», εξηγεί ο Όντον.

Φυσικά, αυτή η ενεργεία δεν μπορεί να σταματήσει την πραγματικότητα, δεν μπορεί να αποτρέψει τον κόσμο του πλανήτη, να μάθει για την πραγματικότητα. Είναι όμως μια πρώτη προσπάθεια, ένα ακόμα πείραμα, ώστε μελλοντικά, να μπορούν όλα αυτά να αποκρύπτονται.

Προ ημερών, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κουβέντιαζε με τους ανθρώπους της ΒΡ για να δει τι μπορεί να γίνει για να βρεθεί κάποια λύση στο πρόβλημα, είπε: «Το κάνω για να μπορώ να ξέρω ποιανού τον πισινό θα κλωτσήσω». Δεν ξέρουμε αν τελικά ο Ομπάμα θα μπορέσει να κλωτσήσει τον πισινό κάποιους και πόσο δυνατά. Το παρελθόν όμως, άλλα μας δείχνει.

Το θέμα είναι, τελικά, ποιος θα πληρώσει γι’ αυτή την τεράστια οικολογική ζημιά που έγινε; Θυμάστε την περίπτωση του καταστροφικού ατυχήματος της Union Carbide την 3η Δεκεμβρίου 1984 στην Ινδία; Τότε, από το εργοστάσιο της εταιρείας αμερικανικών, όπως και η BP, συμφερόντων, είχαν διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα 40 τόνοι μεθυλικού ισοκυανίου, ενός δηλητηριώδους αερίου, από το οποίο προσβλήθηκαν και πέθαναν 20.000 άνθρωποι!

Από εκείνο το ατύχημα, ένοχοι κρίθηκαν επτά ανώτερα στελέχη του Ινδικού κλάδου της εταιρείας, τα οποία καταδικάσθηκαν σε δύο χρόνια φυλάκιση – άκουσον, άκουσον – και στην επιβολή ενός μηδαμινού προστίμου.

Και η εταιρεία, μια χαρά κάνει τη δουλειά της. Η Union Carbide είναι η γνωστή στην Ελλάδα UCAR!

Σκεφθείτε τώρα, που ο Μπαράκ Ομπάμα προαναγγέλλει την τιμωρία των υπευθύνων της BP: «ποιανού τον πισινό να χτυπήσω»! Δηλαδή, με μια κλωτσιά προτίθεται να εκφράσει την τιμωρία της η Αμερικανική Δικαιοσύνη προς τους εγκληματίες του κόσμου; Θα μου πείτε, όταν οι δολοφόνοι των 20.000 Ινδών καταδικάζονται με δύο χρόνια φυλάκιση, τι άλλο να περιμένει κανείς;

Θ.Πολ. (Δημοσίευσα στην εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ της Δράμας 12/06/2010)